Σελίδες

Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Ασθένειες του Leyland Cypress

Ασθένειες του Leyland Cypress
Mike Benson, φυτοπαθολόγος 
Larry Φ. Grand, φυτοπαθολόγος
 
Κ. Ronald K. Jones, Ομότιμος Καθηγητής
[  Seiridium ] [ Botryosphaeria  ] [ Cercospora ] [ Ασθένειες ριζών ] 
          Το Κυπαρίσσι Leyland (x Cupressocyparis leylandii) είναι  ένα είδος ως ένα δέντρο τοπίου στη χώρα μας, ειδικά για φράκτες. Αν και σχετικά χωρίς σοβαρά προβλήματα ασθενειών, πολλές ασθένειες είναι όλο και πιο συχνές όσο αυξάνεται ο αριθμός των φυτών που καλλιεργούνται. Αυτές μπορεί να είναι τα   Seiridium και Botryosphaeria που ουσιαστικά είναι καρκινώματα, η  Cercospora σήψη βελόνας, και η Phytophthora και  η Annosus  όπου σαπίζουν οι ρίζες.
 Seiridium Καρκίνωμα στα Λευλαντ Leyland Cypress

Το καρκίνωμα Seiridium, προκαλείται  από  τον   μύκητα Seiridium unicorne, είναι ίσως η πιο καταστροφική ασθένεια σε κυπαρίσσι Leylandii. Επηρεάζονται τα φυτά όλων των μεγεθών και ηλικιών. Οι καρκίνοι μπορεί να σχηματιστούν  στα κλαδιά,  μίσχους, και μασχάλες  καταστρέφοντας κλαδιά, τμήματα ολόκληρα και τελικά μαρασμό όλου του φυτού. Εμφανίζονται ως βαθιά, σκούρο καφέ  κηλίδες στο φλοιό, που συχνά συνοδεύεται από εκτεταμένη ροή ρητίνης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έκκριση ρητίνης εμφανίζεται συχνά από τα κλαδιά και μίσχους των κατά τα άλλα υγιή φυτά της Leylandii κυπαρίσσια έτσι τη ροή ρητίνης από μόνη της δεν είναι ένα διαγνωστικό χαρακτηριστικό για το  Seiridium.
Εδώ είναι φανερό γιατί ονομαστικέ Μονόκερος (Unicorn) από την ιστοσελίδα Seiridium Canker Diagnosis and Treatment
 Τα διάσπαρτα κατεστραμμένα κλαδιά ή τμήματα από το μύκητα  αρχικά έχουν φωτεινό κοκκινωπό καφέ, και είναι σε πλήρη αντίθεση με το σκούρο πράσινο υγιές φύλλωμα. Καρποφόρα όργανα του μύκητα εμφανίζονται στην επιφάνεια του φλοιού  ως μικρές κυκλικές μαύρες κουκκίδες μόλις ορατός με γυμνό μάτι.
Τα σπόρια του μύκητα εξαπλώνονται  σε άλλα μέρη του ενός μολυσμένου δέντρου, ή από δέντρο σε δέντρο με εκτόξευση νερού από τη βροχή ή την άρδευση. Ο μύκητας μπορεί επίσης να μεταδοθεί από δέντρο σε δέντρο με τα εργαλεία κλαδέματος.  Η εξάπλωση  σε μεγάλες αποστάσεις φαίνεται να γίνεται  μέσα από τη μεταφορά των μολυσμένων μοσχευμάτων ή φυτών.
Επί του παρόντος δεν υπάρχουν  χημικά μέτρα ελέγχου που συνιστώνται για την ασθένεια. Η έλλειψη νερού  και τραυματισμών του δέντρου μπορεί να μειώσουν την μόλυνση. Τα προσβεβλημένα τμήματα  και κλαδιά πρέπει να κλαδεύονται και να καταστρέφονται μόλις τα συμπτώματα  γίνουν εμφανή. Κλαδέψτε τουλάχιστον πέντε πόντους  κάτω από το έλκος και την αποστειρώνεται πάντα τα εργαλεία κλαδέματος μεταξύ κοπών με εμβάπτιση τους σε οινόπνευμα ή σε διάλυμα 1 μέρος χλωρίνης σε 9 μέρη νερού. Τα εργαλεία πρέπει να καθαρίζονται και να λιπαίνονται  μετά τη χρήση χλωρίνης για να μην π σκουριάζουν. Τα φυτά που επλήγησαν σοβαρά θα πρέπει να αφαιρούνται και να καταστρέφονται.
Λύσεις καταπολέμησης είναι μόνο η πρόληψη και η χρήση φοσφωνικών οξέων για ανάπτυξη και βελτίωση του ριζικού συστήματος των φυτών.
Botryosphaeria
       Τα εξωτερικά συμπτώματα του Botryosphaeria, δηλαδή  που προκαλούνται από τον Botryosphaeria dothidea, είναι παρόμοια με εκείνα του Seiridium. Δηλαδή, διάσπαρτα φωτεινά κόκκινο-καφέ νεκρά κλαδιά και αυτά τα κλαδιά εμφανίζονται ανάμεσα στο κατά τα άλλα υγιές φύλλωμα. Καρκινώματα  σε μικρά κλαδιά είναι επίσης παρόμοια με αυτά που προκαλούνται από S. unicorne, εκτός από το ότι  η εκτεταμένη εξίδρωση ρητίνης συνήθως δεν συμβαίνει. 
         

Botryosphaeria dothidea. A. Botryose cluster of conidiomata erumpent through the bark of a poplar twig. B-E. Conidiogenous cells with periclinal thickenings (black arrowheads) or annellations (white arrowheads). F. Paraphyses. G, H. Conidia. I. Spermatia. J. Pigmented, thick-walled, septate conidia. Scale bars: A = 0.5 mm, B-J = 10 μm

από τον ιστόποτο www.researchgate.net
         Σε αντίθεση  με S. unicorne, ωστόσο, στον   Β. dothidea   παράγονται μακριά και στενά καρκινώματα  στον κορμό που μπορεί να φτάσουν τα 30 εκατοστά. Αυτά τα καρκινώματα σπάνια  τυλίγουν τον κορμό, αλλά θα σιγά σιγά θα καταστραφούν όλα  τα τμήματα του καθώς θα διευρύνεται η μόλυνση. Τα όργανα καρποφορίας του μύκητα,  τα πυκνίδια, παράγονται ακριβώς κάτω από το φλοιό, αλλά η παρουσία τους μπορεί να διακριθεί μικροσκοπικά διάσπαρτα πάνω από την επιφάνεια του έλκους.  Η εξάπλωση του μύκητα είναι παρόμοια με αυτή που περιγράφεται παραπάνω για το S. unicorne, εκτός από το ότι  τα ασκοσπόρια του Β. dothidea μπορεί να εξαπλωθούν από τον αέρα.

από το wikipedia A canker formed 
by Botryosphaeria dothidea on Leyland cypress
        Η  μόλυνση από Botryosphaeria dothidea  εμφανίζεται πιο συχνά στα φυτά που βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση, και μια αποτελεσματική στρατηγική ελέγχου πρέπει να περιλαμβάνει την ορθή διαχείριση  των φυτών πού όσο βελτιώνεται τόσο δυναμώνει και η αντίσταση των φυτών. Η καλή  ετησία λίπανση και ηπαροχή επαρκούς νερού κατά τη διάρκεια εκτεταμένων περιόδων ξηρασίας είναι σημαντική.  Αποφύγετε τη βαριά κλάδευση  των φυτών  παρά μόνο νεκρών κλάδων. Αποτελεσματικός έλεγχος  με χημικό προϊόν δεν  υπάρχει..


 από το Branch Canker and Dieback of Leyland Cypres
Cercospora σήψη Βελόνας
     
Η Cercospora σήψη βελόνας, η οποία προκαλείται από το μύκητα Cercosporidium sequoiae (syn. Asperisporium sequoiae/ Cercospora sequoiae), είναι μια σχετικά νέα ασθένεια στο κυπαρίσσι Leyland. Ωστόσο, μια κοινή ασθένεια σε είδος   Juniperus, Thuja, Cupressus, Taxodium, Cryptomeria, Sequoia και άλλα γένη. Το πρώτο σύμπτωμα της σήψης βελόνας Cercospora είναι ένα καφετιασμα  των βελονών στο κάτω στέμμα δίπλα από το στέλεχος. Η ασθένεια εξαπλώνεται σιγά-σιγά προς τα πάνω και προς τα έξω έως ότου,-σε σοβαρές περιπτώσεις- μόνο οι βελόνες στις άκρες του άνω κλάδων παραμένουν πράσινες. Τα Καρποφόρα όργανα του μύκητα εμφανίζονται ως μικρές, πρασινωπές φλύκταινες στην επάνω επιφάνεια των βελόνων ή σε μικρά κλαδιά. Τα σπόρια (κονίδια)  καθ 'όλη την άνοιξη και το καλοκαίρι και μεταδίδονται με τον άνεμο. Η μόλυνση εμφανίζεται συνήθως σε περιόδους υγρού καιρού.
Cercosporidium sequoiae από  leyland Cypress deseases Clemson Univercity

 Η Cercospora  μπορεί να ελεγχθεί με ψεκασμό με χαλκό .Δεν υπάρχουν μυκητοκτόνα να έχουν εγγραφεί ειδικά για την ασθένεια σε Leyland κυπαρίσσι, αλλά το  Kocide είναι εγγεγραμμένο για γενική χρήση σε καλλωπιστικά φυτά. Ψεκάστε τα φυτά ανά 10 ημέρες στο διάστημα από ανάπτυξη οφθαλμών μέχρι η νέα αύξηση ωριμάσει.

Ασθένειες Ριζών 
 Leyland κατεστραμμενα από Φυτοφθορα από το φυτώριο LEWIS BABOO
Δύο ασθένειες ριζών μπορεί να επηρεάσουν το  κυπαρίσσι Leyland. Η Phytophthora  όπου σαπίζουν οι ρίζες  και προκαλείται  από Phytophthora cinnamomi, και  η σηψιρριζία Annosus  πού προκαλείται από  το Αnnosum Heterobasidion. 
Phytophthora cinnamomi από το cals.ncsu.edu
   Η Phytophthora  είναι σήψη ρίζας μπορεί να είναι ένα πρόβλημα τόσο στο  φυτώριο όσο και στο τοπίο, και κατά κύριο λόγο επηρεάζει μικρότερες ρίζες στα φυτά. Τα μεγάλα δέντρα εγκατεστημένοι στο τοπίο σπάνια έχουν αρχίσει να σαπίζουν από  Phytophthora. Η νόσος είναι συνήθως πιο επιζήμια σε περιπτώσεις όπου η αποστράγγιση του εδάφους είναι πολύ κακή. Φυτά με σοβαρή βλάβη ρίζας μπορεί να παρουσιάσουν μια γενική κιτρίνισμα των φύλλων και μαρασμό σε  κάποιες άκρες.  Η  Phytophthora μπορεί να διαγνωστεί με βεβαιότητα μόνο από εργαστηριακή ανάλυση των προσβεβλημένων ριζών. Ο έλεγχος της νόσου σε φυτώρια μπορεί να επιτευχθεί με τη θεραπεία με έντονη κλάδευση και χημικά με απολύμανση εδάφους. Χημικός έλεγχος δεν συνιστάται για τα δέντρα τοπίου.
          Στην περίπτωση της  Fomes Annosus σαπίζουν οι ρίζες στα φυτά του κήπου. Η αρχική μόλυνση από το μύκητα είναι από μόλυνση με  σπόρια του  στα φρεσκοκομμένα κούτσουρα ριζών κωνοφόρων, συνήθως πεύκου. Ο μύκητας αναπτύσσεται μέσα από το κούτσουρο καθώς και  το ριζικό σύστημα και μπορεί να μολύνουν γειτονικά δέντρα μέσα από την επαφή  των ριζών. Οι μεγαλύτερες ρίζες του μολύνθηκαν φυτά χάνουν τη ζωή τους και παρακμάζουν. Κύρια συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κιτρίνισμα και αργή μείωση ανάπτυξης, ακολουθούμενη από το θάνατο του δέντρου,
      Έτσι το φύλλωμα σε ολόκληρο το δέντρο μπορεί να μετατραπεί ξαφνικά ένα κοκκινωπό-καφέ χρώμα. Κάποια δέντρα μπορεί να πέσει πάνω πριν από οποιαδήποτε συμπτώματα εμφανιστούν.
      Καρποφόρα όργανα του μύκητα μπορεί να σχηματιστούν στη βάση του δέντρου, συνήθως κάτω από το αχυρόστρωμα ή  φύλλα. Αυτά είναι συνήθως μικρά, ακανόνιστου σχήματος, καφέ στην άνω επιφάνεια και  λευκού στην κάτω επιφάνεια. 
        Δεν υπάρχουν αποτελεσματικά μέτρα ελέγχου όταν το δέντρο έχει μολυνθεί. Ως προληπτικό μέτρο,  τα κούτσουρα όταν  κοπούν, όπου ζουν κωνοφόρα πρέπει είτε να βγούν  εντελώς, ή η επιφάνεια  του κούτσουρου να  καλυφθεί με ξηρό κοκκώδη βόρακα αμέσως μετά το δέντρο κοπεί. 
  Πηγή: /www.ces.ncsu.edu

 Μετάφραση :
 Κωνσταντίνος Τάτσης 
Γεωπόνος Κηποτέχνης 


 ανάλογα Άρθρα :

Leylandii: Μύκητας Seirindium unicorne

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου