Σελίδες

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην Μαδρίτη επαναξετάζουν τις μεθόδους εγκατάστασης των δέντρων

Κλαδιά και πεσμένα δέντρα σε κεντρικό δρόμο της Μαδρίτης ©SEO/BirdLife


        Η καταιγίδα Filomena προκάλεσε την πτώση πολλών δέντρων σε πολλές πόλεις της Ισπανίας λόγω του υπερβολικού βάρους που προκαλεί το χιόνι και  που δε μπορούσαν να στηρίξουν τα κλαδιά των δέντρων. Πολλά από αυτά τα δέντρα ήταν ως επί το πλείστον αειθαλή είδη, όπως πεύκα, κέδροι και βελανιδιές. Πέρα από Δημόσια  και πολλά ιδιωτικά που έχουν πέσει στους κύριους δρόμους της Μαδρίτης. Σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο, έως 150.000 δέντρα  στους οδικούς άξονες υπέστησαν κάποια ζημιά λόγω της πίεσης του πάγου και του χιονιού.... και 
έχει καταστρέψει το ένα τρίτο των δέντρων στους δρόμους και τα πάρκα της πόλης

«Η ζημιά που προκλήθηκε από την καταιγίδα Filomena, ένα εντελώς εξαιρετικό καιρικό φαινόμενο, αποδεικνύεται ως ευκαιρία σχεδιασμού και διαχείρισης  των αστικών δέντρων που αποτελούν μέρος της πράσινης υποδομής που επιτρέπει, για παράδειγμα, στη Μαδρίτη, να αντιμετωπίσει τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή. Γι' αυτό, είναι σημαντικό να αυξηθούν και να διαφοροποιηθούν τα οδικά δέντρα, δίνοντας προτεραιότητα στα εγγενή είδη,  ως πιο προσαρμοσμένα στις τοπικές συνθήκες και επίσης αυξάνοντας τους διαθέσιμους πόρους για την ζωή  των πτηνών ", επισημαίνει ο Ignacio Fernández-Calvo, ειδικός SEO / BirdLife στην αστική κηποτεχνία και βιοποικιλότητα.

πάρκο de la Casa de Campo.OLMO CALVO

         Αυτό μας υπενθυμίζει και πάλι την ανάγκη να σχεδιάζουμε πράσινες υποδομές με τον ίδιο τρόπο όπως  και αυτές των  σκληρών υλικών, με στόχο την μακροημέρευση των  έργων και συγκεκριμένα εκείνων που αντιστοιχούν στην εμφύτευση δέντρων με τον πιο σωστό τεχνικό τρόπο και  το δυνατόν ασφαλή, προφανώς  υπέρ της καλής ανάπτυξης του φυτού. Είναι σημαντικό, για τη σωστή ανάπτυξη του δέντρου, να υπάρχει αρκετός όγκος εδάφους για την ανάπτυξη ολόκληρου του ριζικού συστήματος, το οποίο, μαζί με το έδαφος, θα είναι υπεύθυνο για την παροχή σταθερότητας στο δέντρο. 

Ο Mariano Sánchez, επιμελητής του Βασιλικού Βοτανικού Κήπου-CSIC και πρόεδρος της Ισπανικής Ένωσης Δενδροκομίας (AEA) προσθέτει ότι «είναι καιρός να αναζητήσουμε ευκαιρίες και να θυμόμαστε το όφελος των οικοσυστημάτων που προσφέρουν τα δέντρα, ειδικά σε αστικά και περιαστικά περιβάλλοντα. Πέρα από τη σημαντική μείωση της θερμοκρασίας το καλοκαίρι, τη δέσμευση του CO2, τη δέσμευση σκόνης και άλλων ατμοσφαιρικών ρύπων, την προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες, καθώς και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν αυτά τα ζωντανά όντα ως δεξαμενή βιοποικιλότητας ».

Εργαζόμενοι αφαιρούν τα κομμένα κλαδιά στην Plaza de Callao στη Μαδρίτη. ANDREA COMAS

 Οι εγκαταστάσεις πρασίνου στις πόλεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές και απαιτείται να υπάρχουν ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης. Ένα δέντρο που αναπτύσσεται υπό τις κατάλληλες συνθήκες καλλιέργειας και περιβάλλοντος μεταφράζεται σε ένα υγιές και ισχυρό δέντρο που είναι ικανό να αντέχει ακραία καιρικά φαινόμενα επαρκώς. Επί του παρόντος, σε πόλεις, όπου ο χώρος είναι ολοένα και πιο περιορισμένος και όπου η τάση είναι η πεζοδρόμηση των αστικών περιοχών, ο συνδυασμός πράσινου με αδιαπέραστες επιφάνειες είναι αναπόφευκτος και δεν πρέπει να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη των φυτών.

Το χιόνι έχει προκαλέσει ένα είδος φυσικής επιλογής που οι ειδικοί προειδοποιούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς η ισπανική πρωτεύουσα είχε περίπου 500.000 παλιά, άρρωστα δέντρα ή που ανήκαν σε είδη που δεν είχαν προσαρμοστεί καλά στην πόλη, είτε λόγω του κλίματος, λόγω ακατάλληλο κλάδεμα ή κακές ρίζες στο έδαφος. Έτσι, η εγκατάσταση δομημένων οδοστρωμάτων και είναι μια καινοτόμος λύση σε δρόμους, πλατείες, χώρους στάθμευσης, πεζοδρόμια ή πράσινες στέγες, καθιστώντας μια σαφή εναλλακτική λύση για τα παραδοσιακά  δάπεδα. Είναι συστήματα  που μπορούν να περιέχουν μεγάλους όγκους εδάφους στα δέντρα, ενώ προσφέρουν υποστήριξη στο πεζοδρόμιο αποφεύγοντας τη συμπίεση του εδάφους. 

φωτο του SAMUEL SANCHEZ

Επιπλέον επιτυγχάνεται σωστή διαχείριση του βρόχινου νερού μέσω απορρόφησης, διήθησης, εξατμισοδιαπνοής και παρακολούθησης του νερού στο έδαφος. Συνδυάζει τις απαιτήσεις του όγκου του εδάφους και της διαχείρισης των υδάτων, καθιστώντας το καλύτερο σύστημα διαχείρισης για δέντρα καιβρόχινο νερό ενώ παράλληλα βελτιώνουν την ποιότητα του νερού , συγκρατούν τουςρύπους, και  δεν απαιτούν  συντήρηση.

"Οι χιονοπτώσεις τωρα ήταν απίστευτές, αλλά οι καύσωνες είναι όλο και πιο έντονοι σε όλη την Ισπανία, οπότε πρέπει να αναζητήσουμε δέντρα που υποφέρουν λιγότερο", λέει ο. Álvaro Enríquez de Salamanca, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης. Από το 1975, έχουν καταγραφεί 62 από αυτά τα φαινόμενα, εκ των οποίων 23 έχουν συμβεί την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία του Aemet.

Ο Sánchez προσθέτει ότι μετά την καταιγίδα «το κλάδεμα δεν είναι η λύση, καθώς μπορεί να προκαλέσει σήψη που στο μέλλον επηρεάζει την ικανότητα στήριξης του βάρους του χιονιού και μπορεί να προκαλέσει θραύση, παρόλο που αυτά τα κλαδιά στερούνται φύλλων. Δεν πρέπει να μπούμε στον πειρασμό να καταφύγουμε σε συστηματικό κλάδεμα για να αποτραπεί ή να λυθεί αυτό που συνέβη, διότι μπορούν να επιδεινωθεί το πρόβλημα. Κάθε πληγή είναι μια ανοιχτή πόρτα σε παράσιτα και ασθένειες. Η μείωση  των κλαδιών μεταφράζεται σε μείωση της επιφάνειας του δέντρου, του όγκου της κόμης  και τελικά, του δυναμικού του οικοσυστήματος, για την υγεία μας και εκείνου των υπόλοιπων ζωντανών όντων που κατοικούν στην ίδια περιοχή ». 

Οι ειδικοί  λοιπόν καλούν να επανεξεταστεί  και η επιλογή των δέντρων  και να βελτιωθούν  οι μεθόδοι εγκατάστασης μετά το  καιρικό φαινόμενο Filomena



Το ερώτημα που πλανάται πλέον είναι ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ως ΧΩΡΑ για να προστατευτούμε ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΦΑΙΝΌΜΕΝΑ??


 

Μεταφράσεις και αρθρό από



Μανώλης Καπάνταης
 Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος
  τ. Δ/ντης Πράσινου








Πηγές :

https://www.agaexar.gal/los-expertos-llaman-a-replantear-la-eleccion-del-arbolado-tras-filomena/

https://www.guiaverde.com/noticias/los-expertos-llaman-a-replantear-la-eleccion-del-arbolado-tras-filomena-6109/?fbclid=IwAR27OAotBQluiSIfxEryliuyHuiUUp3ePaKCBQWuL-ZwDRXEgizsZwXwmks

https://elpais.com/espana/madrid/2021-01-16/la-gran-masacre-verde-de-madrid-tras-el-paso-de-filomena-como-plantearse-la-replantacion.html

https://www.lasexta.com/noticias/sociedad/los-devastadores-efectos-de-filomena-en-el-arbolado-de-madrid-el-ayuntamiento-estima-que-se-retiraran-400-toneladas-de-ramas-rotas_202101176004432e3005ce0001142f97.html

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

Εναλλακτική Διαχείριση Ομβρίων Υδάτων


από την σελιδα DIMOSIO.gr
        από την σελιδα DIMOSIO.gr
       

    Δυστυχώς πλέον είναι πολύ συχνό φαινόμενο..... έτσι δεν είναι; Πολύ συχνά βλέπουμε εικόνες στα κανάλια σχετικά με τις τοπικές πλημμύρες σε όλη την χώρα. Φυσικά δεν είναι μόνο στην χώρα μας αλλά πρόσφατα είδαμε ανάλογες εικόνες στην Ιταλία ενώ σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου, περισσότερα από 5 εκατομμύρια σπίτια κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν μόνο στην Αγγλία. Οι καταστροφές είναι τεράστιες σε υποδομές, σε επιχειρήσεις και σε νοικοκυριά.

Ακόμα κι αν δεν έχει  υποστεί τις συνέπειές της  πλημμύρας   κάποιος ποτέ, μπορεί να κατανοεί την ζημιά  στους ανθρώπους των οποίων τα σπίτια βλέπουμε στην τηλεόραση, με έπιπλα που επιπλέουν  και την λάσπη να έχει κατακλύσει τα πάντα. Αλλά  αν το σκεφτούμε ειλικρινά: είμαστε όλοι υπεύθυνοι….Άλλοι παραπάνω άλλοι λιγότερο. Όλοι συμβάλλουμε σε αυτές τις πλημμύρες.  Από την συμμετοχή μας στην παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα, από τις στέγες πάνω από τα κεφάλια μας μέχρι τους δρόμους που οδηγούμε, από πεζοδρόμια έως εμπορικά κέντρα και τους χώρους στάθμευσης, από σχολεία έως επιχειρηματικά πάρκα - όλες οι αδιαπέραστες επιφάνειες που κάνουν την καθημερινή μας ζωή, στα ρέματα που τα έχουμε εγκιβωτίσει ή μετατρέψει σε οδούς,   έτσι ώστε να αποτρέπουν την απορρόφηση του νερού της βροχής όπου πέφτει….. αφού έχουμε τσιμεντώσει σχεδόν τα πάντα!

 από την σελιδα lykavitos.gr

         Τα συστήματα αποχέτευσης που έχουν σχεδιαστεί για να απομακρύνουν τα νερά της βροχής στις πόλεις, μπορεί να έκανε  στη δουλειά όταν σχεδιάστηκαν για πρώτη φορά, αλλά έχουν αδυναμία πλέον από την αύξηση του μεγέθους της κάθε πόλης, τις προκλήσεις των μεγαλύτερων πληθυσμών, της αυξημένης αστικοποίησης και ανάπτυξης των σκληρών υλικών παντού,  και του μεταβαλλόμενου κλίματος. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αναζητούν όλο και περισσότερο βιώσιμες λύσεις για την απάντηση: λύσεις που μπορούν να φιλοξενήσουν αλλαγές χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο το μέλλον. Οι τέσσερις πυλώνες της βιώσιμης αποστράγγισης που περιγράφονται από το Susdrain είναι :   

o   Ποσότητα, (νερού που δύναται να δεσμευτεί)

o   Ποιότητα, (της παρέμβασης)

o   Ευκολία (και οικονομικότητα αυτής)και 

o   Βιοποικιλότητα.

        Χρειαζόμαστε βιώσιμα συστήματα αστικής αποστράγγισης (SuDS) - λύσεις που αντικαθιστούν έργα  με σκληρά υλικά  με σχεδιασμό που βασίζεται στη φύση - για την αντιμετώπιση των επικείμενων προκλήσεων όπως :

·       Κακής ποιότητας του νερού, (που δέχονται οι τελικοί αποδέκτες που τα SuDS-Αειφόρα Αποχετευτικά Συστήματα ομβρίων- βελτιώνουν σημαντικότατα)

·       της Κλιματικής Αλλαγής (διότι με τα SuDS έχεις παράλληλα και ενέργειες που μειώνουν το φαινόμενο)

·       των μικρών  προϋπολογισμών αφού είναι οικονομικές λύσεις σε σχέση με την δημιουργία νέων αγωγών ομβρίων 

 

 

Greener Grangetown, Cardiff


Αυτό δεν σημαίνει την αναπαραγωγή ενός «σκληρού» συστήματος μεταφοράς νερού  με κάτι «πιο μαλακό», παρόλο που ορισμένοι το θεωρούν έτσι, αφού κάποιες λύσεις SuDS χρησιμοποιούν   παλαιές μεθόδους μεταφοράς  για τη μεταφορά βρόχινου νερού σε μια περιοχή εξασθένησης που μπορεί να είναι μια φυσική λύση όπως σε ένα ρέμα, λίμνη(μπορεί να είναι και  τεχνιτή λύση) ή στην θάλασσα. Φυσικά, μια λύση που έχει σχεδιαστεί για την ανακούφιση πλημμύρας πρέπει να εκτελεί το κύριο καθήκον της χρησιμοποιώντας όλους τους τεχνολογικές λύσεις. Για αυτό, ο σχεδιαστής πρέπει να έχει εμπιστοσύνη που προέρχεται από τους αριθμούς. 

Ο υπολογισμός της ροής και του όγκου που απαιτείται για τη διαχείριση της απορροής μπορεί να οδηγήσει σε μια προφανή λύση «Αγωγός προς ένα αποδέκτη» αλλά αν αυτό είναι η μόνη λύση μπορεί να οδηγήσει στο να γίνει ο «αποδέκτης»- όπως σήμερα- και αυτός να μην αντέξει όλο τον όγκο που θα δεχθεί  μεταφέροντας εκεί το φαινόμενο της πλημμύρας .

Ακόμη και «επιτυχημένα» συστήματα SuDS - δηλαδή εκείνα που μειώνουν τον κίνδυνο πλημμύρας και πληρούν τους κανονισμούς για τα κτίρια - έχουν δεχθεί κριτική ότι είναι αντιαισθητικά, πιθανά να μολύνουν και μερικές φορές επικίνδυνα, θέτοντας κίνδυνο πνιγμού στα παιδιά (πχ αν σχεδιαστεί μια αστική λίμνη  αυτό το επιχείρημα  χρησιμοποιείται ως αντίρρηση στο σχεδιασμό εφαρμογών). 

Παράλληλα κάθε  SuDS έχει μία αντοχή και δυνατότητα, ακόμα και κατασκευές αστικών λιμνών (δείτε άρθρο Συλλογή και χρήσεις νερού) ενώ παράλληλα   πρέπει να προβλεφθεί και  μία ροή υπέρβασης αυτών. Ένας σχεδιαστής θα πρέπει να υπολογίσει και την αξία της γής που δεσμεύεται ως προς την οικιστική ανάπτυξη.

Κοιτάζοντας πιο ολιστικά το πρόβλημα και τη λύση του για την ενσωμάτωση άλλων, φυσικών κατασκευών σε ένα σχέδιο αποχέτευσης ομβρίων, οι μελετητές μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τους πόρους και να δημιουργήσουν πιο βιώσιμες λύσεις. 

Η επιβράδυνση της ροής παρεμποδίζοντας την απορροή πλησιέστερα στην πηγή της, μειώνει φυσικά τον όγκο του νερού που φτάνει σε ένα σημείο  εξασθένησης - μειώνοντας την απαιτούμενη ποσότητα της γης για μία λίμνη η για ένα ρέμα,  και αυξάνοντας την πίεση των υποδομών  στην πορεία ώστε να μην προκαλούνται πλημμυρικά φαινόμενα. 

 Τα ερωτήματα που υπάρχουν και είναι και βασικές πληροφορίες για τον σχεδιασμό και προγραμματισμό ανάλογων έργων ώστε να έχουμε μια αξιολόγηση κινδύνου πλημμύρας  ώστε να υπάρχει στρατηγική αποστράγγισης  είναι:

o   Ποιοι είναι οι υπολογισμοί? Πως υπολογίζουμε τις δυνατότητες των SuDS?

o   Τι γίνεται όταν υπάρχει υπέρβαση των δυνατοτήτων αποστράγγισης?

o   Πού πηγαίνει η περίσσεια νερού και  σε τι χρονικό διάστημα  απαιτείται να επανέλθει στην αρχική κατάσταση 

o   Τι κοστίζουν?

 

Kenmont Gardens, Kensal Green, London

Ένα εμπόδιο στο σχεδιασμό με πρόσθετες SuDS δομές έγκειται στους υπολογισμούς. Είναι πολύ πιο εύκολο να υπολογίσουμε με λύσεις  «αγωγού προς  αποδέκτη» -, αυτό που κάνουν οι Υδραυλικοί  Μελετητές Μηχανικοί εδώ και χρόνια ακολουθώντας  αυτό το μοντέλο. 

Το αναπτυσσόμενο SuDS μέσο χρησιμοποιείται τόσο ως στάδιο επεξεργασίας για την απομάκρυνση και  των ρύπων(που δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα στις  κλασσικές λύσεις)όσο και ως έλεγχος της ροής. Αυτό το τελευταίο χαρακτηριστικό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση σε ορισμένους ανθρώπους που είναι πιο συνηθισμένοι να ελέγχουν τη ροή που βρίσκονται στο τέλος ενός συστήματος -όπως ο έλεγχος στομίου στο τέλος μιας δεξαμενής- παρά στην αρχή.

Χρησιμοποιώντας το έδαφος ως έλεγχο ροής, μπορούμε να υπολογίσουμε πόσο γρήγορα θα περάσει το νερό της καταιγίδας μέσω του κάθε  συστήματος SuDS και συνεπώς, θα μειώσει την απαιτούμενη ποσότητα  τελικής αποθήκευσης. Αυτό παρουσιάζει ένα τεράστιο όφελος και επίσης έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο υπολογισμού των απαιτήσεων αποστράγγισης. Είναι σημαντικό  να προσδιορίσουμε τον βαθμό παρακολούθησης, τη διείσδυση στο έδαφος,  τη αύξηση του χρόνου που θα φτάσει η μικρότερη ποσότητα στον τελικό αποδέκτη. Έτσι μειώνεται όχι μόνο η ποσότητα, αλλά και το φαινόμενο μια πλημμύρας αφού η ποσότητα  ύδατος αυτή έρχεται καθαρή δηλαδή χωρίς ρύπους και αργότερα.

Απαιτείται λοιπόν κάποια νέα σκέψη: ένας τρόπος προσέγγισης της μηχανικής σε συνδιασμό με την Αρχιτεκτονική  τοπίου με την ενσωμάτωση της φυσικής μηχανικής στον πρακτικό, βιώσιμο σχεδιασμό αποστράγγισης-αποχέτευσης ομβρίων. Έτσι δημιουργούνται καινοτόμες λύσεις που βασίζονται στη φύση που ενθαρρύνουν την αειφορία και τη βιοποικιλότητα, ενώ επιτυγχάνουν τον πρωταρχικό στόχο της μείωσης του κινδύνου πλημμύρας, επιλύοντας πολλά προβλήματα στην πορεία. 

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τα έργα παραδείγματα Greener Grangetown, Keighley και τους Kenmont Gardens ή ανακαλύψτε περισσότερα σχετικά με τις λύσεις διαχείρισης των ομβρίων υδάτων. Θα βρείτε πολλές χρήσιμες πληροφορίες σε αυτό το σύντομο βίντεο και  με οδηγίες και παραδείγματα στους μελετητές στους υπολογισμούς σχεδίασης SuDS, μπορείτε να κατεβάσετε τον οδηγό υδραυλικής μοντελοποίησης.


Τάτσης Κωνσταντίνος 

ΜcS Γεωπόνος 

kt@topiodomi.gr




Αναλογα άρθρα :

Τι είναι το SuDS και πώς λειτουργούν; Sustainable Drainage Systems



Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Γιατί η Σελήνη έχει επίδραση στα φυτά;


Γιατί η Σελήνη έχει επίδραση στα φυτά;



Η Επίδραση της Σελήνης στα φυτά: 

         Πολλοί άνθρωποι ακολουθούν το σεληνιακό ημερολόγιο για να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα στα φυτά τους. Σε ποιο βαθμό ισχύει αυτή η πρακτική από επιστημονική άποψη; Ας το δούμε.                                                                                                                   

        Το ερώτημα που νομίζω ότι θα προσπαθήσουμε να λύσουμε,  αντιθέτως είναι γιατί η Σελήνη μπορεί να ασκήσει μια συγκεκριμένη επίδραση στις καλλιέργειες,  αποτέλεσμα που πρέπει να γνωρίζει αυτός που παράγει, και το οποίο θα αφήσουμε για μια μελλοντική ανάλυση.                                                                   

       Η γνώση της λειτουργίας που μπορεί να εκτελέσει η Σελήνη μπορεί να ληφθεί υπόψη από δύο πτυχές, η μία από τη μυστική πλευρά και η άλλη από την επιστημονική πλευρά. Χωρίς να μειώνεται το πρώτο, θα εξηγήσουμε ποιες επιστημονικές αναφορές υπάρχουν ή ποιοι μηχανισμοί δρουν στο φυτό για να δικαιολογήσουν τη  δράση της Σελήνης στα φυτά μας.                                                             

Το φως του φεγγαριού. Μυστικισμός ή φωτοπερίοδος; 

    Πολλές ιδιότητες έχουν αποδοθεί στον δορυφόρο μας που μέχρι σήμερα δεν έχουν επαληθευτεί. Ωστόσο, όσον αφορά τη γεωργία, το γνωρίζουμε  αυτό από την αρχαιότητα, όπου οι αγρότες το χρησιμοποίησαν προς όφελός τους, ρυθμίζοντας τον χρόνο σποράς ακόμη και πάνω από το κλίμα. 

Όλοι γνωρίζουμε τη λειτουργία φωτοσύνθεσης που εκτελούν τα φυτά, όπου εκμεταλλεύονται το νερό και το φως για να τα μετατρέψουν σε ενέργεια και να επιτύχουν ανάπτυξη. Ξεκινώντας από αυτό, εάν δεν υπήρχε καμία έλλειψη νερού, ο νυκτερινός περιορισμός της ανάπτυξης επρεπέ να  ήταν ελαχιστός. Τι γίνεται όμως αν υπάρχει πανσέληνος; Θα μπορούσαμε να πιστεύουμε ότι αυτό το φως είναι αρκετό για το φυτό να πραγματοποιήσει φωτοσύνθεση. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει. Το μέγιστο φως που η Σελήνη είναι ικανή να ακτινοβολεί από την Ηλιακή ενέργεια είναι το 7% του φωτός που λαμβάνει ο δορυφόρος μας όταν βρίσκεται σε πανσέληνο. 

    Αυτή η ποσότητα δεν επαρκεί ώστε το φυτό να ενεργοποιήσει τον φωτοσυνθετικό μεταβολισμό του και να αρχίσει να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες σακχάρων και καρπών. Όπως λέει ο Urbano Terrón, αυτό το φως ισοδυναμεί με μια λάμπα 100 W που βρίσκεται 12 μέτρα μακριά από ένα φυτό. Έτσι, εάν η Σελήνη δεν έχει καμία επίδραση στη φωτοσύνθεση, τι είναι αυτό που κάνει τις καλλιέργειες να επηρεάζονται από αυτήν; και 

Ποιός λοιπόν είναι ο  συσχετισμός  για τη φωτοπερίοδο και τους χυμούς? Πως επηρεάζει?                                                

    Τούτου λεχθέντος, το φως που μπορεί να εκπέμψει η Σελήνη στη Γη δεν επαρκεί για τη φωτοσύνθεση, αλλά δεν επαρκεί και για τη ρύθμιση της φωτοπεριόδου.                                                                                                               Τα φυτά είναι πολύ ευαίσθητα σε ερεθίσματα φωτός και το φως, όσο σπάνιο και αμυδρό ανα είναι, Είναι ικανό να διεγείρει τα φυτοχρώματα(χρωμοπρωτεϊνη =πρωτεϊνικό μέρος + χρωμοφόρο) που διαθέτει το φυτό. 

    Για τις καλλιέργειες,  είναι λες και το φως της ημέρας εξακολουθεί να ισχύει και στο πλήρες σκοτάδι (χωρίς φωτοσύνθεση, όπως αναφέρθηκε), έτσι η κίνηση του χυμού και της κυτταρικής δραστηριότητας συνεχίζεται σαν να ήταν μέρα. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει σε όλα τα φυτά. Μόνο σε αυτά που παρουσιάζουν μεγάλη ευαισθησία στο φως, όπως στην καλλιέργεια του μαρουλιού ή μεταξύ άλλων στην περίπτωση ραδικιού.                                           

    Υπάρχουν άλλες καλλιέργειες που έχουν επίσης λιγότερη ευαισθησία στο φως και το φως του φεγγαριού έχει επίσης επίδραση σε αυτές, για ελάχιστο δηλαδή, και άλλες στις οποίες δεν υπάρχει αποτέλεσμα.

   Εν ολίγοις, μπορεί να ειπωθεί  ότι όταν υπάρχει πανσέληνος ή μισοφέγγαρο, ο χυμός κινείται προς το επάνω τμήμα, διεγείροντας την ανάπτυξή του και αλλιώς στη φθίνουσα περίοδο μέχρι τη Νέα Σελήνη, οι χυμοί παραμένουν στο κάτω μέρος του φυτού.

 Μεταφραστης: Μανώλης Καπάνταης 

Πρωτότυπος τίτλος του άρθρου :   Por qué tiene efecto la Luna sobre las plantas?

Το περιεχόμενο αυτού του άρθρου προετοιμάστηκε από το www.agromatica.es, το οποίο αναθεωρήθηκε και αναδημοσιεύτηκε από το PortalFruticola.com