Σελίδες

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕ ΛΟΒΟΥΣ ΚΑΙ ΣΠΟΡΟΥΣ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕ ΛΟΒΟΥΣ ΚΑΙ ΣΠΟΡΟΥΣ
ΤΗΣ ΓΕΩΠΟΝΟΥ 
ΝΙΚΗΣ Ν. ΚΕΦΑΛΑ
kefala_niki@yahoo.com
Θα εκτιμήσετε ιδιαίτερα την παρουσία τους στον λαχανόκηπο σας γιατί εκτός απο τις βιταμίνες και τα μεταλλικά άλατα που διαθέτουν είναι και πολύ διακοσμητικά. Ο λόγος για το φασόλι, τον αρακά, το κουκί, την μπάμια και το καλαμπόκι που θα σπείρετε από τώρα και ως τα μέσα του καλοκαιριού. Εξαίρεση το κουκί που σπέρνεται στα μέσα του χειμώνα.

ΦΑΣΟΛΙ
Η παλαιότερη καλλιέργεια φασολιών έχει βρεθεί μέσα σε μια σπηλιά στις Περουβιανές Άνδεις. Καλλιεργείται για τους λοβούς αλλά και για τους σπόρους.
Φύτευση-Λίπανση- Πότισμα:
Σπέρνετε σε έδαφος γόνιμο, ελαφρύ και καλά σκαλισμένο. Η κατακόρυφη ανάπτυξη κάποιων ποικιλιών, βοηθά στην συγκαλλιέργεια, αρκεί να μην στερούνται το φώς τα χαμηλότερα λαχανικά. Προτιμήστε προστατευμένες θέσεις και ποτίστε τακτικά κατά την άνθιση και την περίοδο ανάπτυξης. Μη χρησιμοποιείτε αζωτούχα λιπάσματα. Απομακρύνετε τα ζιζάνια συχνά, στηρίξτε σε καλάμια και προστατέψτε με δίχτυ από τα πουλιά. Τα φρέσκα φασολάκια τα συλλέγετε, κατά προτίμηση πρωινή ώρα, κάθε 2-3 μέρες για να ενθαρρύνετε την συνεχή παραγωγή. Αν τα προτιμάτε ξερά, όταν οι λοβοί πάρουν καφέ απόχρωση, ξεριζώστε τις φασολιές και κρεμάστε τις ανάποδα μέχρι να ξεραθούν εντελώς.



ΑΡΑΚΑΣ
Το πίσον ή άρακος αναφέρεται σε κείμενα του Θεόφραστου και θεωρείται μεσογειακής καταγωγής.
Φύτευση-Λίπανση- Πότισμα:

Διαλέξτε μιά ημισκιερή θέση στον κήπο, σκαλίστε βαθιά, προσθέστε κομπόστ και σπείρετε. Κρατάτε το χώμα συνεχώς υγρό και αφαιρείτε τακτικά τα ζιζάνια. Τα καλάμια και το δίχτυ προστασίας είναι κι εδώ απαραίτητα. Κατά την συγκομιδή αποκολλάτε προσεκτικά τους λοβούς απο τους βλαστούς χωρίς τράβηγμα.
ΚΟΥΚΙ
Με πιθανή καταγωγή από την Αίγυπτο, ο κύαμος καλλιεργείται πανεύκολα και εφοδιάζει με άζωτο το έδαφος για επόμενη καλλιέργεια. Εφαρμόζετε ό,τι και στα προηγούμενα.
ΜΠΑΜΙΑ
Κατάγεται από την Αφρική. Η βλεννώδης υφή του καρπού της δεν την καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλή παρά την διατροφική της αξία και την αντιοξειδωτική της δράση. Εφαρμόζετε ό,τι και στα προηγούμενα με αυξημένες τις δόσεις λιπάσματος ανά 15νθήμερο λόγω της ταχύτατης ανάπτυξης και της πολυπαραγωγικότητας.

ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ
Το καλλιεργούσαν οι Ινκας, οι Μάγια και οι Αζτέκοι πρίν από πολλές χιλιάδες χρόνια. Συμμετέχει στην καθημερινότητά μας με διάφορους τρόπους αλλά η πρώτη εικόνα που έρχεται στο μυαλό μας είναι εκείνη του ψητού καλαμποκιού που αγοράζουμε στους δρόμους το καλοκαίρι! Οριοθετεί, διακοσμεί και προστατεύει λαχανόκηπους.
Εχθροί και Ασθένειες:
Το ωίδιο, τις αφίδες, τον τετράνυχο και τα σαλιγκάρια αντιμετωπίστε τα με βιολογικά σκευάσματα. Προσοχή στα ποντίκια που αν βρούν ευκαιρία θα καταβροχθίσουν τους ...γλυκούς καρπούς σας!
Tip:
Φυτέψτε περιμετρικά του λαχανόκηπου ηλιοτρόπια, παρακολουθήστε τα να ακολουθούν καθημερινά την τροχιά του ήλιου και ταξιδέψτε μαζί τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου