ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Πυρκαγιά του Πρέβελη και Κινδυνεύοντα Οικοσυστήματα
Απόψεις και η δυνατότητα επιστημονικής & τεχνικής συνεισφοράς των «ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»
(κείμενο 9 σελίδων)
Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ
Για την καταστροφική Πυρκαγιά του Πρέβελη Ν. Ρεθύμνου της 22ας Αυγούστου, το Διοικητικό Συμβούλιο και τα Μέλη της νεοσύστατης Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ», ένας καθαρά Επιστημονικός Φορέας με άποψη και προτεραία καταστατική δέσμευση παρέμβασης σε θέματα Διαχείρισης και Προστασίας Φυσικών Οικοσυστημάτων και Τοπίων ιδιαιτέρου φυσικού Κάλους - και όχι μόνον-, υποχρεούται να σας θέσει υπόψη μια σειρά από διαπιστώσεις, παρατηρήσεις και παραινέσεις 12 σημείων.[2]
Με την ευκαιρία της επικοινωνίας αυτής δεν παραλείπουμε να εκθέσουμε, τις δυνατότητες, τη φιλοσοφία και τον ρόλο που φιλοδοξεί να διαδραματίζει η Εταιρία, εστιάζοντας στα θέματα περιβάλλοντος.
1. Η περιοχή της λίμνης του Πρέβελη με τον κωδικό GR4330007 και την ονομασία «Κουρταλιώτικο φαράγγι – φαράγγι Πρέβελη» έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο περιοχών οι οποίες φιλοξενούν φυσικούς τύπους οικοτόπων και οικοτόπους ειδών που είναι σημαντικοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο (Natura 2000) και προστατεύεται από την Κοινοτική Οδηγία για την Διατήρηση των Φυσικών Ενδιαιτημάτων (ΚΟ 92/43/ΕΟΚ).
2. Η Εταιρία «ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ», έμπειρα Επιστημονικά Μέλη της οποίας γνωρίζουν την άμεση και ευρύτερη τοποθεσία Πρέβελη στο πεδίο, αλλά και μέσα από μελετητικές εκπονήσεις και διαδικασίες Φωτοερμηνείας & αερο-απεικονίσεων, γνωστοποιεί ότι στο σύνολό της δεν πρόκειται για επιφάνεια 40 αποκομμένων στρεμμάτων όπως ανακοινώνεται, αλλά για υγιές οικοσύστημα 800 και πλέον στρεμμάτων περιλαμβανομένων των αμμοθινών στις εκβολές του Μεγάλου Ποταμού (λίμνη Πρέβελη), της κάλυψης φοινικόδασους από φοίνικα Θεοφράστου, της παρόχθιας και υδρόβιας χλωρίδας (π.χ. σπάνιες διαπλάσεις Ποσειδώνιας), της ποικίλης ενδημικής βλάστησης σε ορθοπλαγιές, πλαγιές και διάσελα στην περίμετρο, τα υδρογεωλογικά χαρακτηριστικά και σχηματισμούς με σπηλιές, μικρολίμνες και καταρράκτες μαζί με τις κύριες υπολεκάνες/υδρολεκάνες τροφοδοσίας στα ανάντη (φαράγγια Κουρταλιώτη και Φρατιανού), μία πλούσια βιοποικιλότητα με συστατικά και ποιότητες που εναλλάσσονται σε μήκος κοίτης 8 και πλέον χιλιομέτρων. Ο χώρος αποτελεί χαρακτηρισμένο Φυσικό Ενδιαίτημα 100 και πλέον κινδυνευόντων ειδών ορνιθοπανίδας με παγκόσμια σημασία (Γυπαετός, Χρυσαετός, Σχιζαετός, Όρνεα, Γεράκια, Θαλασσοκόρακες και πολλά άλλα μεταναστευτικά και μη) με υγιέστατη και έντονη την παρουσία κοινότητας θηλαστικών και ερπετών. Σημειώνουμε ότι η διαπλάσεις του φυτού Ποσειδώνια στα νερά της λίμνης Πρέβελη αποτελούν «δείκτη περιβαλλοντικής υγείας» με ημερήσια απορρόφηση CO2 περί τα 30.000 λίτρα και πλέον (εκτίμηση των «ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»).
Για πλήρες άρθρο κλικ εδώ
Υπ[αρχουν σοβαροί ανθρωποι στον χώρο που παραγουν έργο απεναντι στην ανυπαρξία φορέων όπως ΓΕΩΤΕΕ
ΑπάντησηΔιαγραφή