Σελίδες

Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Κορωνοϊός: Υγειονομική βόμβα

Κορωνοϊός: Υγειονομική βόμβα


Πλατείες, δρόμοι, νησίδες και πεζοδρόμια γέμισαν με μάσκες, γάντια, και αντισηπτικά μαντιλάκια 



Κατερίνα Αλαφογιάννη Δασολόγος Ε.Δ.Ε.


 





Σήμερα, περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε πόλεις, καθιστώντας αυτές ασφαλέστερες για τη διαμονή μας από μια μακροπρόθεσμη πρόκληση ή απειλή. Στη διάρκεια  όλης της ιστορίας τους, οι καταστροφές έχουν διαταράξει τη ζωή στις πόλεις. Οι ακραίες και μεταβαλλόμενες. καιρικές συνθήκες, οι σεισμοί και οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που προκαλούνται από απειλές ή ακόμη και  που προκαλούνται από τον ίδιο τον άνθρωπο, ασκούν όλο και περισσότερο πίεση στον πληθυσμό και την ευημερία των πόλεων.  Μία από αυτές τις απειλές σήμερα στη χώρα μας και στην Αθήνα είναι η πανδημία του κορωνοϊού.
Το υπουργείο Υγείας  επιβάλλει μέτρα προστασίας και απαιτούν τη μείωση των επαφών και την παραμονή μας στο σπίτι. Η απαιτούμενη «κοινωνική απόσταση» αν και δύσκολα μπορεί να διατηρηθεί, σε κάθε περίπτωση σημαίνει πάνω απ' όλα φροντίδα από τη μόλυνση και μια χωρική απόσταση από την κοινωνία. Η πανδημία COVID19 έχει τεράστιο αντίκτυπο στην καθημερινή μας ζωή. Οι πολίτες κυκλοφορούν φορώντας γάντια και μάσκες για την προστασία τους από τη μόλυνση του κορωνοϊού.
Σε μία σιωπηλή Αθήνα λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, στρατηγικά μέρη πρασίνου κάνουν αισθητή την παρουσία του. Στις περισσότερες τοποθεσίες, σε όλα τα μέρη της πόλης, το πράσινο έχει ήδη ανθίσει εξωφρενικά. Έχει αναζωογονηθεί από τη μείωση των ρύπων και έχει καθαριστεί στα κλειστά πάρκα από τις ακαθαρσίες των σκύλων και τα σκουπίδια . Στις λεωφόρους άλλαξαν χρώμα τα μαυρισμένα από το καυσαέριο φυτά και είναι έτοιμα να υποδεχθούν τις προκλήσεις της άνοιξης. 

Κορωνοϊός: Υγειονομική βόμβα
Οι πλατείες, δρόμοι, νησίδες, πάρκα και πεζοδρόμια γέμισαν με μάσκες, γάντια, και αντισηπτικά μαντιλάκια. Είναι λυπηρό και επικίνδυνο που σε αυτά τα σημεία επιλέγουν να ξεφορτωθούν τα υλικά προστασίας μίας χρήσης, καθώς και άλλα προστατευτικά έναντι του κορωνοϊού, δεκάδες πολίτες Παρά τις εκκλήσεις των αρχών να μην απορρίπτουν όπου βρουν όλα τα παραπάνω υλικά λόγω διασποράς του ιού, καθώς και πέραν της προφανούς περιβαλλοντικής ρύπανσης, επιβαρύνουν και το αποχετευτικό σύστημα της πόλης.
Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που δημοσιεύουμε σήμερα από την κατάσταση που επικρατεί σε διάφορους χώρους πρασίνου. Αυτές οι εικόνες μας δείχνουν ότι για κάποιους οι κανόνες υγιεινής διαρκούν για λίγο. Στον επόμενο χρόνο, ορισμένοι ασυνείδητοι και ανεύθυνοι επιδεικνύουν συμπεριφορά που βάζει σε κίνδυνο τους συνανθρώπους τους αλλά και τους ίδιους τελικά. 
Την προσοχή των πολιτών κρούουν τον κώδωνα οι φορείς υγείας στους οποίους τονίζουν την αναγκαιότητα να μην απορρίπτουν τα χρησιμοποιημένα γάντια και τις μάσκες μιας χρήσεως στους συμβατικούς κάδους των σύμμεικτων απορριμμάτων και ούτε ασφαλώς στους δρόμους της περιοχής, ούτε στους  μπλε κάδους της ανακύκλωσης.
 
Εικόνα 1. Κορωνοϊός: Υγειονομική βόμβα. Πεδίο Άρεως πριν το κλείσιμο από τις αρχές λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Εδώ φαίνονται τα προβλήματα από τα σκουπίδια που προκαλούνται  κυρίως από παραβατικές συμπεριφορές.

Οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν τη κρισιμότητα της κατάστασης και πόσο υψίστης  σημασίας είναι ο ρόλος τους στον περιορισμό διασποράς της νόσου. Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ πρέπει να τηρούνται από όλους μας για να μπορέσει η χώρα γρήγορα να ξεπεράσει το πρόβλημα χωρίς αλλά θύματα από τη νόσο. Οφείλουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας λόγω κορωνοϊού όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τον συνάνθρωπό μας. Αυξημένο υλικό διαπιστώθηκε σε περιοχές όπου υπάρχει τραπεζικό κατάστημα, συναλλαγές σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία κ.λ.π.
Με τη βροχή, τα συγκεκριμένα προστατευτικά υλικά μίας χρήσης καταλήγουν μέσα στους αγωγούς της αποχέτευσης και των όμβριων υδάτων. Τα προϊόντα αυτά δεν διασπώνται και, σε συνδυασμό με λίπη και λάδια, μπορεί να προκαλέσουν φραγμό στα φρεάτια, στις σωληνώσεις κ.λ.π. 
Πρέπει να γίνουν εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τις Περιφέρειες, τους Δήμους διότι φαίνεται ότι κάποιοι ασυνείδητοι δυστυχώς συνεχίζουν να επιδεικνύουν επικίνδυνη συμπεριφορά προς τους εργαζόμενους πρασίνου και καθαριότητας των  Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) καθώς και των εργαζομένων  στα συνεργεία καθαρισμού και συντήρησης του πρασίνου, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με τα συγκεκριμένα υλικά, κατά την εκτέλεση των εργασιών τους. Η συμπεριφορά όμως όπως και η καθημερινότητά μας γίνεται επικίνδυνη.
 
Εικόνα 2. Κορωνοϊός: Υγειονομική βόμβα

Επισημαίνουμε ότι οι εργαζόμενοι στο χώρο εργασίας τους-παρά τα πρόσθετα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής - έρχονται σε άμεση επαφή με τα υλικά αυτά (γάντια και μάσκες), με αποτέλεσμα να εγείρονται πρόσθετοι κίνδυνοι για την υγεία τους.
Οι εργαζόμενοι μέσα σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες δίνουν καθημερινά τη δική τους μάχη, ώστε να κρατήσουν την πόλη καθαρή, πράσινη και ελκυστική αισθητικά . Πρέπει να σεβαστούμε όλοι και ειδικά τώρα ας διαχειριστούμε με τη μεγαλύτερη δυνατή υπευθυνότητα τα απορρίμματά μας, ώστε να τους βοηθήσουμε κι εμείς με τη σειρά μας να συνεχίσουν υγιείς την εργασία τους.

 
Εικόνα 3. Κορωνοϊός: Υγειονομική βόμβα. Λ.  Κηφισίας παράδρομος
Εικόνα 4,5.  Κορωνοϊός: Υγειονομική βόμβα.Λ.Κύμης-Λ.Κηφισιίας
 
Εικόνα 6. Παράδρομος Κηφισίας και Σπ.Λούη, καθαρισμένος ,άραγε για πόσο.

Τι βλέπεις από το παράθυρό σου; Πριν από τον περιορισμό, τι ξέρατε πραγματικά για εκείνο το παλαιόδεντρο, τα βιολετί λουλούδια που αψηφούν το σκυρόδεμα πεζοδρομίων; Πόση σημασία δίνατε στη βεράντα σας;

Η φύση είναι παντού γύρω μας, αλλά μάλλον δεν το είχαμε καταλάβει.
Πολύ μελάνι έχει ήδη χυθεί για την περιγραφή των αιτίων και των συνεπειών της, αλλά ίσως το λιγότερο που έχει ειπωθεί είναι για το πώς μας έχουν κάνει να χάσουμε την ύπαιθρο. Με αυτό εννοώ τόσο το πάρκο της πόλης κοντά στο σπίτι σας  όσο και το περιαστικό δάσος
Κληρονομιά του νεωτερισμού και της στρεβλής ανάπτυξης: Με την πανδημία του κορωνοϊού, μαθαίνουμε αργότερα ότι μια χαλαρή και πράσινη πόλη είναι απαραίτητη για την ευημερία μας. 
Ηλιοφάνεια, άνοιξη, οι αρχικοί περιορισμοί κάνουν ανάγκη  για κίνηση στον καθαρό αέρα, η κατάσταση φαίνεται αφόρητη. 

Πυκνές πολυώροφες πόλεις δεν είναι απαραίτητα ένα υγιές περιβάλλον για τους ανθρώπους. Ωστόσο, το αστικό τοπίο είναι ο τόπος όπου ζουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Πάνω από το πενήντα 50 % του παγκόσμιου πληθυσμού σήμερα, Έτσι, οι πόλεις μπορούν και πρέπει να συμβάλουν σημαντικά στην υγεία και την ευημερία πολλών ανθρώπων.
Τα μεταβαλλόμενα δημογραφικά στοιχεία της πόλης φέρνουν σε πρώτο πλάνο τη γήρανση του πληθυσμού με αυξανόμενα ποσοστά χρόνιων παθήσεων υγείας. ευκαιρία να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες του πληθυσμού, η πυκνότητα και η παροχή χώρου πρασίνου στο πλαίσιο μιας προτεινόμενης ανάπτυξης. 
Σύζευξη υγείας και αποκατάστασης, αναψυχής και χαλάρωσης, προσωπικός ανακλαστικός χώρος και εκδηλώσεις κοινωνικής συγκέντρωσης, προσπάθεια να εμβολιάσουμε ένα ολιστικό πρόγραμμα σχεδιασμού χρησιμοποιώντας τη μεταφορά του τοπίου. Ένα «θεραπευτικό δάσος», παρέχοντας τη βιοφιλικά οφέλη ενός φυσικού περιβάλλοντος. 
Υγεία και ευεξία – χώροι τοπίου, ανέσεις και προγράμματα που στηρίζουν και βοηθούν την ευημερία, την αποκατάσταση και την αποκατάσταση των ανθρώπων. 
Υπάρχει διαδεδομένη αναγνώριση ότι η φύση, και η έκθεση σε πράσινα φυσικά μέρη είναι καλό για όλους μας. Κοιτάζοντας πίσω πάνω από το «τόξο της ανθρώπινης προόδου» η ιστορία μας χαρτογραφεί τις προόδους στην κατανόηση και την εφαρμογή της υγειονομικής περίθαλψης στην κοινωνία. Αλλά, απομακρυνόμενοι από την οικεία σχέση που είχαν οι άνθρωποι με τον φυσικό κόσμο, βασιζόμαστε περισσότερο σε εξελιγμένες και συνθετικές ιατρικές θεραπείες. Ενώ τα οφέλη αυτών των προόδων για τα άτομα και την κοινωνία είναι αδιαμφισβήτητα, υπάρχει αυξανόμενη πεποίθηση ότι θα πρέπει επίσης να επανασυνδεθούμε με τις πιο λεπτές θεραπευτικές και θεραπευτικές αξίες της φύσης. 

Κορωνοϊός και δημόσιος χώρος

Η πανδημία του κορωνοϊού συνιστά μια κρίση, μια κρίσιμη κατάσταση. Όπως όλες οι κρίσιμες καταστάσεις συγχρονίζει τις έγνοιες και την καθημερινότητα όλων μας. Συγχρονίζει αυτιά και μάτια με τη φωνή των ιθυνόντων και των υπευθύνων για τη διαχείρισή της.
  Στις κρίσιμες καταστάσεις (εξεγέρσεις, συρράξεις, πολιτικές, οικονομικές κρίσεις…) οι πολίτες βγαίνουν συνήθως έξω, στον δημόσιο χώρο, εκφράζονται. Ανάλογα με το είδος της κρίσης στρέφονται εναντίον του «εχθρού». Τώρα, με εξαίρεση κάποιες ομάδες, τους ανθρώπους της Υγείας κατά πρώτον, μένουμε σπίτι. Δεν ψάχνουμε τον αόρατο εχθρό, θέλουμε να μη μας βρει. 
Η δεύτερη συνέπεια αφορά τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Σε πολλές κρίσεις, κυρίως πολιτικές, στρεφόμαστε στο μέλλον. Όλα φαίνονται δυνατά, γινόμαστε οραματιστές. Στην πανδημία συμβαίνει το αντίθετο. Στρεφόμαστε στους εαυτούς μας, στο παρόν. Ζούμε στον ρυθμό της διασποράς του ιού και των απωλειών που επιφέρει. Στον ρυθμό τού μη μας βρει το κακό, να περάσει και βλέπουμε.     

   Εικόνα 7.   Κλειστό Πεδίο Άρεως   -   Η αναζωογόνηση της βλάστησης  είναι εμφανής   

Να μην ακρωτηριαστεί ο δημόσιος χώρος

Στους μεγάλους κινδύνους τείνουμε να παραιτηθούμε από σχέδια και όνειρα. Η στροφή στο παρόν αποτυπώνεται σε στάσεις και αντιλήψεις. Σε φοβίες, είτε τις καλλιεργεί ο επίσημος λόγος είτε όχι. Μένουμε σπίτι, αλλά σύμφωνα με έρευνες πολύ περισσότεροι από τους μισούς συμπατριώτες μας φοβούνται ότι θα πέσουν θύμα του κορωνοϊού. Η δυσπιστία για τους άλλους είναι χαραγμένη σε βλέμματα όταν διασταυρωνόμαστε στον δρόμο, ωσάν ο άλλος να είναι πρόξενος του κακού. Ακόμη και μεταξύ φίλων δυο φευγαλέες κουβέντες από μακριά. Παρεπόμενο της στάσης αυτής είναι η απόσυρση από τον δημόσιο χώρο, η αποδυνάμωση του δημόσιου διαλόγου. Όλα αυτά συνοψίζονται στη φράση «δεν είναι για τώρα» με την οποία ακυρώνεται κάθε επιχείρημα για το παρόν και το μέλλον. Κατανοητό εφόσον προέχει η «σωτηρία από τον αόρατο εχθρό», το «να κερδίσουμε χρόνο». Αλλά και προβληματικό έως επικίνδυνο εφόσον εξοβελίζεται ο λόγος ο ίδιος, η ανταλλαγή, πόσο μάλλον το διαφορετικό, η υποψία κριτικής. Να περάσει η πανδημία αλλά χωρίς να ακρωτηριαστεί περαιτέρω ο δημόσιος χώρος, η δημοκρατία. 
Δανείστηκα ένα απόσπασμα από το άρθρο «Κορωνοϊός και δημόσιος χώρος» του Παντελή Κυπριανού καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών για να εκθέσω τη διαφορά των παρκών,αλσών και των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου πριν τον κορονοϊό και μετά  λόγω της πανδημίας.

Εικόνα 8.    Κλειστό Πεδίο Άρεως   












Να κλείσω παραφράζοντας τον Henrik Ibsen

"Η μεγάλη αμαρτία η ασυγχώρητη, είναι όταν σκοτώνεις έναν άνθρωπο από την αδιαφορία.."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου