Σελίδες

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Δασική Βοτανική – Αυτοφυή δέντρα και θάμνοι της Ελλάδας





Το βιβλίο «Δασική Βοτανική – Αυτοφυή δέντρα και θάμνοι της Ελλάδας» του Γεώργιου Κοράκη, Επίκουρου Καθηγητή του ΔΠΘ, διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο. Προστέθηκε στο Αποθετήριο «Κάλλιπος» το οποίο είναι ένας ιστοτόπος συλλογής συγγραμμάτων, βοηθημάτων και μαθησιακών αντικειμένων, που παρήχθησαν στα πλαίσια του Έργου «Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα».
Φιλοδοξία του Αποθετηρίου είναι η συστηματική καταγραφή, οργάνωση και μακροχρόνια διατήρηση των συγγραμμάτων και μαθησιακών αντικειμένων της ακαδημαϊκής κοινότητας.


Απόσπασμα του βιβλίου Δασικής Βοτανικής, απεικονίζεται η Pinus heldreichii (Ρόμπολο)
Το βιβλίο  αποτελεί το κύριο σύγγραμμα του αντίστοιχου μαθήματος και απευθύνεται στους προπτυχιακούς φοιτητές των Τμημάτων Δασολογίας, Περιβάλλοντος και Οικολογίας των ΑΕΙ και ΤΕΙ της Ελλάδας. Η Δασική Βοτανική είναι εφαρμοσμένος κλάδος της Δασολογικής επιστήμης και εξετάζει τα ξυλώδη φυτικά είδη των χερσαίων οικοσυστημάτων. Τα είδη αυτά, δέντρα και θάμνοι, παρουσιάζονται στο βιβλίο από συστηματική και διαχειριστική άποψη.
Τα ξυλώδη είδη παρουσιάζονται σύμφωνα με την πρόσφατη συστηματική ταξινόμηση και επικαιροποιημένη ονοματολογία.
Στο υλικό του βιβλίου περιλαμβάνεται:
– Η περιγραφή των μορφολογικών χαρακτήρων και διαγνωστικών στοιχείων ταυτοποίησης και αναγνώρισης των ειδών με κείμενο και εικόνες.
– Η γεωγραφική τους εξάπλωση στην Ελλάδα καθώς και η παγκόσμια κατανομή.
– Οι βιολογικές τους απαιτήσεις και ο βιότοπος τους.
– Το καθεστώς διατήρησης και προστασίας των ειδών, ειδικά σε σχέση με την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Οδηγία Natura 2000-«Περί Οικοτόπων»), τους διεθνείς καταλόγους προστατευόμενων ειδών, αλλά και την ελληνική νομοθεσία για την χλωρίδα.
Το σύγγραμμα δομείται σε κεφάλαια που αντιστοιχούν σε γένη σπερματοφύτων. Περιλαμβάνει συνολικά 63 γένη.
Μετά την εισαγωγή περιέχεται ένα κεφάλαιο που αναφέρεται στην περιγραφή και διάρθρωση της δασικής βλάστησης της Ελλάδας.
Το βιβλίο περιλαμβάνει σε μεγάλο ποσοστό έγχρωμες εικόνες που απαιτούνται για την αναγνώριση των ειδών καθώς και εικόνες βιοτόπων. Το ποσοστό εικονογράφησης εκτιμάται, κατά προσέγγιση, σε 70% της συνολικής έκτασης του βιβλίου.
Η χρήση του βιβλίου προορίζεται για
– Μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, διδάσκοντες, φοιτητές και σπουδαστές προπτυχιακών και μεταπτυχιακών κύκλων σπουδών.
– Επιστήμονες και επαγγελματίες του βιολογικού και γεωτεχνικού κλάδου, γραφεία περιβαλλοντικών μελετών.
– Οικοξεναγούς, οικοπεριηγητές, στελέχη τουριστικών επιχειρήσεων, εθελοντές περιβαλλοντικών οργανώσεων, ορειβάτες, ερασιτέχνες βοτανικούς και φυσιοδίφες.
Μπορείτε να κάνετε λήψη του βιβλίου από ΕΔΩ μεσα από την σελίδα http://www.kallipos.gr/ 
Δεν έχουμε παρά να εκφράσουμε τα συγχαρητήρια μας τόσο για την ποιότητα της έκδοσης, όσο και για την δωρεάν διάθεση του βιβλίου και να ευχηθούμε να ακολουθήσουν παρόμοιες προσπάθειες σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα των περιβαλλοντικών επιστημών.

1 σχόλιο: