Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Η φύτευση δέντρων στις μεγαλουπόλεις μπορεί να εξοικονομήσει ετησίως εκατοντάδες εκατομμύρια

Η φύτευση δέντρων στις αστικές περιοχές μπορεί να εξοικονομήσει εκατομμύρια ευρώ σε πόρους υγείας, ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η μελέτη του State University της Νέας Υόρκης (SUNY) αναφέρει ότι τα δέντρα μπορούν να εξοικονομήσουν περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, μειώνοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση, απορροφώντας άνθρακα και προστατεύοντας τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια περιόδων καύσωνα.
Με το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού να προβλέπεται να ζει σε πόλεις άνω των 10 εκατομμυρίων κατοίκων μέχρι το 2030, τα αστικά δάση μπορούν να καταστήσουν τους χώρους αυτούς πιο υγιείς και οικονομικά προσιτούς, σύμφωνα με τη μελέτη.
«Η αύξηση του πρασίνου στις αστικές περιοχές είναι κρίσιμη», δήλωσε ο Θίοντορ Εντρένι, καθηγητής Περιβαλλοντικής Επιστημών και Δασοκομίας, και επικεφαλής της μελέτης. «Τα δέντρα είναι εξαιρετικά σημαντικά για την ανθρώπινη ευημερία και τη βιοποικιλότητα», πρόσθεσε.
Τα αστικά δάση μπορούν να μειώσουν την επίδραση της αστικής θερμότητας, που καθιστά τις πόλεις αρκετά θερμότερες από τις κοντινές αγροτικές περιοχές, επιδεινώνοντας τη ρύπανση του αέρα και των υδάτων και μειώνοντας την παραγωγικότητα, σύμφωνα με τη μελέτη.
Τα δέντρα δροσίζουν τον αέρα γύρω τους μέσ
ω της διαπνοής και τα φύλλα τους απορροφούν θόρυβο και μπλοκάρουν τη θερμότητα του ήλιου. Κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα τα δέντρα μπορούν να δροσίσουν τα κτήρια, μειώνοντας ενδεχομένως το κόστος του κλιματισμού.
Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε δέκα μεγάλες πόλεις σε όλον τον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων των Πεκίνο, Μόσχας και Μπουένος Άιρες, και διαπίστωσαν ότι τα οφέλη από τα αστικά δάση μπορούν να διπλασιαστούν, αν φυτευτούν περισσότερα δέντρα σε πεζοδρόμια, πλατείες και χώρους στάθμευσης.
«Αν εστιάσουμε τις προσπάθειές μας έξω από τις πόλεις, παραμελούνται αυτοί που θα επωφελούνταν το περισσότερο», δήλωσε ο Εντρένι, καθώς πάνω από 700 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε 40 μεγαλουπόλεις σε όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου