MHNIAIO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Ιανουάριος στο αγρόκτημα

Σπέρνουμε: Ξεκινάμε την πρώιμη σπορά λαχανικών όπως ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, για καλλιέργεια σε θερμοκήπιο (σε προστατευμένο και θερμαινόμενο σπορείο στις νότιες πεδινές περιοχές της Ελλάδος).
Φυτεύουμε: Κρεμμύδια, σκόρδα για χλωρά την άνοιξη και ξερά το καλοκαίρι, συμπληρώνουμε μπιζέλια και κουκιά για όψιμη συγκομιδή (στα πεδινά και στα νότια μέρη της Ελλάδος).


Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, νεράντζια, περγαμότα, ελιές, μήλα, μάπες, μπρόκολα, κουνουπίδια, μαρούλια, κρεμμύδια, ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, βρούβες, σινάπια, τσουκνίδες, μάραθο.

Δεντροκομικές εργασίες μηνός Ιανουαρίου
                  Οι δενδροκομικές εργασίες είναι σχετικώς περιορισμένες, γιατί την εποχή αυτή ο καιρός είναι βροχερός και παγετώδης.
                  Στους οπωροκήπους οι σπουδαιότεροι είναι οι αρόσεις ή οι περιλακκώσεις των δέντρων, εάν δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα, οι λιπάνσεις και η συνέχισης των κλαδευμάτων.
                 Για τις λιπάνσεις στους πολύ ορεινούς και ψυχρούς τόπους, ενδείκνυται η χρήση ημι-αποσυνθεμένης κόπρου ή κομπόστας, γιατί εκτός της λιπαντικής της αξίας, διατηρεί το έδαφος θερμό και προστατεύει τις ρίζες από τις επιδράσεις των παγετών όπως στα ευαίσθητα οπωροφόρα όπως οι ροδακινιές, βερικοκιές, δαμασκηνιές, συκιές κ.λ.π.
Τα κλαδεύματα πρέπει να εφαρμόζονται με ήπιο και ξηρό καιρό και ποτέ με παγετούς, βροχές ή σφοδρούς ανέμους, γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι πληγές δύσκολα επουλώνονται και προσβάλλονται από διάφορες παρασιτικές ασθένειες.
Κατά τη περίοδο αυτή κλαδεύονται κυρίως τα γιγαντόκαρπα, όπως οι μηλιές οι απιδιές οι κυδωνιές και οι καστανιές.
Σε θερμά και προφυλαγμένα μέρη εξακολουθούν οι φυτεύσεις των οπωροφόρων, ποτέ όμως σε υγρά ή παγωμένα εδάφη, ούτε κατά την διάρκεια βροχών ή σφοδρών ανέμων. Εάν δεν παρουσιάζετε τέτοια ευκαιρία είναι προτιμότερο να αναβάλλωνται για αργότερα, Φεβρουάριο-Μάρτιο.
Στα σπορεία και τα φυτώρια εκτελούνται οι εκσκαφές και οι λιπάνσεις των βραγιών, και εφόσον ο καιρός το επιτρέπει, συνεχίζονται οι μεταφυτεύσεις των δενδρυλλίων από τα σπορεία.
Ακόμη μπορούν να ενστρωματώνονται σε άμμο διάφοροι σκληροκέλυφοι σπόροι, όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα , τα κεράσια κ.λ.π.
Ο Ιανουάριος μήνας, παρουσιάζει την ευνοϊκότερη εποχή για την αναζήτηση και εξόντωση των διαφόρων βλαπτικών εντόμων, που κρύβονται στους ξηρούς φλοιούς, τα φύλλα ή και εντός του ξύλου των δέντρων. Επιβάλλεται η επισταμένη και προσεκτική έρευνα των κλαδιών και των κορμών όλον των οπωροφόρων, για την ανακάλυψη και καταστροφή των ευρισκόμενων αυγών, προνυμφών ή τελείων εντόμων, που διαχειμάζουν συνήθως στις ρίζες αυτών.
Παράλληλα πρέπει να καταστρέφονται τα βρύα, οι λειχήνες και οι πολύσποροι (ίσκες), που καλύπτουν συνήθως τα γηραιά δέντρα, με απόξεση και επάλειψη των πασχόντων μερών με πυκνή διάλυση θεϊκού χαλκού.

Αυτοί οι ψεκασμοί εφαρμόζονται και στα υγιή οπορωφόρα για να τα προφυλάσσουν από διάφορες παρασιτικές ασθένειες και προσβολές.
Κατά τον Ιανουάριο μήνα ωριμάζουν και διατηρούνται στην αποθήκη φρούτα διάφορων όψιμων ποικιλιών.
Από τα αχλάδια οι ποικιλίες Καμπάνα, Σαιν-Ζερμαίν, Πας-Κολμάρ, Έξι-κουτί, Κουτί Αρμούτ, Σπινοκάρπι, Ντεκάνα, Ολιβιέ-ντε-σερ κλπ
Από τα μήλα οι ποικιλίες Φυρίκι όψιμο, Στάρκιν, Μπλακ μπε Ντάβις, Τσιζελί, Καρλάν κ.λ.π.

Πηγή: Πλήρης οδηγός του Δενδροκαλλιεργητού-Παράρτημα "Γεωργικού δελτίου" μηνός Ιουλίου 1937

Τα λουλούδια τον Ιανουάριο


Γενικές εργασίες και φροντίδες
Στήνουμε και προετοιμάζουμε το σπορείο μας.
Ξεβοτάνισμα και ελαφρό σκάλισμα αν επιτρέπεται από τον καιρό. Ψεκάζουμε με χαλκό τα φυτά και τα δένδρα μας, ιδιαίτερα μετά από πάγο για προστασία
και κυρίως μετά από χαλάζι...
Ετοιμάζουμε και λιπάρουμε με φουσκί ή κομπόστα το χωράφι μας για να είναι έτοιμο για την ανοιξιάτικη καλλιέργεια μας.
Εφάρμογη εδαφοκάλυψης στο περιβόλι και στα μικρά δέντρα μας για προστασία από τις βροχές και τα κρύα.
Μαζεύουμε φύλλα και υλικά για την κομπόστα μας.
πηγές: φτιάχνω.

Δεντροκομικές εργασίες μηνός Φεβρουαρίου




Οι δεντροκομικές εργασίες καθίστανται πλέον ενδιαφέρουσες και επείγουσες καθώς η εποχή πλησιάζει την άνοιξη.
Στους οπωροκήπους τα κλαδεύματα πρέπει να γίνονται γρήγορα, με σκοπό να τελειώνουν το συντομότερο δυνατό, κυρίως για τα πυρηνόκαρπα στους θερμότερους τόπους.
Πάντως αυτά είναι δυνατόν να εκτελεστούν σε όλα τα οπωροφόρα με σειρά προτιμήσεως τις ροδακινιές, βερικοκιές, δαμασκηνιές κερασιές, συκιές, αχλαδιές, κυδωνιές και τελικώς τις μηλιές.
Παράλληλα ακόμα εφαρμόζονται όλες οι σχετικές εργασίες της τακτοποιήσεως των βραχιόνων των υπό σχηματισμό δέντρων, με την πρόσδεση αυτών επί στηριγμάτων, στεφάνων, διχάλων κλπ. αναλόγως των σκοπών που επιδιώκουμε.
Επίσης οι φυτεύσεις των οπωροφόρων πρέπει να επισπεύδονται για τους ελαφρούς και ξηρούς τόπους ή στα συνεκτικά εδάφη, όπου δεν έγινε δυνατό να πραγματοποιηθούν νωρίτερα. Εφ όσον ο καιρός δεν είναι ευνοϊκός φυτεύονται σύντομα και τα αειθαλή οπωροφόρα.
Την εποχή αυτή κόβονται και διατηρούνται τα αναγκαία εμβόλια μέσα σε νωπή άμμο σε ψυχρό μέρος, για να χρησιμοποιηθούν για τους πρώιμους ενοφθαλισμούς ή εγκεντρισμούς.
Στα σπορεία και φυτώρια εξακολουθούν οι μεταφυτεύσεις των δενδρυλλίων και οι προετοιμασίες των βραγιών επικείμενες σπορές. Κόβονται μοσχεύματα κυδωνιάς, συκιάς, ροδιάς, φουντουκιάς κ. α. και παραχώνονται σε θερμό και ελαφρό μέρος, με σκοπό να φυτευτούν αργότερα. Ενστρωματώνονται οι λεπτοί σπόροι της μηλιάς, αχλαδιάς, μαχλεπίου κερασιάς κλπ. σε καθαρή άμμο και διατηρούνται μέχρι της προβλαστήσεώς τους σε περιβάλλον θερμό και προφυλαγμένο.
Εξακολουθεί η προσεκτική αναζήτηση και καταστροφή των αυγών και προνυμφών των διαφόρων επιβλαβών εντόμων, καθώς και η συλλογή και το κάψιμο των παραμενόντων ξηρών φύλλων και καρπών, διότι περικλείουν πάντοτε έντομα ή σπόρια πολλών κρυπτογαμικών ασθενειών.
Όλα αυτά καίγονται μαζί με τις προγενέστερες τοποθετημένες χορτοπαγίδες.
Οι κορμοί και τα χοντρά κλαδιά των δέντρων επαλείφονται με γαλάκτωμα ασβέστη, σε αναλογία 8-10 μέρη ασβέστη σε εκατό μέρη νερού.
Κατά το Φεβρουάριο ωριμάζουν και διατηρούνται στην αποθήκη περίπου τα ίδια είδη και οι ποικιλίες που υπάρχουν τον προηγούμενο μήνα.

Πηγή: Πλήρης οδηγός του Δενδροκαλλιεργητού-Παράρτημα "Γεωργικού δελτίου" μηνός Ιουλίου 1937

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ: ΦΡΟΝΤΙΔΑ στο ΚΗΠΟ ή στο ΜΠΑΛΚΟΝΙ



Μανώλης Καπάνταης
      Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος
       τ. Δ/ντής Πράσινου 








ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ:  ΦΡΟΝΤΙΔΑ στο ΚΗΠΟ ή στο ΜΠΑΛΚΟΝΙ
        Μερικά χρονικά διαστήματα με τις πιο δυσμενείς ​​καιρικές συνθήκες του χειμώνα, που θα μπορούσε να  πούμε ότι είναι ακόμα μπροστά μας.
Συχνά, ο πιο κρύος μήνας είναι ο Ιανουάριος, είναι στη μέση του χειμώνα, αλλά όμως και
τους επόμενους δύο μήνες θα έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες και ίσως και χιονοπτώσεις.Οι μέρες αρχίζουν και γίνονται μεγαλύτερης διάρκειας και πλησιάζουμε προς τη περίοδο  που ο κήπος θα αρχίσει να αναπτύσσεται. Τώρα είναι η κατάλληλη  στιγμή για να προγραμματίσετε τις εργασίες για την επόμενη κηπουρική περίοδο και να κάνετε τη προμήθεια σπόρων, λιπασμάτων και τα φυτών.
      Απολαύστε τον καθαρό αέρα, στις ξηρές ηλιόλουστες ημέρες και εξετάστε τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του προηγούμενου έτους, ελέγξετε τα προστατευτικά σας που έχετε τοποθετήσει για το χειμώνα , τους πασσάλους, τα δεσίματα και την υποστήριξη των δέντρων και αν εξακολουθούν να ανταποκρίνονται μετά από τις κάθε αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Ας δούμε αναλυτικά τι πρέπει να κάνετε τον Ιανουάριο
         Ο Ιανουάριος ζητά να έχετε καθαρό το κήπο σας,  γι’ αυτό απομακρύνετε   τα ετήσια ποώδη φυτά που έχουν ξεραθεί. Καθαρίστε και απομακρύνετε τα πεσμένα η  μαραμένα φύλλα και τα ξερά άνθη όπου και αν βρίσκονται πάνω από τους βλαστούς  των πολυετών φυτών. Αυτό θα δώσει νέα ανάπτυξη την άνοιξη και την καλύτερη ευκαιρία για να δημιουργηθεί όμορφο φύλλωμα στα φυτά.

 Απομακρύνετε τα ζιζάνια.
Αυτή είναι μια εξαιρετικά καλή στιγμή για να αναζητήσετε τις περιοχές του κήπου στις οποίες φυτρώνουν πολυετή ζιζάνια και να τα απομακρύνετε για να μην αναπτυχθούν το ερχόμενο καλοκαίρι.Σκάψε το έδαφος με μία τσάπα και χρησιμοποιήστε μία  πιρούνα για να σας διευκολύνει να βγάλετε έξω τις ρίζες τους.
Τριανταφυλλιές γυμνόριζες
Φυτεύεστε τριανταφυλλιές στον κήπο που τις έχετε προμηθευτεί από το φυτώριο, υπό την προϋπόθεση ότι το έδαφος δεν έχει παγώσει, αυτή η περίοδος του έτους είναι μια καλή ευκαιρία για να φυτέψετε γυμνόριζες τριανταφυλλιές. Αυτό το χειμώνα προσπαθήστε να φυτεύσετε υγιείς με ωραία εμφάνιση τριανταφυλλιές με ωραία χρώματα, ιδιαίτερα αρωματικές και ιδανικές για όσους ενδιαφέρονται για γλυκό τρανταφυλλάκι.
Φυτά εσωτερικού χώρου
Για φυτά εσωτερικού χώρου πρέπει να γνωρίζετε:
η κεντρική θέρμανση δεν είναι φίλος τους, σκουπίστε και καθαρίστε τα φύλλα τους από τη σκόνη με ένα βρεγμένο πανί και στη συνέχεια, τοποθετείστε τις γλάστρες με τα φυτά σε δίσκους με χαλίκια και με νερό για να αυξήσετε την υγρασία γύρω τους ώστε να μη στεγνώσουν τα φύλλα τους. Ελέγξτε τα φυτά εσωτερικού χώρου για σωστό πότισμα, λίπανση και προστασία από προσβολές εντόμων.
Η στάχτη από το τζάκι
Όσοι έχετε τζάκι στο σπίτι περισυλλέξτε τη στάχτη από κάψιμο των ξύλων χωρίς να περιέχει κάρβουνα και προσπαθείτε να πασπαλίζετε τη ποσότητα της στάχτης γύρω από οπωροφόρα δέντρα και τις τριανταφυλλιές. Το υλικό αυτό είναι πλούσιο σε κάλιο, έτσι βοηθά την  ανθοφορία την άνοιξη, και ως εκ τούτου έχουμε αυξημένη καρποφορία το καλοκαίρι η το φθινόπωρο.
Κλάδεμα οπωροφόρων
Κλαδέψτε τα οπωροφόρα  δέντρα σας . Ο γενικός κανόνας και στόχος του κλαδέματος είναι να ανοίξετε το κέντρο, δημιουργώντας ένα κομψό σχήμα "Κύπελου". Απομακρύνετε τα νεκρά και άρρωστα κλαδιά εντελώς, στη συνέχεια, να μειώσετε κατά το ένα τρίτο τα μεγαλύτερα κλαδιά.Αυτή τη χρονική περίοδο μπορείτε για να φυτέψετε φυλλοβόλα δέντρα. Ελέγξτε τη χαλαρότητα των δεσμών για τα νεαρά δέντρα με τους πασσάλους για να μην έχετε ταλαντεύσεις.
Εργαλεία κήπου
Καθαρίστε τα κλαδευτήρια και άλλα μικρά εργαλεία κήπου με οινόπνευμα και προσπαθήστε να τα απολυμάνετε για να μη μεταφέρουν ασθένειες όταν τα χρησιμοποιείτε. Μην περιμένετε μέχρι την άνοιξη για να ελέγξετε την χλοοκοπτική μηχανή σας, η να τη στείλετε αργά για επισκευή αν χρειάζεται και έτσι να μη τη έχετε έτοιμη για χρήση τη χρονική περίοδο που μεγαλώνει το γκαζόν και πρέπει να το κουρέψετε.  Καθαρίστε την από τα υπολείμματα  παλιών η ξερών χόρτων, λαδώστε τα μέρη όπως τα μαχαίρια κ.λ.π.
Κάλυμμα για τα  λαχανικά το χειμώνα
Όταν έχετε φυτέψει λαχανικά στο κήπο σας κινδυνεύουν να καταστραφούν μετά από τη βροχή ή το χαλάζι η το χιόνι. Καλύψτε λοιπόν τα φυλλώδη λαχανικά του χειμώνα με κώδωνες από πλαστικό  και αυτό θα τα προφυλάξει και θα αναπτυχθούν νέα φύλλα.
Έλεγχος για τον παγετό
Βεβαιωθείτε ότι τα δέντρα και πολυετή φυτά που έχετε φυτέψει πρόσφατα,  δεν έχουν πληγεί από τον παγετό.
Αρδευτικό δίκτυο
Καθαρίστε τους σταλλάκτες η τους εκτοξευτήρες του δικτύου άρδευσης σας,  και μερικά φυτά ίσως χρειάζονται πότισμα .Δεν μπορείτε να είμαστε αρκετά σίγουροι για το αν θα βρέξει αρκετά αργότερα για να καλύψει τις ανάγκες των φυτών σας.
Χλοοτάπητας
Ο χειμώνας καθορίζει τις ενέργειες σας για όλες τις ελλείψεις του χλοοτάπητα. Κάντε ένα πρόγραμμα εργασιών και λιπάνσεων για να πάρει επάνω στο γρασίδι σας, αερίστε κατά τη διάρκεια της ξηρότερης περιόδου με το ωθήσετε μία πιρούνα η με άλλο τρόπο, ευθεία προς τα κάτω σε όλη την επιφάνεια του χλοοτάπητα  κατά διαστήματα περίπου (30cm), επιτρέποντας έτσι το νερό να αποστραγγίσει και θα απομακρυνθεί. 
Μην αφήνετε τα πεσμένα φύλλα στο γρασίδι. Με μία τσουγκράνα συγκεντρώστε τα φύλλα επάνω σε ένα μεγάλο πλαστικό φύλλο ή μουσαμά και στη συνέχεια δημιουργήστε σε ένα μέρος του κήπου σαςένα σωρό. Θα αποκτήσετε μετά από μερικές εβδομάδες λίπασμα. Ή, απλώστε με τη τσουγκράνα τα φύλλα σε χαλαρούς σωρούς για να τρέξετε τη χλοοκοπτική  μηχανή από πάνω τους για να θρυμματίσετετα σάπια φύλλα.


Η φροντίδα των φυτών στα μπαλκόνια



Συμβουλές για τα φυτά που βρίσκονται στο μπαλκόνι  το χειμώνα
        Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορείτε να κάνετε στα μέσα του χειμώνα για τη διαφύλαξη των φυτών στις γλάστρες στο μπαλκόνι. Είτε από ανάγκη, είτε λόγω έλλειψης χώρου για τη δημιουργία κήπου, η κηπουρική για τις γλάστρες κάθε είδους στο μπαλκόνι, είναι μια μορφή εργασίας που ο καθένας μπορεί να απολαύσει. Οι κήποι στο μπαλκόνι το χειμώνα απαιτούν κάποια επιπλέον φροντίδα για να εξασφαλίσουν τη συνέχιση τους για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Οι κήποι στο μπαλκόνι το χειμώνα στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, αποτελούνταν από μονοετή που ήταν τα κύρια φυτά που εκτίθενται σε γλάστρες στα μπαλκόνια.
      Σήμερα, υπάρχουν τα πάντα, από πολυετή φυτά, μικρά δέντρα και θάμνοι που μπορείτε να καλλιεργήσετε σε γλάστρες ανάμεσα στα τοιχία  και στις επιφάνειες στα μπαλκόνια σας. Σε αντίθεση με το παρελθόν η σκέψη σήμερα είναι να δημιουργήσετε κήπους στο μπαλκόνι που να έχουν μεγάλη διάρκεια. Πολλά όμορφα  φυτά προέρχονται από τροπικά κλίματα και χρειάζεται προσεκτικά να τα προφυλάξετε για να τα βοηθήσετε να επιβιώσουν.Επειδή τα φυτά στο μπαλκόνι δεν βρίσκονται στο έδαφος αλλά σε γλάστρες είναι πιο επιρρεπή στο κρύο. Έτσι διαχείμαση του κήπου στο μπαλκόνι είναι εξέχουσας σημασίας.
       Η επιλογή του υλικού από το οποίο είναι κατασκευασμένες οι γλάστρες είναι σημαντικό για τη κηπουρική το χειμώνα στο  μπαλκόνι.Υλικά όπως η άργιλος, το σκυρόδεμα και διάφορα κεραμικά τα οποία δεν τα πηγαίνουν καλά το χειμώνα που επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες. Επιλέξτε να προμηθευτείτε αυτές που έχουν πάχος τουλάχιστον 2- 5 εκ.½-2  για την αποφυγή ρωγμών ή με τη χρήση υαλοβάμβακα, πολυαιθυλενίου και άλλων παρόμοιωνυλικών μπορείτε να τις περιβάλετε για να προστατεύσετε στο μπαλκόνι τα φυτά το χειμώνα. Αυτά τα τελευταία υλικά είναι επίσης ελαφρύτερα και πιο εύκολο να μεταφερθούν. Τα φυτά θα προφυλαχτούν επίσης καλύτερα όταν είναι φυτεμένα σε μεγαλύτερες γλάστρες τουλάχιστον 45-60 εκ. Υπάρχουν αρκετές επιπλέον επιλογές το χειμώνα για τη φροντίδα των φυτών στα μπαλκόνια. Πρώτα απ’ όλα, αν οι γλάστρες είναι σχετικά μικρές και έχετε χώρο στον κήπο, μπορείτε να σκάψετε ένα λάκκο αρκετά μεγάλο για να φιλοξενήσει το σύνολο των γλαστρών.
         Γεμίστε γύρω με χώμα και καλύψτε τις γλάστρες  με ένα παχύ στρώμα από σάπια φύλλα, η με άχυρο ή μόνο φύλλα. Μπορείτε, επίσης, να συγκεντρώσετε όλες τις γλάστρες σε ομάδες  και να τις καλύψτε με προστατευτικά πλαστικά φύλλα η με λινάτσες. Επίσης, οι γλάστρες μπορούν να μετακινηθούν για παραμονή μέσα σε ένα υπόστεγο ή στο γκαράζ. Θα πρέπει να τις ελέγξετε  κατά τακτά διαστήματα, ώστε να μη μαραθούν. Σημαντικό στοιχείο είναι αναμφίβολα για τη προστασία των φυτών, ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ότιθα πρέπει να τα ποτίσουμε με λίγο νερό.      

           Κρατήστε το φυτόχωμα στις γλάστρες ελαφρώς υγρό, αλλά όχι αρκετά βρεγμένο, ακριβώς έτσι ώστε να μη στεγνώσει το νερό γύρω από τις στις ρίζες όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες. Επίσης, μην αφήνετε τα φυτά να καθίσουν στο πιατάκι με νερό για να μην κινδυνεύουν να παγώσουν στις χαμηλές θερμοκρασίες. Τα φυτά σε γλάστρες είναι ευάλωτα από την υπερβολική υγρασία που προκαλείται από τη βροχή το χειμώνα. Η υγρασία από τη βροχή που δημιουργία στη βάση του φυτοχώματος των γλαστρών, όταν επικρατούν ακραίες χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσει τις ρίζες σε ασφυξία από τη στέρηση οξυγόνου και κυριολεκτικά αυτά οδηγούν σε σήψη και τα φυτά τελικά πεθαίνουν.

          Τα φυτά στο μπαλκόνι το χειμώνα δεν χρειάζονται λίπανση. Μην αφαιρείτε τα προστατευτικά καλύμματα των φυτών πολύ νωρίς την άνοιξη, διότι δεν γνωρίζουμε τη συμπεριφορά της φύσης το επόμενο διάστημα. Οι γλάστρες που τοποθετήθηκαν για προφύλαξη  σε εσωτερικούς χώρους πρέπει να εκτίθενται σταδιακά  πίσω στους εξωτερικούς χώρους, έτσι ώστε να μπορούν να εγκλιματιστούν στην αλλαγή της θερμοκρασίας. Καλά προσαρμοσμένα φυτά είναι λιγότερο επιρρεπή σε ασθένειες και προσβολές από παράσιτα.
          Οι γενικές αυτές πληροφορίες είναι μια σειρά συμβουλών. Για περισσότερες επαγγελματικές συμβουλές  η οδηγίες  για το κάθε χώρο και για συγκεκριμένη κατάσταση ζητήστε τις από τους ειδικούς Γεωτεχνικούς στις μελέτες η στα έργα Πρασίνου .

     Επιλέξτε το φυτώριο διαθέτει υγιή φυτά, άριστης εμφάνισης, φυτοχώματα υψηλών προδιαγραφών, υλικά άρδευσης, μεγάλη ποικιλία από γλάστρες, διάφορους τύπους λιπασμάτων αλλά το πιο σημαντικό έμπειρο επιστημονικό προσωπικό που μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα όμορφο η κήπο η μπαλκόνι.


Φεβρουάριος στο αγρόκτημα

Σπέρνουμε: Σπανάκια, σέσκλα, πράσα. Ξεκινάμε την πρώιμη σπορά λαχανικών όπως ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια, κολοκύθια, για καλλιέργεια σε θερμοκήπιο (σε προστατευμένο και θερμαινόμενο σπορείο στις νότιες πεδινές περιοχές της Ελλάδος).

Φυτεύουμε: Κρεμμύδια-σκόρδα για ξερά το καλοκαίρι, συμπληρώνουμε μπιζέλια και κουκιά για όψιμη συγκομιδή.


Μεταφύτευουμε: Μαρούλια, πράσα, αγκινάρες.

Με τις πολλές βροχές αυτό γίνετε κάπως δύσκολο...

Συγκομιδή:Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, νεράντζια, περγαμότα , μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, χλωρά κρεμμύδια-σκόρδα, ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, σινάπια, βρούβες, τσουκνίδες, μάραθο, σέλινο.


Μάρτιος στον λαχανόκηπο και στο αγρόκτημα


Αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά, κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σε εκείνον το ζευγά που 'χει πολλά σπαρμένα.

Φυτεύουμε: Πατάτες, κλίματα

Μεταφύτευουμε: Ντομάτες,πιπεριές μελιτζανες σε θερμοκήπιο, πράσα στο χωράφι.


Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, νεράντζια, περγαμότα , μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, χλωρά κρεμμύδια-σκόρδα, ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, σινάπια, βρούβες, τσουκνίδες, καυκαλίθρα, μάραθο, σέλινο, μαϊντανό, σπαράγγια, οβριές.


Δεντροκομικές εργασίες το μήνα Μάρτιο
Οι δεντροκομικές εργασίες γίνονται πολλές και επείγουσες κυρίως όταν ο καιρός αρχίζει να γίνεται θερμός και ξηρός. Στους οπωροκήπους επισπεύδονται οι εμφυτεύσεις των αειθαλών είτε και των φυλλοβόλων οπωροφόρων στους ορεινούς και ψυχρούς ή υγρούς τόπους. Αυτές για να πετύχουν πρέπει να ποτίζονται συχνά και να προφυλάσσονται από την απότομη ξηρασία της ανοίξεως αλλά και από τους βόρειους ανέμους, αλλιώς η ευδοκίμηση των φυτειών αποβαίνει αμφίβολη ή ανέφικτη.
Τα κλαδέματα των πυρηνοκάρπων είναι ανάγκη να τερματίζονται εγκαίρως και πριν την έναρξη της ανθίσεως. Εφαρμόζονται οι προσδέσεις των κλάδων, οι διανοίξεις ή κυρτώσεις και τα αναγκαία κλαδέματα για την ενδυνάμωση ή εξασθένιση των δέντρων.
Επίσης πρέπει να εκτελείται και ένα ελαφρό όργωμα ή σκάλισμα γύρω από τα δέντρα, από τη μία για τον αερισμό των ριζών τους και από την άλλη για καταστροφή των αναπτυσσόμενων ζιζανίων.
Στα σπορεία και φυτώρια εξακολουθούν οι μεταφυτεύσεις των νεαρών δενδρυλλίων σε αραιότερες αποστάσεις, οι εμφυτεύσεις των μοσχευμάτων κυδωνιάς, συκιάς, ροδιάς, φιστικιάς κλπ. καθώς και η εφαρμογή των καταβολάδων.
Εφ όσον ο καιρός τυγχάνει να είναι ευνοϊκός μπορούν να γίνουν σπορές των προ βλαστημένων ήδη σπόρων, όπως αμυγδάλων, βερίκοκων, δαμάσκηνων, καρυδιών κερασιών και άλλων και περί το τέλος του μηνός και των μηλιών, αχλαδιών, κερασιών κλπ. λεπτών σπόρων.
Στους θερμούς τόπους με την έναρξη της κυκλοφορίας των χυμών ξεκινούν οι εγκεντρισμοί δια σχισμής, και κατόπιν δια στεφανίτου, και ενοφθαλμισμοί δια βλασταίνοντας οφθαλμού, δια εμβολίων κομμένων και διατηρημένων από τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο. Τα επιτυχημένος εμβολιασμένα υποκείμενα από το προηγούμενο φθινόπωρο, κόβονται 8-10 πόντους άνωθεν των εμβολίων.
Το ίδιο δεν πρέπει να παραμελείται η καταπολέμηση των διαφόρων ασθενειών.
Σε όλα τα οπωροφόρα και ειδικότερα στις ροδακινιές, πριν την άνθηση ενεργείτε ο πρώτος ή δεύτερος ψεκασμός με βορδιγάλλειο πολτό(βιολογικά με GC δηλαδή συνεργιστικά  μυνητοκτόνων_)
για την πρόληψη του εξώασκου κλπ. κρυπτογαμικών παρασίτων, όπως το κορίνεο , το σάπισμα των καρπών. Τα ψωριόντα δέντρα ψεκάζονται επίσης για πρώτη ή δεύτερη φορά με διάλυση πετρελαιοσάπωνου (Savona, Θερ. Πολτού)ή θειασβεστίου ή με χειμερινό πολτό.(βιολογικά με συνεργιστικο σκεύασμα ακαεοκτόνων ή μυκητοκτόνων

Πηγή: Πλήρης οδηγός του Δενδροκαλλιεργητού-Παράρτημα "Γεωργικού δελτίου" μηνός Ιουλίου 1937

Βότανα
Φυτεύουμε από μικρά παρακλάδια, ρίγανη, μέντα, φασκόμηλο, αψιθιά, θυμάρι, δενδρολίβανο, απήγανο.
Είναι η εποχή να μαζέψουμε άνθη καλέντουλας και να τα αποξεράνουμε.
Το ίδιο και με τα άνθη του μποράνγκο.
Για σπόρο: Δεν παραλείπουμε να αφήσουμε να ανθίσουν τα καλύτερα λαχανικά από τα μπρόκολα, κουνουπίδια, μάπες, μαρούλια, για να κρατήσουμε το δικό μας σπόρο.

Γενικές εργασίες και φροντίδες
Σκαλίζουμε τα λαχανικά μας και τα λιπάρουμε με φουσκί(ζωική κοπριά),κομπόστα ή βιολογικό λίπασμα κατά προτίμηση.Ξεβοτάνισμα ζιζανίων από τα κηπευτικά μας, αλλά και συγκομιδή και αποξήρανση των ωφέλιμων όπως η τσουκνίδα. Ψεκάζουμε αναλόγως με χειμερινό πολτό, θειάφι ή χαλκό τα δένδρα, το αμπέλι ή τα κηπευτικά μας (βιολογικά με EVeRSiL  &,Silinol  ). Ετοιμάζουμε το χωράφι μας για να είναι έτοιμο για την καλοκαιρινή καλλιέργεια μας. Μαζεύουμε φύλλα και υλικά για την κομπόστα μας.
Σκαλίζουμε όταν τα ζιζάνια είναι μικρά ακόμα και εφαρμόζουμε κομπόστα και εδαφοκάλυψη .
 Για τα σαλιγκάρια  μπύρα ή βιολογικό απωθητικό αλλιώς θα εχουμε σημαντικές απώλειες στα. λαχανικά μας
Συχνά στο μποστάνι έχουμε ζημιές από ζώα και η απώθηση τους είναι πλέον εύκολη  με ήχους ή με  σκευάσματα οσμών. Ανάλογα είδη υπάρχουν και γιά τα πουλιά
Τα πρώιμα κουκιά και μπίζα έχουν αρχίσει να δένουν καρπό.


Καλλωπιστικά φυτά
• Αρχίζουμε να λιπαίνουμε τα φυτά και παράλληλα να τους παρέχουμε το απαιτούμενο νερό για την κάλυψη των αναγκών τους. Δεν ξεχνάμε  μετά από κάθε λίπανση να ποτίζουμε καλά το φυτό , να αποφεύγουμε το λίπασμα να έρχεται σε επαφή με τον κορμό του φυτού και πάντα να ακολουθούμε πίστα τις οδηγίες χρήσης.  
• Κλαδεύουμε τα φυτά που έχουν χάσει το σχήμα τους και αφαιρούμε ξερά κλαδιά και φύλλα που μπορεί να αποτελούν εστίες μόλυνσης. 
• Μεταφυτεύουμε τα φυτά που έχει γεμίσει με ρίζες η γλάστρα τους και δεν μπορούνε να αναπτυχθούνε. Ζητάμε πάντα το κατάλληλο χώμα για το φυτό που έχουμε να μεταφυτέψουμε. Δεν έχουν όλα τα φυτά τις ίδιες ανάγκες. 
• Παρατηρούμε τα φυτά μας για τυχόν εισβολή εντόμων. 
• Φυτεύουμε βολβούς  όπως βιγόνιες, πεόνιες, ντάλιες, αμαρυλλίς  είτε αγοράζουμε έτοιμους βολβούς σε γλαστράκι.
• Αρχίζουμε να φυτεύουμε εποχιακά φυτά που έχουν την τιμητική τους αυτή την εποχή. Πετούνιες, βιολέτες, κατηφέδες , μολόχες, σερφίνιες και πολλά άλλα φυτά γεμάτα χρώμα

 
 Κήπος στην Κηφισιά (Φωτογραφία Κ. Τάτσης )
Απρίλιος στον Κήπο μας ..

Λαμπρός μήνας  έως αυτό το δίσεκτο έτος που μας βρήκε φέτος…...

«Απρίλη μου Απρίλη μου ξανθέ
και Μάη μυρωδάτε
καρδιά μου πως αντέχεις
καρδιά μου πώς καρδιά μου πώς αντέχεις.
μέσα στην τόση αγάπη
και στην τόση ομορφιά !!»
 Οι στίχοι του Μίκη Θεοδωράκη αναδεικνύουν την χαρά που συντελείται στην πλάση.
Μια βόλτα στην φύση  και γεμίζεις ομορφιά .
 όλοι οι αγροί γεμάτοι ανθούς. Αυτοί οι ανθοί μετατρέπονται σε καρπούς και έτσι κατανοούμε ότι είναι και εποχή για  την πολύ δουλειά στον κήπο και στον αγρό.
  Φυτεμένο Δώμα  (Φωτογραφία ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ)
             
 Στον κήπο μας
Είναι η εποχή που πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στα δέντρα. Μπορούμε να κάνουμε το κλάδεμα μόρφωσης αφού ακόμα οι βλαστοί είναι ευλύγιστοι και να δώσουμε σχήμα πχ στην μουριά. Γίνονται τα βλαστολογήματα και κοπή των πρεμνοβλαστημάτων (κολορίζια), όπου  αφαιρούμε τους λαίμαργους, τους  ασθενικούς και αδύναμους βλαστούς.   
 Τα δέντρα που ακόμα ανθοφορούν ή προετοιμάζουν καρπούς όπως η Μαγνόλιες, η Γαζία, η Μουσμουλιά, η Μηλιά, η Αχλαδιά, τα Εσπεριδοειδή θέλουν ιδιαίτερη προσοχή (καθόλου τομές,  και πιθανά λίγη λίπανση). Το ίδιο και οι θάμνοι όπως τα Βιβούρνα- το κλασσικο το εύοσμό, το φωτινό η λουσιντουμ και ο χειμωνανθός –  οι φορσύθιές και οι τσιτόνιες   Προσέχουμε και να λιπάνουμε την καμέλια μας που αυτή την εποχή είναι γεμάτη με τα αρωματικά και πανέμορφα λουλούδια τηςαλλα παντα με όξινο λίπασμα!  
             Τώρα τα ζιζάνια μπορούν να ξεφύγουν οπότε καλό είναι να κρατάμε το λάκκο του κάθε φυτού καθαρό  με σκαλίσματα, βοτανίσματα  όπως και να παρατηρούμε την φυτουγεία των φυτών. Τα έντομα αναπτύσσονται με τρελούς ρυθμούς και ο έλεγχος θα μας προστατέψει για το μέλλον.  Αν παρασκευάζουμε ζωμό τσουκνίδας ένας ψεκασμός θα λιπάνει και θα προστατέψει τα φυτά μας. Αντίστοιχα η χρήση  Βιο-σκεύασματων –λιπάσματα πυριτίου- θα προστατέψουμε τα φυτά μας από αφίδες θα είναι χρήσιμη.
            Στα κυπαρίσσια όπως  Λέυλάντ η λίπανση με φωσφονικά οξέα θα τα προστατέψει από  μυκητολογικές ασθένειες. Συλλέγουμε αν έχουμε ξεχάσει τα συσσωματώματα –μπάλες πάνω στις ιτιές-όπως ένας ψεκασμός και με απλό σαπούνι θα είναι αποτελεσματικόςαπό αυτην την προσβολή από ακάρεα. Αν σε παρτέρια διαπιστώσουμε ότι κρατά νερό, καλό είναι να παρέμβουμε κάνοντας μία αποστράγγιση ή αν είναι μικρό το πρόβλημα με προσθήκη περλίτη.   
            Μαζεύουμε φύλλα κλαδιά  για την κομποστοποίηση μας διότι τώρα επιταχύνεται η ζύμωση και σύντομα θα έχουμε καλό υλικό.  Πρέπει να υπολογίζουμε ότι ο λόγος αυτόν που κομποστοποιούμε από το τελικό αποτέλεσμα είναι πάντα μικρότερος από 1/5. Είναι κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε και βότανα ααπό μικρά παρακλάδια –όπως Ρίγανη, Μέντα, Δυόσμο, Φασκόμηλο, Αψιθιά, Θυμάρι , Δεντρολίβανο  και Απήγανο.
             Τα αναρριχώμενα θέλουν και αυτά ην φροντίδα τους όπως κλάδεμα μόρφωσης. δέσιμο στις πέργολες και καφασωτά και πολύ καλή λίπανση ιδιαίτερα το ρυγχόσπερμα . Άμεσα να γίνει και το κλάδεμα φραχτών εκτός από της φωτίνιας που αυτή είναι η περίοδος της και είναι κρίμα να χαθεί τα λαμπρά κόκκινη νέα βλάστηση.
 Ο χλοοτάπητας που έχουμε όποιο είδος και να είναι θέλει αερισμό και βοτάνισμα ώστε να μην κυριαρχήσουν τα ζιζάνια . Αν δεν έχει γίνει καλή λίπανση τον Μάρτη τώρα είναι η ώρα!
 Εφόσον  έχουμε στοιχείο νερού είναι η ώρα να συντηρήσουμε την αντλία του και φυσικά την λεκάνη –δεξαμενή από άλγη.
 Το σημαντικότερο !!
 Κήπος στην Κηφισιά (Φωτογραφία Κ. Τάτσης )

 Φυτεύουμε  άνθη και βολβούς!
Είναι η ώρα να γεμίσουμε τον κήπο λουλούδια ώστε να τον μετατρέψουμε σε πανδαισία για την όραση μας αλλά και για την όσφρηση μας!!
  Φυτεύουμε ετήσια – εποχιακά για να γεμίσουμε χρώμα όπως με σπόρο Ζίννιες , Κατηφέδες, Δελφίνια, Καλέντουλες, Σάλβια, Γυψοφύλη, Ιππομέα (σαν αναρριχώμενο) Άστρο, Άλφιο, λούπινα  και Ηλίανθό.
 Έτοιμα φυτά όπως γεράνια, νεραγκούλες, μαργαρίτες, βαμβακούλες   πρίμουλες, γκαζάνια , άλυσο, καλέντουλες, κατηφέδες κα.
Βολβούς όπως Ντάλιες , Μπιγκόνιές , Παιώνιες, Κάννες, Γλαδιόλες και γλοξίνιες  
 Καλό είναι να κάνουμε και ένα απολογισμό στον κήπο μας και να συμπληρώσουμε απώλειες που είχαμε το προηγούμενο έτος 


 Συλλογή
Από τα καλυτέρα μας χειμωνιάτικά λαχανικά κρατάμε και συλλέγουμε σπόρο όπως Μαρούλια, κουνουπίδια, μπρόκολα, μάπες , κουκιά και αρακά
Μαζεύουμε λεμόνια, πορτοκάλια, μαρούλια κουκιά αρακά, κρεμμύδια, σκόρδα, ραδίκια, σπανάκι, σέσκλο, τσουκνίδα, μαιντανό, μάραθο και σέλινο, Επίσης χαμομήλι και μποράγκο για αποξήρανση
Αν έχουμε μποστάνι μπορούμε να φυτέψουμε ντομάτες μελιτζάνες, πιπεριές , καρότα, αγγουριά, κολοκύθια, ραπανάκια, φασόλια, σπανάκια, σέλινο, μαιντανό, άνηθο κολίανδρο, καλαμπόκι, παντζάρια σέκλα κ.α. όπως και να μεταφυτεύσουμε αν έχουμε ήδη φυτρωμένα πράσα, ντομάτες μελιτζάνες, πιπεριές, κολοκύθια, φράουλες, πεπόνια, καρπούζια .
 Για να το κάνουμε αυτό σημαντική είναι η κατεργασία εδάφους Τώρα μπορούμε να αδειάσουμε το κομπόστ που έχουμε ήδη ετοιμάσει και να το ενσωματώσουμε στους χώρους φυτεύσεων όπως και όταν φυτεύουμε η επιφανειακή εναπόθεση τρίμματος από τον θρυμματιστή βοηθά πολύ στην ανάπτυξη των φυτών χωρίς ζιζάνια  
Πάρα πολλές δουλειές αλλά δημιουργικές και το αποτέλεσμα πάντα στην φύση μας αποζημιώνει με την ομορφιά   και τους καρπούς της  Τίποτα καλύτερο από την γεύση που θα απολαύσουμε  από μια δική μας τομάτα από ένα δικό μας φρούτο η από τα λουλούδια μας στο βάζο!!,,,


 Τάτσης Κωνσταντίνος
 Γεωπόνος  Κηποτέχνης 






Βίνσεντ βαν Γκογκ1
Βίνσεντ βαν Γκογκ

Μάιος  στον όμορφο κήπο μας

«Κι ο Μάης με τον Έρωτα τον ψυχοκυνηγάρη
είναι ηλιογέννητο ζευγάρι…»
Κ. Παλαμάς, «Ασάλευτη ζωή»

      Υπάρχει ερωτικότερος μήνας από τον Μάη; Η αναγέννηση της φύσης μας γεμίζει αισιοδοξία και ελπίδα για την ζωή. Βλέπετε η άνοιξη είναι η εποχή όπου ταυτόχρονα άπειρες ενέργειες γέννησης, επικονίασης, δημιουργίας πραγματοποιούνται με αυτό τον οργασμό χρωμάτων λουλουδιών αλλά και ανάπτυξης της χλωρίδας. Κάθε φυτό μετατρέπεται σε ένα εργοστάσιο όπου ακούραστα μέλισσες και τόσα άλλα έντομα εργάζονται  στο όλον που είναι η φύση.

      Όλοι οι αγροί είναι γεμάτοι λουλούδια …Αρχίζει να υποχωρεί το κίτρινο με τις μαργαρίτες, σινάπια, σπάρτα, ασπάλαθα και έχουμε πλέον πολλές παπαρούνες, κάλες, μολόχες, σκυλάκια, μαργαρίτες να κυριαρχούν.

Κηπος- Φωτογραφία Δ. Καραπιστόλη

Στον κήπο μας

Οι πρώτοι καρποί στα δέντρα έχουν αρχίσει να παίρνουν σχήμα και θέλουν προστασία από έντομα και ασθένειες. Παράλληλα είναι απαραίτητη η προστασία από τα ζιζάνια που αυξάνονται ταχύτατα. Καλό είναι να σκαλίσουμε τους λάκκους των φυτών και να γίνει ένα φρεζάρισμα αν υπάρχει η δυνατότητα. Πάντως οι παραπάνω εργασίες δεν πρέπει να εφαρμόζονται στα δέντρα που έχουν ακόμα ανθοφορία, όπως εσπεριδοειδή, διότι αυτά βρίσκονται σε κρίσιμη στιγμή και αν στρετσαριστούν είναι δυνατόν να αποβάλλουν τα άνθη τους. Επίσης είναι η εποχή που αρχίζουμε την άρδευση στα δέντρα. Η θερμοκρασία ανεβαίνει, ενώ μειώνεται σημαντικά η ατμοσφαιρική υγρασία και το σημαντικότερο η βροχή θα γίνεται όλο και σπανιότερη.
     Πραγματοποιούνται κορυφολογήματα και βλαστολογήματα  προς υποβοήθηση της ισορροπίας των κλαδιών της κόμης και για δημιουργία καρποφόρων μελλοντικών οργάνων.  Σε κάποια δέντρα και περιπτώσεις είναι απαραίτητο το αραίωμα καρπών ώστε να έχουμε μεγαλύτερους και ανώτερης ποιότητας φρούτα, και να προφυλάξουμε τα δέντρα από τυχόν καρπόπτωση. Αυτό γίνεται  όταν ο καρπός φτάσει στο μέγεθος καρυδιού(Αχλάδιές, μηλιές, κυδωνιές ) ή όταν οι πυρήνες τους αρχίζουν να σκληραίνουν(προύνους, βερικοκιές, δαμασκηνιές, κορομηλιές, ροδακινιές).

     Για τα έντομα ψεκασμοί με ζυμωμένη τσουκνίδα, θερινό πολτό ή άλλο εντομοκτόνο σκεύασμα (χημικό ή βιολογικό) και η χρήση παγίδων είναι απαραίτητες ενέργειες για την καταπολέμηση αφίδων, καρπόκαψας, μύγας της Μεσογείου κ.α. Επίσης με χαλκό ή θειάφι για καταπολέμηση του φουζικλάδιου(είναι η σοβαρότερη ίσως ασθένεια των οπωροφόρων δένδρων), ωίδιου κ.α. Στα κωνοφόρα πρέπει  να γίνονται επαναλήψεις ανά μηνά, εφαρμογή σκευασμάτων για την καταπολέμηση των μυκήτων που τα καταστρέφουν.
   Μαζεύουμε μούσμουλα αλλά και πρώιμους καρπούς όπως και πρώιμα αχλάδια(μαγιάτικα), τα αφρόμηλα, τα μαύρα πρώιμα κεράσια κ.α.
     Η κομποστοποιήση αρχίζει να γίνεται πολύ παραγωγική και όσο αυξάνουμε τα λαχανικά με περισσότερη υγρασία, τα κλαδάκια και φύλλα από τον κήπο μας γίνονται όλο και πιο αναγκαία. Το έτοιμο κομπόστ το επιστρέφουμε στον κήπο και καλό είναι στους λάκκους από τις αναρριχώμενες τριανταφυλλιές που αυτήν την εποχή κυριαρχούν με την πλούσια ανθοφορία στους κήπους.
    Αντίστοιχα προσοχή, φροντίδα, καλή πρόσδεση και λίπανση θέλουν τα αναρριχώμενα,  για να μας χαρίσουν μια ικανοποιητική ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία με πρώτο σε ανάγκες το ρυγχόσπερμα. Ο έλεγχος των ζιζανίων πολύ χρήσιμος για να μειώνουμε τις ανάγκες σε νερό. Τα λουλούδια είναι στο φόρτε τους και αφαιρώντας τα μαραμένα δίνουμε δύναμη σε κάθε φυτό να συνεχίσει απρόσκοπτα να μας χαρίζει λουλούδια.
ταρατσοκηπος
Πιπεριες σε ταρατσοκηπο(κατασκευή ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ)

Στο λαχανόκηπό μας

Αρχίζουμε να συλλέγουμε τις αγκινάρες μας, φράουλες, παντζάρια, σκόρδα, κρεμμύδια, βλήτα, σπανάκι, σέσκλα, κόλιανδρο, καρότα και μαρούλια. Αν φυτέψαμε πρώιμα καλοκαιρινά λαχανικά  αρχίζουμε να συλλέγουμε τα πρώτα κολοκύθια, αγγούρια, πιπεριές και ντοματούλες. Κρατάμε χώρο για να φυτέψουμε τα φασολάκια μας, μπάμιες (για τους λίγους λάτρεις  του καρπού αυτού) και καλαμπόκια.
Ο κήπος έχει πλέον πολλές ανάγκες σε σκάλισμα, άρδευση, στήριξη των φυτών που αρχίζουν να ψηλώνουν, οργανική λίπανση με κομπόστα, εδαφοκάλυψη. Είναι απαιτητικός μήνας αλλά και πολύ κρίσιμός και αποδοτικός.
     Στα αρωματικά μας μην ξεχνάμε να μαζεύουμε το χαμομήλι για τον χειμώνα, το μποράνγκο  που πέρα από καλές πίτες είναι εδώδιμο και το λουλούδι του που δίνει πιπεράτη γεύση όπου το προσθέτουμε, η λεβάντα και το φασκόμηλο. Τα τελευταία θέλουν φύλαξη σε ξηρό και απόλυτα σκιερό χώρο για να ξηρανθούν αλλά και να μας χαρίζουν πλούσιο το αρωματικό δυναμικό τους. Μεγάλη προσοχή να μην υπάρχει εκεί οργανικός καταλύτης όπως βενζίνη, πετρέλαιο, χρώματα κ.α. που θα αλλοιώσουν τα αρώματα.
Καλή δουλειά λοιπόν!!,




Τάτσης Κωνσταντίνος
 Γεωπόνος  Κηποτέχνης 






Ιούλιος  στον κήπο και στο αγρόκτημα

Σπέρνουμε: Φασόλια, κολοκύθια, αγγούρια, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα.
Μεταφυτεύουμε: Αγγούρια, κολοκύθια, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα.
Κορωπι Πηλιου

Συγκομιδή: Καλαμπόκια, ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκύθια, αγγούρια, πιπεριές, φράουλες, φασόλια, μπάμιες, σκόρδα ξερά, κρεμύδια ξερά, βλίτα, αντράκλα, σέλινο, μαϊντανό, κόλιανδρο.

Φρούτα: Βερίκοκα, ροδάκινα, αχλάδια, κορόμηλα, καρπούζια, πεπόνια.

1. Ποτίζετε καθημερινά το γκαζόν σας (40 κυβικά / στρέμμα / εβδομάδα)

2. Κουρεύετε τακτικά, κάθε εβδομάδα, το γκαζόν σας (σε ύψος 5.0-7.5 cm). Την εποχή αυτή συνιστάται να αυξήσετε λίγο το ύψος κοπής (στα 6.0 cm κατ’ ελάχιστον), μια και το γκαζόν σας στρεσάρεται περισσότερο και έχει ανάγκη μιας μεγαλύτερης φυλλικής επιφάνειας για να φωτοσυνθέσει καλύτερα και να αντέξει στην ξηρασία. 

3. Εάν χρησιμοποιείτε ένα Χλοοκοπτικό χορτολιπάσματος (BioClip), μην ξεχνάτε να κουρεύετε όσο πιο συχνά γίνεται (ιδανικά κάθε 4 – 6 ημέρες), έτσι ώστε τα υπολείμματα κοπής να είναι όσο το δυνατόν πιο μικρά και να αποδομούνται πιο εύκολα και αποτελεσματικά.

4. Ελέγξτε για τυχόν ασθένειες και προσβολές από έντομα, ιδίως σε περιοχές με υψηλή σχετική υγρασία. Ψεκάστε εάν χρειάζεται.

5. Μαζέψτε τα πεσμένα φύλλα από τον κήπο.


6. Ξεχορταριάζετε τακτικά τον κήπο σας από τα ζιζάνια. Μην αφήνετε ξερά χόρτα που μπορεί να γίνουν εστίες φωτιάς, εξαιτίας και των υψηλών θερμοκρασιών.

7. Θρυμματίστε τα φύλλα και τα υπολείμματα κλαδέματος, ώστε να γίνουν λίπασμα.


8. Καταβρέχετε τα φυτά σας, νωρίς το πρωί ή το απόγευμα, όχι όμως το μεσημέρι γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να υποστούν εγκαύματα εξαιτίας των σταγόνων νερού που μένουν πάνω στα φύλλα και λειτουργούν σαν μεγεθυντικοί φακοί που συγκεντρώνουν τις ακτίνες του ήλιου.

9. Στα φυτά που ανθοφορούν αυτήν την περίοδο, κόβετε τακτικά τα μαραμένα λουλούδια για να βγάλουν καινούργια.

10. Αν καλλιεργείτε αρωματικά, κόψτε τις κορυφές προτού βγάλουν λουλούδια.

11. Μην κάνετε βαθύ κλάδεμα αυτή την εποχή, μόνο ελαφρύ κλάδεμα διαμόρφωσης και αφαίρεσης των ξερών κλαδιών.


φασολια με κατηφε για εντομοαπωθητικο στην Κορωπι Πηλίου
καλαμποκια στο Κορώπι Πηλιου

Δεντροκομικές εργασίες το μήνα Ιούλιο
Ο Ιούλιος είναι παραδοσιακά ένας από τους πιο ζεστούς μήνες του έτους  Γι’ αυτό θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο σωστό και τακτικό πότισμα των φυτών σας.
Οι δεντροκομικές εργασίες περιορίζονται. Στους ποτιστικούς οπωροκήπους, γίνονται τα αναγκαία ποτίσματα, κυρίως σε αυτά με σαρκώδεις καρπούς. Ανάλογα ποτίσματα είναι απαραίτητα στις φιστικιές, συκιές και καρυδιές.. Συνεχίζονται τα χλωρά κλαδέματα, δηλαδή τα βλαστολογήματα, κορφολογήματα και οι αραιώσεις των φύλλων, αναλόγως των επιδιωκόμενων σκοπών.
Στα σπορεία και στα φυτώρια εξακολουθούν οι συνήθεις καλλιεργητικές εργασίες και εφαρμόζονται οι ενοφθαλμισμοί των πυρηνόκαρπων, ιδίως της αμυγδαλιάς, βερικοκιάς, δαμασκηνιάς, ροδακινιάς και κερασιάς.
Παράλληλα λαμβάνεται πάντοτε μέριμνα για την καταπολέμηση των διαφόρων ασθενειών.
Στις μηλιές και απιδιές εκτελούνται ψεκασμοί για την καταπολέμηση της καρποκάψας και του φουσικλαδίου και στις συκιές με θειασβέστιο ή νικοτίνη για την εξόντωση του κηροπλάστου.

Πηγή: Πλήρης οδηγός του Δενδροκαλλιεργητού-Παράρτημα "Γεωργικού δελτίου" μηνός Ιουλίου 1937



Βότανα: Είναι η εποχή να μαζέψουμε αψιθιά, απήγανο, δάφνη, μέντα, δυόσμο, μαντζουράνα, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, λεβάντα και άλλα αρωματικά φυτά για να τα αποξεράνουμε.

Γενικές εργασίες και φροντίδες: Επιθεωρούμε τακτικά τα φυτά μας για ύπαρξη εχθρών και ασθενειών. Σκαλίζουμε τα λαχανικά μας και τα λιπάρουμε με φουσκί, κομπόστα ή βιολογικό λίπασμα κατά προτίμηση και εφαρμόζουμε εδαφοκάλυψη. Ψεκάζουμε με χαλκό και θειαφίζουμε τις καλλιέργειές μας ανάλογα με τις ανάγκες.

Για σπόρο: Μαζεύουμε και ξεραίνουμε σπόρους από τα καλοκαιρινά λαχανικά μας όπως ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, κολοκύθια, καρπούζια, πεπόνια και τα αποθηκεύουμε. Το ίδιο κάνουμε με τα αρωματικά φυτά μας όπως πράσα, κρεμμύδια, σέλινο, μαϊντανό, κόλιανδρο.
πηγη: φτιαχνω, ftiaxno.gr
φωτογραφίες.Κ. Τάτσης

Εργασίες λαχανικών τον Οκτώβριο



Οκτώβριος
Σπέρνουμε:  Μαρούλια, πράσα, ραδίκια, ρόκα, ζοχούς, αντίδια, καφκαλίθρες, μυρώνια, μαϊντανό, σινάπια, σπανάκι, καρότα, παντζαρια ρεπανάκια,, καρότα
          Όταν φυτεύουμε σπόρους, για να έχουμε παραγωγή οποιουδήποτε φυτού με επιτυχία, πρέπει να προσέξουμε δύο παράγοντες. Την ποιότητα των σπόρων και το περιβάλλον, να είναι κατάλληλο για βλάστηση και ανάπτυξη.
Ο   έλεγχος των σπόρων
(αν  είναι σπόροι από παραγωγη δική μας η φίλου) είναι αρκετά εύκολος να γίνει. Έχουμε τους σπόρους από την περσινή παραγωγή μας (αν κρατήσαμε) ή αγοράζουμε νέους. Στην πρώτη περίπτωση βάζουμε σε βαμβάκι (όπως με τις φακές στο σχολείο) 10 από αυτούς τους σπόρους και βλέπουμε πόσοι θα βλαστήσουν. Αν βλαστήσουν πάνω από έξι, τους χρησιμοποιούμε. Αν αγοράσουμε σπόρους, κοιτάμε προσεκτικά την ημερομηνία παραγωγής τους και να είναι ο φάκελος ερμητικά κλειστός. Αν οι σπόροι είναι πολλοί, μία δοκιμή βλαστικότητας, όπως παρακάτω δεν κάνει κακό.
           

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΦΥΤΕΥΣΗΣ
Τους σπόρους πρέπει να τους φυτεύουμε σε πολύ καλό χώμα. Στους ερασιτέχνες προτείνουμε έτοιμα μείγματα σπορείου που είναι απολυμασμένα.
Έπειτα για να φυτρώσουν θέλουν την κατάλληλη υγρασία. Το νερό στον σπόρο «γεμίζει» τα κύτταρα και αρχίζουν οι απαραίτητες ορμονικές, φυτικές και χημικές αλλαγές που τον μετατρέπουν σε «έμβρυο φυτό» με ρίζα και βλαστό.
Στην αρχή με το που φυτεύουμε τους σπόρους –πάντα σε βάθος έως τρείς φορές το πλάτος τους- ποτίζουμε καλά. Μερικοί σπόροι –μικροί- θέλουν φως για να βλαστήσουν αλλά οι περισσότεροι θέλουν κάλυψη έστω 1-2 χιλιοστών. Αν οι σπόροι είναι πολύ μικροί π.χ. σκυλάκι ή μαϊντανός, μπορούμε να ποτίζουμε με ένα ψεκαστήρα, μέχρι να φυτρώσουν καλά.(μία λύση σε αυτή την περίπτωση είναι να σκεπάσουμε με μία λινάτσα καναβιού το χωρο ώστε να διατηρούν υγρασία και να μην χαλάνε με το πότισμα. Την βγάζουμε από το φύτρωμα)
Παρακολουθούμε συχνά το χώμα ώστε να έχει πάντα υγρασία ακόμη και όταν αρχίζει η βλάστηση. Αν το χώμα έχει στεγνώσει κατά τη διάρκεια της βλάστησης οι σπόροι μας μπορεί να πεθάνουν.
Το έδαφος δεν πρέπει να είναι και πολύ υγρό διότι εμποδίζουμε έτσι την ρίζα να αναπνέει και μπορεί να αναπτυχθούν ασθένειες.
Καλό είναι να καλύψουμε το σημείο σποράς με ένα γυάλινο ή πλαστικό κάλυμμα ή ακόμη και ένα ποτήρι.
Ο χρόνος σποράς έχει σημασία. Αυτό γιατί η θερμοκρασία περιβάλλοντος ανάπτυξης σπόρων είναι σημαντική τόσο στη βλάστηση όσο και στον χρόνο ανάπτυξης.
Αναλόγως το φυτό που επιλέγουμε, θέλουμε και άλλη θερμοκρασία ανάπτυξης.
Έτσι καλό είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες σποράς του κάθε σπόρου (από το φακελάκι). Υπάρχουν σπόροι που θέλουν μία μέρα σε νερό ή στο ψυγείο για να αναπτυχθούν.
Όταν τα φυτάρια μας φτάσουν να έχουν ικανό ύψος 4-10 πόντους και φύλλα, μπορούμε να τα μεταφυτεύσουμε στην οριστική τους θέση

Φυτεύουμε: Κρεμμύδια σκόρδα, μπιζέλια, κουκιά, καρότα,
Να προσέχουμε τις αποστάσεις φύτευσης Όταν δεν υπάρχει χώμα σε κήπο η εδαφικό υπόστρωμα σε ταράτσα η ζαρτινιέρα, υπάρχουν έτοιμοι σάκοιφύτευσης. Το χωμα που θα φυτεύσουμε πρέπει να είναι καλα δουλεμένο ψιλοχωματισμένο, πλούσιο(50% κομπόστα απολυμασμένη, 50% χωμα με το δυνατόν λιγότερη άργιλο )
  Η αγκινάρα επίσης πολλαπλασιάζεται με παραφυάδες που «φυτρώνουν» στο λαιμό εώς και 30 εκατοστά, μετά τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές. Τις αφαιρούμε και τις φυτεύουμε. Αφήνουμε 1-3 στο φυτό. Φυτεύονται σε έδαφος γόνιμο με αρκετή οργανική ουσία-κομπόστα, κοπριά και βιολογικά ή χημικά λιπάσματα- που έχει οργωθεί βαθιά και φυτεύεται σε αυλάκια. Οι αποστάσεις είναι 1 μέτρο ανά γραμμή και 60 εκατοστά με 1 μέτρο στην σειρά τους
Μεταφυτεύουμε:  Μάπες, μπρόκολα κουνουπίδια, μαρούλια, αγκινάρες, καρότα
            Αν τα έχουμε στο σπορείο τα βάζουμε στην οριστική θεση για να δέσουν και να αναπτυχθούν
Η αγκινάρα επίσης πολλαπλασιάζεται με παραφυάδες που «φυτρώνουν» στο λαιμό εώς και 30 εκατοστά, μετά τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές. Τις αφαιρούμε και τις φυτεύουμε. Αφήνουμε 1-3 στο φυτό. Φυτεύονται σε έδαφος γόνιμο με αρκετή οργανική ουσία-κομπόστα, κοπριά και βιολογικά ή χημικά λιπάσματα- που έχει οργωθεί βαθιά και φυτεύεται σε αυλάκια. Οι αποστάσεις είναι 1 μέτρο ανά γραμμή και 60 εκατοστά με 1 μέτρο στην σειρά τους.
Συγκομιδή:
Καρύδια, ρόδια, ελιές, λεμόνια, λοτούς, κυδώνια, αχλάδια.

Τα καρύδια πρέπει να τα λιάσουμε περίπου 1-2 βδομάδες για να φύγει η υγρασία αλλιώς θα μας χαλάσουν πολύ γρήγορα.
Τους λοτούς του κόβουμε όταν είναι σκληροί ακόμα και τους τρώμε όταν γίνουν.
Τα ρόδια εύκολα διατηρούνται αρκετό καιρό και εκτός ψυγείου σε δροσερό μέρος.
Τα κυδώνια και τα αχλάδια πρέπει να τα μαζεύουμε όταν δεν είναι εντελώς ώριμα. Τα αφήνουμε να ωριμάσουν σπίτι μας και να τα συντηρούμε στο ψυγείο μας αν έχουμε πολλά


Τάτσης Κώστας - Γεωπόνος 


Νοέμβριος στο αγρόκτημα



Σπέρνουμε: Σιτάρι, κριθάρι, φακές, ρεβίθια, μαρούλια, πράσα,  καρότα
Φυτεύουμε: Κρεμμύδια σκόρδα, μπιζέλια, κουκιά, καρότα
Μεταφυτεύουμε: Μάπες, μπρόκολα κουνουπίδια, μαρούλια, πράσα, σέλινο, αγκινάρες

Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, ελιές, μαρούλια, Κρεμμύδια , ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, σινάπια, τσουκνίδες, μάραθο, καρότα
Μεταφύτευουμε:
Μάπες, μπρόκολα κουνουπίδια, μαρούλια, πράσα, σέλινο, αγκινάρες.

Τα μπρόκολα και τα κουνουπίδια πάνε μια χαρά με την κομπόστα που χρησιμοποίσα στη μεταφύτευση. Δίπλα στη μία σειρά μεταφύτευσα και μερικά μαρουλάκια και ενδιάμεσα μερικά κρεμυδάκια ακόμα για αργότερα.

Μεταφύτευση σέλινου σε σειρές μαζί με σκόρδα και τα δύο από τα καλύτερα λαχανικά με θεραπευτικές ιδιότητες.
 Νοέμβριος στο αγρόκτημα

Συγκομιδή:
Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, ελιές, μαρούλια, κρεμμύδια, ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, σινάπια, τσουκνίδες, μάραθο.

Τα μαρούλια και τα κρεμμύδια που μεταφύτευσα πριν από ενάμιση μήνα περίπου είναι έτοιμα λόγο της καλοκαιρίας.
Το σπανάκι θα αργήσει λίγο ακόμα γιατί άργησα να το σπείρω, είναι μόλις δύο εβδομάδων.

Δεντροκομικές εργασίες το μήνα Νοέμβριο
Οι δενδροκομικές εργασίες συνεχώς αυξάνονται και αποβαίνουν σπουδαιότερες. Στους οπωροκήπους εκτελούνται εμφυτεύσεις των οπωροφόρων, φυλλοβόλων και αιθαλών. Οι οποίες όμως δέον να αποπερατώνονται πριν τους χειμερινούς παγετούς, ιδίως στις βόριες και ορεινές περιοχές. Επίσης αρχίζουν τα κλαδέματα σχηματισμού και τακτοποιήσεως της καρποφορίας των δένδρων, οι ανανεώσεις των γερασμένων ή παρηκμασμένων δένδρων και γενικών τα αναγκαία καθαρίσματα από τα ξερά και άχρηστα κλαδιά.
Εφαρμόζονται αρόσεις ή περιλακώσεις και συγχρόνως κάλυψης των λιπασμάτων για όσα οπωροφόρα καθυστερούνται και λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την πρόληψη ή καταπολέμηση των διαφόρων ζωικών ή φυσικών παρασίτων.
Στα φυτώρια εκριζώνονται τα ανεπτυγμένα δενδρύλλια, συσκευάζονται και αποστέλλονται για την οριστική τους μεταφύτεψη, τα δε υπόλοιπα υποβάλλονται σε κλαδέματα για το σχηματισμό των πρώτων βραχιόνων. Τα εκ των σπορείων μεταφυτεύονται σε αραιότερες αποστάσεις σε προπαρασκευασμένες βραγιές. Προς το σκοπό της προβλαστήσεώς τους, ενστρωματώνονται οι σκληροκέλυφοι σπόροι εντός άμμου, ως είναι τα αμύγδαλα, καρύδια, δαμάσκηνα, ροδάκινα, κεράσια και κάστανα.
Για την καταπολέμηση των ασθενειών πρέπει να εκτελούνται ψεκασμοί με πυκνό βορδιγάλλειο πολτό σε όλα τα οπωροφόρα, για πρόληψη, στα μεν πυρηνμόκαρπα, του εξώασκου, του κορινέου κλπ. συγγενών παρασίτων, στα δε γιγαντόκαρπα, του φουσικλαδίου, του γυμνοσποραγγείου και άλλων παρεμφερών μικρομυκήτων. Τα ψωριόντα γενικώς ψεκάζονται δια γαλακτώματος πετρελαιοσάπουνου, θειασβεστίου ή προτιμότερο δια χειμερινού πολτού σιέλλ.
Πηγή: Πλήρης οδηγός του Δενδροκαλλιεργητού-Παράρτημα "Γεωργικού δελτίου" μηνός Ιουλίου 1937

ΒόταναΦυτεύουμε από κλαδιά ή παρακλάδια με ρίζες, αψιθιά , δενδρολίβανο, απήγανο και άλλα μικρά φυτά και θάμνους.

Γενικές εργασίες και φροντίδες
Ξεβοτάνισμα ζιζανίων από τα κηπευτικά μας, αλλά και συγκομιδή και αποξήρανση των ωφέλιμων όπως η τσουκνίδα, την οποία δεν την πετάμε ποτέ αλλά την φυλάμε αποξηραμένη, για χρήση σαν λίπασμα και προστασία των φυτών μας.
Σκαλίζουμε τα λαχανικά μας και τα λιπάρουμε με φουσκί, κομπόστα ή βιολογικό λίπασμα κατά προτίμηση.
Ψεκάζουμε αν χρειάζεται για ασθένειες και με χειμερινό πολτό τα φυλλοβόλα δένδρα μας.
Καθαρίζουμε κλαδεύοντας τις ελιές μας από τα άγρια παρακλάδια για να διευκολύνουμε το μάζεμά τους.
Οργώνουμε το χωράφι μας για να είναι έτοιμο για την σπορά των δημητριακών μας.
Σπέρνουμε μέχρι τέλος Νοεμβρίου περίπου τα δημητριακά μας.
Μαζεύουμε τις ελιές μας και βγάζουμε το πολύτιμο Ελληνικό ελαιόλαδο.
Μαζεύουμε φύλλα και υλικά για την κομπόστα μας.
πηγη φιαχνω

Οι εργασίες στον κήπο αλλά και μια βόλτα – έκπληξη για να πάρετε ιδέες από την φύση!
  • Κλαδέψτε σε σχήματα τους θάμνους που σας έχουν «ξεφύγει» και τους φυλλοβόλους θάμνους όπως οι Σπειραίες, οι Βεϊγκέλιες, οι Λαντάνες, οι Τριανταφυλιές κλπ.
  • Σπείρετε ή φυτέψτε τώρα για όψιμη συγκομιδή το λάχανο, το κουνουπίδι και το μπρόκολο και μεταφυτέψτε σε προστατευμένες περιοχές από παγετό ή ψύχος.
  • Φυτέψτε -όσοι δεν προλάβατε ακόμα- τους βολβούς σας, που θα ανθίσουν την άνοιξη. Προλαβαίνετε ακόμα να βάλετε τις τουλίπες, τους νάρκισσους, τα κρινάκια, τα ζουμπούλια και τις φρέζιες στα παρτέρια σας.
  • Πολλαπλασιάστε τα φυτά σας. Τώρα είναι και η εποχή για πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα. Να χρησιμοποιείται πάντα αποστειρωμένο κλαδευτήρι όταν χωρίζεται 2 ριζώματα ή όταν κλαδεύεται ένα κλαδί. Αφαιρέστε τα κατώτερα φύλλα, αν υπάρχουν και εμβαπτίστε τη βάση του σε ένα διάλυμα με ορμόνη ριζοβολίας. Κατόπιν φυτέψτε το σε απολυμασμένο υπόστρωμα (σακιά εδαφοβελτιωτικών σφραγισμένα) και στηρίξτε το καλά για να μην κουνιέται. Ποτίστε καλά και φροντίστε να παραμένει υγρό το χώμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τοποθετείστε το σε μία ψυχρή γωνιά ενός παραθύρου, και αφήστε το να ξεχειμωνιάσει.Την άνοιξη θα είναι ριζωμένο και έτοιμο για μεταφύτευση σε ένα σκιερό αρχικό σημείο του κήπου.
  • Σκαλίστε το χώμα γύρω από τα φυτά σας, για να αναπνεύσει το έδαφος. Τώρα είναι η εποχή για να σκαλίσετε τα συνεκτικά και αργιλώδη εδάφη που επικρατούν στην Αττική αλλά και στη νησιωτική Ελλάδα. Τα αμμουδερά  και στραγγερά εδάφη αντιθέτως, μπορείτε να τα σκαλίσετε το Μάρτιο.
  • Μαζέψτε τα πεσμένα φύλλα από τα δάπεδα και το γκαζόν σας, γιατί παρ’ όλο που είναι όμορφα όταν μένουν στο έδαφος, χαρίζοντας τις μπρούτζινες και χρυσαφένιες αποχρώσεις στον κήπο, μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα ολισθηρότητας ή να σαπίσουν το γρασίδι που έχετε στον κήπο. Όταν ο καιρός είναι στεγνός μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μηχανοκίνητο «φυσητήρα». Σε κάθε άλλη περίπτωση μια τσουγκράνα είναι η απλούστερη μέθοδος.
  • Αραιώστε τα μπαμπού σας, για να αναζωογονηθούν. Τώρα μπορείτε να κόψετε από τη βάση τους τα καλάμια από τα μπαμπού που έχουν ηλικία άνω των 3 ετών. Αυτό θα ζωηρέψει το χρώμα των υπολοίπων και θα δώσει νέα δύναμη στο φυτό.
  • Επιδιορθώστε τον φράχτη σας. Τώρα που ο κήπος αρχίζει να «αδειάζει» και τα φυλλοβόλα φυτά χάνουν το φύλλωμά τους, μπορεί να ανακαλύψετε ότι ο φράχτης σας θέλει επισκευή. Μη διστάσετε να τον επιδιορθώσετε μέσα στον χειμώνα, έτσι ώστε να μη σας εμποδίζουν οποιαδήποτε φρέσκια βλάστηση ή φύλλωμα, κάτι που την άνοιξη είναι αδύνατο να συμβεί.
  • Κάντε μια βόλτα στα βασιλικά κτήματα στο Τατόϊ. Είναι η ομορφότερη εποχή του χρόνου για να δει κανείς τις τεράστιες βελανιδιές που τα κλαδιά τους στοιχειώνουν με τη μεγαλοπρέπεια τους το -ούτως ή άλλως- στοιχειωμένο παλάτι, ενώ τα πεσμένα φύλλα, δημιουργούν ακόμα πιο υποβλητική ατμόσφαιρα. Τώρα που οι Κυριακές είναι δροσερές, είναι μία από τις πιο ευχάριστες οικογενειακές βόλτες. Ο χώρος φυλάσσεται. Αναζητήστε τη διαδρομή από τις εξόδους της Εθνικής οδού, «Κρυονέρι», ή «Βαρυμπόμπη». Εάν πάλι έχετε χρόνο, ταξιδέψτε στη βορειοδυτική Ελλάδα, όπου τα χρυσο-κόκκινα φύλλα των δένδρων, όπως οι βελανιδιές και οι οξιές,  σχηματίζουν τις ωραιότερες παλέτες χρωμάτων στα ορεινά τοπία της Πίνδου.  Το κείμενο αποτελεί μέρος άρθρου που έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό «Οικία και Διακόσμηση», τεύχος Νο 96, Νοέμβριος 2008. 


Δεκέμβριος στο αγρόκτημα και στον κήπο


Δεκέμβριος στο αγρόκτημα

Φυτεύουμε: Κρεμμύδια, σκόρδα για χλωρά την άνοιξη και ξερά το καλοκαίρι, συμπληρώνουμε μπιζέλια και κουκιά για όψιμη συγκομιδή (καιρού επιτρέποντος, στα πεδινά και νότια μέρη της Ελλάδος).


Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, νεράντζια, περγαμότα, ελιές, μήλα, μάπες, μπρόκολα, κουνουπίδια, μαρούλια, κρεμμύδια, ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, βρούβες, σινάπια, τσουκνίδες, μάραθο.



Δεντροκομικές εργασίες τον Δεκέμβριο μήνα

Οι δεντροκομικές εργασίες είναι σχεδόν μηδαμινές γιατί τα χώματα καθίστανται συνήθως παγωμένα και λασπώδη από τις συχνές βροχές και τα χιόνια.
Στους οπωροκήπους, εάν το επιτρέπει ο καιρός γίνεται να συνεχιστούν οι εμφυτεύσεις όλων των φυλλοβόλων οπωροφόρων, καθώς και τα κλαδέματα σχημάτων και καρποφορίας.
Επίσης συμπληρώνονται οι αρόσεις και οι λιπάνσεις, εάν δεν πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα και στα πολύ ψυχρά μέρη εφαρμόζονται επιχωματώσεις των ριζών ή και των κορμών των πιο ευαίσθητων δέντρων.
Στα φυτώρια, με ευνοϊκό καιρό συνεχίζονται οι μεταφυτεύσεις και οι αρόσεις των δενδρυλλίων στα σπορεία και κλαδεύονται καταλλήλως για των σχηματισμό νέων δενδρυλλίων.
Ενσωματώνονται διάφοροι χονδοκέλυφοι σπόροι όπως αμύγδαλα, καρύδια, ροδάκινα, δαμάσκηνα, κεράσια και κάστανα και προετοιμάζονται οι βραγιές για τις μελλοντικές σπορές.
Κατά τον Δεκέμβριο μήνα ωριμάζουν και διατηρούνται στην αποθήκη φρούτα διάφορων όψιμων ποικιλιών.
Από τα αχλάδια οι ποικιλίες Πας-κρασσάν, Ολιβιέ-ντε-σερ, Λε Λεκτιέ, Τσακώνικα κλπ., από τα μήλα οι ποικιλίες Φυρίκη όψιμο, Μπλακ-μπε-Ντάβις, Καρλάτ κ.α. καθώς και κυδώνια, ρόδια, κάστανα κλπ.

Πηγή: Πλήρης οδηγός του Δενδροκαλλιεργητού-Παράρτημα "Γεωργικού δελτίου" μηνός Ιουλίου 1937

Τα λουλούδια τον Δεκέμβριο




Γενικές εργασίες και φροντίδες
Εφάρμοση εδαφοκάλυψης στο περιβόλι και στα μικρά δέντρα μας για προστασία από τις βροχές και τα κρύα.
Ξεβοτάνισμα και ελαφρό σκάλισμα για τα ζιζάνια είναι απαραίτητα με τις πολλές βροχές. Ψεκάζουμε με χειμερινό πολτό ή με χαλκό τα φυτά και τα δένδρα μας, ιδιαίτερα μετά από πάγο για προστασία. Ετοιμάζουμε και λιπάρουμε με φουσκί ή κομπόστα το χωράφι μας για να είναι έτοιμο για την ανοιξιάτικη καλλιέργεια μας.
Μαζεύουμε φύλλα και υλικά για την κομπόστα μας.
πηγη: φτιαχνω



Κηποτεχνικές Εργασίες   Χειμωνιάτικη προετοιμασία

Οι εργασίες στον κήπο λιγοστεύουν όμως αυτά που μπορούν να γίνουν τώρα είναι καθοριστικά για το μέλλον .Αυτή την περίοδο μπορούμε να κάνουμε φυτεύσεις νέων φυτών και  μεταφυτεύσεις. Είναι η εποχή όπου μπορούμε να συλλέξουμε τα φύλλα σε ένα σωρό στο πίσω μέρος και απλά να φτιάξουμε ένα σωρό( με ένα σωλήνα στο κέντρο για αερισμό.

Γενικές Εργασίες
Προστατεύουμε ευαίσθητα φυτά από πιθανές χαμηλές θερμοκρασίες.
Ελαχιστοποιούμε το πότισμα.
Φροντίζουμε τον Οπωρώνα
Ελέγχουμε την βλάστηση των ζιζανίων
Κλαδέματα μόνο κατά περίπτωση.
Λιπάνσεις ελάχιστες και μόνο για προληπτικούς λόγους ασθενειών
Βάψιμο στα κλαδία με επουλωτική αλοιφή και επούλωση πληγών των δέντρων
Συντηρούμε τα εργαλεία.

Συγκεκριμένα:
Τα ξερά φύλλα να απομακρυνθούν όπως και τα ξερά άνθη, και να επουλωθούν πληγές δέντρων με κερί, μυκητοκτόνο σκεύασμα(χαλκούχο) ή και τσιμέντων για προχωρημένες πληγές, προσέχοντας για πιθανές μυκητιάσεις.Αλλιώς με έτοιμες αλοιφές από την αγόρα.
οι τομές αν δεν καλυφθούν θα δημιουργήσουν προβλημα στο μέλλον

Ψεκασμοί

Πρακτικά τώρα δεν ψεκάζουμε εκτός αν υπάρχει έκτακτη προσβολή από μύκητα ή έντομο. ΤοEVERSILL είναι εξαίρετο για τον φυλοκνίστη..ή ακόμα και Τetrastop ή άλλων ορυκτελαίων και συνεργιστικώνγια να μειώσουμε πληθυσμούς διαχειμαζόντων εντόμων, ακάραιων….


Αραιώματα
Από την διμορφοθήκη (μαργαρίτα έρπουσα) χλωρόφυτα, βολβούς και τα μεταφυτεύουμε σε νέες θέσεις.

Μεταφυτεύσεις/ Παραγωγή φυτών

στο θερμοκήπιο του ξενοδοχείου Αργέντικο Χιου
Πολλαπλασιάζουμε με μοσχεύματα τους θάμνους.
Συγκεκριμένα :
1.   Κλάδεμα και γλάστρωμα στις βαμβακούλες (από πιθάρια)
2.   Κλάδεμα στα γεράνια και παραγωγή νέων φυτών
3.   Κλάδεμα και γλάστρωμα στα σέδα (sedum)
4.   Ο οσμανθος αναρριχητικό.
Τα γλαστράκια μπορούν να μεταφερθούν στο θερμοκήπιο για ταχύτερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο αποτέλεσμα.

Οπωρώνες
Προτείνουμε να καταστρέψουμε τα ζιζάνια με χορτοκοπή ώστε αυτά να ενσωματωθούν   την άνοιξη με το όργωμα και όχι τώρα γλιτώνοντας χρόνο αλλά και πιθανή καταστροφή ριζιδίων που είναι απαραίτητα τον χειμώνα . Το ίδιο μπορεί να γίνει και σε άλλες περιοχές που το επιτρέπει η πυκνότητα  φύτευσης όπως στα παχύτητα κακτοειδή , Κυπαρίσσια . Στους λάκκους των φυτών χρειάζεται σκάλισμα.


Νέες φυτεύσεις

Οι χειμωνιάτικες βροχές και η κατάσταση λήθαργου των φυτών  αυτή την περίοδο ευνοούν τις φυτεύσεις.Αρκεί να μην έχει παγωνιά.
www.topiodomi.gr
τριανταφυλλεώνας στο Ξενοδοχείο Αργέντικο Χιου

Είναι η καλύτερη περίοδος για την φύτευση γυμνόριζων τριανταφυλλιών αλλά μία τέτοια κίνηση απαιτεί σχεδιασμό ,που θα φυτευτούν και ποια ποικιλία ώστε να γίνει σταδιακά και πιθανά να ανακατασκευαστεί ένα παρτέρι.
          Κώστας Τάτσης
Μsc  Γεωπόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου