Σελίδες

Κυριακή 23 Αυγούστου 2020

Οικονομία και προστασία περιβάλλοντος



 Οικονομία και προστασία περιβάλλοντος

Υποδήματα κατασκευασμένα από τσίχλες, η πιο πράσινη εναλλακτική λύση

 



 

         Ένα από τα πιο διαδομένα γλυκά στον κόσμο είναι οι τσίχλες, τις οποίες οι άνθρωποι χαρακτηριστικά τις μασάνε σε όλο τον κόσμο. Με ένα μεγάλο αριθμό γεύσεων και εμφανίσεων, η τσίχλα έχει μια μεγάλη αυτοκρατορία.

           Αν και δεν φαίνεται να είναι όλα τόσο καλά, καθώς τα τσίχλες αποδεικνύονται να είναι παγκοσμίως ένας από τους πιο συνηθισμένους ρύπους. Και αρκεί να περπατήσετε μέσα από ένα τουριστικό μέρος για να εντοπίσετε χιλιάδες τσίχλες κολλημένες σε παγκάκια, στύλους, δέντρα ή στο δρόμο.



Πώς μολύνει; 

     Όπως ήδη αναφέραμε, είναι συνηθισμένο να βρίσκουμε τσίχλες πεταμένες στο δρόμο ή κολλημένες στον αστικό εξοπλισμό της πόλης. Το πρόβλημα μας είναι ότι προϊόν αυτό η εν λόγω τσίχλα, παίρνει πολύ χρόνο για να αποδομηθεί, επειδή ανάλογα με τη σύνθεσή της, μπορεί να διατηρηθεί έως και 25 χρόνια στο περιβάλλον.

      Εκτός από το ότι χρειάζεται πολύς χρόνος για την αποδόμησή της, η τσίχλα μπορεί να σκοτώσει και ένα μεγάλο αριθμό πουλιών. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλές φορές τα πουλιά συγχέουν την τσίχλα με τα υπολείμματα του ψωμιού, με αποτέλεσμα να προκαλείται το κόλλημα στα ράμφη των πτηνών, έτσι αυτά λιμοκτονούν επειδή  δεν μπορούν να ανοίξουν τα ράμφη τους.



GumBuddy: Μια ιδέα που γεννήθηκε στο Άμστερνταμ

        Κάθε χρόνο στις Κάτω Χώρες, περίπου 5,5 εκατομμύρια τεμάχια που περιέχουν ελαστικό κόμμι (καουτσούκ)εμφανίζονται στο πάτωμα ή κάτω από παγκάκια ή κολλημένες σε διάφορα σημεία στον αστικό εξοπλισμό της πόλης σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα μόλυνσης, συνεπάγεται επίσης και υψηλό κόστος εργασίας, καθώς η κυβέρνηση πληρώνει 250 εκατομμύρια ευρώ για τον καθαρισμό τους.

          Αυτό ώθησε τον Jolande Penninks, έναν Ολλανδό πολίτη, να αποφασίσει να αναλάβει δράση οραματιζόμενος μια μεγάλη ευκαιρία σε αυτή τη μεγάλη ποσότητα των υπολειμμάτων  τσίχλας. Για να γίνει αυτό, ο Jolande δημιούργησε το GumBuddy, μια εταιρεία που επικεντρώνεται στην ανακύκλωση της τσίχλας.

        Αυτή η εταιρεία, η οποία γεννήθηκε ως οργανισμός που επικεντρώνεται στη περισυλλογή τσίχλας, αποφάσισε να εκμεταλλευτεί μια τάση όπως η αύξηση της οικολογικής κατανάλωσης. Εκτός από τη χρήση του κόστους αυτού του καθαρισμού που είναι για τους φορολογούμενους, 15 ευρώ ανά άτομο, για τη χρηματοδότηση ενός δείγματος καινοτομίας που θα επικεντρώνεται στο περιβάλλον.



     Για να γίνει αυτό, όλα θα ξεκινούσαν με την τοποθέτηση πινακιδων  σε σχήμα υδρόγειου στην οποία θα μπορούσατε να διαβάσετε μηνύματα που υποδηλώνουν τη μόλυνση που προκαλείται από τσίχλες. Με τον ίδιο τρόπο, αυτά τα μηνύματα περιελάμβαναν προσκλήσεις ότι οι άνθρωποι μπορούσαν να κολλήσουν τις τσίχλες τους εκεί, εμποδίζοντας έτσι να μην καταλήξουν στο πάτωμα.

 

Η εξέλιξη του GumBuddy

    Γρήγορα, αυτό που ξεκίνησε ως μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης μεγάλωσε μέχρι που έγινε επιχείρηση επειδή ο Jolande συνειδητοποίησε τις δυνατότητες της τσίχλας. Και, αν αναλύσουμε τη σύνθεσή του, η τσίχλα μοιάζει πολύ με το πλαστικό σε πολλά από τα φυσικά και χημικά χαρακτηριστικά του.

         Αυτό ώθησε τον Jolande και την ομάδα του να κάνουν εκτενή έρευνα για να ανακαλύψουν ότι, εάν χρησιμοποιηθούν σωστά τα πολυμερή και τα πρόσθετα, το κόμμι θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα είδος φυσικού πλαστικού. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του εν λόγω πλαστικού είναι η ικανότητά του να μορφοποιείται. 

      Έτσι γεννήθηκαν τα παπούτσια GumBuddy. Για να φτιάξουμε ένα ζευγάρι οικολογικά και πολύ ανθεκτικά παπούτσια τα οποία χρησιμοποιούν τις ιδιότητες από την ανακύκλωση και επεξεργασία της τσίχλας. Εκτός από τη συμβολή στη φροντίδα του περιβάλλοντος, τα παπούτσια GumBuddy εκμεταλλεύονται τα καλύτερα χαρακτηριστικά της τσίχλας, όπως η αντίσταση, η ελαστικότητα, το χρώμα και ακόμη και το άρωμά της.

       Αυτό δεν είναι το μόνο μοντέλο που κατασκευάζει η εταιρεία, καθώς διαθέτει επίσης και ακόμη ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, τα οποία βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, κατασκευασμένα από τσίχλες που συλλέγονται στους δρόμους του Άμστερνταμ, την πρωτεύουσα των Κάτω Χωρών, καθώς και σε άλλες πόλεις. 



 Τέλεια?

      Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά, εκτός από το    χρώμα, το άρωμα και την προέλευση αυτών των παπουτσιών, είναι το γεγονός ότι κάθε σόλα έχει τη σκιαγραφία των Κάτω Χωρών. Με αυτόν τον τρόπο ο Jolande προσπαθεί να σας θυμίσει την προέλευση των παπουτσιών, καθώς και να προσφέρει μια πλατφόρμα επέκτασης για την επιχείρησή του.

      Με τον ίδιο τρόπο, μέσα στα παπούτσια μπορούμε να βρούμε γραπτό μήνυμα με το οποίο επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τη φροντίδα του περιβάλλοντος, τις επιπτώσεις του τρέχοντος τρόπου ζωής μας, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο η ευφυΐα μπορεί να μας βοηθήσει για να σώσουμε το περιβάλλον.


 Το GumBuddy σήμερα

         Για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη δημοτικότητα αυτών των παπουτσιών, καθώς και για την αύξηση της πρόσληψης τσίχλας, η GumBuddy έχει τοποθετήσει νέα δοχεία συλλογής που δείχνουν πόσο πολύτιμες είναι οι τσίχλες, καλώντας τους ανθρώπους να τις τοποθετούν εκεί μέσα. Η εταιρεία είναι οικονομικά εύρωστη, και αυτό την κάνει να ψάχνει να αναπτύξει νέες εφαρμογές από αυτές τις ανακυκλωμένες τσίχλες. Λέγεται ότι σύντομα η ολλανδική εταιρεία θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στην αγορά θήκες για smartphone και tablet που κατασκευάζονται από ανακυκλωμένη τσίχλα με τα πολυμερή και τα πρόσθετα που θα έχουν την ουσία όπως των πρώτων παπουτσιών της μάρκας αυτής.




Είναι δυνατόν να σώσουμε τον κόσμο χωρίς να επηρεαστεί ο τρόπος ζωής μας.

      Καθώς ο δημιουργός Jolande Penninks και η εταιρεία της GumBuddy έχουν καταστήσει σαφές σε όλους τους πολίτες, ότι είναι δυνατόν να σώσουμε τον κόσμο χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε. Και ακόμη ότι μόνο η εφευρετικότητα και η αλληλεγγύη αρκούν για να αλλάξουν και να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας.

      Κινήσεις όπως όπως αυτή της GumBuddy είναι ο καλύτερος τρόπος για να σώσουμε τον πλανήτη μας. Γι' αυτό ελπίζουμε ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και πολλά άλλα. Πολλά απομένουν να γίνουν, αλλά αν όλοι συνεργαστούμε, το έργο θα είναι μικρότερο χαμηλότερου κόστους και τα αποτελέσματα θα είναι πολύ μεγαλύτερα.

 

Μετάφραση και προσαρμογή κειμένου  Μανώλης Καπάνταης Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος τ. Δ/ντης Πρασίνου





Πρωτότυπο από την ιστοσελίδα Ideas Verdes, El Calzado Que Se Hace Con Chicle Masticado , La Alternativa Mas Ecológica

 

Φωτογραφίες : Από την τοποθεσία Ideas Verdes, El Calzado Que Se Hace Con Chicle Masticado , La Alternativa Mas Ecológica από Pinterest

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου