Σελίδες

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Xylella Fastidiosa: Οι φυτωριούχοι απαντούν

Xylella Fastidiosa: Οι φυτωριούχοι απαντούν

Το βακτήριο Xylella Fastidiosa συνεχίζει να απειλεί την Ευρώπη, τον Μεσογειακό ελαιώνα και όχι μόνο, αφού ξέφυγε από τα γεωγραφικά όρια της Νότιας Ιταλίας (Lecce) και ανιχνεύθηκε στην Κορσική.

Το Οlivenews.gr απηύθυνε μια σειρά ερωτήσεων σε φυτωριούχους και δημοσιεύουμε την πρώτη απάντηση που λάβαμε.


Φυτώρια Γιώργος Κωστελένος

Η Xyllela είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Το πιο σοβαρό είναι ότι έχει πολλούς ξενιστές μεταξύ των οποίων και πάρα πολλά καλλωπιστικά φυτά κηποτεχνίας. Με αυτή τη λογική θα μας έλθει από φυτώρια που πραγματοποιούν συστηματικά εισαγωγές και μάλιστα καλλωπιστικών φυτών.

Συνεπώς, ποιοί είναι οι σημαντικότεροι εισαγωγείς φυτών και σε ποιες περιοχές;
1. Φυτώρια του Μαραθώνα και της Αττικής,
2. Φυτώρια της Κορίνθου,
3. Φυτώρια της Θεσσαλονίκης.
4. Φυτώρια της κεντρικής και δυτικής Κρήτης.

Ο κίνδυνος προέρχεται από τους έλληνες εισαγωγείς που συνήθως ψάχνουν «τιμές ευκαιρίας». Λογικό!! Χρειάζεται λοιπόν ποιο σοβαρή αντιμετώπιση.

Επειδή τα αστυνομικού τύπου μέτρα δεν εγγυώνται επιτυχία, πράγμα που διαπιστώθηκε και με την Τριστέτσα στα ξινά προτείνω την πιο κάτω αντιμετώπιση:

1. Σε επίπεδο Περιφέρειας, υποχρεωτική ενημέρωση όλων των φυτωριούχων παραγωγών και εισαγωγέων, ελιάς και καλλωπιστικών στην Ελλάδα.

2. Από τις Περιφέρειες, υποχρεωτική ενημέρωση επιλεγμένων φυτωριούχων, και όλων των εισαγωγέων, με δικά τους έξοδα, στην Ιταλία (ενημερωτικές επισκέψεις για να την δούν ζωντανά όπως και τις καταστροφές που προκαλεί. Οι φωτογραφίες δεν επαρκούν.).

Με τις δύο αυτές προκαταρκτικές κινήσεις επιτυγχάνεται η ενημέρωση των φυτωριούχων ενώ παράλληλα θα τους δίνεται και «πιστοποιητικό» ενημέρωσης ή εκπαίδευσης στην Xyllela , που θα εγγυάται μία επιπλέον ασφάλεια στους αγοραστές ότι ο φυτωριούχος – προμηθευτής είναι ενημερωμένος και καταρτισμένος για την Xyllela ( θα αποτελεί και εμπορικό κίνητρο). Σε κάθε περίπτωση αφού οι εισαγωγείς έχουν χρήματα να εισάγουν φυτά θα επωμιστούν και τα έξοδα ενημέρωσής τους.

3. Με αίτησή τους οι φυτωριούχοι να μπορούν να ζητάνε έκτακτο έλεγχο ειδικά για την Xyllela (οι άλλες ασθένειες, δεν μας ενδιαφέρουν τώρα) στο φυτώριό τους ή με αποστολή δειγμάτων προς εξέταση.

4. Προκειμένου να συνεργαστούν οι φυτωριούχοι στους ελέγχους να υπάρχει εξασφάλιση ότι άμα βρεθεί ύποπτο ή θετικό δείγμα Xyllela θα υπάρχει ανωνυμία όπως επίσης και ότι δεν θα καταστραφούν οι επιχειρήσεις τους. Διαφορετικά δεν θα συνεργαστούν οι φυτωριούχοι και θα γίνει το ίδιο «χάος» με την Τριστέτσα στα ξινά.

5. Στην περίπτωση που προκύψει Χyllela από εισαγωγή φυτών από το εξωτερικό, ο φυτωριούχος εισαγωγέας να έχει πλήρη και ακέραια την ευθύνη αποζημίωσης στον αγοραστή κ.λπ. ώστε να κοπεί η φόρα των φτηνών εισαγωγών.

Υπόψη ότι οι Ιταλοί φυτωριούχοι έχουν μειώσει τις τιμές τους προκειμένου να ξεφορτωθούν φυτά, και δικοί μας βλέπουν όλο αυτό το γεγονός ως ευκαιρία για αγορά φθηνών φυτών.


Οι υπηρεσίες μας δεν έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν αποτελεσματικά τις εισαγωγές, ούτε μπορούν να γίνουν «αστυνόμοι». Ή λοιπόν κλείνουν όλα τα σύνορα και οι έλεγχοι είναι εξονυχιστικοί ή διαφορετικά με περιορισμούς σε 1-2-3 σημεία δεν βγαίνει τίποτα.
Πώς πήγε η Xyllela στη Κορσική; Με φυτά προφανώς από την Ιταλία.

Οι φυτωριούχοι, αν ενεργοποιηθούν, μόνο μπορούν να πρώτο-εντοπίσουν, να ενημερώσουν τις υπηρεσίες και να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Άμα τους φοβίσουμε με μέτρα και πρόστιμα χάθηκε το παιχνίδι. Αυτοί βλέπουν κάθε μέρα τα φυτά τους, όπου τα έχουν (φανερά ή κρυμένα και αυτοί θα πρέπει να μπορούν να την εντοπίσουν).
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου