Σελίδες

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

ΡΕΙΚΙ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ (ERICA MANIPULIFLORA )

Το γένος ερείκη περιλαμβάνει 800(+) είδη, από τα οποία τρία ευδοκιμούν στην ελληνική χλωρίδα και είναι γνωστά με το όνομα ρείκια:ερείκη η δενδρώδης, ερείκη η σαρκόχρους και ερείκη η σπονδυλώδης. [ πηγή ]. Είναι ενδημικό στη Νότιο Αφρική από όπου μάλλον ξεκίνησε και μετά εξαπλώθηκε σε μεσόγγειο και πιο βόρεια. Θέλει υψόμετρα κάτω από 1000 μέτρα. Είναι φυτό με ιδιαίτερα μεγάλη μελισσοκομική αξία, αφού το μεν φθινοπωρινό, δίνει στις μέλισσες τη γύρη που χρειάζονται, για να αναδιοργανωθούν ενόψει χειμώνα, το δε ανοιξάτικο ανθοφορεί πολύ νωρίς,  με αποτέλεσμα να πιάνει τα μελίσσια στο ανοιξιάτικο ξεκίνημα.
Είτε λοιπόν πάρεις σαν αρχή της μελισσοκομικής περιόδου το φθινόπωρο (όπως σωστά λέει ο φίλος Σπύρος), είτε την άνοιξη, (όπως πιστεύουν άλλοι) τα μελίσσια θα πρωτοδουλεύψουν καλά με ρείκι!
bee
Το φθινοπωρινό ρείκι – Ερείκη η σπονδυλανθής ,( Erica manipuliflora Salisb. 1802 ) είναι μικρός φρυγανώδης θάμνος με ξυλώδη βάση. Φύλλα μικρά, άνθη πολλά, μικρά, κωδωνοειδή ρόδινα σε μακριές ταξιανθίες. Απαντάται σε θαμνότοπους και φρύγανα, ενώ συχνά καλύπτει μεγάλες επιφάνειες. Το δενδρώδες ρείκι (Erica arborea) είναι θάμνος ή δέντρο που μπορεί να φτάσει τα 3μ. Ανθίζει την άνοιξη και έχει άνθη λευκά. [ πηγή ].
Ρείκι φθινοπωρινό (Erica manipuliflora )
Μπορεί να το βρει κανείς με τα εξής ονόματα:
Ρείκι φθινοπωρινό ή κισσούρι, ξούρι, ερείκη, σπονδυλωτή, σούσουρα, τσιάρο ή χαμορείκι, ρείγκλα, άγριο ρείκι, καλούνα, πυρένι (αν έχει ακούσει κάποιος άλλα ονόματα ας μας τα πει)
Εκτός από τη μελισσοκομία, χρησιμεύει και σαν βότανο. Είναι στυπτικό, ελαφρώς ηρεμιστικό και υπνωτικό, με διουρητικές, αποχρεμπτικές και εφιδρωτικές ιδιότητες. Δρα ως αντισηπτικό και αντιφλεγμονώδες ιδιαίτερα στο ουροποιητικό σύστημα. [ πηγή ] Έχει επίσης ελαφρά ναρκωτική δράση και θέλει προσοχή στις αναλογίες των υλικών, κατά την παρασκευή των αφεψιμάτων. Χρησιμοποιείται και για τη βαφή υφασμάτων.
Οι φωτογραφίες δεν είναι και οι καλύτερες, τραβήχτηκαν σχεδόν όλες σε μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση που μου έκανε ο Μανώλης κάπου στον Υμηττό, σε μερικές μεριές που σφίζει από ζωή, αλλά με λάθος φακό στη μηχανή.
Ρείκι φθινοπωρινό (Erica manipuliflora )
Το μέλι ειρίκης ή ρεικόμελο, κρυσταλώνει γρήγορα, συχνά περιέχει και την συνεποχιακή κουμαριά με αποτέλεσμα να πικρίζει και θεωρείται μέλι υψηλής διατροφικής αξίας. Κατά τη γνώμη μου μία από τις αιτίες της αντήληψης αυτής, είναι ότι τα μελίσσια που ξεχειμωνιάζουν με ρεικόμελο πάνε καλά. Πάνε καλά όμως γιατί ο μελισσοκόμος που ξεκινά τη χρονιά του με ρείκι, είναι πιο μάχιμος από τους άλλους, έχει κάνει καλύτερους χειρισμούς και βοηθά αυτός τα μελίσσια του. Τα μελίσσια δηλαδή δεν είναι βελτιωμένα λόγο της καλής ποιότητας του ρεικόμελου, αλλά λόγω των σωστών χειρισμών του αφεντικού! Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που το ρείκι συνοδεύτε από την θεωρία ότι είναι σημαντικής διατροφικής αξίας μέλι, αλλά δεν θέλω να το αναπτύξω.
Θυμάμαι ότι πολύ πριν ασχοληθώ με τα μελίσσια, το 1994 ή μονη μου επαφή με το ρείκι, (heather) ήταν το ακατανόητων (τότε) στίχων bull in the heather των Sonic Youth…
Ρείκι φθινοπωρινό (Erica manipuliflora )
Ρείκι φθινοπωρινό (Erica manipuliflora )
(ρείκι με  ξερά άνθη)

en.wikipedia.org/wiki/Erica
 

Φέτος αποφάσισα να κάνω μια προσπάθεια να πολλαπλασιάσω ρείκι με κλαδάκια που έκοψα από ένα φυτό κοντά στα μελίσσια μου. Δεν ξέρω αν θα πιάσει, αλλά για να τα καλοπιάσω τα έβαλα σε γλαστράκια που ταιριάζουν με τα άνθη!ρείκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου