Σελίδες

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Μια πρόταση για τους φοίνικες




Φαγωμένα πλάγια φύλλα (φωτοΤοπιοδομη)

Μια πρόταση για τους φοίνικες
K. Θ. Μπουχέλος,  Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών


Κατά τα φαινόμενα, η αντιμετώπιση του Rynchophorus ferrugineus, δεν έχει ακόμη βρει τον σωστό δρόμο, καθώς η αποτελεσματικότητα των μέχρι τώρα  μεθόδων είναι χαμηλή.
Ασχολούμενος εδώ και πολύν καιρό με τα ξυλοφάγα έντομα, είχα την ευκαιρία να αντιμετωπίσω και έντομα που προσβάλλουν και τα δένδρα του αστικού πρασίνου, ιδίως τους τερμίτες.
Οι ακόλουθες ομοιότητες ως προς την ηθολογία και τον τρόπο προσβολής του Rynchophorus και των Τερμιτών, μου πρόσφεραν μια «τρελλή» ίσως ιδέα ....
·        Στο  Rynchophorus ferrugineus: Η προσβολή ξεκινά από την κορυφή του φοίνικα, στη βάση των νεαρών φύλλων ή από πληγές στα φύλλα και στον κορμό. Οι προνύμφες μετακινούνται προς το εσωτερικό του κορμού ανοίγοντας στοές και μεγάλες κοιλότητες και εντοπίζονται σε οποιοδήποτε μέρος του κορμού ακόμα και στη βάση του στο σημείο που αρχίζουν οι ρίζες.
τέλειο έντομο
·        Οι τερμίτες, χρησιμοποιούν οπές, πληγές ή κοιλότητες του κορμού ή των κλάδων και καταβροχθίζουν το εσωτερικό του δένδρου ανοίγοντας στοές και μεγάλες κοιλότητεςΈτσι το δένδρο αργεί να εμφανίσει συμπτώματα. Η προσβολή είναι αόρατη εξωτερικώς, μέχρι να παρατηρηθεί καχεξία και ξηράνσεις. Οι φωλιές τους βρίσκονται συνήθως στη βάση των δένδρων.
Ως προς την αντιμετώπιση των τερμιτών στα δένδρα, εφόσον το fipronil δεν έχει άδεια χρήσεως εκτός των κατοικιών, έχω δοκιμάσει την «γη διατόμων» με ικανοποιητικά αποτελέσματα.
[
τέλειο έντομο
Η γη διατόμων προέρχεται  από  μονοκύτταρα φύκη της Οικογενείας των Bacillariophyceae που, όταν απονεκρωθούν, παραμένουν οι λεπτοί σκελετοί  τους, με βασικό συστατικό του (μέχρι και 90%), το διοξείδιο του πυριτίου.  Χρησιμοποιείται συνήθως σε μορφή σκόνης που μοιάζει με πούδρα. Στο μικροσκόπιο όμως, οι κόκκοι της (πυριτικά μικροσωματίδια) είναι τόσο αιχμηροί, που θυμίζουν σπασμένα γυαλιά ή ξυράφια . Ερχόμενη σε επαφή με οποιοδήποτε στάδιο εντόμου και όχι μόνο, προκαλεί τέτοια φθορά, που έχει ως αποτέλεσμα την αφυδάτωση και τελικά τον θάνατο τους. Σκοτώνει τα παράσιτα που θα ακουμπήσουν επάνω στη σκόνη της, μέσα σε 24 ώρες από την επαφή. Η δράση της δηλαδή είναι καθαρά μηχανική και καθόλου χημική. Είναι 100% φυσικό προϊόν, εύκολο στη χρήση, οικολογικό πολύ αποτελεσματικό με τεράστια υπολλειμματικότητα και δεν βλάπτει καθόλου τα φυτά, τα κατοικίδια ή τον άνθρωπο . Ως εντομοκτόνο, δραστικότερη είναι η μη αποτεφρωμένη. ]
Φαγωμένα φύλλα κορυφής(φωτο ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ)

Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής:
1.      Αναζητούμε τυχόν ορατές στοές στον κορμό ή τους κλάδους και ρίχνουμε μέσα στα ανοίγματα ή  τις κουφάλες την σκόνη.  Στη συνέχεια, ρίχνουμε άφθονο νερό ώστε η σκόνη να παρασυρθεί προς τα κάτω (η γη διατόμων είναι αδιάλυτη).Το ίδιο κάνουμε και στην καρδιά της κορυφής του δένδρου.
2.      Ανοίγουμε αυλάκι 15 περίπου εκατοστών γύρω από το δένδρο. Ρίχνουμε αρκετή ποσότητα σκόνης ΓΔ μέσα στο αυλάκι σύμφωνα με την περίμετρο του αυλακιού, ποτίζουμε αρκετά και το σκεπάζουμε. Εάν δεν βρέξει στο μεταξύ, επαναλαμβάνουμε την επέμβαση και την επόμενη εβδομάδα.
Οι επεμβάσεις να γίνονται προληπτικώς σε υγιείς φοίνικες ή σε ύποπτους με τα πρώτα συμπτώματα για έναρξη  προσβολής, επειδή όπως γνωρίζουμε, αργότερα είναι απλώς ...αργά.
 Οπές  στην βάση του φύλλου διαμέτρου
ενός δακτύλου
(φωτο ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ)



αναλογα άρθρα

Ως  αφυπηρετήσας και όχι συνταξι - ούχος (καθόσον η σύνταξη δεν επαρκεί πλέον για τα πάσης φύσεως χαράτσια), δεν διαθέτω ερευνητική ομάδα για να δοκιμάσει την τύχη της γης διατόμων στους φοίνικες.  Απευθύνομαι  λοιπόν προς επίδοξους συναδέλφους  -  εθελοντές, που θα είχαν την διάθεση να εφαρμόσουν  στην πράξη την «ιδέα», με αντίκρυσμα την γνωστοποίηση των όποιων αποτελεσμάτων και στον υποφαινόμενο.
Συναδελφικά,


Κ. Θ. Μπουχέλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου