Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023

Το πράσινο είναι ποιότητα ζωής

 

Το πράσινο είναι ποιότητα ζωής



         Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζουν σε αστικά περιβάλλοντα - τα πυκνά δομημένα κτίρια,  θορυβώδεις δρόμοι, οι πολυσύχναστες πλατείες, η φασαρία και ο θόρυβος γενικά, αποτελούν μέρος του καθημερινού περιβάλλοντος. Η επίσκεψη σε πράσινες οάσεις ήρεμων και φυτεμένων περιοχών αναψυχής στην πόλη είναι ιδανική, για να κάνετε ένα διάλειμμα από τη φασαρία της καθημερινότητας. Η σημασία τους   έγινε ιδιαίτερα σαφής σε περιόδους κρίσης όπως η πανδημία COVID-19.                                                       

           Ανάμεσα στα lockdown και την κοινωνική απόσταση, οι αστικοί χώροι πρασίνου έχουν γίνει πιό ελκυστικοί χώροι  που επιτρέπουν την κίνηση, τις συναντήσεις και τη χαλάρωση.


Το αστικό πράσινο δεν είναι σημαντικό μόνο για τον πληθυσμό, αλλά και για το κλίμα.

            Δέντρα, θάμνοι, πολυετή φυτά, το πράσινο σε στέγες και των προσόψεων ρυθμίζουν τις θερμοκρασίες και την ισορροπία του νερού, βελτιώνοντας έτσι το μικροκλίμα στις πόλεις. Όταν πρόκειται για χώρους πρασίνου σε δημόσιους χώρους, η εστίαση είναι συχνά ο σχεδιασμός  να είναι υψηλής ποιότητας και μια  επαγγελματική εγκατάσταση - αλλά η συνεχής συντήρηση που απαιτείται στη συνέχεια συχνά παραμελείται.                                                                      

          Τα αποτελέσματα  τότε είναι ιδιαίτερα αρνητικά: το κόστος παρακολούθησης και αποκατάστασης  που προκύπτει από την φθορά και υποβάθμιση  των υποδομών και  συστημάτων είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος για την απαιτούμενη φροντίδα. Μάθετε εδώ πόσο σημαντική είναι η επαγγελματική συντήρηση για τη διατήρηση των χώρων αστικού πρασίνου.                                                                                              


Στόχοι φροντίδας

        Η φύση είναι ζωντανή. Το γεγονός ότι μεταβάλλεται συνεχώς πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και κατά τη δημιουργία ενός χώρου πρασίνου. Ανάλογα με το είδος της φύτευσης, χρειάζεται λίγος χρόνος για να αναπτυχθεί και να αποκτήσει την επιθυμητή εμφάνιση. Ταυτόχρονα, καθώς μεγαλώνει το πράσινο, αλλάζουν οι συνθήκες των θρεπτικών συστατικών, η διαθεσιμότητα νερού για μεμονωμένα φυτά και οι συνθήκες φωτός και σκιάς. Επιπλέον, οι χώροι πρασίνου εκτίθενται σε εξωτερικές επιρροές: η αυξανόμενη ζήτηση για οικιστικούς και εμπορικούς χώρους καθώς και οι ανταγωνιστικές απαιτήσεις από διαφορετικούς τύπους χρήσης και ομάδες χρηστών δημιουργούν πίεση για χρήση των μη ανεπτυγμένων περιοχών.                                                                        Το αποτέλεσμα είναι μια συνεχής αξιολόγηση της έκτασης και του εξοπλισμού των χώρων πρασίνου.                                                                                          

        Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή φέρνει πρόσθετες προκλήσεις, όπως απαιτητικές καιρικές συνθήκες και άγνωστα στο παρελθόν παράσιτα, τα οποία υπογραμμίζουν την ανάγκη για φροντίδα. Χωρίς παρεμβάσεις συντήρησης, η όψη ενός χώρου πρασίνου αλλάζει με ανεπιθύμητο τρόπο.

Για να αποφευχθεί αυτό, είναι σημαντική η επαγγελματική συντήρηση πρασίνου, η οποία θα πρέπει να προσαρμόζεται στους ακόλουθους στόχους:

  • Διατήρηση της σχεδιαστικής πρόθεσης και πρότασης

    Όταν σχεδιάζετε έναν χώρο πρασίνου, εκτός από τις λειτουργικές απαιτήσεις, έχει να κάνει πάντα με την αισθητική της εμφάνισης. Στόχος της φροντίδας εδώ είναι η δημιουργία και η διατήρηση της αισθητικής μέσα από κατάλληλα μέτρα και παρεμβάσεις με την κηπουρική του τοπίου.

  • Διατήρηση λειτουργικότητας

        Οι χώροι πρασίνου εκπληρώνουν πάντα μία ή περισσότερες λειτουργίες. Ενώ οι παιδικές χαρές διαμορφώνονται για μια προφανή χρήση, τα πάρκα προσκαλούν διαφορετικές χρήσεις λόγω του τρόπου σχεδιασμού τους: για αθλήματα και παιχνίδια, για χαλάρωση και ηρεμία, χρησιμεύουν ως τόπος συνάντησης με φίλους ή οικογένεια. Ανάλογα με τον τύπο και την ένταση χρήσης, η προσαρμοσμένη συντήρηση διασφαλίζει ότι ένας χώρος πρασίνου εκπληρώνει τις λειτουργίες του μακροπρόθεσμα.

  • Εξασφάλιση απόδοσης

        Η πίεση σε έναν χώρο πρασίνου αυξάνεται με την ένταση της χρήσης του. Οι χώροι παιχνιδιού και άθλησης είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε υψηλά επίπεδα στρες. Αυτές οι περιοχές απαιτούν επαγγελματική συντήρηση πρασίνου για να μπορέσουν να αναγεννηθούν ξανά. Όσο περισσότερο εκτίθεται το πράσινο σε μονόπλευρη, υπερβολική και συνεχή πίεση (π.χ. από το περπάτημα στο γρασίδι στο ίδιο μέρος ξανά και ξανά), τόσο πιο απαραίτητη είναι η κατάλληλη φροντίδα που εξασφαλίζει την αναγέννηση.

  • Συνέπειες της παραμελημένης φροντίδας

            Σε πολλές περιπτώσεις, ένας κοινός λόγος για την έλλειψη πράσινης συντήρησης είναι η πίεση κόστους, η οποία οδηγεί σε εξοικονόμηση πόρων. Εάν γίνει οικονομία στη συντήρηση των εγκαταστάσεων, αυτό αντανακλάται σε ανεπιθύμητες αλλαγές στους χώρους πρασίνου. Αυτό συχνά συνδέεται με απώλεια λειτουργικότητας. Οι ασυντήρητες εκτάσεις πρασίνου  συχνά παραμελούνται με την πάροδο του χρόνου. Αυτή η κατάσταση μειώνει επίσης το όριο αναστολής για βανδαλισμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα υψηλό κόστος για επισκευές που μπορούν να αποφευχθούν με την κατάλληλη φροντίδα. Επιπλέον, οι παραμελημένοι χώροι πρασίνου μειώνουν την ελκυστικότητα των δήμων  και του δημόσιου χώρου για τους πολίτες.

Πρότυπος τίτλος του άρθρου :

Grünpflege Grün ist Lebensqualität GaLaBau Service GmbH

https://www.gruen-in-die-stadt.de/gruenpflege/

Απόδοση στα Ελληνικά


Μ. Καπάνταης Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος                                                     

 τ. Δ/ντης Πρασίνου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου