Σελίδες

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

«Acanthus Spinosus»: το αγκάθι της έμπνευσης

ΑΚΑΝΘΑΣ ΤΟ ΑΓΚΑΘΙ ΤΗς ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ

Κάθε Μάιο, εκεί προς το τέλος του μήνα, ανθίζουν τα πανέμορφα λουλούδια της ακάνθου. Στολίζουν με τα μοβ-ροζ χρώματά τους τα δυο χωράφια που βρίσκονται στη διασταύρωση των δρόμων που οδηγούν προς Γαλησσά από τη μια και Μάλια από την άλλη, εκεί στη Μεσαριά.
Η άκανθος σ' ένα φουρούσι αρχοντικού στην Ερμούπολη

           Η άκανθος είναι πολυετές φυτό με πολύ μεγάλα φύλλα, ακανόνιστα, και ανάλογα με το είδος έχει διαφορετικά άνθη με έντονα χρώματα που εντυπωσιάζουν. Υπάρχουν 20 είδη ακάνθου στον κόσμο, αλλά μόνο 4 είναι τα αυτοφυή στην ελληνική χλωρίδα και στα νησιά των Κυκλάδων. Το επίσημο όνομα της συγκεκριμένης ακάνθου είναι: «Acanthus Spinosus» και ο Γιώργος Γεννάδιος αναφέρει διάφορα ονόματα που είναι γνωστά στη χώρα μας (απρινιά, απερουνιά, τσουλακίδα κ.ά.), και άκανθα ή άγρια κατά τον Διοσκουρίδη.


        Από τα φύλλα του φυτού της ακάνθου εμπνεύστηκαν πολλοί καλλιτέχνες και δημιούργησαν γλυπτά αριστουργήματα και κυρίως το κορινθιακού ρυθμού κιονόκρανο! Το κορινθιακό κιονόκρανο αντέγραψαν πολλοί τεχνίτες και γλύπτες και στην αρχαιότητα και στις μεταγενέστερες εποχές, μεταβάλλοντας τη μορφή του ο καθένας κατά το δοκούν δημιουργώντας όμως υπέροχες παραλλαγές.

         Η διακόσμηση γλυπτών με φύλλα ακάνθου απαντά σε κιονόκρανα πολλών ναών της αρχαίας Ελλάδας, όπως σε θησαυρούς των Δελφών, του Απόλλωνα στις Βάσσαις της Φιγαλείας... αλλά από τα ωραιότερα κορινθιακά κιονόκρανα είναι αυτά που στολίζουν τον ναό του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα. Πολλοί είναι οι καλλιτέχνες της Ρώμης και άλλων σημαντικών πόλεων της αρχαιότητας που αντέγραψαν με επιτυχία το κορινθιακό κιονόκρανο για να διακοσμήσουν ναούς, οικίες και άλλα ιστορικά μνημεία. Ο «κορινθιακός ρυθμός», όπως ονομάστηκε στη γλυπτική αλλά και στην αρχιτεκτονική, θεωρήθηκε από τους ειδικούς ο πιο πλούσιος και κομψός ρυθμός των ελληνορωμαϊκών χρόνων. Αυτός ο ρυθμός χρησιμοποιήθηκε και στην εποχή της Αναγέννησης αλλά και στους νεότερους χρόνους.
Στήλες Ολυμπίου Διος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου