Σελίδες

Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

Οι βασικοί κανόνες για τη σωστή διαχείριση των χώρων πρασίνου στην πόλη

 Στις 22 Απριλίου γιορτάσαμε την ημέρα της Γης. Γι’ αυτή την ημέρα δανειζόμαστε ένα άρθρο του Fratello Albero για το αστικό πράσινο που είναι καταλύτης για τη ζωή μας. Σε μια χώρα που τα ποσοστά του στις πόλεις είναι πολύ χαμηλά 2,4% για την Αθήνα 1% για τον Πειραιά ας δούμε ποια η σημασία του και πως αλληλεπιδρά με το αστικό περιβάλλον και βελτιώνει τον τρόπο ζωής όλων των πολιτών.

Οι βασικοί κανόνες για τη σωστή διαχείριση των χώρων πρασίνου στην πόλη



Η σωστή διαχείριση των δέντρων και του αστικού πρασίνου που προορίζονται ως συλλογικό αγαθό είναι ένας θεμελιώδης στόχος που πρέπει να επιτευχθεί για όλες τις δημόσιες διοικήσεις και τους ιδιώτες. Το καλοδιατηρημένο και υψηλής ποιότητας αστικό πράσινο είναι σε θέση να δημιουργήσει ενδιαιτήματα και να παράγει σημαντικές και θεμελιώδεις οικοσυστημικές υπηρεσίες για τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής της πόλης.                 

      Με το κείμενο αυτό, ο Εθνικός Συντονισμός των Δέντρων και του Τοπίου Onlus (Ιταλία), σκοπεύει να προτείνει τους κύριους κανόνες για τη συνεχή βελτίωση των δέντρων και των κήπων στην πόλη. Χαρακτηριστικά του αστικού πρασίνου, η αστική βλάστηση, πρέπει να χαρακτηριστεί ως "πολυλειτουργική φυσική υποδομή" ικανή να πραγματοποιεί διάφορες δράσεις ευημερίας για τη ζωή μας και για την πόλη, όπως: Ελάφρυνση των ακραίων κυμάτων καύσωνα, καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της ρύπανσης του νερού και του εδάφους, δημιουργία «αστικής ευημερίας», μετριασμός των επιπτώσεων από τις οπτικές ανακλάσεις των υαλοπετασμάτων, αντιστάθμιση των εκπομπών αερίων ρύπων και τις δράσεις της   λεπτής σκόνης, δημιουργία μικροκλίματος ικανού να επηρεάσουν θετικά τη θερμική κατάσταση τεράστιων περιοχών, ψυχοφυσική ευημερία για τους πολίτες, καταπολέμηση της υδρογεωλογικής αστάθειας και αύξηση της διαπερατότητας του εδάφους .                                                                                    

       Το αστικό πράσινο είναι μια συλλογική κληρονομιά που αποτελείται από κήπους, δεντροστοιχίες, μεμονωμένα δέντρα, θάμνους, πράσινους τοίχους, πράσινες στέγες, πάρκα και άλση στην πόλη, που όλα μαζί συμβάλλουν στη βελτίωση της δημόσιας υγείας και στην ενίσχυση των οικολογικών υπηρεσιών για τον μετριασμό των ατμοσφαιρικών σωματιδίων, την ηχορύπανση και την υγιεινή των περιβαλλόντων της πόλης.                                                                         

       Το αστικό πράσινο αλληλεπιδρά με το αστικό περιβάλλον και βελτιώνει τον τρόπο ζωής όλων των πολιτών. Έχει τη δυνατότητα να αλλάξει θετικά την εικόνα της πόλης αισθητική, κοινωνική και να είναι φιλική προς το περιβάλλον. Η υγεία της πόλης, εάν επιδεινωθεί, αναπόφευκτα θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών της μακροπρόθεσμα και ανεπανόρθωτα. Η αύξηση της βλάστησης μιας γειτονιάς μπορεί να βελτιώσει την υγεία των κατοίκων σε υψηλό επίπεδο και επίσης να μειώσει το κόστος που σχετίζεται με την υγεία. Τα δέντρα, στις δεντροστοιχίες και τους κήπους έχουν μεγάλη ψυχαγωγική και κοινωνική αξία, είναι χώροι διασκέδασης, αναψυχής, ξεκούρασης, και σημεία που έλκουν τη συνάθροιση  ανθρώπων. Η πράσινη πόλη είναι σε θέση να βελτιώσει την υγεία των πολιτών αφαιρώντας πολλές καρδιαγγειακές και αναπνευστικές ασθένειες, ψυχικές ασθένειες, καταστάσεις άγχους και στρες, όπως επίσης και κατάθλιψη.                                                                                           

    Η κάλυψη με  βλάστηση στην πόλη και η παρουσία πρασίνων περιοχών συμβάλλουν στη μείωση της θερμικής νησίδας και στη μείωση των υψηλών καλοκαιρινών θερμοκρασιών. Το φύλλωμα των δέντρων, εάν φροντίζονται καλά, είναι σε θέση να αναχαιτίσουν την ηλιακή ακτινοβολία προκαλώντας μείωση της θερμοκρασίας των σκιασμένων επιφανειών, η οποία είναι πολύ χαμηλότερη από τις επιφάνειες που εκτίθενται σε άμεση ακτινοβολία. Η πυκνότητα του φυλλώματος των δέντρων που υπάρχουν σε μια λεωφόρο καθορίζει χαμηλή επίπτωση της διάχυτης άμεσης ακτινοβολίας και της κακής ακτινοβολούμενης θερμότητας προσφέροντας υψηλή θερμική άνεση.                       

    Η κάλυψη με βλάστηση στην πόλη βοηθά στη μείωση της έντασης των βροχοπτώσεων, αποτρέποντας τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις. Ένα πυκνό φύλλωμα δέντρου παρεμποδίζει και συγκρατεί τη βροχή και σταδιακά την απελευθερώνει στάζοντας να πέφτει στο έδαφος. Οι δεντροστοιχίες και οι κήποι είναι βιότοποι για την πανίδα και μπορούν να γίνουν, εάν διαχειρίζονται σωστά, πραγματικοί οικολογικοί διάδρομοι στο κέντρο της πόλης. Αυτό αυξάνει την τουριστική και εκπαιδευτική αξία της πράσινης δομής της πόλης, συμβάλλοντας στην επιστημονική και τοπική μελέτη, την έρευνα και την περιβαλλοντική εκπαίδευση.                                                                                              

    Η πράσινη οροφή στην πόλη, αν διαχειρίζεται καλά, είναι σε θέση να ελαχιστοποιήσει την ατμοσφαιρική ρύπανση και την ηχορύπανση, μεταξύ των κύριων προβλημάτων που υπονομεύουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Ένα δέντρο, προκειμένου να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τη ρύπανση, πρέπει να έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: μια μεγάλη και πολύ πυκνή κόμη,  μια αξιοσημείωτη ικανότητα απομάκρυνσης της σκόνης και των ρύπων από τα φύλλα, τα κλαδιά και το φλοιό, μια αξιοσημείωτη αντίσταση η αντοχή στις κλιματικές αντιξοότητες, στις θερμικά ακραίες συνθήκες, στις ασθένειες και πρέπει να είναι ένα είδος πολύ μακράς διάρκειας ζωής.                                                

    Για την καταπολέμηση της ηχορύπανσης, η παρουσία συμπαγών φραχτών και πολύ πυκνών δέντρων, ιδίως αειθαλών δέντρων, είναι ένας σημαντικός παράγοντας, ειδικά κατά μήκος των κύριων οδικών αρτηριών με έντονη κίνηση.                                                                                                                               Η παρουσία σημαντικών και καλά διαχειριζόμενων χώρων πρασίνου μπορεί να έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στην αξία ακινήτων των κτιρίων των κατοικιών και στον πλούτο των πολιτών.                                                                                           

    Η εκτίμηση της αξίας των περιβαλλοντικών περιουσιακών στοιχείων γίνεται με τη μέθοδο της τιμής ευχαρίστησης (HPM Hedonic Price Method) η οποία βασίζεται στο γεγονός ότι ορισμένες αλλαγές στις τιμές των ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων οφείλονται σε σημαντικές αλλαγές στην ποιότητα και την ποσότητα των περιβαλλοντικών περιουσιακών στοιχείων. Είναι μια μέθοδος που βρίσκει την εφαρμογή της κάθε φορά που ένα ιδιωτικό περιουσιακό στοιχείο είναι ευαίσθητο σε περιβαλλοντικές αλλαγές, όπως η ποιότητα του αέρα, η ποιότητα του νερού, η ηχορύπανση, η υποβάθμιση κ.λ.π. 

      Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τις ΗΠΑ Η Υπηρεσία Δασών και το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, κτίρια με κάλυψη δέντρων έχουν αύξηση την αξία τους κατά 10-20%. Αυτή η αύξηση της τιμής συνδέεται με την αντίληψη ότι έχεις την ικανότητα να ζεις σε ένα υγιές και ποιοτικό περιβάλλον που έχει θετική επίδραση στην ψυχο-σωματική υγεία. Εάν υπάρχουν δεντροστοιχίες κατά μήκος των δρόμων, η "προστιθέμενη αξία" των ακίνητων αυξάνεται περαιτέρω: με την παρουσία ώριμων δέντρων σε εξαιρετική υγεία, πάρκων και με πράσινες ζώνες γύρω από το κτίριο.                                                                     Η προστασία, η βελτίωση και η ανάπτυξη του αστικού πρασίνου πραγματοποιείται μέσω της εφαρμογής των δημοτικών κανονισμών για τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους πρασίνου και από τον πράσινο σχεδιασμό της πόλης. Είναι θεμελιώδη εργαλεία που κάθε δήμος πρέπει να χρησιμοποιεί στην επικράτειά του, τηρώντας τους κανόνες και επιβάλλει κυρώσεις σε όσους προκαλούν ζημιά στα δέντρα και το τοπίο.



Συντήρηση και ενίσχυση των αστικών πρασίνου          

Η διατήρηση του πράσινου της πόλης πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσω ενός προγραμματισμού παρεμβάσεων που πρέπει να βελτιώσουν την κληρονομιά των δέντρων και να αυξήσουν τις πολύτιμες οικολογικές υπηρεσίες τους. Για την προστασία του πράσινου της πόλης, μια νέα πόλη πρέπει να σκεφτεί ότι είναι "κατάλληλη για δέντρα και κήπους", όπου κάθε ανθρώπινο τεχνούργημα πρέπει κατ 'ανάγκη να συμμορφώνεται με τα δέντρα, δίνοντας μέγιστη αξία στη διατήρηση και στην αποκατάσταση πρασίνου, στην ανασυγκρότηση της υποβάθμισης των περιοχών και στην ενίσχυση των οικολογικών διαδρόμων. Η συντήρηση είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην αστική πράσινη διαχείριση. Πρέπει να πραγματοποιείται με τον μέγιστο επαγγελματισμό από εξειδικευμένο και πιστοποιημένο προσωπικό που διευθύνεται από επιστήμονες επαγγελματίες από τους τομείς της δενδροκομίας, της βοτανικής και της τέχνης του κήπου. Το κλάδεμα των δέντρων και των θάμνων πρέπει να πραγματοποιείται από πιστοποιημένους δεντροκόμους και να διευθύνεται από επαγγελματίες στους τομείς της αγρονομίας, της δασοκομίας, της βοτανικής και της τέχνης του κήπου. Με το κλάδεμα εννοούμε αυτή τη σειρά παρεμβάσεων που πρέπει να βελτιώσουν την εμφάνιση των δέντρων, σεβόμενοι σχολαστικά τη φυσική τους εμφάνιση.    

       Το κλάδεμα παρεμβαίνει για την εξάλειψη των νεκρών ή ασθενών κλαδιών και για την αναδιάταξη του σχήματος της κόμης. Το κλάδεμα δεν είναι η αφαίρεση η ελαχιστοποίηση της κορυφής, το οποίο αντί να ωφελεί, αντίθετα καταστρέφει το δέντρο για πάντα και προκαλεί σοβαρές βλάβες στην υγεία του.                                                                                                                           Είναι σημαντικό να διατηρηθεί το ριζικό σύστημα των δέντρων, οργανώνοντας παρεμβάσεις η εργασίες που δεν επηρεάζουν την κρίσιμη ριζική ζώνη (CRZ), δηλαδή την περιοχή που βρίσκεται γύρω από το χαμηλό σημείο του κορμού του δέντρου και η οποία είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα του.    

        Ο σεβασμός στην περιοχή προστασίας δέντρων (TPZ) είναι θεμελιώδης, η οποία αναφέρεται γενικά ως η περιοχή προβολής του κόμης του δέντρου στο έδαφος. Πρέπει να σκεφτούμε την οριστική, μελλοντική ανάπτυξη του ριζικού συστήματος, αποφεύγοντας κατασκευές που δημιουργούν  την ασφυξία στη βάση των κορμών των δέντρων, αποφεύγοντας τη συμπίεση του εδάφους και σχεδιάζοντας παρτέρια με όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο για την ανάπτυξη του κάθε ατόμου δέντρου. Η βελτίωση της γης στα παρτέρια της πόλης αποτελεί παράγοντα επιτυχίας για τη μελλοντική ανάπτυξη δέντρων χωρίς προβλήματα. Μεταξύ των κύριων δράσεων που πρέπει να πραγματοποιηθούν, είναι απαραίτητο να εξαλειφθεί οποιοδήποτε αδρανές υλικό από το έδαφος προχωρώντας σε εργασίες αερισμού, σκάψιμο, βελτίωση με εύφορο έδαφος, άρδευση σε περιόδους ξηρασίας.  

       Η φύτευση νέων δέντρων στην πόλη πρέπει να πραγματοποιηθεί με σεβασμό στο ριζικό σύστημα των νεαρών ατόμων. Συνιστάται να αποφεύγετε τα δέντρα με γυμνές  ρίζες ή τα φραγμένα με σύρμα. Για τα καλύτερη ρίζα, προτιμάτε τα άτομα  που έχουν τις ρίζες τους σε γλάστρες και να ελέγχετε πάντα την ποιότητα του υλικού του φυτωρίου.                                       

        Αποφύγετε τη φύτευση σε συμπιεσμένα ή βαριά υγρά εδάφη. Προχωρήστε για να δημιουργήσετε μια τρύπα μεγαλύτερη -διπλάσια από τη ριζόμπαλα  του δέντρου. Αποφύγετε να θάβετε το χαμηλό σημείο του κορμού  του δέντρου με προβλήματα ασφυξίας και θανάτου του φυτού. Προχωρήστε στην εισαγωγή πασσάλων  ως κηδεμόνων του δέντρου κατά τα πρώτα χρόνια της ριζοβολίας.                                                                                                                          Ο έλεγχος της βλαστικής κατάστασης των νεαρών δέντρων στα φυτώρια είναι το πρωταρχικό στάδιο για την αποφυγή ταλαιπωρίας και θανάτου τους στο μέλλον. Συμβαίνει συχνά σε φυτώρια ότι πολλά φυτά, λόγω της ανάγκης για ανάπτυξης  σε γλάστρες, στερούνται πάχους ή ριζών η υποβάλλονται σε δραστικό κλάδεμα. Ή ακόμα και ότι είστε αντιμέτωποι με είδη δέντρων που έχουν μόλις τοποθετηθεί και εγκατασταθεί σε γλάστρες για μικρό χρονικό διάστημα και ως εκ τούτου δεν είναι σε θέση να έχουν ένα καλά αναπτυγμένο ριζικό σύστημα. Άλλες προφυλάξεις που πρέπει να ακολουθηθούν στο φυτώριο είναι εκείνες που σχετίζονται με τον περιορισμό των ριζών ή τη σπείρα του πυκνού του στραγγαλισμού, ειδικά στην περίπτωση των πεύκων,  τα οποία μπορούν να γίνουν εξαιρετικά επικίνδυνα ελαττώματα για τη μελλοντική σταθερότητα των δέντρων κατά την στην ενηλικίωση τους. 

            Στην πόλη, συνιστάται πάντα η επιλογή γηγενών φυτών, που είναι αυτόχθονα του τόπου. Ωστόσο, στην πόλη είναι επίσης δυνατό να χρησιμοποιηθούν είδη που είναι ξενικά και έχουν διακοσμητική αξία και όχι μόνο οικοσυστηματική.       

       Η επιλογή των μακρόβιων ειδών δέντρων και θάμνων που έχουν μεγάλη ικανότητα μετριασμού και απορρόφησης των ατμοσφαιρικών ρύπων είναι ωστόσο θεμελιώδης σε κάθε πράσινο σχεδιασμό στην πόλη. Η αντοχή στη ρύπανση του εδάφους και του αέρα, στις συνεχείς καταπονήσεις από τον άνθρωπο, στην έλλειψη φωτός και λίγου αέρα λόγω κτιρίων, είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερα υπόψη κατά την εισαγωγή νέων δέντρων. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι το προσδόκιμο ζωής ενός δέντρου στην πόλη είναι σημαντικά χαμηλότερο από αυτό ενός δέντρου στην ύπαιθρο. Οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις και η ατμοσφαιρική ρύπανση τείνουν να αποδυναμώνουν την υγεία ενός φυτού με την πάροδο του χρόνου. Σε αυτήν την περίπτωση, εάν πολλά δέντρα βρίσκονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, θα πρέπει γίνουν σταδιακά αντικαταστάσεις τους. Αυτό το πρόβλημα πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη κάθε φορά που πραγματοποιούνται παρεμβάσεις συντήρησης.   

         Ένα καλοδιατηρημένο δέντρο στην πόλη είναι ένας ανεκτίμητος πλούτος που πρέπει να διαχειρίζεται με ποιότητα και πάθος, σκεπτόμενοι πάντα το μέλλον των νέων γενεών.                                                                                                          




Η Αστική και περιαστική αναδάσωση για την πρόληψη της ρύπανσης και τη βελτίωση της ποιότητας του τοπίου                                                                                      

Η φύτευση  δέντρων και δημιουργία πυκνών φραχτών κατά μήκος των πολυσύχναστων δρόμων καταφέρνει να μετριάσει τους θορύβους και να δημιουργήσει ευχάριστη σκιά τους καλοκαιρινούς μήνες στα πεζοδρόμια και τους χώρους στάθμευσης, καθώς και τη δημιουργία «ιδιωτικότητας» σε ιδιωτικά περιβάλλοντα και σε πολυκατοικίες.                                                                  

             Τα δέντρα  είναι ικανά να δεσμεύσουν τα  ατμοσφαιρικά σωματίδια και ρυπογόνα αέρια μπορούν να συνδυαστούν σαν πράσινα φράγματα με είδη θάμνων, ευνοώντας τα γηγενή και ανθεκτικά είδη που μπορούν να ολοκληρώσουν το έργο καθαρισμού του αέρα. Συνιστάται η χρήση ειδών κατά της ρύπανσης σε κρίσιμα σημεία της πόλης, όπως διασταυρώσεις αυτοκινητόδρομων, αρτηρίες υψηλής κυκλοφορίας και αρτηρίες εκτός πόλης, βιομηχανικές περιοχές, κυκλικοί κόμβοι, αυτοκινητόδρομοι. Στους χώρους στάθμευσης εμπορικών κέντρων ή σούπερ μάρκετ είναι σημαντικό να φυτέψετε δέντρα με πυκνό φύλλωμα για να μετριάσετε τις έντονες καλοκαιρινές θερμοκρασίες. Προχωρήστε με νέα αναφύτευση ειδών κατά της ρύπανσης σε αυτές τις περιοχές της πόλης, όπως αστικά πάρκα ή υποβαθμισμένες περιοχές, που στερούνται βλάστησης και κοντά σε πολύ μολυσμένες περιοχές.                         

    Βελτιώστε τη σχέση μεταξύ κτιρίου και πρασίνου χρησιμοποιώντας επίσης κάθετους πράσινους τοίχους ή πράσινες στέγες με αειθαλή ή φυλλοβόλα αναρριχώμενα.                                                                                                        

    Βελτιώστε τα κτίρια με περιποιημένα δέντρα και κήπους που μπορούν να αυξήσουν την οικονομική τους αξία και να ενισχύσουν την ομορφιά τους. Διατηρήστε και βελτιώστε το υπάρχον, ιστορικό πράσινο των δέντρων ηλικίας άνω των 50 ετών, καθώς είναι σε θέση να εγγυηθούν μεγαλύτερη ικανότητα σύγκράτησης λεπτής σκόνης(αιωρούμενα σωματίδια ) και ρυπογόνων αερίων και μετριασμού της θερμικής νησίδας σε σύγκριση με νεαρά και πρόσφατα φυτεμένα δέντρα.                         

    Σχεδιάστε ή / και βελτιώστε τις πράσινες ζώνες, ειδικά στα προάστια, τις υπάρχουσες φυσικές περιοχές και δεσμευτείτε να δημιουργήσετε καινούργιες που συνδέονται με οικολογικούς διαδρόμους.    

         Συνεχίστε με την αντικατάσταση δένδρων που έχουν σοβαρά υποβαθμιστεί ή βρίσκονται σε κακή φυτοϋγειονομική κατάσταση, αυτό μετά από ενδελεχή ανάλυση.                                                                                                                         Τα ξερά δέντρα ή τα δέντρα που έχουν φτάσει στο τέλος του κύκλου ζωής τους δεν είναι πλέον σε θέση να εκτελέσουν μια ακριβή  εργασία όπως είναι  η αφαίρεση της λεπτής σκόνης και των ρυπογόνων αερίων και τον μετριασμό της θερμικής νησίδας.

 Μετάφραση   από τον 

Μ. Καπάνταης 
Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος                                                      

τ. Δ/ντης Πρασίνου

ΠΗΓΗ

Le principali regole per la corretta gestione del verde in città 

Fratello Albero - Giornale Online del Co.n.al.pa. L'importanza degli alberi

Σάββατο 17 Απριλίου 2021

Superkilen: Ενα πάρκο στην Δανία μοναδικό στον Κόσμο




Superkilen: στη Δανία ένα πάρκο που είναι μοναδικό στον κόσμο .  

Ένας τρόπος να ξεπεραστεί η ποικιλομορφία στην κοινή χρήση δημόσιων χώρων   

                                                  

Μετάφραση   από τον 

Μ. Καπάνταης 
Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος                                                      
τ. Δ/ντης Πρασίνου


το κεντρικό τμημα  η «μαύρη αγορά» με Μαροκινές επιρροές
                                                                                     

    Το Nørrebro είναι μια από τις πιο προβληματικές γειτονιές στην Κοπεγχάγη. Από το 1980 οι δρόμοι του υπήρξαν  χωρός για πολλές συγκρούσεις. Η βία μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών οφείλεται σε διάφορα ζητήματα, από την ένταξη της Δανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως την έξωση ενός κατελειμένου πολιτιστικού κέντρου. Οι εικόνες της βίας έχουν κολλήσει στο μυαλό των Δανών, συμβάλλοντας έτσι στον στιγματισμό της γειτονιάς. Εκτός από αυτά τα γεγονότα, η καθημερινή ζωή του Nørrebro καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις προκλήσεις που θέτει η τεράστια πολιτιστική ποικιλομορφία των εβδομήντα χιλιάδων κατοίκων της που προέρχονται από περισσότερες από εξήντα διαφορετικές χώρες. Τούρκοι, Πακιστανοί, Βόσνιοι, Σομαλοί και Αλβανοί μοιράζονται ένα αστικό πλαίσιο στο οποίο συνυπάρχουν μικρά ιδιωτικά σπίτια με κοινωνικά συγκροτήματα κατοικιών, μπαρ, δημόσια σχολεία και κύριους  και μικρούς δευτερεύοντες δρόμους.

                                                   Η κόκκινη πλατεία του Παρκου                

 Η περιοχή.                                                                                                                          

        Μία από τις πιο κρίσιμες περιοχές αντιπροσωπεύεται από μια λωρίδα γης μήκους περίπου οκτακοσίων μέτρων, η οποία, είχε μείνει αχρησιμοποίητη για αρκετές δεκαετίες, αναπτύσσεται στην κατεύθυνση Βορρά-Νότου, κόβοντας τον αστικό ιστό της γειτονιάς. Ηταν  η σιδηροδρομική γραμμή, που προηγουμένως έτρεχε παράλληλα με το δρόμο, και εγκαταλέιφθηκε, οπότε αυτή η γη εγκαταλείφθηκε και κυριάρχησε  η βλάστηση. Το 2008, το Δημοτικό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης ένωσε τις δυνάμεις του με μια ένωση εταιρειών ακινήτων, συμμετέχοντας σε ένα μη κερδοσκοπικό έργο για τη μετατροπή της φυσιογνωμίας των κατοικημένων περιοχών. Κατάφεραν να συγκεντρώσουν ένα ποσό περίπου οκτώ εκατομμυρίων ευρώ για να μετατρέψουν τον εγκαταλελειμμένο χώρο σε ένα πάρκο που ονομάζεται "Superkilen" (Great Cuneo). Η παρέμβαση στοχεύει να θεωρήσει την πολιτιστική ποικιλομορφία της γειτονιάς όχι μόνο ως αφετηρία, αλλά και ως ποιότητα που πρέπει να γιορτάζεται: ένας παράγοντας που ενέπνευσε το σχεδιασμό όλων των χώρων στο πάρκο και έφερε τους κατοίκους της περιοχής και τις εθνικές τους αναφορές.




Ο πολιτισμός και η γλώσσα είναι πρωταγωνιστές της επανεκτίμησης.                             

    Η ποικιλομορφία  πρέπει να θεωρηθεί ως προστιθέμενη αξία. Για να επιτευχθεί αυτό, ήταν απαραίτητο να αναπτυχθεί το έργο ως ένας ανοιχτός διάλογος, μια συλλογική δημιουργία. Το κοινό πολυτομεακό έργο αρχιτεκτόνων, αρχιτεκτόνων τοπίου και καλλιτεχνών ήταν πολύ σημαντικό. Το νέο πάρκο έχει τη φιλοδοξία να εμπνεύσει πολλές άλλες πόλεις, καθιστώντας τον ως ένα συγκεκριμένο παράδειγμα της πολυπολιτισμικής ανάπτυξης γειτονιών. Το "Superkilen" σχεδιάστηκε ως παγκόσμια έκθεση στοιχείων αστικού εξοπλισμού, άνεσης και υπηρεσιών, εγκαταστάσεων τέχνης και ειδών φυτών από όλο τον κόσμο. Πολλά από αυτά τα στοιχεία έχουν προταθεί από τους ίδιους τους κατοίκους. Εκτός από το ότι δίνει στον χώρο μια αισθητική άποψη, η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των στοιχείων κάνει επίσης τη συμβολή τους λειτουργική. Πολλά είδη εισήχθησαν από τις χώρες καταγωγής τους και, όταν αυτό αποδείχθηκε αδύνατο, παρήχθησαν ως ακριβή αντίγραφα.

¨Ενας Ιαπωνικός μύθος ως Παιδική Χαρά

Οι διάφοροι τομείς.

    Ένα μονοπάτι για πεζούς και ποδηλάτες περνά από το ένα άκρο του πάρκου στο άλλο μέσω των τριών κύριων τμημάτων του. Το νότιο τρίτο μέρος καταλαμβάνεται από μια "Κόκκινη Πλατεία", που καλύπτεται από ένα στρώμα ασφάλτου σε αποχρώσεις του κόκκινου, του ροζ και του πορτοκαλιού. Αυτή η ενότητα ξεχωρίζει για την πληθώρα καλλιτεχνικών εγκαταστάσεων με τις πιο ποικίλες πολιτιστικές αναφορές, όπως, για παράδειγμα, το τείχος αφιερωμένο στον πρόεδρο της Χιλής Salvador Allende, το ηχοσύστημα με μουσική Τζαμάικας, τραπέζια από την Κόκκινη πλατεία της Μόσχας και πινακίδες νέον στα ρωσικά και κινέζικα .


                                                                                               

 Δέντρα, συμπεριλαμβανομένου μιας ιαπωνικής κερασιάς και ενός  σφενδάμνου (Acer platanoides), είναι διάσπαρτα εδώ και εκεί ανάμεσα σε ιρανικούς, κουβανέζικους και ελβετικούς πάγκους, ινδονησιακές κούνιες, βρετανικά καλάθια και πόλους ζωγραφισμένους με τη σημαία της Γκάνας.     

       Το κεντρικό τμήμα του πάρκου, η «μαύρη αγορά», είναι το πιο Δομημένο. Τα μόνα φυτά εδώ είναι μια ομάδα κινεζικών φοινίκων (Trachycarpus fortunei). Αυτό το τμήμα καλύπτεται με μαύρη άσφαλτο διακοσμημένη με κυματοειδείς λευκές γραμμές. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του είναι μια μεγάλη μαροκινή κρήνη, η οποία χρησιμεύει ως σημείο συνάντησης.     


                                     

         Το βόρειο τμήμα είναι το μεγαλύτερο στο πάρκο σεβόμενο την επιθυμία των κατοίκων για μια πιο πράσινη γειτονιά. Εκτείνεται σε ενότητες   και ονομάζεται "Green Park". Όλος αυτός ο διάδρομος είναι καταπράσινος, από τα μεγάλα  παρτέρια με χλοοταπητα και αγροστωδη, με τους κέδρους του Λιβάνου και τα Μαύρα Πεύκα της Κεντρικής Ευρώπης.                                                                                          

 

   Το "Superkilen" είναι ένα πάρκο που διατρέχει κινδύνους αισθητικής και αποδοχής, σύμφωνα με τους συνήθης κανόνες, δεδομένου του μεταμοντέρνου του στυλ. Ωστόσο, η ευχαρίστηση με την οποία πραγματοποιήθηκε το έργο καθορίζει την ποιοτητα  του και την αποδοχή του αόπ τους κατοίκους . Η αναδημιουργία μακρινών, εξωτικών χώρων σίγουρα δεν είναι νέα στις παραδόσεις της κηπουρικής και του τοπίου. Εδώ, ωστόσο, τα εξωτικά στοιχεία βοηθούν τους χρήστες να προσεγγίσουν τις αναμνήσεις που έχουν περάσει από καιρό ή, ανάλογα με την άποψη, βοηθούν τους πολίτες να δημιουργήσουν ένα νέο σπίτι, μακριά από την χώρα  καταγωγής τους. Αντί να διαιωνίσει την εικόνα μιας ομοιογενούς, ασηπτικής και μοναδικότητας της Δανίας, το πάρκο είναι μια κοσμοπολίτικη γιορτή του πλούτου που παράγεται από την ανάμειξη και μια περαιτέρω επίδειξη του τρόπου με τον οποίο τα πάρκα και το πράσινο, όχι μόνο φέρνουν αισθητικές και περιβαλλοντικές βελτιώσεις στις περιοχές. Είναι θεμελιώδη στοιχεία για την οικοδόμηση μιας υγιούς και ενεργού κοινωνικότητας.


Το παρκο στον χώρο 


πηγές :https://www.aboutplants.eu/

https://www.publicspace.org/works/-/project/g057-superkilen

Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Πως διαχειριζόμαστε το βροχινο νερό? Τι Γινόταν στα αρχαία χρόνια

Πως διαχειριζόμαστε το βροχινο νερό?  Τι γινόταν στα αρχαία χρόνια 
Τεχνητή λίμνη ηρεμίας προς άρδευση φωτογραφία ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ 
 

    Το βρόχινο νερό είναι, στην ουσία, ακριβώς όπως ακούγεται: το νερό από μια  βροχή  η μία καταιγίδα. Κάθε βροχόπτωση που πέφτει από τον ουρανό, συμπεριλαμβανομένης της βροχής, το χαλάζι και του χιονιού, και  τελικά αναφέρονται ώς  όμβρια ύδατα  .

 

    Στην Χώρα μας  η διαχείριση είναι μια πολύ παλιά ιστορία και θα αναφερθούμε αργότερα. Σήμερα   αναφερόμαστε στα συστήματα SUDS - Sustainable Urban Drainage Systems η πράσινες-μπλέ υποδομές. Ουσιαστικά είναι σε βιώσιμα συστήματα αποστράγγισης (SuDS). Μέθοδοι διαχείρισης επιφανειακών υδάτων που λαμβάνουν υπόψη την ποσότητα των όμβριων (πλημμύρα),  την ποιότητα των υδάτων  (ρύπανση), τη βιοποικιλότητα (φυτά και άγρια ​​ζωή) και την ευκολία στην κατασκευή τους (εμφάνιση και αίσθηση). Αυτές οι πρακτικές είναι γνωστές ως οι 4 πυλώνες του SuDS.


 

Ιστορία της αστικής αποχέτευσης όμβριων 

    Η αειφόρος διαχείριση των επιφανειακών υδάτων δεν είναι απλώς μια σύγχρονη καινοτομία, αλλά υπάρχουν αποδείξεις από την αρχαιότητα ότι χρησιμοποιήθηκε αρκετά εκτενώς. Οι πολιτιστικές γνώσεις και οι γνώσεις των  απλών πολιτών συνδέονταν στενά με το σχεδιασμό και αυτών των πρώιμων συστημάτων αποχέτευσης και πολύ συχνά διαχείρισης με επαναχρησιμοποίηση η αποθήκευση, παρέχοντας τη βάση αυτού που θα γινόταν σύγχρονη τεχνολογία  διαχείρισης νερού.

 Φρεατιο στο Κεφαλαρι Αργολιδος

 

    Η διαχείριση των υδάτων επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις καθώς και από τις γεωπολιτικές, κοινωνικοοικονομικές και κλιματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν διαφορετικοί αρχαίοι πολιτισμοί. Οι ευαίσθητες στο νερό προσεγγίσεις χρησιμοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις που παρέχουν νερό για κατανάλωση, καθαρισμό και πλύσιμο και για την ενίσχυση της γεωργικής παραγωγής προκειμένου να βελτιωθεί η επισιτιστική ασφάλεια. Οι λεκάνες απορροής σχεδιάστηκαν με μακροπρόθεσμα συστήματα αποχέτευσης, τα οποία διαχειρίζονταν νερό από σχετικά μικρές περιοχές, εως πόλεις-κράτη  έως διεθνικές αυτοκρατορίες που λειτουργούσαν αποτελεσματικά για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Η αειφόρος διαχείριση των υδάτων συνέβαλε στη διατήρηση της ισορροπίας δύναμης και επηρέασε άμεσα την ανάπτυξη και την ευημερία ολόκληρων πολιτισμών είτε σε περίοδο ειρήνης είτε πολέμου

 

      Οι πρώτοι Βαβυλώνιοι και οι Μεσοποτάμιοί είχαν συστήματα αποστράγγισης επιφανειακών υδάτων, βασισμένα κυρίως σε σκληρές υποδομές, για παράδειγμα, οι Μινωίτες (3200–1100 π.Χ.) χρησιμοποίησαν  κεραμικούς σωλήνες για να μεταφέρουν τα νερά της βροχής από τους οικισμούς τους και εξαιρετικά πολύπλοκα συστήματα στα παλάτια τους. Ωστόσο, παρόμοιες τεχνικές με τα συστήματα βιώσιμης αποχέτευσης ή το SuDS ήταν γνωστές και αποτελεσματικά εφαρμόστηκαν ήδη από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, όπως η συγκέντρωση  βρόχινου νερού, η αποθήκευση νερού σε δεξαμενές και λίμνες και η αργή μεταφορά.

 Εδώ πρέπει να κάνουμε μια αναφορά στην φυλή των Μινύων την προίστορική Ελληνική φυλή που δραστηριοποιήθηκε σχεδόν σε όλη την χώρα ξεκινώντας αρχικά από την Θεσσαλία "ο γενάρχης Μινύας( εγγονός του Ποσειδώνα) καταγόταν από την Ιωλκό της Θεσσαλίας ("την γαρ Ιωλκόν Μινύαι ώκουν, ώς φησι Σιμωνίδης εν Συμμίκτοις")  κάνοντας  σημαντικότατα έργα αποστραγγίσεων και διαχείρισης υδάτων σε μεγάλη κλίμακα με απίστευτη σοφία και σύνεση σε πολλά σημεία της χώρας (εδώ θα ήθελα να κάνω μία μνεία στον αγαπημένο αρχηγό στους προσκόπους Άγγελο Δενδρινό που μου τους γνώρισε εξιστορώντας τα έργα τους στην κατασκευή της πόλης της Μαντινείας )

    Οι Μινύες που εγκαταστάθηκαν  και στον Ορχομενό της Βοιωτίας υπήρξε έθνος δραστήριο και ιδίως ναυτικό που ανέπτυξε εμπορικές σχέσεις με άλλα ελληνικά φύλα, άκμασαν ιδίως κατά το πρώτο ήμισυ της 2ης χιλιετίας π.Χ. και επί μακρό διάστημα έτσι ώστε ν΄ αποκτήσουν πολλές αποικίες. Ναυτικός λαός όπου θεωρείται ότι η Αργοναυτική εκστρατεία ήταν δημιούργημα των Μινύων της Θεσσαλίας στα πλαίσια των μεγάλων τότε επιχειρήσεων - μετακινήσεων και δημιουργίας νέων αποικιών που σημειώθηκαν την εποχή εκείνη.

Σημαντικότερες αποικίες των Μινύων ήταν στη Τέω, τη Λήμνο, τη Σαντορίνη, την Πύλο, το Ακρωτήριο Ταίναρο αλλά και η Μινώα Αμοργού στο λόφο πάνω από το λιμάνι Καταπόλων, κ.ά.  έργα τους θεωρείται η πρωτη αποξηρανση της Κωπαίδος περί το 3100-2800 π.Χ. με τη τεχνητή καταβόθρα του "Μπινιά" και στο Νέο Κόκκινο, στην Αργολίδα η Πυραμίδα στο Ελληνικό και οι κατασκευές στο Κεφαλάρι, τα υδραυλικά έργα στην Μουνιχία(Πειραιάς), τους Ρειτούς τις δύο τεχνητές λίμνες που χωρίζουν την Αθήνα από την Ελευσίνα -η μια είναι η σημερινή λίμνη Κουμουνδούρου.


    Οι Μινύες τεχνίτες φαίνεται ότι είχαν ένα ιδιαιτέρως υψηλό τεχνολογικό επίπεδο, το όποιο ξεκινούσε από την άριστη γνώση της ίδιας της φύσεως. Σε αυτό ακριβώς  πρέπει να επενδύσουμε και σήμερα ! Ας σκεφτούμε ότι έως  1-2 γενιές πίσω στις άνυδρες περιοχές της χώρας όλα τα σπίτια είχαν δεξαμενές συγκέντρωσης του Βρόχινου νερού, και το πλεονάζον οδηγείται σε εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.

 

Στην αρχαιότητα  λοιπόν χρησιμοποιήθηκαν  κατασκευασμένοι υγρότοποι,-όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Μεσοποταμία, στην  Αίγυπτο, στους Ατζέκους -  όπου  οι μέθοδοι είναι η συλλογή η  διήθηση και μη δομικές προσεγγίσεις. Ακόμα τότε όλοι κατανοούσαν την αξία του νερού έτσι υπήρχε «επιθεωρητής συντριβανιών και κρουνών» στην Αρχαία Αθήνα, για τη διασφάλιση της δίκαιης κατανομής του νερού στην πόλη, καθώς και των μεμονωμένων πολιτών που είχαν την ευθύνη της συντήρησης των δεξαμενών -στερνών της πόλης. 

    Στην πραγματικότητα, οι τεχνικές αποστράγγισης Inca στο Machu Picchu  είναι ανάλογες με αυτές που χρησιμοποιούμε σήμερα, της ανάπτυξης χαμηλών επιπτώσεων, αφού χρησιμοποιούμε  τα πεζοδρόμια διείσδυσης του βρόχινου νερού, τα βιο-swales και η συλλογή νερού.      

 

    Οι μη διαρθρωτικές προσεγγίσεις  διαχείριση των όμβριων πλεόν περιλαμβάνουν  λύσεις όπως :

  • Συλλογή προς επανάχρηση όπως άρδευση
  • Αποστράγγιση προς ενίσχυση του υδροφόρου ορίζοντα
  • δημιουργία υγρότοπων ως λιμνών ηρεμίας πλημμυρών αλλά και αναψυχής για τους πολίτες

Οι γεωργικές πρακτικές βρίσκονταν στο επίκεντρο της διαχείρισης των υδάτινων πόρων  και κατά την αρχαιότητα και απαιτούσαν τον έλεγχο του νερού για να καταστεί δυνατή η αποτελεσματική παραγωγή καλλιεργειών μέσω του σχεδιασμού των αρδευτικών συστημάτων σε δύσκολα περιβάλλοντα και με πολύ λιγότερα τεχνικά μέσα από ότι σήμερα. Οι κλιματολογικές συνθήκες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο είτε στον περιορισμό της διαθεσιμότητας υδάτινων πόρων είτε σε υπέρβαση των απαιτήσεων. Η διαχείριση των υδάτων ήταν σημαντική για την υποστήριξη τόσο της πολιτικής όσο και της κοινωνικής ανάπτυξης υπό μεταβαλλόμενα κλίματα. Αυτό θα μπορούσε να συγκριθεί με τις τρέχουσες προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή, παρέχοντας στοιχεία για το πώς η σύγχρονη κοινωνία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση.


 

    Οι αρχές των "ευαίσθητων" στην διαχείριση  νερού πόλεων μπορούν έτσι να εφαρμοστούν στα συστήματα διαχείρισης του νερού που σχεδιάστηκαν από έναν αριθμό αρχαίων πολιτισμών μέσω της εφαρμογής του SuDS.

Πηγές:

https://greenblue.com

https://el.wikipedia.org

CIRIA SuDS manual 

https://www.topiodomi.gr/el/projects/?id=125

geomythiki.blogspot.com

Σύστημα φυτευσης δεντρου με ταυτοχρονη ικανότητα διηθησης βροχινου νερου 


Παγκόσμια Βιβλιογραφία 

  • LID (Low Impact Development)  Ανάπτυξη χαμηλών επιπτώσεων - EPA - Οργανισμός προστασίας του περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών (1999).
  • WSUD - Urban Design Sensitive Urban (Whelans et al., 1994; Wong, 2007) - Αυστραλία
  • BMP - Βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης - Βόρεια Αμερική (Schueler, 1987)

Μπορείτε να τα δείτε αναλυτικότερα εδώ.

Αναλογα άρθρα :

Χρήση συστημάτων Bιώσιμης Aποστράγγισης

ΣΥΛΛΟΓΉ ΒΡΌΧΙΝΟΥ ΝΕΡΟΎ

Ανοιχτή επιστολή ενός γυρίνου προς την Περιφερειάρχη Αττικής κα Δούρου

ΤΑ ΠΑΡΚΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΜΒΡΙΩΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ;

DRAINAGE at landscape- ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΗ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ

Συλλογή και χρήσεις νερού

ΕΡΓΑ ΜΕ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΗ ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΑ

ΠΩΣ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΕΧΝΗΤΟΣ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ «ΦΙΛΤΡΑΡΕΙ» ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΠΗΓΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΉ ΒΡΌΧΙΝΟΥ ΝΕΡΟΎ

Νερό και Κήπος.

Προληψη για τις πλημμύρες που θα ερθουν....

Πως διαχειριζόμαστε το βροχινο νερό? Τι Γινόταν στα αρχαία χρόνια