.
Πώς να αναπτυχθούν οι ορχιδέες στο εσωτερικό του σπιτιού σας;
Επιλογή της κατάλληλης ορχιδέας
Όταν αποφασίσετε να προμηθευτείτε μία ορχιδέα από το φυτώριο, προσέξτε, πέρα από την όμορφη εμφάνιση που παρουσιάζει το φυτό, να ελέγξετε την ετικέτα που θα σας πληροφορεί για την προτίμησή του στο φως, στην υγρασία, τη θερμοκρασία αέρα και τις απαιτήσεις στο πότισμα. Στη συνέχεια, ο υπάλληλος του φυτωρίου, θα σας ενημερώσει ποια ποικιλία ορχιδέαςμπορεί να αναπτυχθεί σε εσωτερικούς χώρους και θα σας βοηθήσει να αξιολογήσετε μετά από τις πληροφορίες αυτές,τις συνθήκες καλλιέργειας που θα προσφέρετε σε μια ορχιδέα, και από εκεί και μετά να κάνετε την επιλογή σας. Το φως, η θερμοκρασία, η υγρασία, η απαίτηση στο πότισμα και η λίπανση είναι αυτά που παίζουν ρόλο στη φροντίδα της ορχιδέας.
Ελάχιστες απαιτήσεις για την ανάπτυξη της ορχιδέας
Η πρώτη και σημαντικότερη μεταβλητή για την ανάπτυξη της ορχιδέας σε εσωτερικούς χώρους είναι το φως. Οι ορχιδέες που προτιμούν πολύ φως και ανεμπόδιστα από τον ήλιο, θα είναι καλά να τοποθετηθούν, σ’ ένα παράθυρο με νότιο προσανατολισμό που να δέχεται τη δέσμη του ήλιου για 6-8 ώρες.
Σ’ αυτή τη κατηγορία περιλαμβάνονται οι ορχιδέες Vandas και Angraecums.
Μέτρια-υψηλή προτίμηση στο φως έχουν οι ορχιδέες Phragmipediums, oncidiums και Dendrobiums. Αναπτύσσονται σε θέσεις που είναι φωτεινές, αλλά δεν είναι άμεσα ηλιόλουστες. Ανατολικές και δυτικές εκθέσεις είναι τοποθεσίες συχνά που έχουν μέσο έως υψηλό φωτισμό, παρά το γεγονός ότι μια δυτική έκθεση μπορεί να είναι και θερμότερη. Η ένταση του φωτός είναι μεν ίδια, αλλά έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα.
Μέτριος έως χαμηλός φωτισμός ενδείκνυται για τις ορχιδέες Phalaenopsis και Paphiopedilums και πρέπει νατοποθετούνται σε ανατολικά ή δυτικά παράθυρα που δεν είναι άμεσα εκτεθειμένα στον ήλιο. Επίσης μπορεί να τοποθετηθούν σε χώρους με ανοικτή βόρεια έκθεση που δεν παρεμποδίζεται το διάχυτο φως.
Συνθήκες με χαμηλό ή περιορισμένο φωτισμό είναι συνήθως εκθέσεις βόρειες ή οποιαδήποτε έκθεση όπου το φως είναι αποκλεισμένο από τη προεξοχή της στέγης, από τα δέντρα ή από τα γειτονικά κτίρια.
Κατάληλες θερμοκρασίες για τις ορχιδέες
Γενικά, οι ορχιδέες ως προς τις απαιτήσεις τους στη θερμοκρασία μπορούν να ομαδοποιηθούν σε τρεις κατηγορίες: αυτές που θέλουν θέσεις δροσερές, ζεστές και ενδιάμεσες.
Αγοράστε ένα θερμόμετρο μέγιστης και ελάχιστης τιμής για τη μέτρηση της θερμοκρασίας στη θέση που τοποθετείτε την ορχιδέα σας. Μετά από αυτό, η επιλογή της κατάλληλης ορχιδέας είναι απλή. Σε θέσεις που έχουν φωτισμό, μερικές ορχιδέες προσαρμόζονται εύκολα σε περισσότερες από μία σειρά διαφορετικές θερμοκρασίες.
Η θερμοκρασία επηρεάζει μια ορχιδέα στη συνολική ανάπτυξη της και κυρίως τις συνήθειες στην ανθοφορία. Η πιο κρίσιμη στιγμή για ορχιδέες είναι κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν πολλές από αυτές ετοιμάζονται να ανθίσουν.
Ο ρόλος της υγρασίας στην ανάπτυξη της ορχιδέας
Οι περισσότερες ορχιδέες που θα καλλιεργήσετε σε εσωτερικό χώρο του σπιτιού σας, προέρχονται από τροπικές περιοχές, και τα περισσότερα τροπικά μέρη είναι πολύ πιο υγρά από τη μέση υγρασία που επικρατεί στο καθιστικό σας.
Οι ορχιδέες αναπτύσσονται καλύτερα αν μπορείτε να ενισχύσετε την υγρασία στην άμεση περιοχή καλλιέργειας τους με την ομαδοποίηση των φυτών σας, και παράλληλα πρέπει να στραγγίζουν καλά.
Για να βοηθήσετε τα φυτά δημιουργείστε ένα δίσκο που να περιέχει βότσαλα και μετά τοποθετείστε πλαστικό δικτυωτό πλέγμα επάνω στα βότσαλα, στη συνέχεια, προσθέσετε νερό, ακριβώς κάτω από το δικτυωτό πλέγμα που να διαβρέχει έως τη κορυφή των βότσαλων. Τοποθετήστε τις γλάστρες με τα φυτά σας πάνω από το δικτυωτό πλέγμα.
Η εμπειρία σας από τη φροντίδα στις ορχιδέες θα σας κάνει να μάθετε ακόμα περισσότερα στοιχεία για να διατηρήσετε τις ορχιδέες σας υγιείς.
Το πότισμα στις ορχιδέες
Όποιος έχει δει ποτέ, να ποτίζονται ορχιδέες, γνωρίζει ότι το περισσότερο νερό σχεδόν αμέσως απορρέει από το κάτω μέρος της γλάστρας. Επειδή το εδαφικό υπόστρωμα που φυτεύονται οι ορχιδέες στη γλάστρα αποτελείται από μίγμα φλοιών και όχι χώμα, αυτές πρέπει να ποτιστούν διαφορετικά.
Ο στόχος είναι το κάθε σωματίδιο του «εδαφικού» μίγματος, να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερο νερό. Πρέπει να δώσετε στο εδαφικό υπόστρωμα αρκετό χρόνο για να απορροφήσει το νερό. Έτσι τοποθετήστε ολόκληρη τη γλάστρα μέσα σε μια λεκάνη με νερό για 10 έως 15 λεπτά, στη συνέχεια, τη σηκώνετε έξω και αφήστε το υπερβολικό νερό να στραγγίζει πριν τοποθετήσετε τη γλάστρα πίσω στη θέση της. Η τεχνική αυτή λειτουργεί καλά για ορχιδέες σε κεραμικές γλάστρες. Δεδομένου ότι η άργιλος είναι πορώδης, το νερό διαπερνά τα τοιχώματα της γλάστρας και απορροφάται από το υλικό του εδαφικού μίγματος.
Εάν η ορχιδέα σας είναι φυτεμένη σε πλαστική γλάστρα, τη βάζουμε σε μια άδεια λεκάνη και στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό. Εάν τοποθετήσετε τη πλαστική γλάστρα σε μία λεκάνη που είναι ήδη γεμάτη με νερό, τότε το νερό θα ανεβάσει το φλοιό του εδαφικού μίγματος εκτός, και τα κομμάτια από αυτό θα επιπλέουν μακριά από τις ρίζες της ορχιδέας.
Σε αυτή την περίπτωση, προσθέστε νερό στη γλάστρα κάτω από το χείλος της και αφήστε το να καθίσει για 10 έως 15 λεπτά, στη συνέχεια, να αποστραγγίσει και να επιστρέψετε την ορχιδέα στο χώρο της.
Πόσο συχνά πρέπει ποτίζετε την ορχιδέα σας; εξαρτάται από:
- Το είδος ορχιδέας: αν είναι ανθεκτική στην ξηρασία ή όχι;
- Το είδος της γλάστρας: αυτές που κατασκευάζονται από πορώδη υλικά στεγνώνουν πιο γρήγορα από ό, τι οι γλάστρες από υλικό χωρίς πόρους.
- Το είδος του εδαφικού μίγματος : το υπόστρωμα από βρύα χρειάζεται νερό λιγότερο συχνά από το μίγμα φλοιών.
- Τη θερμοκρασία του αέρα: τα φυτά στεγνώνουν γρηγορότερα σε υψηλότερες θερμοκρασίες.
- Την υγρασία του αέρα: τα φυτά στεγνώνουν πιο γρήγορα σε ξηρό αέρα.
- Το φως: τα φυτά που αναπτύσσονται σε περιοχές με πολύ φως χρειάζονται περισσότερο νερό.
Σε γενικές γραμμές, οι ανεκτικές ορχιδέες στη ξηρασία, είναι οι Cattleyas, Oncidiums και Dendrobiums και το πότισμα σε αυτή την κατηγορία γίνεται μία φορά την εβδομάδα. Περισσότερο από τις άλλες, όπως οι ορχιδέες Miltonias, Paphiopedilums και Phragmipediums , θέλουν πότισμα κάθε 4 έως 5 ημέρες.
Το ξεκίνημά σας στο πότισμα, θα γίνει με τέτοιο τρόπο που θα έχει στόχο να το προσαρμόσετε πάνω κάτω, σύμφωνα με τις συνθήκες που επικρατούν στο εσωτερικό του σπιτιού σας.
Το πότισμα στις ορχιδέες κάθε φορά γίνεται επιμελώς και, στη συνέχεια, αφήστε το εδαφικό υπόστρωμα να στεγνώσει καλά πριν ξεκινήσετε να ποτίσετε πάλι.
Η λίπανση στις ορχιδέες
Κατά την καλλιεργητική περίοδο, η λίπανση στις ορχιδέες γίνεται μία ή δύο φορές το μήνακαθώς το λίπασμα θα προωθήσει την υγιή ανάπτυξη και ισχυρή ανθοφορία στο φυτό. Το λίπασμα θα πρέπει να είναι πλήρες με προτεινόμενο λίπασμα 20-20-20.
Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, όταν παράγονται νέα φύλλα, μπορεί να λιπάνετε κάθε φορά καθώς ποτίζετε. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ποτίσετε χωρίς λίπασμα τουλάχιστον μια φορά το μήνα για να ξεπλύνετε τη περίσσεια των αλάτων του λιπάσματος από το μίγμα των φλοιών του εδαφικού υποστρώματος και να αποφευχθεί το έγκαυμα στις ρίζες από το λίπασμα .
Το φυτώριο ΦΥΣΗ διαθέτει προσωπικό καταρτισμένο που μπορεί να σας ενημερώσει και να σας λύσει κάθε απορία για να έχετε άρτια φροντίδα στις ορχιδέες σας.
Κείμενο:
Μανώλης Καπάνταης Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος
Μανώλης Καπάνταης Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος
Φωτογραφίες Φυτώριο ΦΥΣΗ
ΦΥΤΩΡΙΟ «ΦΥΣΗ»
ΦΥΤΩΡΙΟ «ΦΥΣΗ»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου