Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Πρώτη καταγραφή του βακτηρίου Xylella fastidiosa στην Κύπρο

 Εντοπίστηκε την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021, από επιθεωρητές του Τμήματος Γεωργίας, το βακτήριο Xylella fastidiosa σε φορτίο ελιών από την Ισπανία.



Για την αποτροπή της εξάπλωσης και εγκατάστασης του επιβλαβούς οργανισμού στην Κύπρο το Τμήμα έλαβε άμεσα τα απαραίτητα μέτρα.

Ο επιβλαβής αυτός οργανισμός είναι βακτήριο και εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη το 2013 και συγκεκριμένα στην Ιταλία όπου έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές σε ελαιώνες της περιοχής Απούλιας. Έκτοτε έχει εντοπισθεί και σε άλλες περιοχές της Ιταλίας καθώς και άλλα κράτη μέλη όπως τη Γαλλία και την Ισπανία. Το βακτήριο, εκτός από ελιές, προσβάλλει και καταστρέφει πολλά είδη φυτών όπως αμυγδαλιές, κερασιές, δασικά και ένα μεγάλο εύρος καλλωπιστικών φυτών, προκαλώντας τεράστιες επιπτώσεις στη γεωργία και στο περιβάλλον. Το βακτήριο μεταδίδεται μέσω της μεταφοράς μολυσμένων φυτών αλλά και με έντομα φορείς όπως τα τζιτζικάκια. Τονίζεται ότι το εν λόγω βακτήριο ΔΕΝ επηρεάζει την υγεία των ανθρώπων και των ζώων εντούτοις εξάπλωση του σημαίνει ξήρανση και καταστροφή γεωργικών καλλιεργειών, αστικού πρασίνου και των δασών μας.

Το Τμήμα Γεωργίας προβαίνει σε εντατικούς ελέγχους σε εμπορεύματα φυτών, ξενιστών στο εν λόγω βακτήριο, που προέρχονται από κράτη μέλη στα οποία έχει εντοπισθεί το βακτήριο. Ως εκ τούτου, Φυτοϋγειονομικοί Επιθεωρητές του Τμήματος Γεωργίας, την Τετάρτη 21/04/2021 προχώρησαν στη λήψη δείγματος από δύο φυτά ελιάς που εισάχθηκαν από την Ισπανία την Τρίτη 20/04/2021 από ιδιώτη στην περιοχή Αγίου Αθανασίου στη Λεμεσό.

Με την επιβεβαίωση του εντοπισμού του εν λόγω επιβλαβή οργανισμού, από το εθνικό εργαστήριο αναφοράς, το Τμήμα Γεωργίας έθεσε σε άμεση εφαρμογή το Εθνικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης και από τις 26/04/2021 μέχρι τις 28/4/2021 έλαβε τα ακόλουθα μέτρα:

  1. Εκρίζωση και καταστροφή των προσβεβλημένων από το βακτήριο φυτών.
  2. Καταγραφή όλων των φυτών που υπάρχουν σε ακτίνα 50 m γύρω από το μόλυσμα.
  3. Οπτικό έλεγχο και λήψη δειγμάτων από συγκεκριμένα φυτά που εμπίπτουν σε ακτίνα 50 m γύρω από το μόλυσμα.
  4. Έλεγχο για παρουσία των εντόμων φορέων που μεταφέρουν το βακτήριο από μολυσμένα σε υγιή φυτά.
  5. Ενημέρωση των επηρεαζόμενων ενοίκων στη γύρω περιοχή με τη διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου.
  6. Ενημέρωση της αρμόδιας Αρχής της Ισπανίας και των υπόλοιπων κρατών μελών για τον εντοπισμό του βακτηρίου σε ελιές οι οποίες αν και συνοδεύονταν με το απαραίτητο Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο, εντούτοις ήταν μολυσμένες.

Παρά το γεγονός ότι οι πιο πάνω ενέργειες έχουν διασφαλίσει την καταπολέμηση του βακτηρίου του και την παρεμπόδιση της περαιτέρω εξάπλωσής του, το Τμήμα Γεωργίας θα συνεχίσει την παρακολούθηση των φυτών ξενιστών στην εν λόγω περιοχή και θα λαμβάνει δείγματα τις κατάλληλες εποχές για επιβεβαίωση της απουσίας του βακτηρίου. Σε περίπτωση εντοπισμού, θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για αντιμετώπισή του και πρόληψη των τεράστιων οικονομικών επιπτώσεων που θα προκαλέσει η τυχόν εξάπλωσή του στο νησί μας.

Ο κίνδυνος εισαγωγής του εν λόγω βακτηρίου στο νησί μας από φυτά που προέρχονται από περιοχές της Ένωσης στις οποίες έχει ήδη εντοπισθεί ο επιβλαβής αυτός οργανισμός, παραμένει ιδιαίτερα αυξημένος. Ως εκ τούτου, καλείστε πριν από κάθε εισαγωγή φυτών ή φυτικού υλικού να επικοινωνείτε με το Τμήμα Γεωργίας ώστε να ενημερώνεστε επί των διαδικασιών που θα πρέπει να ακολουθούνται, με στόχο την αποφυγή των οποιωνδήποτε αρνητικών επιπτώσεων.

Η άμεση και επιτυχής λήψη των πιο πάνω μέτρων στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου κατέστη δυνατή λόγω της ευαισθητοποίησης και συνεργασίας του ιδιώτη που πραγματοποίησε την εισαγωγή με το Τμήμα Γεωργίας, καθώς και των υπόλοιπων κατοίκων της περιοχής.

Κρατούμε τους επιβλαβείς οργανισμούς και τις ασθένειες των φυτών μακριά από το νησί μας.
Πηγή: kathimerini.com

1 σχόλιο:

  1. Η λήψη των πιο πάνω μέτρων που αναφέρεται στο τέλος, μπορεί να ήταν άμεση αλλά καθόλου επιτυχής. Θα έπρεπε να προτιμούσαν τα δικά μας φυτά και να είχαν αποκλείσει τα φυτά από αυτές τις χώρες, από οποιαδήποτε περιοχή. Κοντά στο νου κι η γνώση. Τώρα... wellcome to the club. Η ξυλέλλα μπήκε για να μείνει, ότι και να κάνουν τώρα πιά.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή