Σελίδες

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

O ρόλος και οι τάσεις της Αρχιτεκτονικής τοπίου

 Amanzoe Hotel Kρανιδι
Ο σχεδιασμός του τοπίου οφείλει να προσφέρει λύσεις που πέραν της αισθητικής βελτίωσης των αστικών χώρων πρασίνου να επιφέρουν βελτίωση και του μικροκλίματος. Πυκνές φυτεύσεις και επιλογή φυτικών ειδών με μεγάλη βιοκλιματική προσφορά και μικρές σχετικά απαιτήσεις σε νερό, όπως δένδρα, θάμνοι και αναρριχώμενα της μεσογειακής χλωρίδας, συντελούν στη μείωση των υψηλών θερμοκρασιών κατά τους θερινούς μήνες, του κυκλοφοριακού θορύβου και των αιωρούμενων σωματιδίων. Αναρριχόμενα είδη σε πέργκολες μπορούν να προσφέρουν 
θερμομόνωση σε δώματα και αυλές, καθώς και κάθετες επιφάνειες κατοικιών, με χαμηλό κόστος εγκατάστασης και συντήρησης και χαμηλή υδατοκατανάλωση. 
 ΑΜΑΝΖΟΕ HOTEL ΚΡΑΝΙΔΙ

           Δημιουργία χλοοταπήτων με αυτοφυή είδη, χαμηλών απαιτήσεων σε νερό, χρήση 
ελπιδοφόρα προοπτική για το αστικό περιβάλλον είναι η εφαρμογή αρχιτεκτονικής του τοπίου με κύριο γνώμονα τη βιοκλιματική προσφορά και την προστασία του περιβάλλοντος. 
 ΑΜΑΝΖΟΕ ΚΡΑΝΙΔΙ

        Είναι επιτακτική η ανάγκη βελτίωσης και επέκτασης των χώρων πρασίνου, με λύσεις κατά το μέγιστο φιλικές προς το περιβάλλον, όπως η υιοθέτηση φυτικών ειδών και σχεδιαστικών προτάσεων με μεγάλη βιοκλιματική προσφορά και χαμηλή περιβαλλοντική επιβάρυνση.
         Η  αρχιτεκτονική τοπίου οφείλει να έχει κυρίαρχο στοιχείο την προσφορά στο περιβάλλον. Είναι επιτακτική η ανάγκη βελτίωσης και επέκτασης των χώρων αστικού πρασίνου. Το κοινό είναι ήδη αρκετά ευαισθητοποιημένο και απαιτητικό ως προς αυτό, όπως  αποδεικνύεται από σχετικά άρθρα που εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στον ημερήσιο  τύπο. 


 SHOP AND TRADE ΠΕΙΡΑΙΩΣ
        Τα φυτοδώματα (ταρατσόκηποι) είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα τα τελευταία χρόνια κοινό και ειδικούς. Αποδεδειγμένα εξασφαλίζουν εξοικονόμηση ενέργειας από την ψύξη – θέρμανση των κτηρίων δρώντας ως μονωτικό στρώμα, αποτελούν μια λύση για αύξηση του αστικού πρασίνου, αυξάνουν τη βιοποικιλότητα και την πανίδα των 
πόλεων (έντομα, σκώληκες, πτηνά κ.λ.π.) και μειώνουν την ορμητικότητα των όμβριων υδάτων. 
        Οι ξηροθερμικές συνθήκες, ο άνεμος και η έλλειψη οικολογικών υποστρωμάτων (μείωση της χρήσης τύρφης και χημικών λιπασμάτων) και αρδευτικών συστημάτων που εξασφαλίζουν οικονομία νερού (υπόγεια άρδευση) πρέπει να προτιμώνται. 

CARREFOUR Δουκ. Πλακεντίας


πηγή:  συρραφή από κείμενα της  Μ. Παπαφωτίου  Καθηγητρια Γεωπονικού Πανεπιστημιου Αθηνων 
Εργαστήριο Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου, Τμήμα Επιστήμης Φυτικής 
Παραγωγής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Ενημερωτική ημερίδα στην Αιανή: "Το μανιτάρι - μια εναλλακτική μορφή καλλιέργειας"

Ενημερωτική ημερίδα στην Αιανή: "Το μανιτάρι - μια εναλλακτική μορφή καλλιέργειας"

Ενημερωτική ημερίδα στην Αιανή: "Το μανιτάρι - μια εναλλακτική μορφή καλλιέργειας"

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014, 18:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Πνευματικού Κέντρου Αιανής.

Διοργάνωση: Δήμος Κοζάνης

Ομιλητές 
Γιώργος Κωνσταντινίδης (Συγγραφέας, Πρόεδρος Μανιταρόφιλων Ελλάδας) 
“Τα μανιτάρια στη Δυτική Μακεδονία”

Φώτιος Παρασκευαϊδης (Επιχειρηματίας, παραγωγός μανιταριών από τα Γρεβενά)
"Παρουσίαση μανιταροπροϊόντων"

Θα ακολουθήσει συζήτηση