Σελίδες

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΧΑΡΙΖΕΙ ΥΓΕΙΑ




Μανώλης Καπάνταης
 Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος
  τ. Δ/ντης Πράσινου







ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΧΑΡΙΖΕΙ ΥΓΕΙΑ

        Το πράσινο στη πόλη θεωρείται δομικό στοιχείο και επηρεάζει και επηρεάζει άμεσα και έμμεσα στον  αστικό ιστό τη ζωή των πολιτών. Επιδίωξή μας πρέπει να είναι το πράσινο, να αναπτύσσεται όσο το δυνατό σε μεγαλύτερες επιφάνειες στη πόλη  και  να  διαχειρίζεται και να φροντίζεται με κανόνες που θα   έχουν σαν αποτέλεσμα τη μακροχρόνια υγεία των φυτικών ειδών που το αποτελούν,  για να αποκομίσουν οι πολίτες περισσότερα οφέλη.


          Οφέλη από τους χώρους πρασίνου από το περίπατο, την αναψυχή, την ενασχόληση και το παιχνίδι από μικρούς και μεγάλους, με τα στοιχεία του πρασίνου που είναι τα φυτά και το χώμα, που αν λερωθούν το μόνο που θα αποκομίσουν είναι υγεία.
       Τα οφέλη από το πράσινο πολλά, ορισμένοι όμως ενδιαφέρονται πρώτιστα για τα οικονομικά οφέλη που αποδίδει και  τα οποία είναι βραχυπρόθεσμα και άλλα μακροπρόθεσμα. Στα βραχυπρόθεσμα οφέλη, τα οποία αποδίδονται και άμεσα στους επενδυτές,  είναι ότι τα ακίνητα που βρίσκονται σε   περιοχές με μεγάλα ποσοστά πράσινου ανά κάτοικο,  π.χ. βόρεια και νότια προάστια στην Αθήνα, αυτά έχουν αυξημένες τιμές και εξασφαλισμένη οικονομική σταθερότητα στο μέλλον.
      Τα περιβαλλοντικά οφέλη που αποκομίζουμε σε περιοχές με μεγάλα ποσοστά πράσινου, είναι δε και τα πιο σημαντικά κατά την άποψη μου, επικρατούν:

  • χαμηλότερες θερμοκρασίες 
  • αυξημένη άνεση από το καθαρό αέρα
  • βελτιωμένη υγεία στους διαμένοντες στους πράσινους χώρους και διαδρομές 
  • συνύπαρξη ανθρώπινης & άγριας ζωής στον  ανοιχτό χώρο 
  • μείωση του θορύβου, μειωμένη κατανάλωση ενέργειας
  •  διακριτά οικοσυστήματα 
  • διαχείριση των υδάτινων πόρων, βιοποικιλότητας
  • καλύτερη ποιότητα νερού, λιγότερη διάβρωση
  •  ισορροπία στο ενδιαίτημα άγριας ζωής

                   
Από κοινωνική άποψη οι περιοχές που διαθέτουν πράσινο έχουν :
  • μακροχρόνια  διατήρηση της αισθητικής και της ομορφιάς   
  • σκίαση των χώρων στάθμευσης, δρόμων, σχολείων παιδικών  χαρών  
  • είναι  φιλικοί οι χώροι προς το χρήστη λόγω μειωμένης έκθεσης στον ήλιο στους ποδηλάτες και στους πεζούς 
  • αυξημένη άνεση, κατά τη μετακίνηση του  χρήστη ευχάριστη οπτικά,
  • υπερηφάνεια στους κατοίκους της περιοχής, για το χώρο τους , από την εικόνα και τη καλή φήμη  που παρουσιάζουν  
  • τη σημασία του πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων , 
  • την αυξημένη ευαισθητοποίηση & εκτίμηση για το  αστικό πράσινο για τη προστασία και διατήρηση της κοινής ωφελείας του.

Από τεχνική άποψη ο σωστός σχεδιασμός, η προσεκτική κατασκευή και η διαχείριση του πρασίνου, το όφελος που προσφέρει είναι ασφάλεια   στους κατοίκους, ποικιλομορφία στα φυτικά είδη κάθε ηλικίας υγεία και μακροζωία στη  βιωσιμότητα τους.

        Για ένα δέντρο στο πεζοδρόμιο μιας πόλης έχει υπολογιστεί το κόστος φύτευσης και καλλιεργητικής φροντίδας για τρία χρόνια να φτάνει σε  $250-600 δολάρια . Το δέντρο που βρίσκεται στο δρόμο όμως επιστρέφει πάνω από $90.000 δολάρια άμεσα οφέλη (μη συμπεριλαμβανομένων των αισθητικών, κοινωνικών και φυσικών) κατά τη διάρκεια ζωής του.



Προσφέρετε ένα δώρο  στην υγεία σας, με το πιο απλό  τρόπο ,κάνετε επισκέψεις μικρών διαστημάτων σε χώρους πρασίνου , αυτά τα μικρά διαστήματα  στην ύπαιθρο  κάνουν τη  μεγάλη διαφορά.

        Μόλις 10 λεπτά  έκθεση στη φύση, για δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα, παράγουν οφέλη ψυχικής αποκατάστασης. Τα μικρά  χρονικά διαστήματα κοντά στη φύση μπορεί να συμβούν σε μικρούς αστικούς χώρους πρασίνου ή ακόμη και στο κήπο του σπιτιού σας  η  και στο μπαλκόνι  σας.
         Οι  άνθρωποι διαισθάνονται , γνωρίζουν ότι η επαφή με τη  φύση είναι καλό για αυτούς και η έρευνα οδηγεί προς αυτό το συμπέρασμα .





Αλλά ποια δοσολογία είναι απαραίτητη;

        Πρόσφατες μελέτες με τις οποίες  έχουν διερευνηθεί η διάρκεια και η συχνότητα του χρόνου που δαπανάται για να βρισκόμαστε κοντά στη φύση,  είναι αυτές απαραίτητες για να αποφέρουν οφέλη στην υγεία. Αυτή η έρευνα, που χρηματοδοτείται από το ίδρυμα TKF, των ΗΠΑ, δείχνει ότι μόλις 10 λεπτά  έκθεσης στη φύση, δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα, παράγει οφέλη ψυχικής αποκατάστασης.

      Αυτά τα μικρά  χρονικά διαστήματα παραμονής κοντά στη  φύση μπορεί να γίνουν σε μικρούς  αστικούς χώρους πρασίνου ή στην αυλή του σπιτιού π.χ. στο πράσινο χώρο του ακάλυπτου της πολυκατοικίας σας η ακόμη και στο μπαλκόνι σας. Κανείς δεν είναι αναγκαίο να ταξιδέψει μακριά από τη πόλη που διαμένει  για να επισκεφθεί  μεγάλα πάρκα ή δάση με άγρια φύση.



Η έρευνα, που διεξήγαγαν  στα Πανεπιστήμια του Μίσιγκαν και του Σικάγο, παρουσιάστηκε πρόσφατα στο ετήσιο συνέδριο  της Αμερικανικής Ένωσης των αρχιτεκτόνων τοπίων.

        Το έργο εντάσσεται σε μια μεγαλύτερη  έρευνας που υποστηρίζεται από το  ίδρυμα TKF, η οποία έχει λάβει χρηματοδοτήσεις για έξι προγράμματα στην Αμερική που ενσωματώνουν το σχεδιασμό των αστικών χώρων, με παράλληλη  έρευνα σχετικά με τις παροχές του χρήστη πολίτη. Οι τρεις αυτοί άξονες επιδιώκουν να αποδείξουν τα οφέλη υγείας από το πράσινο  σε αστικές περιοχές που προσφέρονται στους πολίτες, κατά πρώτο μέσα από την ενατένιση και κατά δεύτερο στην αποκατάσταση της υγείας, έτσι ώστε να ενημερώσουν και να επηρεάσουν τους ιθύνοντες κατά  το σχεδιασμό της πόλης.

          «Τα τελευταία 20 χρόνια,  έχουμε επενδύσει στη δημιουργία σε πάνω από 130 αστικούς χώρους πρασίνου», είπε Mary Wyatt, εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος TKF. «Τα πρώτα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τη σημασία αυτού του έργου και τις παρατηρήσεις μας που έχουν γίνει κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Στόχος μας είναι να μοιραστούμε ελεύθερα τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας που μαζί με ευρήματα από τις άλλες πέντε μελέτες μας, θα βοηθήσουν ώστε οι πόλεις να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις της ζωής μέσα στη πόλη και να οικοδομήσουν τη συνοχή της Κοινωνίας. "

             Στη μελέτη συμμετείχαν άτομα που είχαν παραμείνει σε χώρους πρασίνου    για τουλάχιστον 2½ φορές την εβδομάδα και για ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα 10 λεπτών και έδωσαν απαντήσεις σε ερωτήσεις πριν και μετά για τη ψυχική ευημερία τους.
        
         Οι απαντήσεις τους,  συσχετίστηκαν με τα επίπεδα κορτιζόλης στο σάλιο των συμμετεχόντων, που είναι ένας δείκτης του στρες.

             Η εξέταση των δεδομένων, μας οδήγησε στη  διαπίστωση ότι αρκούν μόλις 10 λεπτά στη παραμονή του ατόμου στην φύση και χρόνος αυτός είναι αποτελεσματικός για να μπορέσει  να οφεληθεί.

             Οι συμμετέχοντες  στην έρευνα εξέθεσαν ότι διακατέχονται σημαντικά από λιγότερο άγχος,  βελτιωμένη δυνατότητα να εστιάσουν και μια αυξημένη ικανοποίηση για τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας  τους. Επίσης, τα οφέλη ήταν μεγαλύτερα για τα άτομα από τις κατοικημένες περιοχές που βρέθηκαν στα μικρά πάρκα της πόλης.

           Σε παράλληλη μελέτη , άτομα  έκαναν τη πρώτη φορά  περίπατο σε μια διαδρομή 4 χιλιομέτρων για 50 λεπτά  μέσα από ένα πυκνοδομημένο, αστικό περιβάλλον και μια άλλη ομάδα ατόμων έκανε περίπατο μέσα σε ένα άλσος.
           Κατόπιν, έγινε τεστ μνήμης για να μετρηθεί  η ικανότητά τους να επικεντρωθούν ή να εστιάσουν.

          Τα αποτελέσματα έδειξαν μια αξιοσημείωτη διαφορά, σε όσους είχαν περπατήσει δια μέσω του άλσους , παρατηρήθηκε ότι είχαν μια βελτίωση 20% περισσότερο στη μνήμη από την άλλη ομάδα. Σαν επιβεβαίωση, μια άλλη μελέτη χρησιμοποιώντας φωτογραφίες των αστικών περιοχών ή σκηνές φύσης αντί για περιπάτους απέδωσαν παρόμοια αποτελέσματα.

                Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλές ερωτήσεις στις οποίες πρέπει να απαντήσουμε όπως για παράδειγμα, πώς οι αισθήσεις  πλην της οράσεως, ενδέχεται να επηρεάσουν τα οφέλη για την υγεία. Οι ερευνητές εργάζονται για να ανακαλύψουν τις ιδιαιτερότητες της φύσης — όπως η φυσικότητα, η πολυπλοκότητα, η μορφή, η διαφάνεια, η πρόσβαση και η ασφάλεια — που δημιουργούν την αίσθηση της ευημερίας και βελτιώσουν την ικανότητα συγκέντρωσης.
               Για τη χώρα μας οι αρμόδιοι που σχεδιάζουν η νομοθετούν πρέπει να γνωρίζουν ότι τη περίοδο που περνάμε και η κρίση οδηγεί τους συμπολίτες μας σε ακραίες καταστάσεις  και απρόσμενες εκδηλώσεις, οι χώροι πρασίνου τους βοηθούν. Είναι αναγκαίο και πρέπει να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου η να αναβαθμιστούν οι εγκαταλειμμένοι και να μη παίρνουν αποφάσεις στρουθοκαμηλίζοντας μέσα στο μικροσυντεχνιακό τους συμφέρον. 
              Οι έρευνες δημοσιεύθηκαν Frontiers in Psychology (Aug. 19, 2015)   in the Journal of Experimental Psychology (Sept. 7, 2015).
        Αλλά και οι Ιάπωνες από τα μέσα της δεκαετίας του 90, σε  μια σειρά από επιστημονικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από  ερευνητές έχουν επιβεβαιώσει τα πολλά οφέλη από την επαφή μας τακτικά  με τη φύση.
             Τα οφέλη για ολόκληρο το σώμα μας, προκύπτουν όταν περπατάτε σιγά-σιγά, από 2 έως 4 χλμ. , σε ένα  πάρκο,  αυτό σας γλιτώνει από την αστική οχλαγωγία, τονώνει την λειτουργία του ανοσοποιητικού, μειώνει την αρτηριακή πίεση, την παραγωγή των ορμονών του στρες (κορτιζόλης των επινεφριδίων, βαζοπρεσσίνης), τη κούραση και το άγχος. Εισπνέετε τα  πτητικά αιθέρια έλαια που έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες. Αυτά το «λούσιμο» στο πάρκο  επίσης τη βελτίωση τη ποιότητα του ύπνου και  επιταχύνει την επιθηλιοποίηση μετά από μια ασθένεια.
             Προγράμματα στην Ιρλανδία  για την υγεία στο φυσικό περιβάλλον αποτελούν μέρος  μιας ευρύτερης αναγνώρισης του προβλήματος της αποκατάστασης της ψυχικής υγείας των πολιτών. Όροι όπως "το πράσινο γυμναστήριο" και "μπλε γυμναστήριο" χρησιμοποιούνται τώρα για την προώθηση του περπατήματος στα πάρκα αλλά και δίπλα στη θάλασσα.
                Ορισμένα σχολεία δίνουν στα παιδιά "πράσινα διαβατήρια", για να καταγράφουν τις δραστηριότητές τους στην ύπαιθρο και μερικοί γιατροί γράφουν «πράσινες συνταγές», συνιστώντας στους ασθενείς τους να ενταχθούν σε ομάδες προς όφελος της ψυχική και σωματικής υγείας τους.
              Ο περίπατος για τρείς ώρες , περιλαμβάνει την  ενημέρωση για το περιβάλλον και αυτός ο ανέμελος περίπατος τρίωρης διάρκειας, λέγεται  περιβαλλοντική τέχνη για  χαλάρωση.
             Πέρυσι αυτό το πρόγραμμα , αξιολογήθηκε από το HSE και το University College του Δουβλίνου, που διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες βελτίωσαν τη διάθεσή τους κατά 75%  και τον ύπνο τους κατά 66% . Επιπλέον, οι σκέψεις για αυτοκτονία μειώθηκαν κατά 82 %. Πολλοί από τους περιπατητές είπαν ότι αισθάνθηκαν λιγότερο ταραγμένοι και ανήσυχοι μετά το πρόγραμμα, και μερικοί από αυτούς μείωσαν τη  φαρμακευτική αγωγή και τα κλινικά ραντεβού με το γιατρό τους.

Αν έχετε λοιπόν άσχημη διάθεση, δεν αισθάνεστε καλά και η αίσθηση σας είναι ότι βρίσκεστε στα κάτω, περπατήστε στη πλατεία της περιοχής  σας η ασχοληθείτε με το κήπο σας η φροντίστε τις γλάστρες στο μπαλκόνι σας. Να έρθετε σε επαφή στη φύση και να αναπνεύσετε το χώμα και ας λερωθείτε. Το χώμα είναι το νέο αντικαταθλιπτικό.


        Έχει βρεθεί και είναι επίσημα γνωστό,  ότι τα μικρόβια του εδάφους  έχουν παρόμοιες επιπτώσεις στον εγκέφαλο και δρουν χωρίς τις παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων και δε δημιουργούν πιθανότητα χημικής εξάρτησης.
         Έτσι εάν αισθάνεστε λίγο ψυχολογικά άσχημα η κακοδιάθετοί,  αρχίστε αμέσως την ενασχόληση με το πράσινο ! Φυτέψτε η αλλάχτε το χώμα στις γλάστρες σας κάνετε εργασίες για να έχετε επαφή με το χώμα.
          Το βακτήριο Mycobacterium vaccae πράγματι έχει βρεθεί να επιδρά  στους νευρώνες δηλαδή  παρέχει τα ίδια αποτελέσματα με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα όπως το Prozac.
     Το Mycobacterium vaccae ανήκει στα είδη της οικογένειας των βακτηρίων  Mycobacteriaceae που ζει φυσικά στο χώμα και δεν είναι  παθογόνο . Το όνομά του  προέρχεται από τη λατινική λέξη, vacca (αγελάδα), δεδομένου ότι ήταν η πρώτη φορά που καλλιεργήθηκαν από την κοπριά των αγελάδων στην Αυστρία. Έχει πρόσφατα διαπιστωθεί  ότι η έκθεση σε Mycobacterium vaccae μπορεί να οδηγήσει σε αντικαταθλιπτική επίδραση, επειδή διεγείρει την παραγωγή της σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης στον εγκέφαλο.  Πιο συγκεκριμένα, επάγει την νευρογένεση των νευρώνων που παράγουν τις δύο αυτές ενώσεις.
          Το βακτήριο βρίσκεται λοιπόν στο έδαφος και μπορεί να υποκινήσει τη παραγωγή σεροτονίνης, η οποία μας κάνει χαλαρούς και πιο ευτυχισμένους. Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στους ασθενείς με καρκίνο, ανέφεραν  καλύτερη ποιότητα ζωής και  λιγότερο άγχος.
    Η έλλειψη σεροτονίνης έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη,  το άγχος, την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και διπολικά προβλήματα. Το βακτήριο φαίνεται να είναι ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό στο χώμα και δεν έχει  δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. Αυτά τα αντικαταθλιπτικά μικρόβια στο χώμα μπορεί να είναι τόσο εύκολα στη χρήση όπως  ακριβώς απλά παίζοντας στο χώμα.
        Οι περισσότεροι μανιώδεις κηπουροί θα σας πουν ότι ο κήπος τους, στο χώρο που ασχολούνται, τους κάνει «χαρούμενους»,  διότι η κηπουρική είναι η μοναδική  πραγματικά εργασία στη φύση και ο μόνος τρόπος που μειώνει το άγχος και ανυψώνει τη  διάθεση. Το γεγονός ότι αυτό τεκμηριώνεται και επιστημονικά  προσθέτει επιπλέον αξιοπιστία στα λεγόμενα  αυτών των εθισμένων ασχολούμενων  στο κήπο. Η παρουσία ενός αντικαταθλιπτικού στα βακτήρια του εδάφους δεν είναι μια έκπληξη για πολλούς από εμάς που έχουμε βιώσει το φαινόμενο στους εαυτούς μας.

        Η επαφή με το χώμα, όπως αποδεικνύει και  αποδέχεται και η  επιστήμη, προσθέτει αξιοπιστία στο φαινόμενο γιατί κάνει ευτυχισμένους, τους εθισμένους κηπουρούς με την  ενασχόληση στο κήπο τους .
        Οι φυσικές επιδράσεις του αντικαταθλιπτικού βακτήριού του εδάφους μπορεί να γίνει αισθητή μετά από τρείς  εβδομάδες. Πρέπει να  βγείτε από το σπίτι και το γραφείο, να περπατήσετε στη φύση  και να παίξετε  στο χώμα και θα βελτιώσετε τη διάθεσή σας και τη ζωή σας.
        Ο Δρ "Christopher Lowry, Νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στην Αγγλία, επισημαίνει  το εξής ως προς τον τρόπο που λειτουργεί αυτή η διαδικασία . «Αυτό που εικάζουμε ότι  συμβαίνει  είναι, ότι τα βακτήρια  ενεργοποιούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία απελευθερώνουν χημικές ουσίες που ονομάζονται κυτοκίνες, οι οποίες, στη συνέχεια, δρουν ως υποδοχείς για τα αισθητήριά νεύρα, για να αυξήσουν τη δραστηριότητά τους » αναφέρει.



      Τα αποτελέσματα δείχνουν μέχρι στιγμής ότι απλά εισπνεόμενο το βακτήριο Mycobacterium vaccae, το οποίο μπορείτε να πάρετε σαν δόση μόνο, μετά από  ένα  περίπατο στο άλσος η και μετά από εργασίες στο κήπο σας, θα μπορούσε να βοηθήσει, να σας αποσπάσει και να σας δημιουργήσει ευχαρίστηση.
            «Μπορείτε επίσης να πάρετε μυκοβακτηρίδια όταν πίνετε νερό από πηγές ή μέσω των         φυτών που τρώτε, όπως τα μαρούλια , καρότα κ.λ.π που έχετε πάρει από τον κήπο, επιβεβαιώνει ο "Christopher Lowry.

            Μερικοί ερευνητές έχουν προτείνει ότι η απότομη αύξηση σε περιπτώσεις άσθματος και αλλεργίας κατά τον τελευταίο αιώνα οφείλεται, απροσδόκητα, επειδή οι άνθρωποι ζουν σε πάρα πολύ καθαρό περιβάλλον. Η ιδέα είναι ότι η συνήθης έκθεση σε αβλαβείς μικροοργανισμούς όπως  για παράδειγμα, στα βακτήρια που βρίσκονται στο περιβάλλον του εδάφους εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα για  να αγνοήσει καλοήθη  μόρια όπως η γύρη.

          Λαμβάνοντας υπόψη τη κατεύθυνση αυτή, της  «υγιεινής υπόθεσης» έρχεται μια ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη, όταν πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η θεραπεία με ένα συγκεκριμένο βακτήριο του εδάφους, το  Mycobacterium vaccae μπορεί να είναι σε θέση να ανακουφίσει από τη κατάθλιψη. Για παράδειγμα, ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα οι οποίοι ενέθηκαν με το M. vaccae ανέφεραν αργότερα καλύτερη ποιότητα ζωής και λιγότερη ναυτία και  πόνο. Τα βακτήρια, όταν εγχέονται σε ποντικούς, ενεργοποιούν ένα σύνολο σεροτονίνης που απελευθερώνουν οι νευρώνες στον εγκέφαλο-είναι δηλαδή τα ίδια τα νεύρα που στοχεύονται από το αντικαταθλιπτικό φάρμακο  Prozac.
             Ο Δρ Chris Lowry, αναφέρει ότι: "οι μελέτες μας βοηθηθούν να κατανοήσουμε πώς το σώμα  επικοινωνεί με τον εγκέφαλο και γιατί ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα είναι σημαντικό για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας. Αφήνει επίσης σ’ εμάς το ερώτημα «αν εμείς πρέπει όλοι να δαπανάμε  περισσότερο χρόνο ασχολούμενοι η παίζοντας με το χώμα».

            Έτσι πρέπει νομίζω είναι καιρός για να κλείσουμε τη τηλεόραση και τον υπολογιστή και να αφιερώνουμε ένα μέρος από το χρόνο έξω σε πράσινους χώρους , είτε αυτό είναι μια βόλτα στη πλατεία της γειτονιάς, στο κήπο του σπιτιού μας η της πολυκατοικίας μας, ενεργοποιώντας φίλους και γείτονες. 
        Μια ωραία προσπάθεια επίσης είναι  να δημιουργήσουμε λαχανόκηπους μαζί με άλλους και τη βοήθεια της Τοπικής αυτοδιοίκησης αξιοποιώντας εγκαταλειμμένους χώρους.  Αυτό δεν μόνο είναι μόνο  καλό για την υγεία σας, αυτό μπορεί επίσης να σας κάνει εξυπνότερους και πιο ευτυχισμένους.




          Συνεχίζοντας για την αντιμετώπιση των παιδιών, στις μέρες μας,  ο πολιτισμός μας έχει υπερβολική έμμονη για τα μικρόβια, την καθαριότητα και την υγιεινή. Η τηλεόραση μας βομβαρδίζει καθημερινά με υλικά που βοηθούν στη καθαριότητα και οι γονείς επηρεασμένοι στοχεύουν στο πλύσιμο των χεριών  των παιδιών τους συνεχώς  , χρησιμοποιώντας αντιβακτηριακό σαπούνι, κατά δεύτερο  οινόπνευμα για καθαρισμό ή την απαλλαγή της  βρωμιάς από τα  ρούχα τους χρησιμοποιώντας ισχυρά απορρυπαντικά.
           Δεν ξέρω για σας, αλλά όταν ήμουν ένα παιδί που μου άρεσε να παίζω με τη λάσπη ιδιαίτερα μετά από βροχερές μέρες , όχι μόνο εγώ αλλά και τα άλλα παιδιά της γειτονιάς.
Να κάνουμε  πίτες με τη  λάσπη, να περπατάμε ξυπόλυτοι και να σκαρφαλώνουμε  σε όποιο δέντρο μπορούσαμε και  ενστικτωδώς,  λαχταρούσα να βυθιστώ στο φυσικό περιβάλλον.                Παλιά, η εμπειρία μου από τα μικρότερα παιδιά που έπαιζαν στη θάλασσα τότε και στη παραλία,  φτυάριζαν την άμμο  την έβαζαν στο στόμα τους ή  δοκίμαζαν τα  βότσαλα ή τα  φύλλα που έβγαζε η θάλασσα. Είναι φυσικό ότι τα παιδιά πρέπει να είναι όσο το δυνατόν κοντά στη φύση. Λοιπόν, σήμερα έχει γίνει  μια σημαντική έρευνα για τη σχέση που υπάρχει  μεταξύ της τάσης που έχουν τα παιδιά να λερωθούν και του ανοσοποιητικού συστήματος   και έχει βρεθεί ότι αυτή η σύγχρονη εμμονή με τα μικρόβια και τη καθαριότητα μπορεί να οδηγεί σε  άνοδο στις αλλεργίες, το άσθμα και τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.  





Τι είναι αυτό που έλκει το παιδί  στη βρωμιά;

        Σύμφωνα με την Mary Ruebush PhD, συγγραφέα του κειμένου γιατί το χώμα είναι καλό: πέντε τρόποι για να κάνετε τα μικρόβια φίλους σας, η έλξη αυτή αναφέρει, βασίζεται στα εκατομμύρια χρόνια της εξέλιξης του ανθρώπου.
          Ακριβώς όπως ο  κάθε ένας μυς από το σώμα μας ασκείται, έτσι και το ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να ασκείται προκειμένου να αναπτυχθεί πλήρως και να γίνει αρκετά ισχυρό, για να αντισταθεί στις ασθένειες και να νοσήσουμε. Η κατανάλωση του ρύπου, η επαφή με τη βρωμιά από  ένα παιδί,  αποδεικνύεται ότι είναι η ιδανική κατάρτιση για την οικοδόμηση του ανοσοποιητικού συστήματός, σας συνολική φυσική κατάσταση.
         Έγραψε η Mary Ruebush: «Τι κάνει ένα παιδί όταν βάζει τα πράγματα στο στόμα του; Αυτό του  επιτρέπει την ανοσολογική ανταπόκριση για να μπορέσει να εξερευνήσει το περιβάλλον του. Όχι μόνο δεν επιτρέπει την        « πρακτική » των ανοσολογικών αποκρίσεων, η οποία θα είναι απαραίτητη για την προστασία, αλλά διαδραματίζει επίσης έναν κρίσιμο ρόλο για τη διδασκαλία του ανώριμου ανοσολογικού σύστημα του. Τι είναι καλύτερο να αγνοηθεί;»
         Και δεν είναι μόνο κάποιο τυχαίο πρόσωπο που λέει αυτό. Η επιστήμη το υποστηρίζει. Σε μια μελέτη του 2012, οι ερευνητές ήταν σε θέση να αποδείξουν ότι η έλλειψη έκθεσης σε μικρόβια έχει να κάνει με το ανοσοποιητικό σύστημα  στη μετέπειτα  ζωή. Βρήκαν ότι η πρώιμη έκθεση των παιδιών στη σκόνη και στα ζωύφια, βοήθησε τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος,  αργότερα στη ζωή τους και ότι υπήρχε πράγματι μια διαταραχή της φυσικής βακτηριακής χλωρίδας του σώματος που οδήγησε στην υπερκινητικότητα στα Τ κύτταρα και που μπορεί να συμβάλει στο άσθμα. Το πιο απίστευτο εύρημα όμως είναι ότι, αν τα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά τα μικρόβια, δεν μπορεί να καθοριστεί αργότερα η ζωή τους.
            Φυσικά, μην το παρακάνετε! Αν έχετε παιδιά, μην τα αναγκάζετε να φάνε βρωμιά ή οτιδήποτε άλλο. Απλά να τα αφήσουμε να κάνουν αυτό που θέλουν.
          Σ’ αυτό σημείο θα σας διηγηθώ μια προσωπική μου εμπειρία που είχα με την υπεύθυνη ενός βρεφονηπιακού σταθμού του Δήμου όπου εργαζόμουν και απαιτούσε να στρώσουμε την αυλή του σταθμού ,με δάπεδο ασφαλείας, αυτό που χρησιμοποιούμε κάτω από τα όργανα των παιδικών χαρών, επειδή τα παιδιά δεν έπρεπε να έρθουν σε επαφή με το χώμα.  Παρόλες τις υποδείξεις επέμενε δείχνοντας την άγνοια της.



         Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε αγροκτήματα και εκτίθενται σε κάθε λογής ζωύφια, σκουλήκια και στα  στοιχεία της φύσης έχουν αποδεδειγμένα λιγότερο αλλεργίες και αυτοάνοσα προβλήματα από τα παιδιά των αστικών περιοχών που περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους σε εσωτερικούς χώρους. Το παιδί που παίζει έξω από το σπίτι στην αυλή η στο πάρκο ,ξυπόλυτο και σκάβει , έρχεται σ’ επαφή με τα χώματα και έρχεται σε επαφή με το ρύπο, αυτή η διαδικασία οδηγεί να   κάνει θαύματα στην υγεία του, όταν μάλιστα γίνει νέος του αύριο.

Φυσικό μας ένστικτό  είναι να αγαπάμε τη βρωμιά

         Νέα έρευνα αναφέρει , ότι σήμερα  είναι δυνατό  τα παιδιά να είναι «πάρα πολύ», και θα είναι σε καλύτερη θέση για να λειτουργήσουν με τα  φυσικά ένστικτα.
      Η έρευνα διαπίστωσε, ότι η έκθεση νωρίς σε μικρή ηλικία  στα μικρόβια, αυτά θα βοηθήσουν ώστε να εκπαιδευτούν ορισμένα κύτταρα  του ανοσοποιητικού συστήματος για να αντισταθούν στις ασθένειες,   στη ζωή του αργότερα. Έκθεση των ενήλικων  σε αυτά τα ίδια μικρόβια δεν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που επηρεάζονται γενικά είναι εκείνα  στους πνεύμονες και στο παχύ έντερο  λόγω υπερκινητικότητας   των Τ κύτταρων. Το πιο σημαντικό σημείο από την έρευνα αυτή είναι, η διαπίστωση  ότι κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής, υπάρχουν ορισμένες ζωτικής σημασίας βιολογικές διεργασιές που συμβαίνουν και που δεν μπορεί να αναπαραχθούν αργότερα στη ζωή, στην οικοδόμηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος.

Το παιδί παίζοντας στο ρύπο χτίζει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα

         Με κανένα τρόπο αυτό το  γεγονός δεν υποδηλώνει όπως προαναφέραμε ότι πρέπει να ταΐζετε το παιδί σας με κουταλιές του ρύπου, μάλλον προσπαθούμε να σας να σας αφήσουμε να καταλάβετε ότι μπορείτε να σταματήσετε  να ανησυχείτε  για την βρωμιά και τα μικρόβια και την ενεργεία σας ως γονείς  να την αφιερώσετε αλλού.
 Οι άνθρωποι  ανησυχούν για τα παιδιά τους  τόσο, όταν τα πιάνει ένα κρυολόγημα  και επικεντρώνονται μανιωδώς για το αν το παιδί τους είναι η ήταν καθαρό .

           Ωστόσο, αυτό φαίνεται να λειτουργεί κατά το φυσικό ρυθμό της ζωής του κάθε ατόμου. Η Επιστήμη έχει αποδείξει ότι η έκθεση στην βρωμιά είναι ευεργετική στη ζωή ενός παιδιού. Τους αρέσει βρωμιά, επειδή ενστικτωδώς γνωρίζουν ότι είναι καλό για αυτά για να μεγαλώσουν με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.
            Τώρα μπορείτε να χαλαρώσετε και να εμπιστεύεστε ότι τα παιδιά μας θα είναι πραγματικά υγιέστερα έχοντας επαφή στο βρώμικο περιβάλλον Πάρτε μια βαθιά ανάσα και να απολαύσετε βλέποντας τη χαρά που έχει το παιδί σας στην εμπειρία του παίζοντας με το ρύπο, ενώ γνωρίζουν ότι χτίζουν ενστικτωδώς ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.





ΛΕΞΙΚΟ
Κορτιζόλη : Η κορτιζόλη είναι μία ορμόνη με ιδιαίτερα  κακή φήμη. Όχι εντελώς αδικαιολόγητα. Θεωρείται η κατεξοχήν ορμόνη του στρες.
Σε περίπτωση που το στρες είναι στιγμιαίο (π.χ. όταν τρέχουμε να προλάβουμε το λεωφορείο για να μην το χάσουμε) δεν υπάρχει πρόβλημα με την κορτιζόλη.
Αλλά αν υπάρχει υπερκορτιζολισμός, δηλαδή χρόνια ανεβασμένη παραγωγή κορτιζόλης στο σώμα, κάτι που δηλώνει συνεχές άγχος και στρες (όπως συμβαίνει στην κατάθλιψη), τότε η κορτιζολη μπορεί να προκαλέσει πολλές παρενέργειες, ακόμα και ασθένειες.
Βαζοπρεσσίνη :Η βαζοπρεσσίνη είναι ένα νευροπεπτίδιο που βρίσκεται στον εγκέφαλο. Τα νευροπεπτίδια είναι μόρια που ομοιάζουν των πρωτεϊνών και τα οποία χρησιμοποιούν οι νευρώνες του εγκεφάλου ώστε να επικοινωνούν μεταξύ τους. Η βαζοπρεσσίνη συγκεκριμένα συμβάλλει επίσης στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Πειράματα έχουν υποδείξει ότι η θεραπεία με βαζοπρεσσίνη βελτιώνει τη μνήμη και τις κοινωνικές δεξιότητες σε άτομα που δεν πάσχουν από αυτισμό.

Επιθηλιοποίηση : Ο σχηματισμός επιθηλιακού ιστού και ειδικά η κάλυψη του συνδετικού ιστού με επιθηλιακή στιβάδα κατά την επούλωση των πληγών.

Σεροτονίνη και νορεπινεφρίνη:  Η Σεροτονίνη και νορεπινεφρίνη (SNRIs) είναι μια κατηγορία φαρμάκων που είναι αποτελεσματικά στην άμβλυνση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. SNRIs είναι επίσης μερικές φορές χρησιμοποιείται για τη θεραπεία άλλων προϋποθέσεων, όπως το άγχος και τον πόνο των νεύρων.
Διπολική Διαταραχή (Μανιοκατάθλιψη) : Η Διπολική Διαταραχή, γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη, θεωρείται μια διαταραχή της εγκεφαλικής λειτουργίας, η οποία φέρει ασυνήθιστες εναλλαγές της συναισθηματικής διάθεσης, της δραστηριότητας και της γενικότερης λειτουργικότητας του ατόμου. Σε αντίθεση με τη συνήθη μεταβλητότητα της διάθεσης, τα "πάνω" και τα "κάτω", στην περίπτωση της διπολικής διαταραχής, οι εναλλαγές αυτές έχουν ιδιαίτερα σοβαρό χαρακτήρα. Συνοδεύονται από σημαντική έκπτωση στον κοινωνικό και επαγγελματικό τομέα της ζωής του ατόμου ή στη σχολική επίδοση, ακόμη και μερικές φορές και από αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Ωστόσο, η διπολική διαταραχή είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, δίνοντας στο άτομο τη δυνατότητα να έχει μια παραγωγική ζωή.

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή : Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ανήκει στις διαταραχές παθολογικού άγχους. Υπολογίζεται ότι περίπου 200.000 άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από αυτή.

Κυτοκίνη ή κυτταροκίνη :  Μία από περισσότερες των 100 διακριτών πρωτεϊνών οι οποίες παράγονται πρωτογε-νώς από τα λευκά αιμοσφαίρια. Παρέχουν μηνύματα για να ρυθμίσουν ανοσολογικά θέματα της κυτταρικής αύξησης και λειτουργίες κατά τη διάρκεια τόσο της φλεγμονής όσο και ειδικών ανοσολογικών αντιδράσεων. Κάθε κυτοκίνη εκκρίνεται από ένα ειδικό κύτταρο σε αντίδραση έναντι ειδικού ερεθίσματος. Οι κυτοκίνες οι οποίες παράγονται από μονοκύτταρα, ή μακροφάγα και λεμφοκύτταρα, ονομάζονται μονοκίνες και λεμφοκίνες αντίστοιχα. Οι κυτοκίνες περιλαμβάνουν τις ιντερλευκίνες, τις ιντερφερόνες, τους παράγοντες νέκρωσης όγκων, την ερυθροποιητίνη και τους παράγοντες διέγερσης αποικιών. Δρουν αλλάζοντας τα κύτταρα τα οποία τις παράγουν (αυτοκρινής δράση) και μεταβάλλοντας άλλα κύτταρα κοντά στα προηγούμενα (παρακρινής δράση). Λίγες επηρεάζουν κύτταρα συστηματικά (ενδοκρινής δράση).
Ανοσοποιητικό σύστημα:  Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα σύστημα οργάνων και βιολογικών μηχανισμών υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού. Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από πολλά διαφορετικά όργανα και ιστούς. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι ο μυελός των οστών, και ο θύμος αδένας. Σε αυτά δημιουργούνται και αναπτύσσονται τα ειδικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από δύο βασικές ομάδες κυττάρων, τα κύτταρα της λεμφικής σειράς (λεμφοκύτταρα) και τα κύτταρα της μυελικής σειράς.
1. Τα λεμφοκύτταρα περιλαμβάνουν τα Β-λεμφοκύτταρα, τα Τ-λεμφοκύτταρα. καθώς επίσης και τα μεγάλα κοκκιώδη κύτταρα (ή φυσικά φονικά κύτταρα - natural killer cells, ΝΚ).
2. Τα κύτταρα της μυελικής σειράς αποτελούνται από τα μονοκύτταρα/μακροφάγα (monocytes/macrophages), τα δενδριτικά κύτταρα (dendritic cells), τα ουδετερόφιλα (neutrophils), τα ηωσινόφιλα (eosinophils) και τα βασεόφιλα (basophils).





ΠΗΓΕΣ :

The Associated Press
Feeling down? Then get dirty! Soil is the new Prozac.
Dirt is NOT Dirty – How Playing in the Dirt Benefits the Immune System
Can bacteria make you smarter?
wikipedia
Playgroundology


Άρθρα του Μανώλη Καπάνταη:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου