Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΕΡΑ

 Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ



 Δεντροστοιχία Πλατανου στην Λισσαβώνα Φωτογραφία Κ. Τατσης 

        Η επιλογή φυτικού υλικού στις αστικές περιοχές είναι κρίσιμη με τη χρήση βλάστησης για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα. Τα σφάλματα σχεδιασμού και η λανθασμένη επιλογή ειδών μπορούν ακόμη και να επιδεινώσουν τα επίπεδα ρύπων (ειδικά των αιωρούμενων σωματιδίων που αποτελεί αυτό σημαντικό πρόβλημα στην χώρα μας, λόγω των μικρών αναταράξεων  του αέρα σε πολυσύχναστα "φαράγγια" δρόμων ως αποτέλεσμα της φύτευσης μεγάλων δέντρων με  παχιά κόμη, δημιουργώντας μία οροφή που εγκλωβίζει ρύπους) ...... ενώ αντίθετα η χαμηλή βλάστηση κοντά στις πηγές εκπομπής είναι σε θέση να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα αυξάνοντας την εναπόθεση ισχυρά στα φύλλα με δέσμευση σε ποσοστό έως και 50%.


    Τα  φυτικά εμπόδια -ως προς του ρύπους -πρέπει, ωστόσο, να είναι αρκετά πυκνά ώστε να προσφέρουν μια μεγάλη επιφάνεια εναπόθεσης αυτών (φυλλική επιφάνεια) αλλά, ταυτόχρονα, αρκετά πορώδη,  ώστε να επιτρέπουν τη διείσδυση, και η ροή του αέρα να μην κινείται πάνω από το φράγμα. Η επιλογή μεταξύ υψηλής ή χαμηλής βλάστησης και πυκνής ή διάσπαρτης βλάστησης επηρεάζει την επίδραση της στην ατμοσφαιρική ρύπανση (από την δεσμευση ρυπων που προκαλεί) που δημιουργείται  από διαφορετικές πηγές. Εν προκειμένω, ο ρόλος των θάμνων δεν πρέπει να υποτιμάται.

Source: © Jim Tsinganos @ Début Art
 Από Αρθρό: https://edu.rsc.org/feature/how-do-trees-clean-our-air/4010864.article Source: © Jim Tsinganos @ Début Art

Η δυνατότητα τοποθέτησης  θάμνων στην άκρη του δρόμου με αυξημένη πυκνότητα σε συνεργεια με τα  δέντρα, μπορεί να εγγυηθεί μεγαλύτερη (και πολύ υψηλή) μείωση της συγκέντρωσης ρύπων και επομένως της εξάπλωσής τους στις γύρω περιοχές. Τα αειθαλή είδη, ιδιαίτερα εκείνα που είναι τυπικά της περιοχής της Μεσογείου, έχουν δώσει καλά αποτελέσματα σε έρευνα που διεξάγεται στην Τοσκάνη(Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας) και αρκετοί  ξένοι ερευνητές έχουν επίσης βρει αυξημένη αποτελεσματικότητα των θάμνων και των μικρών δέντρων στην απομάκρυνση των Αιωρούμενων Σωματιδίων.


    Οι μεταβλητές που σχετίζονται με τη βλάστηση (πυκνότητα κόμης, αλλά ειδικά χαρακτηριστικά φύλλων) πρέπει να καθοδηγούν τις επιλογές και τον άμεσο  σχεδιασμό πρασίνου, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν μερικά από τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει το αστικό πράσινο, όπως η δέσμευση CO2, του NO2 η απομάκρυνση των ατμοσφαιρικών ρύπων και η βελτίωση του μικροκλίματος.


   Η Ολλανδική VGH (Αντιστοιχη επαγγελματική οργάνωση  την ΠΕΕΓΕΠ) έχει παρουσιάσει μαζί το Πανεπιστήμιο του Βαγκενικέν την έκδοση  TREES   όπου τα δέντρα αξιολογούνται  και με βάση την δυνατότητα τους να δεσμεύουν συγκεκριμένους ρύπους και αναλύεται η δυνατότητα αυτή.  


    Η γνώση της αποτελεσματικότητας των φυτικών ειδών και της καλλιεργειάς τους στο φιλτράρισμα του μολυσμένου αέρα καθώς και η αντοχή τους στο αστικό περιβάλλον είναι απαραίτητη για την εκπόνηση μέτρων για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα. Οι μελετητές όπως οι Γεωτεχνικοί, οι αρχιτέκτονες τοπίου χρειάζονται τέτοιες γνώσεις για να επιλέξουν τη σωστή βλάστηση(Επιλογή ειδών) για συγκεκριμένες αστικές τοποθεσίες, ειδικά στα λεγόμενα πιο μολυσμένα "hotspots".(όπως κόμβοι , λεωφόροι, σταθμοί αυτοκινήτων κτλ)

 Παρκο στην Λισσαβώνα Φωτογραφία Κ. Τατσης

    Οι επιλογές πρέπει πάντα να γίνονται με την σιγουριά….ότι δεν υπάρχουν απόλυτες αλήθειες που να καθορίζουν την πραγματικότητα όταν μιλάμε για πόλεις όπου ο άνθρωπος, τα δέντρα και οι κατασκευές συμβάλλουν στην δημιουργία νέων και όχι ακόμη εντελώς γνωστών "νέων αστικών οικοσυστημάτων". Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει καμία εξουσία να αποφασίζει εάν μια ενέργεια, μια παρέμβαση ή μια δήλωση είναι σωστή ή λάθος. Αυτή η αντίληψη είναι απλά μια μεταβαλλόμενη κατάσταση  στα καλύτερά της. 


Μόνο συγκρίνοντας τον εαυτό σου με τους άλλους και ακούγοντας διαφορετικές απόψεις, ακόμα κι αν κάνεις λάθος, μπορείς να βελτιωθείς. 


Φωτογραφία Κ. Τατσης

Άλλωστε, ο Σωκράτης μας δίδαξε ότι 

«η αλήθεια προκύπτει από τον διάλογο. Η μόνη βεβαιότητα αντιπροσωπεύεται από την ανάγκη συζήτησης”




Κωνσταντίνος Τάτσης
ΜcS Γεωπόνος







ΑΝΑΛΟΓΑ ΑΡΘΡΑ :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου