Σελίδες

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Ασθένεις ξύλου της Αμπέλου

Ασθένειες ξύλου της Αμπέλου

Ένα φωτορομάντζο  για τις ασθένεις του ξύλου (κυρίως μύκητες και σύμπλοκα μυκητών) που προσβάλουν την οινάμπελο και σταφιδάμπελο και προκαλούν το σύμπλοκο της ασθένειας που εκράζεται ως ΙΣΚΑ ή των πρόδρομων ασθενειών της ίσκας όπως η ασθένεια του Petri και η Ευτυπίωση .... Πρόκειται για πολύ σπάνιες φωτογραφίες με τα σχόλιά τους. Εμείς ως ομάδα ευχαριστούμε θερμά τον Σπύρο Μαυραγάνη, Γεωπόνου - Ειδικού Σταφιδολόγου, που ουσιαστικά με πήρε από το "χεράκι" και με έμαθε το Αμπέλι.

Εύθριπο ξύλο στο κέντρο (εξού και ίσκα = προσάναμαα στα Αρχαία. Τα πρέμνα με ίσκα καίγονταν ευκολότερα επειδή ήσαν εύθριπα). Εκεί υπάρχει το σύμπλοκο των μυκήτων των γενών Phomes, Stereum, Polyporus με κύριους τους Phomitiporia punctata. Ο μαύρος δακτύλιος οφείλεται στον μύκητα της Ευτυπίωσης ... Οι μύκητες καταστρέφουν το Αγγειακό Σύστημα παρασύροντας τις τοξίνες τους στα φύλλα και προκαλλώντας το γνωστό σύμπτωμα.




 Σύνδρομο σημείο της ίσκας. Εξαιτίας της υψηλής προσβολής υπάρχει αδυναμία ξυλοποίησης των κλιματίδων








Τα συμπτώματα στα φύλλα. Οι τοξίνες του συμπλόκου των μυκήτων ανεβαίνουν με τους χημούς στα φύλλα και προκαλούν το σύμπτωμα, εξαιτίας της τοξικότητας που προκαλούν στα μεσόνευρα .






  Το παραδοσιακό σχίσιμο του ξύλου ήταν ένα ημίμετρο των παλαιών χρόνων που βοηθούσε ελάχιστα το πρέμνο να ανταπεξέλθει επειδή ο αερισμός ενδιάμεσα προκαλούσε μια ελαφρά ανάσχεση στο σύμπλωκο των μυκήτων που προκαλούν την ίσκα.



















Αποπληξία.






Πολύ Σπάνιες φωτό. Τα βασιδιοκάρπια (μανιτάρια) του φυτοπαθογόνου μύκητα Stereum hirsutum που αποτελεί έναν από τους μύκητες που προκαλούν την ίσκα. Για να έχουμε εξαγωγή των βασιδιοκαρπίων, θα πρέπει το πρέμνο να είναι μεγαλύτερο από 5 ετών.











Ομοίως με την πρώτη φωτογραφία. Συμπτώματα ίσκας (εύθριπο) και ευτυπίωσης (μαύρος δακτύλιος) σε αμπέλι.










Τα πρόδρομα συμπτώματα της ίσκας στα φύλλα (τοξικότητα από τις τοξίνες των μυκήτων) εκφράζεται αρχικά ως πολυστιγμία.











Botryospaheria - Πυκνίδια στα φύλλα υπό μορφή πολυστιγμίας.









Botryospaheria - Πυκνίδια στο στερεοσκόπιο υπό μορφή πολυστιγμίας σε βλαστό.








Botryospaheria - Καταστροφή Αγγειακού συστήματος







Botryospaheria - Σύμπτωμα διόγκωσης του ξύλου στο σημείο του εμβολιασμού. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν κατεβαίνουν οι χυμοί προς τα κάτω εύκολα








Botryospaheria - Καταστροφή Αγγειακού συστήματος








Botryospaheria - Προσοχή μη μπερδέψετε τα πυκνίδια στον βλαστό με αυτά της φώμοψης.








Όλα μαζί. Eutypa και Σύμπλοκο ίσκας.








Ασθένεια του Petri σε νέο τομή νέου φυτού. Παρατηρήστε την πολυστιγμία στα αγγεία







Τα αποτελέσματα της ασθένεις Petri. Δεν ξεκινάει το νέο αμπέλι εύκολα ή και καθόλου .







Eutypa dieback ... Τα συμπτώματα της Ευτυπίωσης






Ασθένεια της Βοθρίωσης σε ξύλο. Παρατηρούμε τη διόγκωση του φλοιού στο σημείο του εμβολιασμού






Ασθένεια της βοθρίωσης. Εικόνα μετά την αποφλοίωση







Phomitiporia punctata (Μαύρα στίγματα)




 Πολύ Σπάνια Φωτογραφία: Botrytis στην εντεριώνη. Μπαίνει από τους μολυσμένους οφθαλμούς κατά το κλάδευμα. Απαιτούνται πολλά χρόνια για να εκφραστεί η ασθένεια, η οποία λειτουργεί ως παράσιτο αδυναμίας .






 Phomitiporia punctata (Μαύρα στίγματα) + Botrytis cinerea





















Ο δικός μου Πατέρας της Αμπελολογίας - Σπύρος Μαυραγάνης ...

Ένας παλαιός και - με την απόλυτη έννοια του όρου - "Βετεράνος" Γεωπόνος "με πήρε από το χέρι" στα πρώτα μου γεωπονικά βήματα, και κυριολεκτικά με έμαθε τη φυτοπαθολογία από την αρχή παντρεύοντάς την με φυσιολογία. Είναι αυτός πο με έκανε να μη φοβάμαι να βγω στο χωράφι και να πιάσω το μικροσκόπιο όποτε τα έβρισκα δύσκολα και δεν μπορούσα μακροσκοπικά.


Πρόκειται για τον "μέντορά μου", τον Σπύρο Μαυραγάνη, που ακόμα και σήμερα, παρά το 86 έτος της ηλικίας του τον "ορμηνεύομαι" για πολλά προβλήματα). Το όνομά του είναι εξαιρετικά βαρύ, όχι γιατί ο γιος του Γιώργος είναι σήμερα υφυπουργός οικονομίας, αλλά γιατί είναι εκείνος στον οποίο ολόκληρη η αγροτική Αχαϊα και Ηλεία, από το 1960 εως και το 1980, χρωστά σε σημαντικό βαθμό την οικονομική της ύπαρξη. Και για όσους γνωρίζουν ελάχιστα, πρόκειται για τον εκσυγχρονιστή της καλλιέργειας αλλά και μεταποίηση της σταφίδας, από την αντιμετώπιση της φυλλοξηρικής απειλής με τα αμερικανικά υποκείμενα, έως και τα πειράματα αντικατάστασης της χαραγής. Από τα χέρια του έχουν γραφεί τα διεθνή ποιοτικά Standards της μαύρης σταφίδας ενώ έχει απομονώσει όλες τις κλωνικές της επιλογές της μαύρης σταφίδας κι ένα σωρό άλλα ...

Θυμάμαι όταν εργαζόμουν στη Χελλαφάρμ, το 2001, είχα αναλάβει να οργανώσω πειραματικούς αγρούς για το σκεύασμα Dormex, γνωστό και ως υδρογονούχος κυαναμίδη. Ήταν εκείνο το εργαλείο που με τη δυνατότητά του να καταστέλλει την ορμόνη καταλάση των οφθαλμών της αμπέλου, οδηγούσε σε άριστη έκπτυξη των οφθαλμών, ακόμα και των τυφλών ή "φυλλιτών". Τότε ζήτησα τη βοήθειά του για να μου δώσει κάποιους παραγωγούς με "ανθορρούσες" ποικιλίες ώστε να κάνω τον πειραματισμό με το σκεύασμα αυτό ... Θυμάμαι καθόμασταν σε ένα καφενείο των Λουσικών.

Χαμογέλασε ... και απλά ... άνοιξε ένα παλαιό τετράδιο που είχε στην "σάκα του" και μου είπε τα αποτελέσματα από πειράματα που είχε κάνει με το Dormex το 1960 !!!! Δηλαδή εγώ και ολόκληρη εταιρεία αργήσαμε περίπου ... 40 χρόνια ... Αυτός είναι ο Σπύρος Μαυραγάνης ...

Του χρωστάω τα άπειρα ...







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου