Σελίδες

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΔΕΝΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΕΙΝΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ;

 ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΔΕΝΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΕΙΝΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ;

από τον Francesco Ferrini, καθηγητή δενδροκομίας στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας

        Οι πόλεις είναι σύνθετα και δυναμικά οικοσυστήματα που παρουσιάζουν μοναδικές προκλήσεις για την ανάπτυξη των φυτών,... ειδικά τα δέντρα. Μία από τις ιδιαιτερότητες των αστικών δέντρων είναι η τάση των ριζών τους να αναπτύσσονται κοντά στην επιφάνεια του εδάφους. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό το φαινόμενο;
        Μπορεί να υποθέσετε ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες κοντά στην επιφάνεια της γης είναι η κύρια αιτία, αλλά η πραγματικότητα είναι ένα αμάλγαμα παραγόντων.
 φωτο F Ferrini


Συμπίεση εδάφους: Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι ρίζες των δέντρων αναπτύσσονται κοντά στην επιφάνεια στο αστικό περιβάλλον είναι η συμπίεση του εδάφους. Οι εποικοδομητικές δραστηριότητες και το συχνό ποδοπάτημα κάνουν το χώμα πιο παχύ και δύσκολο να διεισδύσει στις ρίζες. Κατά συνέπεια, οι ρίζες αναζητούν μονοπάτια μικρότερης αντίστασης, που συχνά βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια (Jim, 1993).

Υποκείμενες υποδομές: Οι πόλεις είναι γεμάτες  από υποκείμενες υποδομές όπως σωλήνες και καλώδια. Αυτές οι υποδομές μπορούν να εμποδίσουν τη βαθιά ριζική ανάπτυξη, αναγκάζοντας τις ρίζες να επεκταθούν οριζόντια (Randrup et al. , 2001).

Φωτο Κ. Τάτσης 







Διαθεσιμότητα νερού και οξυγόνου: Το νερό και το οξυγόνο είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των ριζών. Η συμπίεση του εδάφους μπορεί να περιορίσει τη διαθεσιμότητα και των δύο σε βάθη, ωθώντας τις ρίζες να αναπτυχθούν κοντά στην επιφάνεια (Bartens et al. ) , 2008).
 φωτο F Ferrini



Θερμοκρασίες εδάφους: Οι επιφανειακές θερμοκρασίες στις αστικές περιοχές μπορεί στην πραγματικότητα να είναι υψηλότερες λόγω της επίδρασης των αστικής θερμικής νησίδος και τις θερμοκρασίας των σκληρων υλικών Ωστόσο, ενώ οι ελαφρώς υψηλότερες θερμοκρασίες μπορούν να προωθήσουν τη ριζική ανάπτυξη σε ορισμένες συνθήκες, είναι απίθανο να αποτελέσουν τον κυρίαρχο παράγοντα για τον προσδιορισμό του ριζικού βάθους (Kjelgren & Montague, 1998).


 φωτο F Ferrini
Συμπέρασμα :
Παρόλο που οι θερμοκρασίες της επιφάνειας μπορούν να επηρεάσουν τη ριζική ανάπτυξη στις αστικές περιοχές, δεν είναι ο πρωταρχικός παράγοντας. Η συμπίεση του εδάφους, η υποκείμενη υποδομή και η διαθεσιμότητα νερού και οξυγόνου παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιφανειακή ανάπτυξη των ριζών σε αστικό περιβάλλον.
 

φωτο F Ferrini

Κείμενο του Francesco Ferrini από τη σελίδα Arboricoltura Urbana-Arboriculture and Urban Forestry


Βιβλιογραφικές Αναφορές:
Jim, C.Y. (1993). Η συμπίεση του εδάφους ως περιορισμός στην ανάπτυξη δέντρων σε τροπικά και υποτροπικά αστικά ενδιαιτήματα. Προστασία του Περιβάλλοντος, 20(1), 35-49.
Randrup, T.B., McPherson, E.G., & Costello, L.R. (2001). Εισβολή ρίζας δέντρου στα αποχετευτικά συστήματα: Αναθεώρηση έκτασης και κόστους. Journal of Infructure Systems, 7(1), 26-31.
Μπάρτενς, Τζέι. , Ημέρα, S.D., Harris, J.R., Dove, J.E., & Wynn, T.M. (2008). Μπορούν οι ρίζες των αστικών δέντρων να βελτιώσουν τη διείσδυση μέσω συμπιεσμένων υποδάφων για τη διαχείριση των Περιβαλλοντική Ποιότητα, 37(6), 2048-2057.
Kjelgren, R. , & Montague, T. (1998). Μεταμόρφωση αστικού δέντρου πάνω από χλοοτάπητα και επιφάνειες άσφαλτου. Ατμοσφαιρικό Περιβάλλον, 32(1), 35-41.

ΑΝΑΛΟΓΑ ΑΡΘΡΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου