Σελίδες

Δευτέρα 1 Μαΐου 2023

Αλλεργίες - Μέρος 2ο Η επίδραση της Κλιματικής αλλαγής στις αλλεργίες

 Μ. Καπάνταης 

Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος                                                     

 τ. Δ/ντης Πρασίνου

 

Αλλεργίες - Μέρος 2ο

Η επίδραση της  Κλιματικής αλλαγής στις αλλεργίες

Εικόνα 1. Η υπερθέρμανση του πλανήτη και η ρύπανση, δύο παράγοντες που επιδεινώνουν τις αλλεργίες . Από την τοποθεσία Allergiques, le réchauffement climatique va vous pourrir la vie (et ça commence maintenant) Par Julien Baldacchino

 

Α. Η κλιματική αλλαγή 

            Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο αναπνευστικών αλλεργιών επειδή η αύξηση της θερμοκρασίας και το αυξημένο CO2 στην ατμόσφαιρα προάγουν την εκπομπή γύρης. Η πρώιμη ανθοφορία, οι αλλεργιογόνες ουσίες και η ρύπανση δημιουργούν επίσης ένα επιβλαβές κοκτέιλ για τους πάσχοντες από αλλεργίες.                                                                                                                                              

          Ο Nhân Pham-Thi, αλλεργιολόγος στο ιατρικό κέντρο Institut Pasteur στο Παρίσι, αναφέρει:

«Βλέπουμε ότι υπάρχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι που είναι ευαίσθητοι στη γύρη, οι οποίοι αναπτύσσουν ρινίτιδα και άσθμα». «Επίσης το φαινόμενο της ρύπανσης έρχεται να επιδεινώσει αυτή την κατάσταση» και προσθέτει: «Δρα άμεσα στη γύρη αυξάνοντας την αλλεργιογόνο δράση της».




Πλαίσιο κειμένου: «Εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχιστεί, αναμένουμε να έχουμε το 50% των ατόμων με αλλεργία το 2050»Όλο και περισσότεροι αλλεργικοί    

    Σήμερα, ένας στους τέσσερις ανθρώπους είναι ευαίσθητος στη γύρη και αυτό το ποσοστό θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΠΟΥ.  «Υπάρχουν νέες διαγνώσεις κάθε χρόνο για ανθρώπους που πριν δεν ενοχλούνταν καθόλου και που έχουν βουλωμένη μύτη, μάτια, προβλήματα αναπνευστικού, και μερικές φορές αυτά τα συμπτώματα υποτιμώνται και μπορεί να οδηγήσουν σε επείγουσες επισκέψεις στο γιατρό για κρίσεις άσθματος», προσθέτει ο Nhân Pham-Thi.      


       
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο αριθμός των αλλεργιών που σχετίζονται με τη γύρη έχει εκτοξευθεί στα ύψη.Έχει μάλιστα πολλαπλασιαστεί επί τρία. Αυτές οι αλλεργίες επηρεάζουν πλέον περισσότερο από το 30% των ενηλίκων και περίπου το 20% των εφήβων στη Γαλλία, σύμφωνα με το Inserm (Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας), και ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) εκτιμά ότι μέχρι το 2050, εάν δεν διορθωθεί η κλιματική αλλαγή, το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα μπορούσε να είναι αλλεργικό. Να σημειώσουμε ότιοι αναπνευστικές αλλεργίες και η υπερθέρμανση του πλανήτη συνδέονται στενά.

1. Η κλιματική αλλαγή επιδρά στις αναπνευστικές αλλεργίες

«Η κλιματική αλλαγή προκαλεί περισσότερο CO2  (διοξείδιο του άνθρακα) στο περιβάλλον μας, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί πολλά φυτά να παράγουν περισσότερη γύρη και η ίδια η γύρη είναι πιο υπερφορτισμένη και η αλλεργιογόνο δράση της πιο ισχυρή».

Εκτεταμένη η περίοδος γύρης    

        Η κλιματική αλλαγή παίζει λοιπόν μεγάλο ρόλο στη γύρη. Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες και οι συγκεντρώσεις CO2 ευνοούν την ανάπτυξη φυτών και δέντρων, τα οποία εκπέμπουν περισσότερη γύρη. Ένα φαινόμενο που επηρεάζει ιδιαίτερα τα είδη που γονιμοποιούνται στο τέλος του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης, όπως ο φράξος, η σημύδα ή το κυπαρίσσι.                                                                                                                   

Φυτά που απελευθερώνουν περισσότερη γύρη

       Η αύξηση της συγκέντρωσης των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα προάγει την ανάπτυξη των φυτών, τα οποία τα απορροφούν. Ταυτόχρονα, η αύξηση των εκπομπών CO2 προάγει την παραγωγή φυτικής γύρης.  

Συνέπειες: περισσότερη γύρη και περισσότερη αλλεργιογόνο γύρη.                              

Ένα παράδειγμα: σύμφωνα με δύο ερευνητές από την Ένωση για την  Πρόληψη της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης που δημοσίευσαν ένα άρθρο για την αμβροσία(Ambrosia artemisiifolia) στην ιστοσελίδα The Conversation, «η ποσότητα των αλλεργιογόνων ανά κόκκο γύρης συσχετίζεται με την ατμοσφαιρική συγκέντρωση CO2».                                                                            

Επίσης, οι χειμώνες γίνονται πιο ήπιοι και τα είδη ανθίζουν νωρίτερα μέσα στην εποχή, όπως η φουντουκιά.      


                                                                                                            

2. Γιατί η υπερθέρμανση του πλανήτη χειροτερεύει τις αλλεργίες

   

Εικόνα 2. Από την τοποθεσία Pourquoi le réchauffement climatique aggrave les allergies

Πλαίσιο κειμένου: Η πρωιμότητα αυτών των ανθοφοριών προκαλεί μεγαλύτερο χρόνο αλλεργίας.

        Η άνοδος της θερμοκρασίας όλο το χρόνο έχει αντίκτυπο, αφού οι ποσότητες γύρης που απελευθερώνονται τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο εξαρτώνται από τις θερμοκρασίες και τον καιρό πριν, από τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους.              

        Το εθνικό παρατηρητήριο για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη (Γαλλία), το οποίο παρακολουθεί τη γύρη της σημύδας ετησίως, εξηγεί ότι «αυτή η αλλαγή της θερμοκρασίας οδήγησε μόνο σε αύξηση της ποσότητας της γύρης σημύδας που εκπέμπεται και επομένως σε αύξηση των αλλεργιών», και αυτό από το 1987.                                                                                                               

        Ένα άλλο πρόβλημα είναι: η μεταβολή της κατανομής ορισμένων ειδών (η γεωγραφική ζώνη εξάπλωση τους), η οποία  αλλάζει με την υπερθέρμανση του πλανήτη: άλλα ανεβαίνουν και εξαπλώνονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο, άλλα πηγαίνουν και πιο βόρεια, όπως τα κυπαρίσσια, οι βελανιδιές ή η αμβροσία, ένα χωροκατακτητικό φυτό που είναι πολύ αλλεργιογόνο. Αλλά η αμβροσία, όπως και άλλα φυτά, επεκτείνει επίσης τη γκάμα της.                                       

        Η συγκέντρωσή του θα μπορούσε να τετραπλασιαστεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο έως το 2050. Μια αύξηση συνδέεται κατά τα δύο τρίτα με την κλιματική αλλαγή σύμφωνα με το Inserm(Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας).                                                                                                              

            Γενικότερα, με την άνοδο της θερμοκρασίας, βρίσκουμε πλέον είδη σε μέρη που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να αναπτυχθούν.   

       Αντίθετα, άλλα είδη υποχωρούν, όπως οι οξιές και οι σημύδες, που υποφέρουν από τον καύσωνα.                                                                                                         

     Η ηπιότητα του χειμώνα ευνοεί την πρώιμη ανθοφορία των δέντρων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα περισσότερη γύρη στον αέρα. Ο ήλιος, ο αέρας και οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν τη διασπορά της γύρης.                                 

        Τα τρία τέταρτα των τμημάτων της επικρατείας της Γαλλίας είναι σε συναγερμό για γύρη που το δυναμικό του αλλεργιογόνου είναι στο κόκκινο, είναι δε αυτό πρωτοφανές για τον μήνα Φεβρουάριο;                                                                         

         Δεν είναι πρωτόγνωρο..... Συχνά υπάρχουν πολλά είδη με αλλεργιογόνο στο κόκκινο χρώμα τον Φεβρουάριο, όπως για γύρη του σκλήθρου, της φουντουκιάς και του κυπαρισσιού. Είναι πάνω από όλα οι ποσότητες γύρης στον αέρα που είναι υψηλές φέτος. Αυτό συνδέεται με τις ήπιες καιρικές συνθήκες. Αυτό που είναι σπάνιο είναι ότι οι φουντουκιές άνθισαν στη Γαλλία τον Δεκέμβριο αντί για τον Φεβρουάριο-Μάρτιο, γεγονός που ευνόησε την εκπομπή και τη διασπορά της γύρης. Στα τέλη Δεκεμβρίου, είχαμε ήδη γύρη στους αισθητήρες που τη μετρούν.                                              

 

            Τρεις οργανισμοί παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα στη Γαλλία, δημοσιεύουν στην ετήσια έκθεσή τους και προειδοποιούν, ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα οδηγήσει σε αύξηση των ποσοτήτων αλλεργιογόνων γύρης από πέρυσι, οι συγκεντρώσεις δε γύρης ήταν ασυνήθιστα υψηλές. Η υπερθέρμανση του πλανήτη «θα οδηγήσει σε αύξηση των ποσοτήτων γύρης» αλλεργιογόνου χαρακτήρα.

       Αυτή είναι η προειδοποίηση που κυκλοφόρησε από την Ομοσπονδία Ενώσεων Παρακολούθησης της Ποιότητας του Αέρα (Atmo France), το Εθνικό Δίκτυο Αεροβιολογικής Παρακολούθησης (RNSA) και την Ένωση Sentinel Pollinariums of France (APSF) στην κοινή ετήσια έκθεσή τους που δημοσιεύθηκε.

           Αυτά τα τρία δίκτυα παρακολουθούν τη διανομή και τη διασπορά γύρης και σπορίων μούχλας που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες. Και το 2018, σημείωσαν ότι «ένα έκτακτο επεισόδιο ζέστης τον Απρίλιο επέτρεψε στις σημύδες να ανθίσουν κάτω από πολύ ευνοϊκές συνθήκες. Οι ποσότητες αυτής της γύρης έσπασαν κάθε ρεκόρ, και επίσης συνοδεύονταν από γύρη πλάτανου και βελανιδιάς ταυτόχρονα».

  

Μεγαλύτερες περιόδους επικονίασης  

        Η έκθεση αναφέρει επίσης μια σύγκριση, που έγινε από το Εθνικό Παρατηρητήριο για τις Επιπτώσεις της Παγκόσμιας Υπερθέρμανσης (ONERC), μεταξύ της εξέλιξης των ποσοτήτων γύρης σημύδας και των μέσων θερμοκρασιών: «Η υπερθέρμανση του πλανήτη και η αύξηση της θερμοκρασίας οδηγεί σε αλλαγή στην ανθοφορία και τις ημερομηνίες επικονίασης, ειδικά για είδη που γονιμοποιούν στο τέλος του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης όπως κυπαρίσσι, φράξο, σημύδα», σημειώνει η ONERC.                                                               

          «Σε ορισμένες περιοχές, η συγκέντρωση της γύρης μπορεί να είναι υψηλότερη ανάλογα με τις ιδιομορφίες του καιρού», επιβεβαιώνει ο αλλεργιολόγος του Ινστιτούτου Παστέρ  Nhân Pham-Thi.                                                                                                                 

      Πράγματι, εάν για άλλους τύπους γύρης, όπως ποώδη βλάστηση, αμβροσία ή cupressaceae (η μεγάλη οικογένεια κυπαρισσιού), οι συγκεντρώσεις δεν ήταν υψηλότερες το 2018, η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε επίσης να είχε επίδραση στη διάρκεια της περιόδου κινδύνου. 

           Φυσικά η γύρη των δέντρων δεν είναι το μόνο πράγμα για το οποίο πρέπει να ανησυχούν οι πάσχοντες από αλλεργίες. Ακριβώς όταν αρχίζετε να ανακουφίζεστε από τη μείωση της από τα δέντρα, αρχίζει συνήθως η περίοδος που τα ποώδη φυτά αρχίζουν να απελευθερώνουν τη γύρη τους. Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για την εποχή της γύρης της αμβροσίας.   


Αυτή η ξηρασία επιδεινώνει και τις αλλεργίες;                                                                                                                 

    Η ξηρασία και η ανομβρία στη δυτική Ευρώπη. Η Γαλλία είχε το 2023 τριάντα δύο συνεχόμενες ημέρες χωρίς βροχή, ρεκόρ.  Η βροχή μεταφέρει τη γύρη στο έδαφος, γεγονός που περιορίζει τις αλλεργίες.  Η επιστροφή των βροχοπτώσεων είναι επίσης καλά νέα για τους αλλεργικούς!                                                                                                 

3. Η Ατμοσφαιρική ρύπανση επιδεινώνει τις αλλεργίες 

        Οι αλλεργίες επιδεινώνονται επίσης από την ατμοσφαιρική ρύπανση για δύο λόγους. Από τη μία, η ατμοσφαιρική ρύπανση αποδυναμώνει την αναπνευστική μας οδό, ειδικά στις πόλεις, όπου οι κάτοικοι είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε αυτήν. Από την άλλη πλευρά, η ρύπανση αποδυναμώνει επίσης τους κόκκους γύρης, θρυμματίζει τα τοιχώματά τους, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να απελευθερώνονται περισσότερα από αυτά στην ατμόσφαιρα και να τους επιτρέπει να εισέρχονται πιο εύκολα στην αναπνευστική οδό.                     

        Άρα η γύρη και η ρύπανση, είναι ένα κακό κοκτέιλ για τους αλλεργικούς. Η ρύπανση από το όζον το καλοκαίρι και η ρύπανση από μικρά σωματίδια το χειμώνα, επιδεινώνουν τις αλλεργίες επειδή επιτίθεται στη δομή των κόκκων γύρης, οι οποίοι απελευθερώνουν πρωτεΐνες που εκπέμπονται σε μεγαλύτερες ποσότητες.

 

 4. Συνοπτικά οι επιδράσεις από την κλιματική αλλαγή :

·      Οι ποσότητες γύρης στον αέρα που είναι υψηλές φέτος. Αυτό συνδέεται με τις ήπιες καιρικές συνθήκες. Οι χειμώνες γίνονται πιο ήπιοι και τα είδη ανθίζουν νωρίτερα μέσα στην εποχή. Η ηπιότητα του χειμώνα ευνοεί την πρώιμη ανθοφορία των δέντρων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα περισσότερη γύρη στον αέρα. Αυτό που είναι σπάνιο είναι ότι οι φουντουκιές άνθισαν στη Γαλλία τον Δεκέμβριο αντί για τον Φεβρουάριο-Μάρτιο, γεγονός που ευνόησε την εκπομπή και τη διασπορά της γύρης. Η ανοιξιάτικη περίοδος αλλεργιών έχει ξεκινήσει νωρίτερα εδώ και χρόνια,    

·      Ο ήλιος, ο αέρας και οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν τη διασπορά της γύρης.     

·      Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες και οι συγκεντρώσεις CO2 ευνοούν την ανάπτυξη φυτών και δέντρων, τα οποία εκπέμπουν περισσότερη γύρη. περισσότερη γύρη και περισσότερη αλλεργιογόνο γύρη.  

·      Η κατανομή ορισμένων ειδών (η γεωγραφική εξάπλωση τους) αλλάζει με την υπερθέρμανση του πλανήτη: άλλα ανεβαίνουν και εξαπλώνονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο, άλλα πηγαίνουν και πιο βόρεια, όπως τα κυπαρίσσια, οι βελανιδιές.   

·      Η βροχή κάνει εκπλήσσω της ατμόσφαιρας και μεταφέρει τη γύρη στο έδαφος, γεγονός που περιορίζει τις αλλεργίες   

·      Η ξηρασία και η ανομβρία στη δυτική Ευρώπη, αυτό επιβαρύνει τις αλλεργίες. 

·      Η ρύπανση από το όζον το καλοκαίρι και η ρύπανση από μικρά σωματίδια το χειμώνα, επιδεινώνει τις αλλεργίες επειδή επιτίθεται στη δομή των κόκκων γύρης, οι οποίοι απελευθερώνουν πρωτεΐνες που εκπέμπονται σε μεγαλύτερες  ποσότητες.  

·      Επιπλέον, η ρύπανση αποδυναμώνει την αναπνευστική οδό και η γύρη εισέρχεται πιο βαθιά σε αυτήν.     

                                                                                 

5. Προβλέψεις για το μέλλον από την υπερθέρμανση του πλανήτη και των αλλεργιών;                                                                                                                                     

    Επί του παρόντος, υπάρχει το 30% των ατόμων με αλλεργίες στη Γαλλία. Εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχιστεί, αναμένουμε να έχουμε το 50% μέχρι το 2050.                                                                                                                

    Φέτος, υπάρχουν δέντρα που επικονιάζονται ταυτόχρονα — προκαλώντας αυτό που οι αλλεργιολόγοι ονόμασαν «έκρηξη αλλεργίας» και μπορούμε να ευχαριστήσουμε γι’ αυτό την κλιματική αλλαγή. «Η κλιματική αλλαγή, η παγκοσμιοποίηση, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η υπερβολική απολύμανση του περιβάλλοντος κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής είναι μερικές μόνο από τις αιτίες που, μαζί, έχουν εισαγάγει νέα αλλεργιογόνα στο περιβάλλον μας προκαλώντας άσκοπα ταλαιπωρία», δήλωσε ο Δρ. Clifford Bassett. είπε στο NBC News.                                                                                       

        Δέντρα όπως η βελανιδιά και ο σφένδαμος παράγουν περισσότερη γύρη ταυτόχρονα με άλλα δέντρα όπως ο φράξος και η λεύκα - προκαλώντας την έκρηξη της αλλεργίας. 


Η γύρη ξεκινά νωρίτερα και όλο πιο νωρίτερα 

    Η ανοιξιάτικη περίοδος αλλεργιών έχει ξεκινήσει νωρίτερα εδώ και χρόνια, «Γενικά τα τελευταία 10 χρόνια ή περισσότερα, έχουμε δει μια νωρίτερα έναρξη της σεζόν των αλλεργιών της άνοιξης κατά περίπου δύο εβδομάδες», είπε ο Bassett. "Κάθε χρονιά είναι διαφορετική. Βλέπετε ως επί το πλείστον μια μεγαλύτερη περίοδο από την άνοιξη έως το φθινόπωρο λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών.

Φουντούκια στο Clonas-sur-Varèze (Isère), 7 Φεβρουαρίου. (Romain Doucelin/Hans LucasAFP) από την Eléonore Disdero δημοσιεύθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2023 στις 5:46 μ.μ.                                                                                

        Στα τέλη Φεβρουαρίου, τα τρία τέταρτα των γαλλικών διαμερισμάτων βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό για τη γύρη. Εάν η κατάσταση δεν είναι άνευ προηγουμένου, ο Samuel Monnier, μηχανικός και εκπρόσωπος του Εθνικού Δικτύου Αεροβιολογικής Επιτήρησης (RNSA) επιβεβαιώνει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη επιδεινώνει αυτούς τους κινδύνους και κάνει τη γύρη πιο αλλεργιογόνα. Εάν το κλίμα συνεχίσει να επιδεινώνεται, θα υπάρχουν το 50% των ατόμων με αλλεργίες το 2050, σε σύγκριση με το 30% σήμερα. Για την Liberation, δίνει τις συμβουλές του για τη μείωση του κινδύνου αλλεργιών.        

Η «έκρηξη αλλεργίας» χτυπά το μεγαλύτερο μέρος των Η.Π.Α.

             Η εποχή της ανοιξιάτικης αλλεργίας στη γύρη έχει ήδη ξεκινήσει για το μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ. Ένας υψηλός αριθμός γύρης είναι πιθανό να συνεχιστεί για μεγάλο μέρος της άνοιξης, σύμφωνα με την AccuWeather (Η AccuWeather Inc. είναι μια αμερικανική εταιρεία μέσων ενημέρωσης που παρέχει εμπορικές υπηρεσίες πρόγνωσης καιρού σε όλο τον κόσμο)..

        Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας, η περίοδος γύρης διαρκεί επίσης σχεδόν ένα μήνα περισσότερο από τα προηγούμενα χρόνια.  «Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι η τάση  υπερθέρμανση του πλανήτη που έχουμε στο περιβάλλον, μας κάνει τις εποχές της γύρης να ξεκινούν λίγο νωρίτερα και να παρατείνονται λίγο περισσότερο», είπε ο Δρ Στάνλεϊ Φάινμαν στο NBC News. «Συνεπώς, οι ασθενείς υποφέρουν επειδή εκτίθενται στη γύρη, για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους».

                                                                                                

 

 

 

 

6. Η εποχή των αλλεργιών θα διαρκέσει δύο φορές περισσότερο μέχρι το τέλος του αιώνα.  Ανάπτυξη καλύτερων μέσων για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η γύρη θα μπορούσε να εξελιχθεί στο μέλλον

Εικόνα 3.Γύρη 1 Στην Ιταλία, μια σκλήθρα απελευθερώνει γύρη. Η κλιματική αλλαγή επεκτείνει ήδη την εποχή της γύρης προς θλίψη των πασχόντων από αλλεργίες και δεν πρόκειται να βελτιωθεί. Πράγματι, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα διαρκέσει δύο φορές περισσότερο στο τέλος του αιώνα. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ FLPA, Alamy Στοκ Φωτογραφία Από την τοποθεσία La saison des allergies durera deux fois plus longtemps à la fin du siècle

        Με την υπερθέρμανση του πλανήτη, η περίοδος βλάστησης ορισμένων φυτών που παράγουν γύρη θα επιμηκυνθεί και η περίοδος γύρης θα διαρκέσει διπλάσιο έως το 2100, σύμφωνα με μια μελέτη που μόλις δημοσιεύτηκε.                 

        Η Allison Steiner, αναφέρει αυτή η νέα μελέτη «είναι ένα πρώτο βήμα προς την ανάπτυξη καλύτερων μέσων για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η γύρη θα μπορούσε να εξελιχθεί στο μέλλον και να βοηθήσει τους ανθρώπους να προστατευθούν καλύτερα από τις επιπτώσεις που έχει αυτό στην υγεία τους.   

        Για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, η άνοιξη, με τα ανθισμένα δέντρα και τα φυτά της απελευθερώνουν πολύ γύρη, που είναι συνώνυμη με την εποχή των αλλεργιών. Και λόγω της κλιματικής αλλαγής, αυτό θα χειροτερέψει.  


 

Εικόνα 4. Γύρη 2 Ένα βαυαρικό λιβάδι που μοιάζει με εργοστάσιο γύρης. Η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής δεν είναι δυσάρεστη για τα φυτά που παράγουν γύρη, το αντίθετο μάλιστα. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ Armin Weigel, picture alliance, Getty Images Από τηντοποθεσία La saison des allergies durera deux fois plus longtemps à la fin du siècle

        Πράγματι, η υπερθέρμανση του πλανήτη επιμηκύνει τη βλαστική περίοδο των φυτών και συνεπώς τους αλλεργικούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, η ποσότητα της γύρης που παράγεται κατά την περίοδο της ανθοφορίας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 40% έως το 2100. Ως εκ τούτου, είναι επείγον να κατανοήσουμε καλύτερα τους παράγοντες πίσω από αυτήν την αύξηση. Αν και η ξηρασία και η ζέστη είναι επιζήμια για τα δάση και τα λιβάδια, ορισμένα αυτοφυή χόρτα, ζιζάνια και δέντρα που παράγουν αλλεργιογόνο γύρη εκτιμούν τις ολοένα υψηλότερες θερμοκρασίες και τις υψηλές συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα. Χάρη σε αυτά, αυτά τα φυτά ανθίζουν περισσότερο και δίνουν περισσότερα φύλλα. Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη που εξετάζει τις ιστορικές τάσεις της γύρης, στη Βόρεια Αμερική η εποχή της γύρης είναι κατά μέσο όρο 20 ημέρες νωρίτερα και διαρκεί οκτώ ημέρες περισσότερο από ό, τι πριν από 30 χρόνια, και παράγεται 20% γύρη περισσότερο.                                                                                                                        

        Αλλά η νέα μελέτη προχωρά παραπέρα και μας δίνει μια γεύση για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει η εποχή της γύρης στο τέλος του αιώνα: θα ξεκινούσε έως και 40 ημέρες νωρίτερα, θα τελείωνε 19 ημέρες αργότερα και θα οδηγούσε σε αύξηση της παραγωγής γύρης κατά 40%. «Η γύρη έχει τεράστιο αντίκτυπο στη δημόσια υγεία», λέει η Άλισον Στάινερ, ατμοσφαιρικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν που έγραψε την ερευνητική εργασία. «Τόσοι πολλοί άνθρωποι επηρεάζονται από εποχιακές αλλεργίες και τα προγνωστικά μοντέλα για τη γύρη δεν είναι πραγματικά τα βέλτιστα».  


Επεκτάσεις - προοπτικές                                                                                                

    Για να καλύψει αυτό το κενό, η Allison Steiner και η ομάδα της μοντελοποίησαν, χρησιμοποιώντας ιστορικά δεδομένα, για την παραγωγή γύρης σε 15 από τα πιο κοινά αλλεργιογόνα είδη, σύμφωνα με τις παραμέτρους όπως η θερμοκρασία και η βροχόπτωση. Αυτά τα μοντέλα λαμβάνουν επίσης υπόψη την αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και τις διακυμάνσεις στην κατανομή των φυτών με την πάροδο του χρόνου. Η επέκταση των βοσκοτόπων ή των δέντρων μπορεί, για παράδειγμα, να είναι εις βάρος της αμβροσίας, ενός σημαντικού αλλεργιογόνου του οποίου το 80% των δειγμάτων θα πρέπει να εξαφανιστεί στις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες σύμφωνα με αυτό το σενάριο. «Η προσομοίωση μας εξετάζει την καθημερινή παραγωγή γύρης», λέει η Allison Steiner. Και μπορείτε να δείτε την εξέλιξη, αυτή ξεκινά από τα νοτιοανατολικά, και στη συνέχεια καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, η γραμμή παραγωγής γύρης μετακινείται βόρεια». Παρόλο που ένας σημαντικός αριθμός φυτών που παράγουν γύρη αναμένεται να ευδοκιμήσουν σε ένα ζεστό περιβάλλον πλούσιο σε διοξείδιο του άνθρακα, ορισμένα δέντρα όπως η σημύδα, διάσημη για τη γύρη της, δεν θα το κάνουν,  ένα αποτέλεσμα που αποτυπώνει καλά η μελέτη.

       Χρησιμοποιώντας αυτά τα μοντέλα, η Allison Steiner και οι συνεργάτες της συνέκριναν στη συνέχεια την ποσότητα γύρης που απελευθερώθηκε στις συνεχόμενες Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 1995 και 2014 με εκείνη που προβλεπόταν από δύο κλιματικά σενάρια που καλύπτουν την περίοδο 2081-2100: ένα μέτριο σενάριο όσον αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. (GHG); και το άλλο πιο ακραίο, άπληστο στα ορυκτά καύσιμα.                                        

Αυτά θα οδηγούσαν σε αυξήσεις 2 έως 3°C και 4 έως 6°C αντίστοιχα.                                   

     Στο πιο απελπιστικό σενάριο, όπου οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα φθάνουν περισσότερο από 2,5 φορές το σημερινό τους επίπεδο, η περίοδος γύρης παρατείνεται, εντονότερη και διπλασιάζει τις τάσεις των τελευταίων 30 ετών. Αλλά σύμφωνα με τον William Anderegg, λέκτορα του Πανεπιστημίου της Γιούτα που δεν συμμετείχε στην έρευνα, το μέλλον που προβλέπεται από το μέτριο σενάριο είναι ίσως ακόμη πιο αξιοσημείωτο. «Ουσιαστικά, τα αποτελέσματα της γύρης μειώνονται κατά το ήμισυ σε σύγκριση με το σενάριο υψηλών εκπομπών, οπότε οι ερευνητές δείχνουν πραγματικά πώς η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έχει κρίσιμα οφέλη για την αναπνευστική μας υγεία», λέει αυτός ο ειδικός στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα δασικά οικοσυστήματα. 

Εικόνα 5.Γύρη 3 Η Αμβροσία, υπεύθυνη για σοβαρές αλλεργίες σε μερικούς ανθρώπους, έχει γίνει επεμβατική σε περιοχές του Βρανδεμβούργου της Γερμανίας. Τραβιέται με το χέρι για να αποτραπεί η εξάπλωσή του. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ Patrick Pleul, picture alliance, Getty Images   Από τηντοποθεσία La saison des allergies durera deux fois plus longtemps à la fin du siècle                              


Οι επιπτώσεις στην υγεία μας   

        Η νέα μελέτη ταιριάζει με αυτό που είδε από πρώτο χέρι ο αλλεργιολόγος John James. Όταν μετακόμισε στο Κολοράντο πριν από 25 χρόνια, η εποχή των αλλεργιών ήταν από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο. Αλλά από τότε, αυτή η τάση άλλαξε. "Έχω δει ασθενείς να έρχονται νωρίτερα και νωρίτερα και να με ρωτούν: "Γιατί τα συμπτώματά μου διαρκούν τόσο πολύ; Δεν θα τελειώσει ποτέ;" λέει ο John James, ο οποίος προσφέρει συμβουλές στο Αμερικανικό Ίδρυμα Άσθματος και Αλλεργιών. Πολλές μελέτες δείχνουν τώρα ότι αυτές οι ολοένα και πιο μολυσματικές εποχές γύρης αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως. Οι μαθητές με αλλεργίες έχουν χαμηλότερους βαθμούς από τους συνομηλίκους τους. η παραγωγικότητα των ενηλίκων στην εργασία υποφέρει όταν έχουν αλλεργικό πυρετό. Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι τις ημέρες που οι συγκεντρώσεις γύρης είναι υψηλότερες, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών βλέπουν μεγάλη εισροή ασθενών με άσθμα. Και αυτό για να μην αναφέρουμε το οικονομικό κόστος για το σύστημα υγείας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), μέχρι το 2050, ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει προσβληθεί από τουλάχιστον μία αλλεργική διαταραχή. Επί του παρόντος, το 10 έως 30% των ενηλίκων και έως το 40% των παιδιών επηρεάζονται. Αυτή η αύξηση δεν οφείλεται μόνο στη διαρκώς αυξανόμενη συγκέντρωση γύρης, αλλά και στους πολλούς τρόπους με τους οποίους ορισμένες ρυπογόνες χημικές ουσίες έχουν να αλληλεπιδρούν μαζί τους. 

    Οι ρυπογόνες ουσίες καταστρέφουν το κυτταρικό τοίχωμα της γύρης, «σπάνε τους κόκκους γύρης, οι οποίοι είναι σχετικά μεγάλοι, σε σωματίδια μεγέθους μικρότερου του ενός μικρού, τα οποία μπορούν να βυθιστούν περαιτέρω στους πνεύμονες και να αποδειχθούν πιο επικίνδυνα για τους ασθενείς», εξηγεί η Isabella Annesi- Maesano, καθηγητής περιβαλλοντικής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ. Επιπλέον, οι ρύποι μπορούν να κάνουν τη γύρη πιο ικανή να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι η αύξηση της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα οδηγεί στην παραγωγή γύρης που περιέχει περισσότερες αλλεργιογόνες πρωτεΐνες και επομένως στην εμφάνιση αντισωμάτων που προκαλούν αλλεργική αντίδραση. 


Τι πρέπει να γίνει:                                                                                       

            Σύμφωνα με την Allison Steiner, αυτή η νέα μελέτη «είναι ένα πρώτο βήμα προς την ανάπτυξη καλύτερων μέσων για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η γύρη θα μπορούσε να εξελιχθεί στο μέλλον και να βοηθήσει τους ανθρώπους να προστατευθούν καλύτερα από τις επιπτώσεις που έχει αυτό στην υγεία τους. Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν, και υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει, τα δεδομένα είναι ακόμα αραιά. Και μετά, η παρακολούθηση της γύρης είναι μια επίπονη εργασία που συχνά απαιτεί από ένα εκπαιδευμένο άτομο να μετράει χειροκίνητα τους κόκκους γύρης και να τους αναγνωρίζει. «Μετράμε και παρακολουθούμε τη γύρη πολύ λιγότερο από τους περισσότερους άλλους ατμοσφαιρικούς ρύπους, όταν χρειαζόμαστε αυτά τα δεδομένα για να καθορίσουμε μακροπρόθεσμες τάσεις γύρης», θρηνεί ο William Anderegg. Αλλά υπάρχουν ακόμα καλά νέα: μπορεί να υπάρχουν λύσεις στον ορίζοντα. Αρκετές εταιρείες εργάζονται σε τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης για να αυτοματοποιήσουν την καταμέτρηση και να την κάνουν πιο αποτελεσματική. Επίσης, με αυτήν την έρευνα, μπορεί να δούμε εβδομαδιαίες προβολές γύρης να εμφανίζονται στο μέλλον παρόμοια με τον καιρό στον αέρα που έχουμε τώρα. Σύμφωνα με τον William Anderegg, αυτό θα μπορούσε να «χτίσει τις τοπικές και περιφερειακές ικανότητες για την αντιμετώπιση των αλλαγών της γύρης και να ελαχιστοποιήσει τις βλαβερές συνέπειες για την υγεία των ανθρώπων. » Αυτό το άρθρο εμφανίστηκε αρχικά στο nationalgeographic.com στα αγγλικά.

ΠΗΓΕΣ

Allergiques, le réchauffement climatique va vous pourrir la vie (et ça commence maintenant) Par Julien Baldacchino

Pourquoi le réchauffement climatique aggrave les allergies

'Allergy explosion' strikes most of the U.S. Mary Jo DiLonardo

La saison des allergies durera deux fois plus longtemps à la fin du siècle                                                                                                                        Avec le réchauffement climatique, la période végétative de certaines plantes productrices de pollen va s’allonger et la saison des pollens durer deux fois plus longtemps d’ici à 2100, selon une étude qui vient de paraître. De Connie Chang

 

                                                

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου