Σελίδες

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

ΠΑΛΕΤΟΚΗΠΟΙ.....

Ενας πραγματικά όμορφα διαμορφωμένος χώρος, από παλέτες και όχι μόνο !!!

Παγκάκια... τραπεζάκι... deck.. ζαρντινιέρες.... πέργκολα από κορμούς... γκαζόν περιμετρικά... οι φοίνικες πίσω... ακόμα και λιμνούλα διακρίνουμε !!! Ολα αυτά σκεπασμένα ίσως με πολυκαρμπονικό ή plexi glass !!   





Ας δούμε και έναν όμορφο βραχόκηπο με παλέτες ζαρντινιέρες 










ΠΉΓΗ: apleskataskeues.blogspot.gr/


Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Οι δύο νέοι πίσω από το πρώτο Green Spot της Θεσσαλονίκης! Πηγή: www.lifo.gr

Γνωρίσαμε τον Δημήτρη Θεοδωράκο και τη Μαριάννα Συμεωνίδου που αποφάσισαν να βάψουν «πράσινη» την πόλη. 
Πηγή: www.lifo.gr

φωτογραφία: Γιώργος Πλανάκης / LIFO [φωτογραφίες: Γιώργος Πλανάκης / Ελένη Σαμαρά]  
Αν έχεις περάσει από την Παλαιών Πατρών Γερμανού θα το έχεις δει. Πιθανότατα να έχεις καθίσει να πάρεις και μία ανάσα πριν συνεχίσεις τη διαδρομή σου. Το πρώτο Green Spot της Θεσσαλονίκης, ένας μικρός φορητός κήπος στο κέντρο της, είναι γεγονός! «Τα green spots αποτελούν μικρούς φορητούς κήπους με πυκνή φύτευση, οι οποίοι τοποθετούνται στην άκρη του δρόμου καταλαμβάνοντας μια θέση ελεγχόμενης στάθμευσης. Η λογική στη οποία βασίζεται η ιδέα των green spots είναι ότι μετακινούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε διάφορα σημεία μέσα στην πόλη και αυτό δίνει ένα διαδραστικό και ουσιαστικό χαρακτήρα στην παρέμβαση. Ανάλογα με τη μετακίνηση ανανεώνεται και το φυτοτεχνικό υλικό με εποχιακά φυτά. Επιπλέον, η κατασκευή λειτουργεί και σαν στοιχείο αστικού εξοπλισμού καθώς χρησιμοποιείται και σαν κάθισμα επιτρέποντας στους περαστικούς να ξεκουραστούν. Στόχος αυτών των μικρών κινούμενων κήπων είναι αφενός να ενισχύσουν το αστικό πράσινο προσφέροντας μια όαση μέσα στην πόλη, αφετέρου στοχεύουν στο να μετατρέψουν το μονότονο αστικό τοπίο σε κάτι ξεχωριστό, ενθαρρύνοντας τον κόσμο να ανακαλύψει την περιοχή, προσφέροντας μια γεύση φύσης στους περαστικούς και ανακουφίζοντας τους από την άσφαλτο και το τσιμέντο. Τα green spots είναι η απάντηση στην απαίτηση των κατοίκων της Θεσσαλονίκης για περισσότερο πράσινο στους δρόμους και στοχεύουν να αποτελέσουν ένα αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό της περιοχής», αναφέρει ο Δημήτρης. 

φωτογραφία: Ελένη Σαμαρά / LIFO 
Μαζί με τη Μαριάννα μελέτησαν προσεκτικά την ιδέα του εξωτερικού και τη μετέφεραν στην δημοτική αρχή για να γίνει πράξη. «Στην ουσία το green spot αποτελεί υιοθέτηση καλής πρακτικής από το εξωτερικό, στην οποία βασιστήκαμε και προσαρμόσαμε στα δεδομένα της Θεσσαλονίκης. Η ιδέα είναι βασισμένη στο επιτυχημένο παράδειγμα των parkmobiles του Σαν Φρανσίσκο. Αποτελούν συνέχεια του, επίσης, επιτυχημένου πειράματος των parklets. Πρόκειται για μια ορθογώνια μεταλλική (χαλύβδινη) κατασκευή που παραπέμπει σε κοντέινερ, το σχήμα τους μιμείται τις διαστάσεις ενός αυτοκινήτου, έχει μήκος 4 μέτρα, πλάτος 1,5 μέτρο και ύψος 1 μέτρο. Στην μπροστινή πλευρά υπάρχει τοποθετημένο ένα ξύλινο παγκάκι μήκους 2,5 μέτρων. Η ιδέα του Green Spot εντάσσεται σε μια ευρύτερη καμπάνια υπό τον γενικό τίτλο «REACT NOW 4 THESS» σε συνεργασία με το περιοδικό «Επιλογές» και την Διεύθυνση Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης. Η πρεμιέρα αυτής της σημαντικής προσπάθειας γίνεται με την τοποθέτηση του πρώτου Green Spot στην Θεσσαλονίκη, μία ιδέα που υλοποιήθηκε με την πολύτιμη υποστήριξη της εταιρίας MED, η οποία χρηματοδότησε την κατασκευή του Green Spot, των φυτώριων Βασιλειάδη που παρείχαν το φυτικό υλικό και του γραφείου οπτικής επικοινωνίας, elmo+savvidis, από τη Γερμανία, το οποίο είναι υπεύθυνο για την οπτική ταυτότητα του project», καταλήγει ο νεαρός φοιτητής. «Οι πρώτες εντυπώσεις από τους περαστικούς αλλά και από τους περιοίκους είναι πολύ θετικές. Από την πρώτη στιγμή που τοποθετήθηκε υπήρξε έντονο ενδιαφέρον και περιέργεια από τον κόσμο για το τι ακριβώς είναι, ήδη ο κόσμος το έχει αγαπήσει και πολλοί είναι αυτοί που κάθονται και απολαμβάνουν το green spot. Έτσι, ελπίζουμε σύντομα πέρα από green spot να αποτελέσει και «hot spot» για τους περαστικούς», τονίζει η Μαριάννα και μου δείχνει φωτογραφίες από παλιότερες «πράσινες» δράσεις. «Γενικότερα θεωρούμε τους εαυτούς μας ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένους σε περιβαλλοντικά θέματα. Στο παρελθόν έχουμε λάβει μέρος εθελοντικά σε καθαρισμούς αλλά και σε αρκετές δράσεις σχετικές με το περιβάλλον, όπως το πολύ επιτυχημένο green party που διοργανώνει κάθε χρόνο ο δήμος Θεσσαλονίκης και έχει γίνει πλέον θεσμός. Αυτή την φορά θέλαμε, όμως, να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπάνω και σαν ενεργοί πολίτες μπήκαμε στην διαδικασία να προτείνουμε κάτι πιο συγκεκριμένο και εύκολα υλοποιήσιμο. Η υλοποίηση του green spot αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα της συνεργασίας σε εθελοντικό επίπεδο που μπορεί να υπάρξει μεταξύ του δήμου και των πολιτών.  

 φωτογραφία: Ελένη Σαμαρά / LIFO 
Παράλληλα, πριν από δυο χρόνια περίπου υλοποιήσαμε το «The Re-Cycling project- Φυτεύοντας ποδήλατα» και σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για μία ιδέα από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από το Τορόντο του Καναδά, το αντίστοιχο Good Bike Project. Η φιλοσοφία της ιδέας ήταν ότι παίρναμε παλιά ποδήλατα τα οποία ήταν μη λειτουργικά-χαλασμένα και δεν μπορούσαν να επιδιορθωθούν, τα βάφαμε σε έντονα χρώματα όπου κάθε χρώμα συμβόλιζε και κάτι διαφορετικό, τοποθετούσαμε μια γλάστρα με λουλούδια πάνω σε κάθε καλάθι ποδηλάτου και τα δέναμε σε διάφορα σημεία μέσα στην πόλη. Με αυτήν την εικαστική παρέμβαση θέλαμε να κάνουμε περισσότερο αισθητή την παρουσία του ποδηλάτου στην πόλη και να δώσουμε μια χαρούμενη και συνάμα πράσινη νότα στο γκρίζο της πόλης. Αυτή την περίοδο σχεδιάζουμε και κάποιες άλλες «πράσινες» παρεμβάσεις οι οποίες θα έχουν περισσότερο εφήμερο χαρακτήρα και θα στοχεύουν στην αισθητική βελτίωση της πόλης καθώς και στην τόνωση της περιβαλλοντικής συνείδησης. Επίσης, είμαστε στην αναζήτηση νέων χορηγών ώστε να εγκαινιάσουμε και νέα green spots σε νέα σημεία». Στην πρωτοβουλία αναφέρθηκε και ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος είπε αμέσως το «ναι» στην ιδέα του Δημήτρη και της Μαριάννας.   

φωτογραφία: Ελένη Σαμαρά / LIFO 
«Η γενική έλλειψη χώρων πρασίνου αλλά και το αρνητικό φορτίο των σταθμευμένων στους δρόμους αυτοκινήτων, καθιστούν τη Θεσσαλονίκη ιδανική για την τοποθέτηση green spots. Αυτός ήταν και ο λόγος που είπαμε «ναι» στην ιδέα του Δημήτρη και της Μαριάννας. Πριν 3,5 χρόνια το μότο μας ήταν «μόνο μαζί μπορούμε να αλλάξουμε την πόλη προς το καλύτερο» και το εννοούσαμε. Νομίζω ότι το παράδειγμα τους είναι μια κατάκτηση της επιλογής που ακολουθήσαμε τα τελευταία χρόνια: ανοιχτές αντένες στην κοινωνία, διαρκής επικοινωνία με τους πολίτες, πρόθυμοι να βοηθήσουμε στην υλοποίηση έξυπνων ιδεών. Δεχόμαστε προτάσεις από ανθρώπους που ταξιδεύουν, που σερφάρουν στο διαδίκτυο και βλέπουν ωραία πράγματα που γίνονται σε άλλες πόλεις αλλά και πως θα μπορούσαν να τα μεταφέρουν στη Θεσσαλονίκη, ώστε να κάνουν κάποιες άμεσες και φθηνές παρεμβάσεις στο αστικό τοπίο. Ένας μεγάλος αριθμός πολιτών ανταποκρίνεται, το εθελοντικό κίνημα μεγάλωσε, νέα παιδιά αλλά και πολίτες με νέες ιδέες έρχονται κοντά μας και βοηθούν σε δράσεις που βελτιώνουν το αστικό περιβάλλον. Όλο και πιο συχνά, οι ενεργοί πολίτες προτείνουν αλλά και πολίτες με αυξημένη κοινωνική ευαισθησία βοηθούν στη χρηματοδότηση παρεμβάσεων, χάρη στις οποίες μια γειτονιά μπορεί να αλλάξει άμεσα, έτσι ώστε να δώσει μια ευχάριστη νότα και ένα χαμόγελο τόσο στον κόσμο που ζει εκεί όσο και στους περαστικούς.   Logo: elmo+savvidis Πιο έμπειροι και πιο συνειδητοποιημένοι πια, συνεχίζουμε προγράμματα που λόγω έλλειψης πόρων αλλά και της γραφειοκρατίας δεν πρόλαβαν να υλοποιηθούν. Επίσης, έχουμε μπροστά μας την πρόκληση της απορρόφησης πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα. Φυτεμένα δώματα, κήποι βροχής, βιοκλιματικές αναπλάσεις αλλά και δενδροφυτεύσεις, πεζοδρομήσεις, λαμπτήρες φωτισμού χαμηλής κατανάλωσης είναι πλέον μέσα στο πράσινο «μενού» μας. Συνεχίζουμε, επίσης, τη συνεργασία μας με οργανωμένους φορείς κι επιμελητήρια, με εθελοντικές ομάδες της πόλης, για τη μεταφορά καλών πρακτικών από πόλεις του εξωτερικού, για τη δημιουργία καινοτόμων κι εξωστρεφών λύσεων. Ο αγώνας για την αλλαγή νοοτροπίας της κοινωνίας αλλά και για την καθιέρωση «πράσινων» παρεμβάσεων είναι πλέον ο καθημερινός αγώνας όλων μας». Πηγή: www.lifo.gr

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

H Πευκοκάμπια η Πυτιοκάμπια

Εξάπλωση
Το φυλλοφάγο αυτό έντομο απαντάται κυρίως στις χώρες της μεσογειακής λεκάνης, καθώς και στην Πορτογαλία. Ακόμη, υπάρχει σε περιοχές της Ελβετίας, της Ουγγαρίας και της Βουλγαρίας
Στη χώρα μας το 1983 βρέθηκε σε όλα σχεδόν τα πευκοδάση μέχρι τα 1800 μ. (περιοχή Ολύμπου), με εξαίρεση τις περιοχές Φουρνά, Καρπενησίου και Χίου (Αβτζής 1983).

Ξενιστές
Στη πρώτη σειρά έρχονται τα είδη του πεύκου και στη δεύτερη τα διάφορα είδη κέδρου (Schwenke 1978). Ανάμεσα σε τρία θερμόφιλα είδη πεύκου (P. brutiaP. pinea και P. radiata) αποδείχθηκε πειραματικά, ότι η P. pinea (κουκουναριά) είναι η πιο ανθεκτική και η P. radiata η πιο ευπαθής (Ανtzis 1986).


Μορφολογία
Τα μπροστινά φτερά των ακμαίων έχουν χρώμα καφέ-σταχτί με σκοτεινές εγκάρσιες γραμμές, και τα πίσω είναι άσπρα με μία χαρακτηριστική σκοτεινή κηλίδα στην εσωτερική τους γωνία (Εικ. 3). Οι κεραίες του μεγαλύτερου θηλυκού είναι κτενοειδείς και του μικρότερου αρσενικού είναι φτερωτές.
Τα αυγά τοποθετούνται σε κυλίνδρους γύρω από βελόνες, σπάνια γύρω από λεπτούς κλαδίσκους, και καλύπτονται με λέπια, τα οποία υπάρχουν στο πίσω μέρος της κοιλιάς της θηλυκής πεταλούδας (Εικ. 4 επόμενης σελίδας).
'Εχει πέντε προνυμφικά στάδια. Η προνύμφη του πέμπτου σταδίου είναι 30-40 χιλ. Το επάνω μέρος του σώματός της είναι σταχτί με φυμάτια με πορτοκαλόχρωμες τρίχες, και το κάτω μέρος καστανοκίτρινο (Εικ. 5 επόμενης σελίδας). Η νύμφη σχηματίζεται στο έδαφος μέσα σε ένα λεπτό βομβύκιο, έχει μήκος 15-17 χιλ. και χρώμα καστανό.

Βιο-Οικολογία
Έχει μια γενιά το χρόνο και τα τέλεια πετούν περίπου τον Αύγουστο. Η πτήση πραγματοποιείται νωρίτερα σε υψηλότερες θέσεις στα βόρεια όρια εξάπλωσης του εντόμου, από ότι σε χαμηλότερες και θερμότερες περιοχές.
Τα αρσενικά κατά κανόνα εμφανίζονται πριν από τα θηλυκά και μπορούν να πετάξουν καλύπτοντας αποστάσεις μέχρι και 2 χιλιομέτρων.
Το θηλυκό ακμαίο αμέσως μετά την έξοδό του από το βομβύκιο παράγει μία φερομόνη, με την οποία προσελκύει το αρσενικό. Μετά τη σύζευξη, ακολουθεί η ωοτοκία σε κυλίνδρους. Κάθε κύλινδρος έχει 70 μέχρι 300 αβγά.

Οι προνύμφες του πρώτου σταδίου τρώγουν τις βελόνες κατά μήκος, οι οποίες στη συνέχεια ξεραίνονται και κυρτώνονται. Μπορούν να κατασκευάσουν μέχρι και 5 φωλιές σε διαφορετικά σημεία πάνω στο δέντρο.
Οι προνύμφες του δεύτερου σταδίου σχηματίζουν πιο μεγάλες και πιο συνεκτικές φωλιές, και αλλάζουν 3-4 φωλιές
.

Η πιτυοκάµπη ή κάµπια των πεύκων ή λιτανεύουσα κάµπια αποτελεί έναν από τους πιο ζηµιογόνους οργανισµούς για τα πεύκα. Είναι νυχτόβιο λεπιδόπτερο και το προνυµφικό στάδιο του εντόµου προσβάλλει µαζικά τις βελόνες όλων των ειδών πεύκης, ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται σε φτωχά και υποβαθµισµένα εδάφη, µε αποτέλεσµα να απογυµνώνονται οι κόµες των δέντρων, να µειώνεται η αυξητική τους δραστηριότητα και να υποβαθµίζεται η αισθητική εµφάνιση αυτών. Εκτός από το πρόβληµα που δηµιουργεί η προσβολή στα δένδρα, η επαφή µε τις προνύµφες του είδους αυτού, προκαλεί στον άνθρωπο έντονο κνησµό και συχνά αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήµατα, µια που οι κάµπιες, όταν νιώθουν πως απειλούνται, εκτοξεύουν στον αέρα µικροσκοπικά τριχίδια, τα οποία περιέχουν τοξίνη που προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις. 
            Η αντιµετώπιση των εντόµων αυτών θα γίνει µε βιολογική καταπολέµηση δηλ. ψεκασµό µε χρήση βιο-παρασκευασµάτων µε βάση το βακτήριο Bacillus thurigiensis, από τον αέρα και από το έδαφος κατά την περίοδο Σεπτεµβρίου – Νοεµβρίου, κατά την οποία το έντοµο βρίσκεται στο  στάδιο της προνύµφης.
Ο bacillus thuringiensis-var kustaki (βάκιλος της Θουριγγίας), είναι βιολογικό εντοµοκτόνο στοµάχου, µε εκλεκτική δράση κατά των προνυµφών των λεπιδόπτερων, δρα µε την κατάποση,
µε την οποία οι προνύµφες σταµατούν να τρέφονται και σε µερικές µέρες πεθαίνουν.  Η διενέργεια ψεκασµών κάλυψης, µέχρι απορροής, της κόµης των πεύκων σε επιλεγµένες χώρους, όπου έχει διαπιστωθεί το πρόβληµα.  

        Συγχρόνως, το συγκεκριµένο εντοµοκτόνο δεν είναι τοξικό για τον άνθρωπο, για άλλα θηλαστικά, για διάφορα έντοµα και κυρίως για τις µέλισσες. Οι εργασίες περιλαµβάνουν τις απολύτως απαραίτητες παρεµβάσεις για την καταπολέµηση του εντόµου στον τρέχοντα βιολογικό κύκλο και τη διατήρηση του πληθυσµού του σε χαµηλά επίπεδα.  

 Το διάλυμα  για να υπάρχει πλήρη κάλυψη των πεύκων υπολογίζεται σε περίπου 100 λίτρα ανά  ακμαίο  πεύκο με δραστική ουσία  το 0,05% (σε αναλογία 50 gr/100lt H2O).
 Κ. Τάτσης 

Πηγή: http://www.minagric.gr/greek/agro_pol/dasika/Pityocampa/Pityocampa.htm
για πληροφορίες καταπολέμησης info@topiodomi.gr   ή  2106017403