Σελίδες

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Έρευνα : Το DNA των γονιδιακών φυτών περνάει κατευθείαν στο ανθρώπινο σώμα!!


Η άποψη ότι το DNA από γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) διασπάται στο πεπτικό σύστημα ώστει να καταστεί αβλαβής, ένας κοινός ισχυρισμός της βιομηχανίας, είναι προφανώς λανθασμένη. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE διαπίστωσε ότι  μεγάλα,  που προέρχονται απο κατανάλωση,  θραύσματα DNA από ΓΤΟ είναι πλήρως ικανά να μεταφέρουν τα γονίδιά τους απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος, αποδομώντας έτσι το μύθο ότι τα διαγονιδιακά τρόφιμα δρουν στο σώμα με τον ίδιο τρόπο όπως και τα φυσικά τρόφιμα .
Μία συνδυασμένη έρευνα από  τέσσερις  ανεξάρτητες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 1.000 δείγματα ανθρώπων και μια ομάδα ερευνητών από πανεπιστήμια της Ουγγαρίας, τη Δανία και τις ΗΠΑ μελέτησε τη διαδικασία αφομοίωσης των ΓΤΟ, όπως αυτά  καταναλώνονται σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό περιλαμβάνει τα παράγωγα των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, όπως το σιρόπι υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη καλαμποκιού (HFCS) από το ΓΤ καλαμπόκι, για παράδειγμα, και πρωτεΐνη σόγιας από ΓΤ σόγια, καθώς και το κρέας που προέρχεται από ζώα που έχουν τραφεί  με μια δίαιτα βάσης  ΓΤΟ.
Μετά την εξέταση των στοιχείων σχετικά με το πώς το ανθρώπινο σώμα επεξεργάζεται αυτές και άλλες μορφές ΓΤΟ, η ομάδα ανακάλυψε ότι το DNA από ΓΤΟ δεν διασπάται πλήρως από το σώμα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της πέψης.Αυτό που θα πρέπε κανονικά να αποικοδομείται σε μικρότερα συστατικά όπως αμινοξέα και νουκλεϊκά οξέα βρέθηκε να παραμένει ολόκληρο. Όχι μόνο αυτό, αλλά αυτά τα μεγαλύτερα θραύσματα DNA βρέθηκαν να έχουν περάσει κατευθείαν μέσα στο κυκλοφορικό σύστημα, μερικές φορές σε ένα επίπεδο υψηλότερο από το πραγματικό ανθρώπινο DNA.
"Μετά από ανάλυση πάνω από 1.000 ανθρώπινων δείγματων από τέσσερεις ανεξάρτητες μελέτες, αναφέρουμε ενδείξεις ότι  θραύσματα DNA, μετά απο  κατανάλωση , τα οποία  είναι αρκετά μεγάλα ώστε να φέρουν  πλήρη γονίδια μπορεί να αποφευχθεί η αποικοδόμηση τους και μέσω ενός άγνωστου μηχανισμού να  εισέλθουν στο ανθρώπινο σύστημα κυκλοφορίας" εξήγησε ένας από τους συγγραφείς στην ανεξάρτητη μελέτη τους.
"Σε ένα από τα δείγματα αίματος η σχετική συγκέντρωση του φυτικού DNA είναι υψηλότερο από το ανθρώπινο DNA."

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

ΡΕΙΚΙ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ (ERICA MANIPULIFLORA )

Το γένος ερείκη περιλαμβάνει 800(+) είδη, από τα οποία τρία ευδοκιμούν στην ελληνική χλωρίδα και είναι γνωστά με το όνομα ρείκια:ερείκη η δενδρώδης, ερείκη η σαρκόχρους και ερείκη η σπονδυλώδης. [ πηγή ]. Είναι ενδημικό στη Νότιο Αφρική από όπου μάλλον ξεκίνησε και μετά εξαπλώθηκε σε μεσόγγειο και πιο βόρεια. Θέλει υψόμετρα κάτω από 1000 μέτρα. Είναι φυτό με ιδιαίτερα μεγάλη μελισσοκομική αξία, αφού το μεν φθινοπωρινό, δίνει στις μέλισσες τη γύρη που χρειάζονται, για να αναδιοργανωθούν ενόψει χειμώνα, το δε ανοιξάτικο ανθοφορεί πολύ νωρίς,  με αποτέλεσμα να πιάνει τα μελίσσια στο ανοιξιάτικο ξεκίνημα.
Είτε λοιπόν πάρεις σαν αρχή της μελισσοκομικής περιόδου το φθινόπωρο (όπως σωστά λέει ο φίλος Σπύρος), είτε την άνοιξη, (όπως πιστεύουν άλλοι) τα μελίσσια θα πρωτοδουλεύψουν καλά με ρείκι!
bee
Το φθινοπωρινό ρείκι – Ερείκη η σπονδυλανθής ,( Erica manipuliflora Salisb. 1802 ) είναι μικρός φρυγανώδης θάμνος με ξυλώδη βάση. Φύλλα μικρά, άνθη πολλά, μικρά, κωδωνοειδή ρόδινα σε μακριές ταξιανθίες. Απαντάται σε θαμνότοπους και φρύγανα, ενώ συχνά καλύπτει μεγάλες επιφάνειες. Το δενδρώδες ρείκι (Erica arborea) είναι θάμνος ή δέντρο που μπορεί να φτάσει τα 3μ. Ανθίζει την άνοιξη και έχει άνθη λευκά. [ πηγή ].
Ρείκι φθινοπωρινό (Erica manipuliflora )
Μπορεί να το βρει κανείς με τα εξής ονόματα:
Ρείκι φθινοπωρινό ή κισσούρι, ξούρι, ερείκη, σπονδυλωτή, σούσουρα, τσιάρο ή χαμορείκι, ρείγκλα, άγριο ρείκι, καλούνα, πυρένι (αν έχει ακούσει κάποιος άλλα ονόματα ας μας τα πει)
Εκτός από τη μελισσοκομία, χρησιμεύει και σαν βότανο. Είναι στυπτικό, ελαφρώς ηρεμιστικό και υπνωτικό, με διουρητικές, αποχρεμπτικές και εφιδρωτικές ιδιότητες. Δρα ως αντισηπτικό και αντιφλεγμονώδες ιδιαίτερα στο ουροποιητικό σύστημα. [ πηγή ] Έχει επίσης ελαφρά ναρκωτική δράση και θέλει προσοχή στις αναλογίες των υλικών, κατά την παρασκευή των αφεψιμάτων. Χρησιμοποιείται και για τη βαφή υφασμάτων.
Οι φωτογραφίες δεν είναι και οι καλύτερες, τραβήχτηκαν σχεδόν όλες σε μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση που μου έκανε ο Μανώλης κάπου στον Υμηττό, σε μερικές μεριές που σφίζει από ζωή, αλλά με λάθος φακό στη μηχανή.
Ρείκι φθινοπωρινό (Erica manipuliflora )
Το μέλι ειρίκης ή ρεικόμελο, κρυσταλώνει γρήγορα, συχνά περιέχει και την συνεποχιακή κουμαριά με αποτέλεσμα να πικρίζει και θεωρείται μέλι υψηλής διατροφικής αξίας. Κατά τη γνώμη μου μία από τις αιτίες της αντήληψης αυτής, είναι ότι τα μελίσσια που ξεχειμωνιάζουν με ρεικόμελο πάνε καλά. Πάνε καλά όμως γιατί ο μελισσοκόμος που ξεκινά τη χρονιά του με ρείκι, είναι πιο μάχιμος από τους άλλους, έχει κάνει καλύτερους χειρισμούς και βοηθά αυτός τα μελίσσια του. Τα μελίσσια δηλαδή δεν είναι βελτιωμένα λόγο της καλής ποιότητας του ρεικόμελου, αλλά λόγω των σωστών χειρισμών του αφεντικού! Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που το ρείκι συνοδεύτε από την θεωρία ότι είναι σημαντικής διατροφικής αξίας μέλι, αλλά δεν θέλω να το αναπτύξω.
Θυμάμαι ότι πολύ πριν ασχοληθώ με τα μελίσσια, το 1994 ή μονη μου επαφή με το ρείκι, (heather) ήταν το ακατανόητων (τότε) στίχων bull in the heather των Sonic Youth…
Ρείκι φθινοπωρινό (Erica manipuliflora )
Ρείκι φθινοπωρινό (Erica manipuliflora )
(ρείκι με  ξερά άνθη)

en.wikipedia.org/wiki/Erica
 

Φέτος αποφάσισα να κάνω μια προσπάθεια να πολλαπλασιάσω ρείκι με κλαδάκια που έκοψα από ένα φυτό κοντά στα μελίσσια μου. Δεν ξέρω αν θα πιάσει, αλλά για να τα καλοπιάσω τα έβαλα σε γλαστράκια που ταιριάζουν με τα άνθη!ρείκι

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Μας κλέβουν και τη μαλοτήρα!

Μας κλέβουν και τη μαλοτήρα!


Ημερομηνία δημοσίευσης: 
Τελευταία ενημέρωση: 
Είναι απίστευτο και όμως αληθινό: Η μαλοτήρα, ένα φυτό ενδημικό της Κρήτης, ο σπόρος του οποίου πωλείται προς 19.000 ευρώ το κιλό, πέφτει θύμα της... παγκοσμιοποίησης! Με σπόρους που έχουν κλαπεί από το νησί μας, ετοιμάζονται μεγάλες καλλιέργειες μαλοτήρας στη Βουλγαρία, καθώς από το γνωστό μας τσάι του βουνού θα χρειαστεί τα επόμενα χρόνια μεγάλες ποσότητες η γερμανική φαρμακοβιομηχανία.
Όλα ξεκίνησαν όταν Γερμανοί ερευνητές εντόπισαν σε τρία ελληνικά τσάγια του βουνού της οικογένειας sideritis (ανάμεσά τους και στη μαλοτήρα, sideritis syriaca) κάποια συστατικά που έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στη θεραπεία της άνοιας και την ενίσχυση της μνήμης. Έτσι, με βάση αυτά, ετοιμάζονται νέας γενιάς φάρμακα για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Οι πληροφορίες αυτές της εφημερίδας  "Ν.Κ." είναι γνωστές σε επιστήμονες που ασχολούνται με το αντικείμενο, π.χ. στο δασολόγο της Διεύθυνσης Δασών Χανίων Ιωάννη Φωτάκη και το γεωπόνο ερευνητή δρ. Κώστα Δ. Οικονομάκη. Ο κ. Οικονομάκης, ο επονομαζόμενος και ως "γκουρού" των αρωματικών φυτών της Κρήτης, γνωρίζει ότι η μαλοτήρα ξεκίνησε να καλλιεργείται στη Βουλγαρία.
Ο κ. Φωτάκης θυμάται πως με έκπληξη είχε δει προ ετών σε δημοσίευμα περιοδικού της "Καθημερινής της Κυριακής" πως πωλείται προς 19.000 ευρώ το κιλό σπόρος μαλοτήρας Γερμανίας. Και πώς μπορεί άραγε στη Γερμανία, με τις διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες, να παραχθεί ο σπόρος ενός φυτού ενδημικού της Κρήτης; Όπως εξηγεί, ο σπόρος του φυτού, όπου κι αν παραχθεί, θα έχει τον ίδιο γενετικό κώδικα. Ωστόσο, τα ευεργετικά συστατικά της μαλοτήρας αποκτώνται μόνο όταν το φυτό μεγαλώνει σε μεγάλα υψόμετρα.


Γερμανοί μισθώνουν εκτάσεις στα Βαλκάνια
Για το λόγο αυτό, οι Γερμανοί, ενώ παράγουν σπόρο, δεν παράγουν φυτά. Για την παραγωγή των τελευταίων μισθώνουν εκτάσεις στα Βαλκάνια, με εδαφοκλιματολογικές συνθήκες παρόμοιες με αυτές των κρητικών βουνών. Την ίδια ώρα, ελάχιστες είναι οι φυτείες μαλοτήρας στη δυτική Κρήτη, ενώ η αυτοφυής μαλοτήρα, που κάποτε συναντούσαμε σ' ολόκληρο το νησί, έχει περιοριστεί στα Λευκά Όρη εξαιτίας της υπερβόσκησης.
Το πρόβλημα "εξαφάνισης" της μαλοτήρας από την Κρήτη εντάθηκε τα τελευταία χρόνια, οπότε και "διαφημίστηκαν" τα οφέλη της, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ζήτηση. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ασχολήθηκαν με τη συλλογή της, πολλοί προκειμένου να τη διαθέσουν προς πώληση.
Ο δρ. Οικονομάκης είχε διαβλέψει τη σημερινή κατάσταση από το 1993 κιόλας, όταν ο ίδιος - στο πλαίσιο του προγράμματος Leader - καλλιέργησε πιλοτικά μαλοτήρα σε μισθωμένη έκταση ιδιώτη στον Ομαλό. Σκοπός του ήταν να παρακινήσει τους ντόπιους να ασχοληθούν με την καλλιέργεια της μαλοτήρας, έχοντας διττό στόχο: Από τη μια να αποκτήσουν ένα καλό συμπληρωματικό εισόδημα οι άνθρωποι, και από την άλλη να ξαναζωντανέψει ένα είδος που υπέφερε από την υπερβόσκηση.
Δυστυχώς, η προσπάθειά του δεν είχε τότε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, όπως δεν τα είχαν και ανάλογες προσπάθειες που είχαν γίνει στα Ανώγεια επί δημαρχίας Γιώργου Κλάδου και στον πρώην Δήμο Ρούβα, επί δημαρχίας Φανούρη Οικονομάκη. Είχαν δοθεί σπόροι μαλοτήρας σε βοσκούς και αγρότες, με την ελπίδα αναγέννησης του είδους, πράγμα που δεν έγινε, τουλάχιστον τότε...
Γιατί σήμερα, εξαιτίας της κρίσης, το κλίμα αντιστρέφεται... Όπως εξηγεί ο δρ. Οικονομάκης, «εδώ και 5 χρόνια έχουν ξεκινήσει καλλιέργειες μαλοτήρας τόσο στα Λευκά Όρη, όσο και στο Ρέθυμνο, στο όρος Κέδρος, και κάτι πάει να γίνει. Η πίεση η οικονομική μάς κάνει, ως φαίνεται, να αξιοποιούμε τις επιλογές μας».
Γνώμη του είναι πως η μαλοτήρα πρέπει να καλλιεργηθεί για να σωθεί, καθώς κινδυνεύει από την εκμετάλλευση. Ακόμα κι αν ο σπόρος δεν πατενταριστεί στην παγκόσμια αγορά που όλοι πλέον απευθυνόμαστε, φρονεί πως ο σπόρος Κρήτης και η μαλοτήρα Κρήτης θα έχουν τεράστια απήχηση, λόγω της ενδημικότητάς τους. Όπως λέει, «εντάξει, πουλάνε σπόρο Γερμανοί, και όχι μόνο. Δεν ξέρουμε καν αν είναι μαλοτήρα, αλλά αυτοί ως τέτοιο τον πουλάνε. Αν υπάρχει κι ελληνικός στην αγορά, τότε ο ενδιαφερόμενος τι θα προτιμήσει; Σίγουρα τη μαλοτήρα ή το σπόρο μαλοτήρας Κρήτης, επειδή είναι γνωστό πως πρόκειται για είδος ενδημικό του νησιού μας, δηλαδή συναντάται μόνο εδώ»...
Από την πλευρά του, ο δασολόγος Ιωάννης Φωτάκης, από τη Διεύθυνση Δασών Χανίων, "πετάει το γάντι" σε όλους όσοι εν μέσω κρίσης ψάχνουν να βρουν μια "εύκολη" μπίζνα για να επιβιώσουν. Όπως λέει, «ο σπόρος της μαλοτήρας κοστίζει αυτή τη στιγμή 19.000 ευρώ. Γιατί αυτά τα χρήματα να τα βγάζει ο Γερμανός και όχι εμείς; Ας παράξουμε σπόρο μαλοτήρας και ας τον πουλάμε εμείς. Μπορούμε να κορέσουμε την αγορά και να μη χωράει άλλος, με δεδομένο και το γεγονός ότι το δικό μας προϊόν που αναπτύσσεται στην περιοχή του υπερέχει αντικειμενικά έναντι οποιουδήποτε άλλου που καλλιεργείται οπουδήποτε αλλού. Απ' όπου μπορούν να προκύψουν εισοδήματα, πρέπει να προκύπτουν για τους συμπατριώτες μας αυτή τη δύσκολη περίοδο».


Απαγόρευση
Οι παλιοί μπορεί να θυμούνται την εντυπωσιακή θέα των λουλουδιών της μαλοτήρας την εποχή της άνθισης (Ιούνιος-Ιούλιος). Έμοιαζαν τότε οι πλαγιές των Λευκών Ορέων και του Ψηλορείτη με απέραντο κίτρινο λιβάδι... Όμως πλέον η μαλοτήρα από τον Ψηλορείτη έχει σχεδόν εξαφανιστεί, ενώ στα Λευκά Όρη εκτιμάται πως έχει μείνει μόνο το 10% των πληθυσμών που υπήρχαν στο παρελθόν.
Η έλλειψη της μαλοτήρας γίνεται σε παγκρήτιο επίπεδο αντιληπτή, όταν στο εμπόριο αντ' αυτής βρίσκουμε μόνο "τσάι του βουνού", που έρχεται στην Κρήτη από την υπόλοιπη Ελλάδα. Η υπερβόσκηση και η υπερεκμετάλλευση οδήγησαν τους αρμόδιους να βάλουν τα τελευταία χρόνια "φρένο" στη συλλογή της. Έτσι, πλέον απαγορεύεται η συλλογή μαλοτήρας σε ποσότητα μεγαλύτερη απ' αυτή που χρειάζεται το σπίτι μας, δηλαδή σε ποσότητα μεγαλύτερη του μισού κιλού ανά άτομο.
Η ίδια απαγόρευση ισχύει επίσης για τη μαντζουράνα, το φασκόμηλο και τη ρίγανη, που επίσης κινδυνεύουν από την ανεξέλεγκτη και χωρίς σεβασμό συλλογή από τη φύση. Ειδικά φέτος, που η χρονιά από πλευράς βροχοπτώσεων ήταν κακή και αναμένεται μειωμένη "παραγωγή", η Διεύθυνση Δασών Χανίων εξετάζει το ενδεχόμενο να αυστηροποιήσει περαιτέρω το περυσινό καθεστώς.
Σε περίπτωση που κάποιος συλληφθεί να μαζεύει χωρίς ειδική άδεια αρωματικά φυτά σε ποσότητα μεγαλύτερη του μισού κιλού (που δικαιολογείται για ατομική χρήση) θα κατάσχονται όχι μόνο τα βότανα, αλλά επίσης τα μέσα συλλογής και μεταφοράς τους. Επίσης, απαγορεύεται να μαζεύει κανείς σε μεγάλες ποσότητες και δίκταμο, ο οποίος έχει κηρυχθεί προστατευτέο φυτικό είδος, με Προεδρικό Διάταγμα.


Μαλοτήρα, η θαυματουργή
Η μαλοτήρα (Sideritis syriaca) θεωρείται φυτό θαυματουργό. Όπως προαναφέρθηκε, χρησιμοποιείται για τα νέας γενιάς φάρμακα κατά του Αλτσχάιμερ, ως ενισχυτικό της μνήμης. Επιπλέον δρα ως αντιφλεγμονώδες, βακτηριοστατικό, αντιοξειδωτικό, αντιμικροβιακό, ευστόμαχο, εφιδρωτικό, τονωτικό, αντιερεθιστικό και αντιαναιμικό.
Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα αποκάλυψε την παρουσία στο φυτό πολύτιμων φλαβονοειδών ουσιών με ποικίλες φαρμακοδυναμικές δράσεις, όπως διέγερση της καρδιακής λειτουργίας, ελάττωση της πίεσης και λειτουργία κατά της ευθραυστότητας των τριχοειδών αγγείων.
Επίσης, η μαλοτήρα έχει δράση διουρητική και προστατεύει από τα κρυολογήματα. Όμως, καλύτερο είναι πως, σε αντίθεση με άλλα αρωματικά φυτά και βότανα, η μαλοτήρα δεν έχει παρενέργειες σε περίπτωση μεγάλης ή συχνής κατανάλωσης. Όπως λέει ο δρ. Οικονομάκης, «σε αντίθεση με άλλα αρωματικά και βότανα, που πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, η μαλοτήρα είναι... άμετρη. Δεν είναι φάρμακο και φαρμάκι μαζί, ανάλογα με τη δόση και τη συχνότητα της κατανάλωσης. Όλα τ' άλλα θέλουν μέτρο, η μαλοτήρα όχι. Όση και να καταναλώσει κανείς δε θα αντιμετωπίσει ποτέ πρόβλημα»...

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

ΤΑ ΕΔΑΦΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

Μανώλης Καπάνταης
 Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος
  τ. Δ/ντης Πράσινου





Φωτογραφία  από τη τοποθεσία Landezine




ΤΑ ΕΔΑΦΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ



Το έδαφος στον αστικό ιστό έχει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά για την ανάπτυξη βλάστησης?

Τα υγιή εδάφη  είναι ζωτικής σημασίας για ένα βιώσιμο περιβάλλον. Έχουν την ιδιότητα να αποθηκεύουν τον άνθρακα, παράγουν τρόφιμα και ξυλεία, φιλτράρουν το νερό, υποστηρίζουν την ανάπτυξη της πανίδας  και της χλωρίδας. Αυτό είναι αληθές ακόμα και στις αστικές περιοχές, όπου η φύση αναγκάζεται να αναπτύσσεται σε όλο και μικρότερες επιφάνειες και πρέπει να αντιμετωπίσει παράλληλα τις καθημερινές πιέσεις από τους πεζούς, τα οχήματα και τοπεριορισμένο διαθέσιμο χώρο για ριζοβολία της βλάστησης.
Από πολλές απόψεις ωστόσο, δεν έχουμε να κάνουμε με τα καλύτερα ποιοτικά εδαφικά υποστρώματα, διότι κατά τα τελευταία πενήντα ή εξήντα χρόνια στον αστικό ιστό για την εκτέλεση διάφορων  εργασιών, έχουμε χρησιμοποιήσει βαρέα τύπου μηχανήματα που συμπυκνώνουν το έδαφος   σε πυκνότητες συγκρίσιμες με το σκυρόδεμα. Ήδη λειτουργούμε απρόσεκτα η και αδιάφορα με την εκσκαφή και τη διάθεση του πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά επιφανειακού εδάφους , και γενικά τη διατήρηση του, την έχουμε κάνει τελευταία προτεραιότητα μας στην ανάπτυξη των υποδομών, της ανοικοδόμησης και οιανδήποτε εκτέλεση έργων στη πόλη.
Εν ολίγοις, δεν έχουμε καταφέρει να διαχειριστούμε το έδαφος, σαν τον πολύτιμο πόρο ο οποίος στη τελική μορφή που είναι , χρειάζεται για να φτάσει στο σημείο αυτό μια χρονική διαδρομή από εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια.
εξυγίανση και έπειτα πληρωση με κοσκινισμένο εδαφικό υπόστρωμα (Εργο Στεγη Τεχνων Ιδύματός Ωνάση. ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ)

Εν μέρει, νομίζω, αυτό οφείλεται σε μια λάθος ερμηνεία που δίνουμε, για το τι είναι «ποιότητα» εδάφους και η παραδοχή ότι οποιοδήποτε υπάρχον χώμα επί τόπου (in situ) σε περιοχή η τοποθεσία της πόλης είναι ανεπαρκές, δεν θέλω να πω άχρηστο. Πολλοί συχνά  εκφράζουν την άποψη η έχουν την θέση , ότι το αστικό έδαφος είναι «κακό» και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί, πρέπει να αντικατασταθεί στα έργα πρασίνου. Για την εγκατάσταση και ανάπτυξη της βλάστησης να γίνει προμήθεια και διάστρωση νέου εδαφικού υλικού.
Δηλαδή για τις ανάγκες εκτέλεσης του έργου πρέπει να το προμηθευτούμε από το εμπόριο και συγκεκριμένα από τις εταιρείες παρασκευής φυτοχωμάτων. Συχνά, όμως αυτό δεν συμβαίνει.Από την εμπειρία  που έχω αποκτήσει από τη συμμετοχή  σε πολλά έργα, το υπάρχον εδαφικό υλικό έχει χρησιμοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία, είτε χωρίς παρεμβάσεις είτε με κάποιες μικρές εξυγιάνσεις και τροποποιήσεις για να το βελτιώσουμε. Ομοίως όμως, σε πολλά έργα πρασίνου κρίθηκε αναγκαίο να γίνει προμήθεια  εδαφικού υλικού από τους λεγόμενους «χωματουργούς ». Αυτοί στο παρελθόν ήταν ιδιώτες με αντικείμενο τις χωματουργικές εργασίες, είχαν μάντρες συλλογής και διάθεσης εδαφικού υλικού που συγκέντρωναν από διάφορες εκσκαφές, το αποθήκευαν σε σωρούς, το κοσκίνιζαν και το μόνο που μπορούσε να χαρακτηρίσει αυτό το υλικό ήταν το χρώμα του και η κοκκώδης σύσταση χωρίς άλλες ιδιότητες.
Χωρος πρασίνου σε εργοταξιο πριν την εξυγιανση του εδάφους (Εργο Ιώνιο Πανεπιστημιο Φωτο ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ)


Από το 2004 με τα έργα της ολυμπιάδας στην Αθήνα, άρχισε η Γ.Γ. Αθλητισμού αν δεν κάνω λάθος να χρησιμοποιεί προδιαγραφές για το εδαφικό υπόστρωμα στη κατασκευή γηπέδων, έγιναν και κάποιες προδιαγραφές στα δημόσια έργα αλλά και πάλι στα τιμολόγια της ΓΓΔημοσίων Έργων,  το εδαφικό υλικό περιγράφεται ως κηπαίο χώμα η φυτική γη με ελάχιστα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν τις ιδιότητες του.
Στις τεχνικές προδιαγραφές για τους ταρατσόκηπους το εδαφικό υλικό περιγράφεται, προσδιορίζεται ως εδαφικό υπόστρωμα ανάπτυξης των φυτών που είναι κατά τη γνώμη μου και ο σωστός όρος.
Οι εταιρείες παρασκευής εδαφικών υποστρωμάτων έχουν εξελιχθεί εν σχέσει με το παρελθόν και παράγουν αρκετούς τύπους, για τη χρήση αυτών όμως  δεν υπάρχει έρευνα για να υποστηρίξει ποιος τύπος  είναι απαραίτητος, ποια η σύνθεση του και ποιες  οι ιδιότητες του, για την ανάπτυξη των συγκεκριμένων φυτών.
Εδαφος που τοποθετηθηκε σε εργο απο εργολάβο Πρακτικά μπαζα και δεν μπορεί αυτο το υλικό να είναι εδαφικό υπόστρωμα(Φωτο ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ)

Ποιο είναι το εδαφικό υπόστρωμα που  προωθεί την καλύτερη ανάπτυξη των φυτών ;
 Αυτό που απαιτείται από εμάς τους γεωτεχνικούς μελετητές και κατασκευαστές που έχουμε αντικείμενο τα έργα πρασίνου είναι να προσδιορίσουμε  το τι συνιστά «ποιότητα εδάφους».
Ας επανέλθουμε πάλι. Τα αστικά εδάφη μπορεί να  διασωθούν και μπορεί να μετατραπούν σε αποτελεσματικά εδάφη για την καλλιέργεια του πρασίνου ;
Είναι απαραίτητο να αντικατασταθούν ;
Η εκ νέου χρήση, του υπάρχοντος εδαφικού υλικού από τη περιοχή του έργου, για κάποιους μελετητές και κατασκευαστές πρασίνου είναι  επιλογή τους και όχι μόνο, γι’ αυτούς είναι η πιο βιώσιμη επιλογή. Κατά την άποψη τους, η επιλογή αυτή, μειώνει ή εξαλείφει τις δαπάνες για τις μεταφορές και για τις εργασίες που συνδέονται με την αφαίρεση του υπάρχοντος εδαφικού υλικού και στη συνέχεια τη προμήθεια και ανάμειξη  νέου στην περιοχή του έργου. Τέτοιες ενέργειες νομίζω ότι γίνονται με δυσκολία  μέσα στη πόλη , αλλά αντίθετα με ευκολία στα έργα πρασίνου που εκτελούνται εκτός πόλης η κατά μήκος των εθνικών οδών.
Εργο Νavarino Dunes (Φωτο ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ)
Αν δεχτούμε, τη περίπτωση -η όπως συμβαίνει και πολλές φορές,- στη  περιοχή του έργου να παραμένουν δέντρα και θάμνοι, αυτό θέτει ένα άλλο σημαντικό ζήτημα για τη μελέτη  και τη κατασκευή  στα έργα πρασίνου. Το υπάρχον  έδαφος έχει διαδραματίσει σοβαρό  ρόλο στην ανάπτυξη του διατηρητέου πρασίνου. Έτσι αν χρειαστεί για τις ανάγκες του έργου η αφαίρεση του υπάρχοντος εδαφικού υλικού και η διάστρωση νέου, αυτές οι εργασίες πρέπει να γίνουν με λεπτούς χειρισμούς και η σύνθεση και οι ιδιότητες του να μη προκαλέσουν βλάβη στη διατηρητέα βλάστηση.
Ελπίζω ότι μπορούμε στο μέλλον στη χώρα μας, με τις έρευνεςαπό τα εδαφολογικά εργαστήρια των πανεπιστημίων και ερευνητικών ινστιτούτων, να έχουμε τη πληροφόρησηγια τα εδάφη στις αστικές περιοχές, για τις ιδιότητες τους, για το αν είναι ποιοτικά και τη δυνατότητα χρήση τους στα έργα πρασίνου.
Αυτό θα μας βοηθήσει ώστε να μπορούμε να διαμορφώσουμε τις αντιλήψεις και τις συμπεριφορές μας γύρω από την παροχή στο αστικό πράσινο  με αυτό το πιο πολύτιμο πόρο.
            Οι ανάγκες  των έργων πρασίνου, οι απαιτήσεις για ποιοτικό  εδαφικό υλικό έχει οδηγήσει τις εταιρείες παρασκευασμένων φυτοχωμάτων στη παραγωγή ποιοτικών υλικών .
Στο Ηνωμένο Βασίλειο τα εδάφη που είναι κατάλληλα για καλλιέργεια μεγάλων δέντρων, θάμνων και γενικά του πρασίνου πρέπει να πληρούν τη πρότυπη προδιαγραφή  BS 3882-2015.
Για τη πρότυπη αυτή προδιαγραφή θα αναφερθούμε πάρα κάτω. Στη χώρα μας  δεν υπάρχουν πρότυπες προδιαγραφές για το εδαφικό υλικό η καλύτερα για τα εδαφικά υποστρώματα ανάπτυξης των φυτών στα έργα πρασίνου.
κήπος αρωματικών με προσθήκη αμμου  και οργανικών στο εδαφος (εργο Πάρκο Γουδέ Σπάρτη Φωτογραφία: ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ)

Πρότυπες τεχνικές προδιαγραφές για το εδαφικό υλικό η για το εδαφικό υπόστρωμα ανάπτυξης των φυτών
·         Το βρετανικό πρότυπο BS 3882: 2015 - Προδιαγραφή για εδαφικό υλικό
            Το εδαφικό υλικό όπως προαναφέρθηκε είναι ένα ζωτικής σημασίας συστατικό των περισσότερων έργων ανάπλασης πρασίνου. Το φάσμα των εφαρμογών αυξάνεται συνεχώς. Για παράδειγμα, στις πόλεις της Αμερικής και της Ευρώπης όπως έχουμε μάθει από τη βιβλιογραφία, ο τρόπος διαχείρισης  του νερού της βροχής (stormwatermanagement) γίνεται, χρησιμοποιώντας τα  χαρακτηριστικά του τοπίου, δηλαδή της βλάστησης και του εδάφους, που απορροφούν και επιβραδύνουν την απορροή.
Το BS 3882 καθορίζει τις απαιτήσεις για την ταξινόμηση και τη σύνθεση του εδαφικού υλικού, προσδιορίζοντας τα χαρακτηριστικά του όπως η υφή, η οξύτητα και οι ρύποι. Περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με το τρόπο δειγματοληψίας και την εδαφολογική ανάλυση για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τις προδιαγραφές που περιγράφονται στο πρότυπο, και δίνει οδηγίες σχετικά με το χειρισμό και την προετοιμασία του χώρου, έτσι ώστε το έδαφος να μην υποβαθμίζεται κατά τη διάρκεια της εκσκαφής, της μεταφοράς - παράδοση ή την τοποθέτηση και τη διάστρωση.
Κατά τον καθορισμό των πολλαπλών χρήσεων ειδικού σκοπού, οι προμηθευτές και οι χρήστες του εδαφικού υλικού  θα πρέπει να προσδιορίζουν και να λαμβάνουν υπόψη τη προβλεπόμενη χρήση του χώρου στον οποίο αυτό θα διαστρωθεί. Έτσι ώστε οι ιδιαίτερες ιδιότητες του να είναι κατάλληλες για την επιδιωκόμενη εφαρμογή του σχεδίου  φύτευσης.
Το πρότυπο αναθεωρείται ανάλογα με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν. Π.χ. το BS 8601: 2013 - Προδιαγραφές για το έδαφος -έχει ήδη αναθεωρηθεί, με τις Προδιαγραφές για το έδαφοςBS 3882: 2015ώστε να ευθυγραμμιστεί και  να ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες εμπειρίες και στην αυξανόμενη γνώση του χρήστη.
Ολες οι φυτευσεις στο ΕΡΓΟ Παρκο Σταυρος Νιαρχος έγιναν σε έδαφος που πληρούσε πολύ αυστηρές προδιαγραφές ( Φωτογραφία: ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ)



Οι αλλαγές περιλαμβάνουν:
  • Αναθεωρημένες παραμέτρους της δοκιμής ώστε να αντικατοπτρίζουν την αυξημένη χρήση των πράσινων αποβλήτων που έγιναν κόμποστ
  • Ένα νέο τεστ οργανικής ύλης που είναι λιγότερο επιβλαβές για το περιβάλλον και την υγεία, αλλά και φθηνότερο
Το πρότυπο καλύπτει φυσικά και το εδαφικό υλικό που παρασκευάζεται από τις εταιρείες,  που το προμηθεύονται και μεταφέρεται ή αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης για τα έργα πρασίνου. Προσδιορίζει τις απαιτήσεις, τόσο για πολλαπλές χρήσεις του εδαφικού υλικού, που είναι κατάλληλο για την πλειοψηφία των αναγκών, καθώς και για εξειδικευμένες ανάγκες όπως χαμηλή γονιμότητα ή να είναι όξινα ή  ασβεστούχα εδάφη πλούσια σε CaCO3 με το pH τους να έχει αλκαλική τιμή.
Το BS 3882: 2015  είναι χρήσιμο για όσους εμπλέκονται στις αστικές αναπλάσεις, συμπεριλαμβανομένων των γεωτεχνικών μελετητών και κατασκευαστών, μηχανικών αρχιτεκτόνων, κηπουρών, για τη τοπική αυτοδιοίκηση, τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και των περιβαλλοντικών συμβούλων.
Το εδαφικό υλικό είναι ένα σημαντικό συστατικό των περισσότερων έργων του τοπίου, το οποίο παρέχει τη λειτουργία που υποστηρίζει την ανάπτυξη της βλάστησης.Αυτό επιτυγχάνεται με την παροχή  αγκύρωσης για τις ρίζες των φυτών, με αργή απελευθέρωση θρεπτικών συστατικών, με την παροχή οξυγόνου,με την αποστράγγιση της περίσσεια του νερού διατηρώντας την υγρασία και διατηρώντας την υγρασία στηρίξει την ανάπτυξη των φυτών κατά τη διάρκεια των ξηρών περιόδων. Το υποκείμενο υπέδαφος ή άλλο υπόστρωμα μπορεί να παρέχει επιπλέον βάθος ριζοβολίας, αποθήκευσης υγρασίας και αποστράγγισης.
Φυτεμενο Δωμα στο  ΕΡΓΟ Παρκο Σταυρος Νιαρχος Για την κατασκευή  φυτεμένων δωμάτων υπάρχουν συγκεκριμένες καυτευθυντηριες οδηγίες από το ΓΕΩΤΕΕ για τα εδαφικά υποστρωματα    ( Φωτογραφία: ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ)

Ανακαλύπτουμε την αλήθεια για εδαφικό υλικό?
(το παραδειγμα της Βρεττανίας που ισχύει και εδώ)
Παρά την παρουσία του σχεδόν σε κάθε έργο ανάπλασης, σε κάθε νέο δημόσιο πάρκο η σε κάθε ιδιωτική προμήθεια, το εδαφικό υλικό μπορεί συχνά να θεωρηθεί ως ένα απλό πράγμα, που προστίθεται η συμπληρώνει  κάτι άλλο. Όταν πρόκειται για την παροχή και τη διάστρωση του εδαφικού υλικού σε έργο πρασίνου έχουμε οφέλη από τη τήρηση των προτύπων,  η πλημμελής εφαρμογή  μπορεί να έχει σημαντικές νομικές και οικονομικές συνέπειες. Όπως και με πολλά άλλα προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε όλη την αγορά για τα έργα πρασίνου το εδαφικό υλικό διέπεται από ένα αυστηρό σύνολο κανόνων οι οποίοι εξασφαλίζουν ότι το τελικό προϊόν είναι κατάλληλο για το συγκεκριμένο σκοπό. Ενώ, στην επιφάνεια, το έδαφος μπορεί να μην φαίνεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολο  ή περίπλοκο προϊόν μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στη καταστροφή της βλάστησης.  Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας η επιλογή του σωστού εδαφικού υλικού που πρέπει να αναγνωρίζεται και να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.
   Χρηση εδαφους in situ με προσθηκη οργανικών και Περλίτι (Εργο ΜΕΤΡΟ Νομισματοκοπέιο Φωτογραφία: ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ)


Οι οικονομικές και νομικές επιπτώσεις από τη μη χρήση συμμορφούμενων προϊόντων
Παρά το γεγονός ότι το βρετανικό πρότυπο για εδαφικό υλικό έχει τεθεί σε εφαρμογή από το 2007, εξακολουθεί να είναι κοινό μυστικό η προσφορά κακής ποιότητας και μη συμμορφούμενο εδαφικό υλικό από όσους επιθυμούν να μειώσουν το κόστος κατασκευής του έργου. Αυτό το εδαφικό υλικό που προσφέρεται από το προμηθευτή μπορεί να προέρχεται από παλιά εργοτάξια, κέντρα ανακύκλωσης, ή άλλες αναξιόπιστες πηγές. Η χαμηλή τιμή μπορεί να είναι δελεαστική, αλλά ο επιβλέποντας και ο ανάδοχος  πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση.
Ενώ η αγορά BS-πιστοποιημένου εδαφικού υλικού μπορεί να αυξήσει ελαφρώς υψηλότερα το κόστος (το οποίο εξακολουθεί να είναι αμελητέο σε σύγκριση με τη διαφορά ποιότητας), ο πελάτης μπορεί να είναι ασφαλής γνωρίζοντας ότι αυτό που θα διαστρωθεί είναι συμβατό με τα Βρετανικά Πρότυπα.
Κυρίως, οι υπεύθυνοι για την αγορά και την εξάπλωση του μη-BS πιστοποιημένου εδαφικού υλικού  είναι και οι υπεύθυνοι για οποιεσδήποτε οικονομικές συνέπειες που μπορεί να συμβούν στο έργο ως αποτέλεσμα, κακής ποιότητας του.
Η χρήση εδαφικου υποστρωμετός με προδιαγραφές έχει ώς αποτέλεσμα εξαιρετική αναπτυξη φυτων   ( Φωτογραφία: ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ)
Για παράδειγμα, η αναγκαιότητα να γίνει προμήθεια εδαφικού υλικού για κάθε έργο ανάπλασης  που απαιτεί για την εγκατάσταση  χλοοτάπητα ή οιαδήποτε μορφή βλάστησης, είναι ένα από τα πιο άφθονα προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε όλη την αγορά. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό να υπάρχει πειρασμός να επιλέξουν φθηνό, μη συμμορφούμενο  εδαφικό υλικό , προκειμένου να διατηρήσουν το κόστος χαμηλό. Ωστόσο, ο τελικός αποδέκτης, είναι  μέσα τα δικαιώματά του, να ζητήσει γι’ αυτό το εδαφικό υλικό  να ληφθούν δείγματα από ενδεικτικές εδαφοτομές για να αναλυθούν στο εργαστήριο. Αν προκύψουν αποτυχίες από μόλυνση του ή εμφανίζει ακατάλληλες χημικές ή φυσικές ιδιότητες που θα αποτρέψουν την εγκατάσταση και ανάπτυξη  χλοοτάπητα ή των φυτών θα επιβληθούν κυρώσεις στο προμηθευτή του εδαφικού υλικού.
Δεν είναι μόνο οι χημικές ιδιότητες που μπορεί να έχουν επίδραση στην ικανότητα του εδαφικού υλικού για τη καλλιέργεια των φυτών και χλοοτάπητα.   
Εάν το προϊόν που λαμβάνεται από εργοστάσιο ανακύκλωσης που επεξεργάζεται προϊόντα εκσκαφών, τότε θα μπορούσε να περιέχει υψηλές ποσότητες από σκυρόδεμα ή άσφαλτο, τα οποία με τη σειρά τους θα είναι ανασταλτικοί παράγοντες ανάπτυξης. Ομοίως, η κακή κατασκευή του εδαφικού προφίλ, ειδικά η υπερσυμπίεση, θα αναστέλλει την ανάπτυξη των ριζών, καθώς θα εμποδίζει το νερό και τον αέρα που διαπερνά να βρίσκονται στο απαιτούμενο επίπεδο. Αυτό μπορεί εύκολα να συμβεί μέσω της υπερβολική χρήση  βαρέως μηχανολογικού εξοπλισμού και η διαχείριση των εδαφών γίνεται όταν αυτά είναι σε υγρή κατάσταση ή κακώς αποθηκευμένα.
Εάν το καθορισμένο εδαφικό υλικό που δεν συμμορφώνεται με BS3882: 2015, τότε ο προμηθευτής είναι υποχρεωμένος  να πληρώσει για την αφαίρεση και την απόρριψη του. Θα είναι, επίσης, στην ευθύνη του να καθαρίσει την επιφάνεια του έργου, να προμηθευτεί, να αντικαταστήσει και να το διαστρώσει ένα συμβατό εδαφικό υλικό και να του επιβληθούν τα επιπλέον έξοδα, όπως η άρση και μεταφορά του ακατάλληλου προϊόντος  σε χώρους υγειονομικής ταφής  και σε ορισμένες περιπτώσεις, την αγορά νέων χλοοτάπητα ή τη βλάστηση. και σε ορισμένες περιπτώσεις, η αγορά νέου χλοοτάπητα ή  βλάστησης.
 ( Φωτογραφία: ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ)




Η εφαρμογή των πρότυπων προδιαγραφών BS3882: 2015 στην Βρετανία
Προκειμένου να προσφερθούν στα φυτά, το χλοοτάπητα, και κάθε άλλη μορφής  βλάστηση η καλύτερη ευκαιρία για να αυξηθούν το εδαφικό υλικό,  θα πρέπει να αποτελείται από ένα πιστοποιημένο συνδυασμό των μετάλλων, των θρεπτικών ουσιών, το νερό, την οργανική ύλη, τον αέρα και τους ζωντανούς οργανισμούς.
Δεδομένου ότι αυτό το μίγμα μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί, φυσικά, το βρετανικό πρότυπο για το εδαφικό υλικό,  εισήχθη για να εξασφαλιστεί στους μελετητές και στους αναδόχους έργων πρασίνου, προσδιορισμένα έτοιμα σημεία αναφοράς, ώστε να μπορέσουν να τα παρέχουν στη κατασκευή. Για τον επιβλέποντα του έργου σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία, του δίνεται η δυνατότητα του ελέγχου της ποσότητας και της ποιότητας του υλικού και η πιστοποίηση των εκτελεσθεισών εργασιών. 
Το πρότυπο BS 3882: 2015 εξασφαλίζει ότι κάθε πιστοποιημένο μείγμα εδαφικού υλικού  βρίσκεται στο σωστό επίπεδο pH, για να καθοριστεί η σωστή ισορροπία οξέως /αλκάλεως, η ιδανική φυσική σύνθεση για να βοηθήσει στην αποφυγή συμπίεσης, η σωστή τιμή ηλεκτρικής αγωγιμότητας, καθώς και το ανώτατο επίπεδο ξένων προσμίξεων όπως πέτρες ή άλλα μικροτεμάχια η  αντικείμενα που  επιτρέπονται. Υπάρχουν στην αγορά κατασκευαστές του εδαφικού υλικού, με γκάμα λύσεων, επίσης ελέγχονται τακτικά, σύμφωνα με το πρότυπο  BS 3882: 2015 για να εξασφαλιστεί ότι  όλα τα προϊόντα είναι κατάλληλα για το σκοπό στις τελικές χρήσεις.
Εδαφικο υποστρωμα που εχει προετοιμαστεί εκτός εργοταξίου με κομπόστα και  προσθήκη αμμού   (Eργο Porto Bello Royal Κως Φωτογραφία: ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ)

Κάποιες σκέψεις σαν συμπέρασμα
  1.     Εν ολίγοις, η σημασία της προμήθειας και της διάστρωσης η της χρήσης γενικά του εδαφικού υλικού στην επιφάνεια του έργου, για την εγκατάσταση της βλάστησης  δεν μπορεί να υποτιμηθεί, ανεξάρτητα από τη δαπάνη.
  2.     Προσπαθώντας να μειωθεί το κόστος κατασκευής του έργου με τη μη χρήση πιστοποιημένου εδαφικού υλικού θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά τις συνθήκες ανάπτυξης για το χλοοτάπητα, τα φυτά και οποιαδήποτε άλλη βλάστηση και να οδηγήσει σε σοβαρές οικονομικές συνέπειες τον ανάδοχο άμεσα η στο μέλλον.
  3. .    Αυτό το κόστος υπερτερεί σχεδόν πάντα από την αρχική τιμή αγοράς του πιστοποιημένου εδαφικού υλικού. Τι περισσότερο, επιθυμούμε, από τις  συνθήκες ανάπτυξης των φυτών που προσφέρει και πρέπει να είναι αρκετό για να πείσει τους εργολάβους να αγοράζουν μόνο εδαφικό υλικό σύμφωνα με το Βρετανικό πρότυπο  ή άλλο αντίστοιχό. Πρότυπο που θα μπορούσε να συνάψει πχ η ΠΕΕΓΕΠ και να αποτελέσει μέρος των ΕΤΕΠ
  4.     Το BS 3882: 2015 στην Βρετανία και έτσι και τα πρότυπα που θα μπορούσαμε να έχουμε στην χώρα μας  δημιουργήθηκε για έναν λόγο, για να διασφαλιστεί ότι τηρείται η εφαρμογή της μελέτης και είναι στο χέρι του μελετητή πρασίνου μελέτης  ώστε να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα κατά την εκτέλεση του έργου .
  5.     Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πρότυπα για το εδαφικό υλικό. Έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις στις τεχνικές περιγραφές των άρθρων ΑΤΕΠ η  στη προδιαγραφή ΕΛΟΤ 1501-10-05-02-03:2009 και στις εταιρείες προμήθειας εδαφικού υλικού αλλά υστερούμε. Νομίζω ότι οι εμπλεκόμενοι στα έργα αναπλάσεων δεν πρέπει να υποτιμούν το εδαφικό υλικό, στη μελέτη πρασίνου  να υπάρχει εμπεριστατωμένη περιγραφή και πιστή εφαρμογή στην εκτέλεση του έργου, στα δημόσια έργα ο επιβλέποντας να ζητά πληροφορίες  δειγματοληψία και  εδαφολογική ανάλυση για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τις προδιαγραφές όπως αυτές περιγράφονται.
  6.     Η σύσταση ομάδας εργασίας είναι αναγκαία από ειδικούς εδαφολόγους των πανεπιστημίων , των ερευνητικών ιδρυμάτων να ερευνήσει και να προσδιορίσει η να δημιουργήσει το κάθε τύπο εδαφικού υλικού σύμφωνα με τις βιολογικές ανάγκες των φυτών, τη χρήση του χώρου π.χ. χλοοτάπητας γηπέδων κ.λ.π.
    Εδαφικο υποστρωμα ιν σιτθ που ετοιμασθηκε με προσθήκη κομπόστας και  προσθήκη αμμού   (Eργο Seaside Resort Πλημυρι Ροδος  Φωτογραφία: ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ)
ΠΗΓΕΣ
  • 1.    Εδαφολογία Νικ. Α. Πολυζόπουλου καθηγητής Α.Π.Θ.
  • 2.    Στοιχεία από το Βρετανικό πρότυπο για το εδαφικό υλικό BS 3882: 2015 British Standard Topsoils
  • 3.    Μ. Καπάνταης εδαφομείγματα - εδαφικά υποστρώματα ανάπτυξης φυτών (2014)

ΤΑ ΕΔΑΦΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ



Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχουν προέρθει από τη μακροχρόνια λειτουργία των νεκροταφείων εντός των πολεοδομικών ιστών





Ανάλογα Άρθρα:

ΦΥΤΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΔΑΦΟΥΣ






ΤΟ ΕΔΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ


Άρθρα του Μανώλη Καπάνταη:

4.