Σελίδες

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Mια ιστορία οικο-καταστροφής στην Κινα

Κινέζοι αγρότες επικονιάζουν χειρωνακτικά  τις καλλιέργειες σε μήλα και αχλάδια


 Κινέζοι στο δύσκολο έργο τις χειρωνακτικής  - επικονίασης των καλλιεργειών μήλων και αχλαδιών
 στη νοτιοδυτική Κίνα, όπου οι άγριες μέλισσες έχουν εξαλειφθεί από την υπερβολική χρήση 
φυτοφαρμάκων  και την έλλειψη ενός φυσικού οικοτόπου. 
Τα τελευταία χρόνια, οι αγρότες αναγκάστηκαν να επικονιάσουν τα δέντρα τους με το χέρι,


          Φέρνοντας γυάλινα βάζα και βούρτσες για να επικονιάσουν ξεχωριστά κάθε λουλούδι και να χρησιμοποιήσετε τη βοήθεια των μικρών παιδιών σας για να ανεβούν στην κορυφή των βλαστών. Αυτό είναι εφικτό μόνο επειδή πρόκειται για μια καλλιέργεια υψηλής αξίας, ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι στον κόσμο για να επικονιάσουν όλες τις καλλιέργειες με το χέρι. Υπάρχουν απλές λύσεις, μελέτες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική  όπου έχουν ανακαλύψει ότι με τη φύτευση λωρίδες αγριολούλουδων κοντά στις καλλιέργειες και να αφήσει  την φυσική βλάστηση, όπως δέντρα και τα δάση, είναι δυνατή η αύξηση του πληθυσμού των επικονιαστών. Αυτές οι πρακτικές μπορούν επίσης να αυξήσουν τον πληθυσμό των φυσικών θηρευτών, μειώνοντας την ανάγκη χρήσης φυτοφαρμάκων.


      Με λίγη προσπάθεια, είναι απολύτως δυνατή η καλλιέργεια τροφίμων και παράλληλα η φροντίδα του περιβάλλοντος. Στην πραγματικότητα, αν το βλέπουμε μακροπρόθεσμα, αυτός είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να αυξηθεί η τροφή, διότι άλλως η γεωργία θα μπορούσε να καταρρεύσει. 


         Χωρίς μέλισσες, η διατροφή μας θα ήταν εξαιρετικά φτωχή. Θα αναγκαστούμε να επιβιώσουμε από καλλιέργειες που επικονιάζονται από τον άνεμο: σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι και όχι πολύ περισσότερο από αυτό. Φανταστείτε σούπερ μάρκετ και αποθήκες χωρίς σμέουρα, μήλα, φράουλες, μπιζέλια, κολοκύθες, πεπόνια, ντομάτες,  και πολλά άλλα. 


       Μέλισσες και άλλα έντομα μας έχουν δώσει ελεύθερη επικονίαση των καλλιεργειών μας για αιώνες , χιλιετίες και συνεχίζουν να το κάνουν, αν θα μάθουν να αναγνωρίζουν τη σημασία της και να επιστρέψουν την εύνοια από δίνοντάς τους ό,τι χρειάζονται για να επιβιώσουν.



Αλλά ..... Γιατί δεν υπάρχουν μέλισσες σε ορισμένες περιοχές της Κίνας;
       Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση συνοψίζεται τέλεια σε μια φράση του Albert Einstein 

Υπάρχουν δύο άπειρα πράγματα: το Σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, και δεν είμαι σίγουρος για το Σύμπαν " .
    Η ιστορία μας προσφέρει μια περίεργη ιστορία από την οποία θα πρέπει να μάθουμε το μάθημα των αρνητικών και επικίνδυνων που μπορεί να προκύψουν από την παραβίαση της περιβαλλοντικής ισορροπίας.

       Σε μια προσπάθεια να ελέγξει και να μετατρέψει τη φύση προς όφελός μας, ο Μάο Τσε Τουνγκ είχε την απίστευτη άποψη, πιστεύοντας ότι ορισμένα πράγματα (σπουργίτια, κουνούπια, μύγες και ποντίκια) ήταν επιζήμια για την απόδοση της γεωργίας έτσι αποφάσισε να κηρύξει τον πόλεμο και ξεκινήσε αυτό που ονομάστηκε "Η εκστρατεία των τεσσάρων πληγών" με το οποίο σκόπευε να εξοντώσει αυτά τα τέσσερα είδη.
          Το σπουργίτι οφειλόταν στον διωγμό του στην κατανάλωση αποθηκευμένων σιτηρών, προκαλώντας προβλήματα στη γεωργία. Αυτό τον οδήγησε να εισέλθει στον κατάλογο των επικίνδυνων ζώων. Σύμφωνα με τα λόγια του Μάο Τσε Τουνγκ, "Τα σπουργίτια είναι μια από τις χειρότερες πληγές στην Κίνα".

        Η εκστρατεία ήταν μια επιτυχία και επρόκειτο να εξολοθρεύσει τελείως τα σπουργίτια.



          Ο διωγμός σταμάτησε τον Απρίλιο του 1960. Αυτό το έτος, οι επιστήμονες, ανησύχησαν  για το σχέδιο του Μάο, δημοσίευσαν μια έρευνα στην οποία αναφέρεται ότι «τα σπουργίτια τρώνε περισσότερα έντομα από τα σιτηρά»


             Ο Μάο συνειδητοποίησε με αυτή τη δήλωση ότι είχε κάνει λάθος και απευθύνθηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης με τη φράση "σουάν λε", με την οποία ολοκληρώθηκε η δίωξη των σπουργίλων.
       Αλλά σε ορισμένες περιοχές ήταν πολύ αργά..........

Η πληγή των ακρίδων.
       Παρά τη διακοπή της δίωξης, η ζημιά που προκάλεσε η εξαφάνιση των σπουργίλων έφερε μαζί της τον πολλαπλασιασμό των ακρίδων. Αυτές ήταν υπεύθυνές για τον φοβερήό λιμό που αποτελούσε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της Μεγάλης Κινέζικης Πείνας, μια περίοδο 3 ετών που έθεσε τέλος στο Μεγάλο Άλμα προς τα εμπρός, στο οποίο εκτιμάται ότι μεταξύ 16 και 30 εκατομμυρίων ανθρώπων έχασαν τη ζωή τους. Οι συνθήκες της δυστυχίας ήταν τρομερές, οι καλλιέργειες καταβυθίστηκαν από τις ακρίδες και πολλοί άνθρωποι πέθαναν στη φτώχεια. Το ποσοστό γεννήσεων μειώθηκε και το ποσοστό θνησιμότητας αυξήθηκε και η οικονομική ζημία ήταν τρομερή, ειδικά για τους κοινούς ανθρώπους.

       Τα έντομα άρχισαν να πολλαπλασιάζονται, για να τα καταπολεμήσουν, εφάρμοζαν εντομοκτόνα, παρασιτοκτόνα σε τεράστιες ποσότητες, τα οποία δεν υπήρχε Διαχωριστικός  μεταξύ ευεργετικών και επιβλαβών εντόμων. Το αποτέλεσμα ήταν ότι σε μεγάλες περιοχές της Κίνας τα έντομα επικονίασης εξαφανίστηκαν και μεταξύ αυτών ο καλύτερος επικονιαστής στον πλανήτη:  οι μέλισσες. 



       Έκτοτε, και έχουν περάσει περισσότερα από 50 χρόνια, σε αυτές τις περιοχές, η διαδικασία επικονίασης πρέπει να γίνει με το χέρι.

      Τα απόβλητα που απομένουν από αυτά τα προϊόντα στη γη διαρκούν πολλά χρόνια, ακόμα και σήμερα ο κινεζικός πληθυσμός σπουργίτιων συνεχίζει να μειώνεται. 
Πλέον με αυτή αλλά και άλλες ανάλογες ιστορίες παγκόσμια,  ιστορίες  ένα τεράστιο  λάθυς φαίνεται ότι δεν έχουμε μάθει αρκετά, η βιοτεχνολογία, ΓΤΟ, η χρήση ζιζανιοκτόνων, φυτοφαρμάκων, εντομοκτόνων, χημικών λιπασμάτων κλπ είναι ακόμη και σήμερα η ημερήσια διάταξη, δεν μπορούν να καταλάβουν ότι σε μπορούμε να σπάσουμε μια ισορροπία που διήρκεσε εκατομμύρια χρόνια.

Μετάφραση -απόδοση 
Κωνσταντίνος Τάτσης 

πηγή:colmenafeliz.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου