Σελίδες

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Cistus salvifolius, Ασπροκουνουκλιά, αγριοφασκομηλιά,άγρια αλιφασκιά,βούκισ



Cistus salvifolius περιοχή Αρχαίας Θουρίας, Μπουφόραχη, 10 Απρίλη 2017
Cistus salvifolius περιοχή Αρχαίας Θουρίας, Μπουφόραχη, 10 Απρίλη 2014
Το όνομα του γένους Cistus προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις κίσθος (kisthos) που σημαίνει καλάθι, ενώ το όνομα του είδους παραπέμπει salviifolius οφείλεται στα τσαλακωμένα φύλλα που είναι παρόμοια με εκείνα του φασκόμηλου.
Είναι όρθιος, πολύκλαδος θάμνος με ύψος έως και 1 μ. Έχει φλοιό σκούρο γκρί ή καστανό και ελαφρώς τραχύ. Οι νεαροί κλαδίσκοι έχουν πυκνές, γκριζωπές τρίχες. Τα φύλλα είναι μικρά, ωοειδή, αντίθετα, με κυματοειδείς παρυφές και χρώμα γκριζοπράσινο. Η επάνω επιφάνεια τους είναι τραχεία, ενώ η κάτω έχει λεπτές τρίχες με εμφανή νεύρωση. Τα άνθη της είναι μεγάλα, λευκά, μεμονωμένα ή σε ζεύγη, μασχαλιαία, με 5 πέταλα. Ο ποδίσκος τους έχει πυκνές, γκρίζες τρίχες . Ο καρπός είναι κάψα, σχεδόν σφαιρική και σκουροκάστανη . Είναι το πιο εντυπωσιακό από τα είδη του Cistus, καθώς η μεγάλη του στεφάνη με τα λευκά πέταλα θυμίζει τριαντάφυλλο και είναι διπλάσια σε μέγεθος από τα υπόλοιπα .
Είναι είδος αυτοφυές και ανθίζει τους μήνες Μάρτιο έως Μάιο.
Απαντάται σε όλη την περιοχή της Αρχαίας Θουρίας.
Φύεται στις ίδιες περιοχές με την λαδανιά αλλά σε λιγότερη έκταση.
Cistus salvifolius περιοχή Αρχαίας Θουρίας, Μπουφόραχη, 10 Απρίλη  2014
Cistus salvifolius περιοχή Αρχαίας Θουρίας, Μπουφόραχη, 10 Απρίλη 2014
Διαφέρει κυρίως ως προς τα άνθη που έχουν πέταλα πιο μικρά (3-5 εκ.), χρώμα λευκό και δεν είναι ρυτιδωμένα και έχει πολύ μικρότερα φύλλα. Πολλές φορές συνυπάρχουν και δημιουργούν ωραία αντίθεση.
Δίνει άφθονο νέκταρ και γύρη κίτρινη,το παραγόμενο μέλι είναι αρωματικό.Επίσης δίνει και πρόπολη.
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ:
Το φυτό περιέχει υψηλές ποσότητες φλαβανολών, οι οποίες θεωρείται ότι αυξάνουν το νιτρικό οξείδιο στο αίμα και βελτιώνουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.
Η οκταετής μελέτη Ολλανδών ερευνητών (Brian Buijsse, από το Πανεπιστήμιο Wageningen), στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 30.000 άτομα ηλικίας 35-65 ετών, επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα προηγούμενων μικρότερων ερευνών σχετικά με τα οφέλη των προϊόντων που περιέχουν φλαβανόλες στην υγεία του ανθρώπου.
38 Cistus salvifoliusΣε άλλη Πανεπιστημιακή έρευνα που έχει κατατεθεί στην US National Library of Medicine  διαπιστώθηκε ότι το εκχύλισμα του φυτού περιέχει 78% προανθοκυανιδίνες .
Οι προανθοκυανιδίνες που περιέχονται βοηθούν στην ελαστικότητα των ιστών, βελτιώνουν την περιφερική κυκλοφορία, επιδιορθώνουν το κολλαγόνο ενώ παράλληλα εμφανίζουν και έντονη αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση.
Επιπρόσθετα μειώνουν την παραγωγή ισταμίνης φυσικά, και χρησιμοποιούνται στην θεραπεία αλλεργιών, βοηθούν στην βελτίωση της κυκλοφορίας ενισχύοντας τα τοιχώματα των αγγείων – αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για ανθρώπους που έχουν ασθενή κυκλοφορικά συστήματα, όπως θύματα εγκεφαλικών, διαβητικοί, αρθριτικοί, καπνιστές, χρήστες αντισυλληπτικών και για ανθρώπους με γενικότερες καρδιακές ανεπάρκειες. Οι προανθοκυανιδίνες βοηθούν να διατηρήσει το δέρμα την ελαστικότητα και την ομαλότητά του, και δίχως ρυτίδες. Οι προανθοκυανιδίνες λαμβάνεται και ως καλλυντικό συμπλήρωμα για την πρόληψη των ρυτίδων.Ακόμη δρουν ως προστατευτικά έναντι των περιβαλλοντολογικών τοξινών, όπως η ακτινοβολία, τα εντομοκτόνα, η μόλυνση, τα βαρέα μέταλλα, κλπ. Η παραγωγή ελεύθερων ριζών είναι αυξημένη λόγω του σημερινού περιβάλλοντος. Ο καπνός, το οινόπνευμα, οι διαλύτες, τα χημικά και άλλα δημιουργούν τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών. Με την αντιοξειδωτική δράση τους, οι προανθοκυανιδίνες βοηθούν να μειωθούν οι τοξικές επιδράσεις του περιβάλλοντός. Επιπρόσθετα δρουν ως φυσικό, εσωτερικό αντηλιακό. Ακόμη διαπερνούν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό για να παρέχουν προστασία στα αγγεία του εγκεφάλου. Αντίθετα με τα περισσότερα συμπληρώματα, οι ευεργετικές επιδράσεις των προανθοκυανιδινών διαπερνούν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Αυτό επιτρέπει στις προανθοκυανιδίνες να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες στον εγκέφαλο διατηρώντας τον υγιή. Αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη νοητική οξύτητα, μειωμένες πιθανότητες εγκεφαλικού, και πιθανώς καταπολέμηση της γεροντικής άνοιας.
ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ:
Από τα εκχυλίσματα του φυτού παρασκευάζονται εξαιρετικά αιθέρια έλαια.

από ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΘΟΥΡΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου