Σελίδες

Σάββατο 12 Αυγούστου 2023

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του τεχνητού χλοοτάπητα που αξίζει να λάβετε υπόψη σας, πριν τον τοποθετήσετε στην αυλή σας

 Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του τεχνητού χλοοτάπητα που αξίζει να λάβετε υπόψη σας, 

....πριν τον τοποθετήσετε στην αυλή σας

Εικόνα 1. Φωτεινός πράσινος τεχνητός χλοοτάπητας έξω από το μπροστινό μέρος ενός σπιτιού.Μπορεί ο τεχνητός χλοοτάπητας να είναι πράσινος όλο το χρόνο και να απαιτεί ελάχιστη συντήρηση, αλλά εκεί τελειώνουν τα καλά νέα.(ABC News: Penny Travers)


Με το γκαζόν σας να γίνεται καφέ και να ξεραίνεται από την Ζεστη η να μην προκόβει από την σκιά   και ένα καιρικό φαινόμενο σαν το Ελ Νίνιο στον ορίζοντα, μπορεί να σκεφτείτε τον τεχνητό χλοοτάπητα σαν λύση για να διατηρήσετε το γκαζόν ή τη μπροστινή σας αυλή να φαίνεται πράσινη.                                                                                                                   

Είναι μια ολοένα και πιο δημοφιλής επιλογή, ιδιαίτερα σε νεότερα προάστια όπου τα μεγέθη των κατοικιών  είναι μικρότερα. Όμως, ενώ το συνθετικό γρασίδι προσφέρει μια ομαλή, πράσινη επιφάνεια που απαιτεί λίγη συντήρηση, αυτή η προτίμηση  έρχεται και εχει από τις επιπτωσεις της  με μεγάλο περιβαλλοντικό αντίτιμο.                                                                               

Ακολουθούν μερικές από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του τεχνητού χλοοτάπητα που αξίζει να λάβετε υπόψη πριν τον τοποθετήσετε στην αυλή σας.

 

Γίνεται καυτός από την καλοκαιρινή ζέστη

Το καλοκαίρι, ο συνθετικός χλοοτάπητας ζεσταίνεται απορροφώντας θερμότητα από τον ήλιο. Γίνεται πολύ ζεστός. Είναι τόσο καυτός στην πραγματικότητα, που ο Sebastian Pfautsch, αναπληρωτής καθηγητής αστικής διαχείρισης και σχεδιασμού στο Western Sydney University, προειδοποιεί ότι η επιφάνεια του μπορεί να προκαλέσει "εγκαύματα δεύτερου ή τρίτου βαθμού" σε μωρά και μικρά παιδιά. 

Ο αναπληρωτής καθηγητής Pfautsch ήταν ένας από τους περισσότερους από 30 ειδικούς, που συνέβαλαν σε μια ανεξάρτητη ανασκόπηση των επιπτώσεων του συνθετικού χλοοτάπητα, σε δημόσιους ανοιχτούς χώρους σαν επικεφαλής επιστήμονας και μηχανικός της Νέας Νότιας Ουαλίας.

«Αυτό το υλικό σε μια ηλιόλουστη μέρα, ας πούμε με 30 βαθμούς Κελσίου στον ήλιο χωρίς σκιά, θα γίνει περίπου 80 με 90 βαθμούς καυτός», είπε. «Συγκρίνετε το με τον φυσικό χλοοτάπητα, ο οποίος θα έχει θερμοκρασία λίγο πιο πάνω, δηλαδή λίγο πάνω από 30 βαθμούς.

«Στους 80 έως 90 βαθμούς, γίνεται πραγματικά ένας κίνδυνος εγκαύματος».

Εικόνα 2. Συνθετικό γρασίδι δίπλα του μια υπέρυθρη εικόνα που δείχνει υψηλή θερμότητα.Ένας πραγματικός κόσμος και η υπέρυθρη άποψη μιας περιοχής συνθετικού χλοοτάπητα σε μια ημέρα 30 βαθμούς. (Παρέχεται: Sebastian Pfautsch)    

Ο ψεύτικος χλοοτάπητας όχι μόνο μπορεί να είναι ζεστός στην αφή, αλλά αυτός  ακτινοβολεί και θερμότητα, κάνοντας εσάς και το σπίτι σας πιο ζεστό.«Λαμβάνετε θερμότητα ακτινοβολίας, έτσι η θερμική σας άνεση επηρεάζεται αρνητικά και, στη συνέχεια, έχετε, από τον συνδυασμό της αισθητής ροής θερμότητας και των υψηλότερων θερμοκρασιών του αέρα, θερμότερο αέρα γύρω από το σπίτι σας», είπε ο αναπληρωτής καθηγητής Pfautsch.                                        

 «Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρο το σπίτι σας είναι πιο ζεστό, οι τοίχοι σας είναι πιο ζεστοί, τα παράθυρά σας είναι πιο ζεστά, όλα είναι πιο ζεστά, η εισαγωγή αέρα για το σύστημα κλιματισμού σας είναι πιο ζεστή — χρειάζεστε περισσότερη ενέργεια για να το δροσίσετε.

"Έχετε ένα σπίτι που ζεσταίνεται πιο γρήγορα, το οποίο πάλι, χρειάζεστε περισσότερο ενέργεια για κλιματισμό για να το δροσίσετε."

Εικόνα 3. Συνθετικό γρασίδι που χρησιμοποιείται στα περιθώρια των δέντρων.Ο συνθετικός χλοοτάπητας όχι μόνο κάνει το μικροκλίμα γύρω από το σπίτι σας πιο ζεστό, αλλά συμβάλλει επίσης στη θέρμανση του προαστίου σας. (ABC Radio Adelaide: Malcolm Sutton) 

Ο αντίκτυπος της θερμότητας υπερβαίνει απλώς το να έχετε ένα πιο ζεστό μικροκλίμα γύρω από το σπίτι σας. "Μπορεί να νομίζετε ότι μόνο εγώ έχω λίγο συνθετικό χλοοτάπητα, αλλά τώρα είναι και άλλοι 20 γείτονες που έχουν και φυσικά, όταν το προσθέτετε αυτό, έχει συλλογικό αντίκτυπο στο μικροκλίμα του προαστίου σας όπου αυτό γίνεται πιο ζεστό", αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής Pfautsch.

«Συλλογικά ολόκληρο το προάστιο θα είναι πιο ζεστό, κάτι που έχει επιπτώσεις στις θερμοκρασίες τη νύχτα, αλλά και στο περιβάλλον όπου ορισμένα πλάσματα χρειάζονται απλώς ορισμένες θερμοκρασίες και ορισμένα φυτά χρειάζονται ορισμένες εξελίξεις των θερμοκρασιών ημέρας-νύχτας. Τα αφαιρείτε όλα αυτά αλλάζοντας τόσο μεγάλο μέρος της επιφάνειας σε τέτοιου είδους υλικά;».

«Δεν είναι μόνο το δικό σου μικρό κομμάτι με τεχνητό γρασίδι. Είναι πραγματικά αυτό που συμβαίνει και αλλού».

 

Μη βιώσιμος κύκλος ζωής

Όπως υποδηλώνει το όνομα, ο συνθετικός χλοοτάπητας αποτελείται από συνθετικές ίνες που συνήθως κατασκευάζονται από νάιλον ή από πολυπροπυλένιο και συνδέονται με ένα υλικό υποστήριξης, τα οποία προέρχονται όλα από αργό πετρέλαιο. 

Η διάρκεια ζωής του τεχνητού χλοοτάπητα εξαρτάται από τον τρόπο εγκατάστασης, συντήρησης και χρήσης του, αλλά τείνει να είναι 10 χρόνια περίπου, αν και ορισμένοι κατασκευαστές νεότερων προϊόντων λένε ότι μπορεί να διαρκέσει έως και δύο δεκαετίες. 

Όταν φτάσει στο τέλος της ωφέλιμης ζωής του, σε αντίθεση με ορισμένα άλλα πλαστικά, ο τεχνητός χλοοτάπητας είναι δύσκολο να ανακυκλωθεί λόγω μολύνσεων, χρωμάτων και σταθεροποιητών μέσα στο υλικό.

«Αυτό που βρίσκουμε στις ΗΠΑ είναι ότι μεγάλο μέρος του τεχνητού χλοοτάπητα που αντικαθίσταται με άλλες επιφάνειες καταλήγει σε χωματερή, κάτι που δεν είναι καλό τέλος για αυτά τα προϊόντα», δήλωσε ο John Ting, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σχολής Τεχνών και Σχεδίασμού της Καμπέρα, είπε.

«Όσον αφορά τον κύκλο ζωής για αυτά τα είδη πλαστικού, δεν είναι πραγματικά πολύ βιώσιμο πράγμα.

«Ενώ πράγματα όπως πλακάκια, ή πέτρινες πλακόστρωτες, ή σκυρόδεμα, ακόμη και χαλίκι, πολλά από αυτά μπορούν πραγματικά να ενσωματωθούν σε άλλα υλικά ή μπορούν πραγματικά να ανακυκλωθούν μόνα τους».

Εικόνα 4. Τεχνητό γρασίδι σε ανάκληση για να δείξει το μαύρο υπόστρωμα.Είναι πολύ δύσκολο να ανακυκλωθεί ο συνθετικός χλοοτάπητας και το μεγαλύτερο μέρος του καταλήγει σε χωματερή. (flikr: John Englart) 


Ο καθηγητής Mark Howden, διευθυντής του Ινστιτούτου για λύσεις για το κλίμα, την ενέργεια και τις καταστροφές στο Australian National University, λέει ότι πρέπει επίσης να εξεταστεί το στοιχείο των αερίων του θερμοκηπίου. 

«Το κανονικό γρασίδι μπορεί να απορροφήσει λίγο άνθρακα, σε σύγκριση με το τεχνητό γρασίδι ή την άσφαλτο ή το σκυρόδεμα, αυτά τα τελευταία έχουν μεγάλο αποτύπωμα αερίων του θερμοκηπίου», είπε.

«Αν σκεφτούμε ευρύτερα για αυτό το ζήτημα, αυτές οι τεχνητές επιφάνειες είναι προβληματικές από την άποψη της κλιματικής αλλαγής».


Μικροπλαστικά τεμάχια σε υδάτινες οδούς

Ενώ υπάρχει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων τεχνητού χλοοτάπητα στην αγορά με διαφορετική σύνθεση και αντοχή, οι συνθετικές ίνες μπορούν να σπάσουν-αποδομηθούν  και τμήματά τους να καταλήξουν σε υδάτινες οδούς, ειδικά σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων.

«Επειδή έρχονται σε επαφή με τα πόδια, επειδή οι άνθρωποι περπατούν από πάνω τους και ούτω καθεξής, και επειδή είναι έξω με τον καιρό, αυτό που τείνουμε να λαμβάνουμε είναι κομμάτια πλαστικού που στην πραγματικότητα πέφτουν από το ίδιο το τεχνητό γρασίδι και μπαίνουν σε υδάτινες οδούς», είπε ο επίκουρος καθηγητής Ting.

«Αυτό είναι ένα πρόβλημα γιατί εισάγουμε περισσότερα μικροπλαστικά στο περιβάλλον μας».


Εικόνα 5. Μικροσκοπικά τεμάχια καουτσούκ σε μονοπάτι δίπλα στον τεχνητό χλοοτάπητα.Γέμισμα από κοκκοποιημένο καουτσούκ που έχει ξεπλυθεί από μια επιφάνεια συνθετικού χλοοτάπητα σε ένα παρακείμενο μονοπάτι. (Παρέχεται: Sebastian Pfautsch)  

                   Το γέμισμα απλώνεται συνήθως πάνω από τον χλοοτάπητα για να βοηθήσει τις λεπίδες η τα ελάσματα των «φύλλων» του γρασιδιού να σηκωθούν και να διατηρήσουν τον χλοοτάπητα επίπεδο. Στις αυλές, αυτό το γέμισμα είναι συχνά πυριτική άμμος που έχει αιχμηρές άκρες που μπορούν να συμβάλουν στο σπάσιμο των λεπίδων του γρασιδιού.

Κοκκοποιημένο καουτσούκ ή καουτσούκ, συνήθως κατασκευασμένο από παλιά ελαστικά αυτοκινήτων, χρησιμοποιείται επίσης ως πλήρωση — ιδιαίτερα σε αθλητικούς χώρους.

«Αυτό απλώς φωνάζει για καταστροφή», είπε ο αναπληρωτής καθηγητής Pfautsch.

«Τώρα όχι μόνο έχετε τη φυσική αποσύνθεση του πράσινου υλικού, αλλά έχετε εισαγάγει κάτι ακόμα πιο μικρό και χαλαρό υλικό που πηγαίνει παντού.

 

«Μπορείς να βρεις αυτό το υλικό, σε πολλά, πολλά, πολλά μέτρα μακριά από τα χωράφια σε πάρκα όπου απλώς συσσωρεύεται. Απλώς αυτό αρχίζει να μετακινείται. 

"Υπάρχουν μελέτες σε αυτή την έκθεση… που περιγράφουν τον αντίκτυπο αυτού στα υδάτινα περιβάλλοντα επειδή αρχίζει να εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα».

 

Έλλειψη βιοποικιλότητας


Εικόνα 5. Μια λαμπερή κόκκινη πασχαλίτσα που σκαρφαλώνει σε μια λεπίδα από πράσινο γρασίδι.Μια μεγάλη ποικιλία μικροβίων και εντόμων ζει στο φυσικό γρασίδι και στο έδαφος γύρω από αυτό. (Pixabay: BubbleJuice) 

Ο τεχνητός χλοοτάπητας δεν επηρεάζει μόνο το περιβάλλον πάνω από το έδαφος, αλλά και τον άνθρακα στο έδαφος και τα ζωντανά συστήματα από κάτω.«Ο τεχνητός χλοοτάπητας δεν έχει οικολογία όπως το γρασίδι», αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής Ting.

«Πολλά είδη μικροβίων, εντόμων και άλλων οργανισμών ζουν πραγματικά στο γρασίδι και στο χώμα γύρω από το γρασίδι. …Το φυσικό γρασίδι και η φυτεμένη ύλη προάγουν πραγματικά τη βιοποικιλότητα και επιστρέφουν στο έδαφος και το κάνουν πιο δυνατό, πιο γόνιμο και ούτω καθεξής. Το τεχνητό γρασίδι δεν επιτρέπει να συμβεί αυτό».

Ο αναπληρωτής καθηγητής Pfautsch περιγράφει τον συνθετικό χλοοτάπητα ως «μπλοκάρισμα» της βιοποικιλότητας.

«Μόλις αρχίσετε να μειώνετε την ανταλλαγή αερίων μεταξύ της ατμόσφαιρας και του εδάφους, αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο σε όλη την πανίδα του εδάφους, τα πλάσματα που ζουν στο έδαφος, που είναι μια τεράστια αποθήκευση άνθρακα», είπε.

«Όλα αυτά χάνονται επειδή ουσιαστικά κόβετε τους αγωγούς τροφοδοσίας τους για ανταλλαγή αερίων».

Εναλλακτικές λύσεις γκαζόν για την αυλή σας

Υπάρχουν πολλά να αγαπήσετε για τους χλοοτάπητες. Αλλά μερικές φορές χρειάζεστε μια αλλαγή.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν ορισμένες φυσικές εναλλακτικές λύσεις αντί του τεχνητού χλοοτάπητα που δεν απαιτούν απαραίτητα τον χρόνο και την προσπάθεια ενός καλά περιποιημένου παραδοσιακού χλοοτάπητα και εξακολουθούν να φαίνονται ευχάριστα σε περιόδους ξηρασίας.


Εικόνα 6. Ένα πλαϊνό μονοπάτι ενός σπιτιού με μια πύλη, με το μονοπάτι από πλάκες που περιβάλλεται από φυλλώδη πράσινα και μικρά μοβ λουλούδια Η εγγενής βιόλα δημιουργεί μια πολύχρωμη εδαφοκάλυψη & είναι εύκολο να αναπτυχθεί και ταιριάζει σε κήπους με ανάλαφρο φως. (Παρέχεται: Vivid Design) 

Για όσους δεν θέλουν να διατηρήσουν ένα φυσικό γκαζόν, ο καθηγητής Howden προτείνει τη φύτευση εδαφών και θάμνων ή την ανάπτυξη ενός κήπου εξοχικής κατοικίας.

«Όλο και περισσότερο, υπάρχουν μερικές πραγματικά εξαιρετικές επιλογές. Περπατήστε στα προάστια σας και δείτε αυτό πού έχουν κάνει οι άνθρωποι αυτές τις επιλογές και πόσο ελκυστικές μπορούν να γίνουν», 

Αν το εγγενές γρασίδι και οι θάμνοι δεν λειτουργούν για την αυλή σας, μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε λίγο φλοιό, βότσαλα ή ροκανίδια.

«Μπορείτε απλώς να έχετε τσιπς φλοιού σαν σάπια φύλλα πάνω από τη γη σας, και αυτό δεν θερμαίνεται τόσο πολύ όσο ο τεχνητός χλοοτάπητας και διατηρεί το έδαφος υγιές», είπε ο Επίκουρος Καθηγητής Ting.

 

Πρωτότυπος τίτλος του άρθρου :

The environmental impacts of artificial turf worth considering before rolling it out in your backyard  By Penny Travers

Απόδοση στα Ελληνικά

Μ. Καπάνταης Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος                                                      

τ. Δ/ντης Πρασίνου




The environmental impacts of artificial turf worth considering before rolling it out in your backyard

Posted 
Bright green artificial turf out the front of a house.
Artificial turf may be green all year round and require little maintenance, but that's where the upsides end. ()

With your lawn turning brown from the winter frost and an El Nino weather event on the horizon, you may find yourself considering artificial turf to keep your lawn or front verge looking green.

It's an increasingly popular choice, particularly in newer suburbs where block sizes are smaller. 

But while synthetic grass offers an even, green surface that requires little maintenance, it comes with a big environmental price tag.

Here are some of the environmental impacts of artificial turf worth considering before you roll it out in your own backyard.

Burning hot in summer 

In summer, fake turf gets hot. Very hot. So hot in fact, that Sebastian Pfautsch, an associate professor in urban management and planning at Western Sydney University, warns the surface can give babies and young children "second or third-degree burns".

Associate Professor Pfautsch was one of more than 30 experts who contributed to an independent review of the impacts of synthetic turf in public open spaces by the New South Wales chief scientist and engineer. 

"This material on a sunny day, with let's say 30 degrees Celsius in the sun unshaded, will be about 80 to 90 degrees hot," he said.

"Compare that to natural turf, which will be just slightly above the temperature, meaning slightly above 30 degrees

"At 80 to 90 degrees, it really becomes a touch burn hazard."

Synthetic grass beside an infrared image showing high heat.
A real world and infrared view of an area of synthetic turf on a 30 degree day. (Supplied: Sebastian Pfautsch)

Not only can it be burning hot to touch, fake turf also radiates heat, making you and your home hotter.

"You get radiant heat so your thermal comfort is impacted negatively and then you also have, from the combination of the sensible heat flux and the warmer air temperatures, warmer air around your home," Associate Professor Pfautsch said.

"That means your whole house is warmer, your walls are warmer, your windows are warmer, everything is warmer, the air intake for your air conditioning system is warmer — you need more energy to cool that down.

"You have a house that warms quicker, which again, you need more air conditioning to cool it down."

Synthetic grass used on verge
Synthetic turf not only makes the microclimate around your home warmer, but also contributes to warming your suburb. (ABC Radio Adelaide: Malcolm Sutton)

The heat impact goes beyond just having a warmer microclimate around your home.

"You may think it's only me having a bit of synthetic turf but it's now 20 other neighbours and then of course, when you add this, it has a collective impact on your suburb microclimate where it gets warmer," Associate Professor Pfautsch said.

"Collectively the whole suburb will be warmer which has impacts on night-time temperatures, but also on the environment where certain critters just need certain temperatures and certain plants need certain evolutions of day-night temperatures.

"You're taking all of that away by changing so much of the surface area into these types of materials.

"It's not just your own little patch. It's really what happens elsewhere as well."

Unsustainable life cycle 

As the name suggests, synthetic turf comprises of synthetic fibres typically made from nylon or polypropylene and connected to a backing material, all of which came from crude oil.

The lifespan of artificial turf depends on how it's installed, maintained and used, but it tends to be about 10 years, though some manufacturers of newer products say it can last upwards of two decades.

When it does reach the end of its useful life, unlike some other plastics, artificial turf is difficult to recycle due to contaminations, colours and stabilisers within the material.

"What we're finding in the US, is a lot of the artificial turf that is being replaced with other surfaces is just ending up in landfill which is not a good end for these products," John Ting, Assistant Professor at the University of Canberra's Faculty of Arts and Design, said.

"In terms of the life cycle for these kinds of plastic, it is not really a very sustainable thing.

"Whereas things like tiles, or stone paving, or concrete, even gravel, a lot of that can actually be incorporated into other materials or can actually be recycled themselves."

Artificial grass rolled over to show the black backing.
It is very difficult to recycle synthetic turf and most of it ends up in landfill. (flikr:John Englart)

Professor Mark Howden, director of the Institute for Climate, Energy and Disaster Solutions at the Australian National University, says the greenhouse gas component also needs to be considered.

"Normal grass can absorb a bit of carbon, compare that with artificial grass or asphalt or concrete, those latter ones have a big greenhouse gas footprint," he said.

"If we think more broadly about this issue, those artificial surfaces are problematic from a climate change point of view."

Microplastics in waterways 

While there is a wide range of artificial turf products on the market with varying composition and durability, synthetic fibres can break off and end up in waterways, especially in periods of heavy rainfall.

"Because they come into contact with feet, because people walk over them and so forth, and because they're out in the weather, what we tend to get is bits of plastic that are actually falling off the artificial grass itself and getting into our waterways," Assistant Professor Ting said.

"That's a problem because we're getting more microplastics into our environment."

Tiny crumbs of rubber on a footpath beside artificial turf.
Granulated rubber infill that has washed off a synthetic turf surface onto an adjacent footpath. (Supplied: Sebastian Pfautsch)

Infill is usually spread over the turf to help the grass blades stand up and keep the turf flat.

In backyards, that infill is often silica sand which has sharp edges that can contribute to the grass blades breaking off.

Granulated rubber or crumb rubber, usually made from old car tyres, is also used as an infill — particularly on sporting fields.

"That just cries for disaster," Associate Professor Pfautsch said. 

"Now you're not only having the natural disintegration of the green material, but you've introduced something that's even smaller and loose that just goes everywhere.

"You can find this material, many, many, many metres away from the fields in parks where it's just piling up. It just starts to wander off.

"And there are studies in that report … that describe the impact of that on aquatic environments because it starts to enter the food chain."

Lack of biodiversity 

A bright red ladybird climbing on a blade of green grass.
A large variety of microbes and insects live in natural grass and the soil around it.  (Pixabay: BubbleJuice)

Artificial turf doesn't just impact the environment above the ground, but also the carbon in the soil and the living systems below.

"Artificial turf doesn't have an ecology like grass does," Assistant Professor Ting said.

"All sorts of microbes, insects and other things actually live in the grass and in the soil around the grass.

"Natural grass and planted matter does actually promote biodiversity and does give back to the soil and make it stronger, more fertile and so on. Artificial grass doesn't allow this to happen."

Associate Professor Pfautsch describes synthetic turf as a biodiversity "blocker". 

"Once you start reducing the gas exchange between the atmosphere and the soil it has a huge impact on all the soil fauna, the critters that live in the soil, which is a huge storage of carbon," he said.

"All of that is lost because you're basically cutting off their supply pipelines for gas exchange."

Lawn alternatives

The good news is there are some natural alternatives to artificial turf that don't necessarily require the time and effort of a well-manicured traditional lawn and still look pleasant during dry times.

"Native Australian grasses make wonderful turfs. You can even let that flower before you mow it and that comes with biodiversity benefits," associate professor Pfautsch said.

"There will be insects that will be attracted to that, that also then, when you look at food chains, attract birds, attract this and attract that."

A side path of a house with a gate, with stepping stones surrounded by leafy green and small purple flowers

Native viola make a colourful ground cover, are easy to grow and suit gardens with dappled light. (Supplied: Vivid Design

For those who don't want to maintain a natural lawn, Professor Howden suggests planting ground covers and shrubs, or growing a cottage garden.

"Increasingly there are some really great options. Walk around your suburbs and see where people have made those choices and how attractive they can be," he said.

 Posted 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου