Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023

Όταν το νερό της βροχής δεν θεωρείται απόβλητο

 

Όταν το νερό της βροχής δεν θεωρείται

 απόβλητο




    Στο Karlová Ves, εγκαινιάζουν το εξαιρετικό Caskády Park, όπου  ένα μερός  από το νερό της βροχής ρέει μέσα από αυτό.

        Το Karlovy Caskády Park  στο Dlhý dielo θα πρέπει να είναι πολύ σπάνιο σαν λύση για τα σλοβακικά πρότυπα. Για τη ύπαρξή  του θα χρησιμοποιεί το νερό της βροχής που ρέει από τις στέγες των κοντινών πολυκατοικιών σε μεγάλες υπόγειες δεξαμενές. Από εκεί, το νερό κυκλοφορεί στη νεοδημιουργηθείσα κοίτη ωστε να δημιουργηθεί  ένα μικρό ρυάκι.                                                                                                

        "Η κάποτε υποβαθμισμένη εσωτερική πλαγιά καλυμμένη με γρασίδι είναι τώρα γεμάτη πράσινο, δέντρα και θάμνους. Το αναζωογονημένο πάρκο, το οποίο βρίσκεται μεταξύ των οδών Hana Meličkova και Kresánkova, θα ανοίξει στο κοινό. Αυτό θα σηματοδοτήσει το τέλος της τριετούς σταδιακής αναζωογόνησης-ανάπλασης  του χώρου, την οποία «η πόλη εστίασε στη βιώσιμη διαχείριση των όμβριων υδάτων χρησιμοποιώντας λύσεις κοντά στη φύση», μας πληροφόρησε ο Branislav Heldes, εκπρόσωπος της περιφέρειας της πόλης.                                                                                                                         

        Στην πορεία της ανάπλασης και αναζωογόνησης εφάρμοσαν μέτρα που θα συγκρατούν τα νερά της βροχής στον χώρο μεταξύ των πολυκατοικιών. Το εσωτερικό τετράγωνο είναι πιο πλούσιο σε νέα δέντρα και πράσινο, που θα αποτελέσει και καταφύγιο για τη μικρή πανίδα.          

    Το σύστημα μέτρων κατακράτησης νερού βρίσκεται υπόγεια και θα πρέπει να είναι ανεπαίσθητο με γυμνό μάτι. Τα παιδιά πιθανότατα θα απολαύσουν το τεχνητό ρέμα στο τέλος με μια γωνιά νερού με μια χειροκίνητη αντλία, έναν μύλο, θύρες νερού, ένα ξύλινο βαρέλι και ένα σιντριβάνι για να ανανεώνει τον δροσισμό στον αέρα. Η δομή του ¨συστήματος" νερού που συμπληρώνεται από τη νεοφυτεμένη βλάστηση υδρόβιων φυτών στους υγροτόπους.

    «Αυτή η περιοχή επιλέχθηκε ως μέρος όπου οι κάτοικοι έχουν επιστήσει εδώ και καιρό την προσοχή στην έλλειψη πρασίνου. Πριν από την έναρξη της ανάπλασης, υπέφερε από υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες και, σε περίπτωση βροχοπτώσεων, από τις συνέπειες των καταρρακτωδών βροχών, που το νερό αμέσως έρεε προς τους υπονόμους. Η περιοχή της πόλης βασίστηκε στο μοντέλο βροχόπτωσης - απορροής κατά την προετοιμασία του έργου. Έδειχνε τα πιο ευάλωτα μέρη στο Karlova Ves από την άποψη των καταρρακτωδών βροχών, της θερμικής νησίδας στο συγκρότημα κατοικιών ή της δυνατότητας δροσισμού με τη βοήθεια της βλάστησης. Τα μοντέλα έδειξαν ορισμένα κρίσιμα μέρη όπου συσσωρεύεται ή θα συσσωρευτεί το νερό της βροχής. Αυτή η τοποθεσία είναι ένα από αυτά." Ανεφερε ο κος  Heldes.

    Η κατασκευή πραγματοποιήθηκε σταδιακά, σε τρία στάδια. Στα δύο πρώτα στάδια το 2021 και το 2022, το νερό από μέρος των στεγών και των ταρατσών των κατοικιών εκτρέπεται από το πάνω και το κάτω συγκρότημα διαμερισμάτων σε δύο υπόγειες δεξαμενές. Τα συλλέγουν και το αποθηκεύουν υπόγεια και έτσι η χλοώδης πράσινη επιφάνεια είναι ακόμα προσβάσιμη στο κοινό.                                                                                                 

     Με σύστημα στάγδην άρδευσης, το νερό της βροχής που έχει περισυλλεγεί φτάνει στα δέντρα. Αυτή η μέθοδος άρδευσης είναι ήπια μειωνει  την υπερβολική υγρασία στο περιβάλλον στα συστηματα με καταιονισμό  και διατηρεί μια βέλτιστη κατάσταση υγρασίας στα φυτά. Σε αυτό το στάδιο,  δέντρα και  θάμνοι προστέθηκαν στο πάρκο. Το νερό της βροχής από τα πεζοδρόμια και τους γύρω χλοοτάπητες στην πλαγιά του λόφου τροφοδοτεί  με τη βαρύτητα τις δύο κοίτες των υγροτόπων που έχουν μετατραπεί σε υδάτινο βιότοπο και τις επτά πράσινες περιοχές συγκέντρωσης και κατακράτησης που είναι σε σχήμα μπολ, οι οποίες θα ενθουσιάσουν οπτικά πριν από το καλοκαίρι, με την εμφάνιση που θα έχουν ενός ανθισμένου λιβαδιού και θα παρέχουν ένα καταφύγιο στα έντομα για χρήσιμη                                                

    Στο τρίτο στάδιο το 2023, προστέθηκαν δύο ακόμη υπόγειες δεξαμενές συγκράτησης για τη συλλογή του βρόχινου νερού από στέγες, βεράντες κατοικιών, χλοοταπητες  και δρόμους . Έφτιαξαν εδώ ένα τεχνητό ρέμα με μία μικρή λιμνούλα με ροη νερου μικρα καταρακτακια  που χρησιμοποιεί βρόχινο νερό και στρώματα υγροτόπων με χώρο συγκράτησης του και πολλά  καλλωπιστικά φυτά. Τα μέτρα που εφαρμόζονται περιλαμβάνουν επίσης πότισμα με καταιονισμό του χλοοτάπητα, δύο δεξαμενές για τις ανάγκες των κατοίκων για πότισμα με το συλλεγμένο βρόχινο νερό. Φυτεύτηκε  ένας τοίχος με βλάστηση από αναρριχητικά φυτά και στάγδην άρδευση για την  κάλυψη κατασκευής της "σκάλας" που υπάρχει ως μορφή στα κτήρια.                                                  

     Τα δύο πρώτα στάδια υλοποιήθηκαν από την Karlova Ves το 2021 από τους συνδυασμένους οικονομικούς πόρους του προγράμματος LIFE.Ο Δήμος έλαβε επιχορήγηση για την υλοποίηση του τρίτου, τελευταίου σταδίου του έργου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του προγράμματος IROP, του εργαλείου κατά της κρίσης REACT-EU.

Πρότυπος τίτλος του άρθρου :

V Karlovej Vsi oficiálne otvárajú výnimočný Park Kaskády, tečie ním potok z dažďovej vody

Απόδοση στα Ελληνικά


Μανώλης Καπάνταης Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος                                                     

τ. Δ/ντης Πρασίνου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου