Σελίδες

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Bιοκλιματολογική - Οικολογική προσέγγιση του χλοοτάπητα


Ο χλοοτάπητας είναι πλέον απαραίτητοστοιχείο στη διαμόρφωση του πρασίνου μέσα στο αστικό τοπίο.
Είναι από τους βασικότερους παράγοντες του αστικού οικοσυστήματος.
Εκτός από την διακοσμητική και λειτουργική συμβολή του συμμετέχει στη βελτίωση των συνθηκών της ατμόσφαιρας αλλά και τηςανθρώπινης ψυχολογίας.
Φυτώριο χλοοτάπητα, Γράστις
Τα οφέλη του χλοοτάπητα στο περιβάλλον είναι:
Βελτιώνει την δομή του εδάφους με το ριζικό τους σύστημα αλλά και τους μικροοργανισμούς.
Συγκρατεί το διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνει οξυγόνο.
Προφυλάσσει το έδαφος από διαβρώσεις.
Μειώνει την θερμοκρασία του περιβάλλοντος κατά 4 έως 8°C.
Αυξάνει την υγρασία του περιβάλλοντος
Μειώνει τα αιωρούμενα σωματίδια στον αέρα, τη σκόνη και τα αλλεργιογόνα στοιχεία όπως η γύρη.
Λειτουργεί σαν φίλτρο καθαρίζοντας το νερό που εμπλουτίζει τα υπόγεια αποθέματα.
Όσο αφορά στην μείωση της θερμοκρασίας και στην αύξηση της υγρασίας ηΑικατερίνη Σερέλη, Καθηγήτρια Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Γεωργιος Χρονοπουλος, Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. στο άρθρο τους "ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΤΟΚΑΛΥΜΜΕΝΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΙΣΤΟ - ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ"(http://www.oikipa.gr/index/index.php?option=com_content&task=view&id=51&Itemid=62μεταξύ άλλων αναφέρουν:
"τα πάρκα, τα άλση και οι λόφοι με ξηροφυτική βλάστηση, αποτελούν χώρους με υψηλό ποσοστό φυτοκάλυψης μέσα στον αστικό ιστό. Από βιοκλιματική άποψη, το αρδευόμενο συμπαγές πράσινο των πάρκων, με την ανεμπόδιστη εξάτμιση νερού από τη βλάστηση και το έδαφος, δημιουργεί συνθήκες μειωμένης θερμοκρασίας και αυξημένης υγρασίας ιδιαίτερα κατά τηθερμή περίοδο του έτους.
Έτσι, στους χώρους αυτούς, παρατηρείται έντονη διαφοροποίησηθερμουγρομετρικών συνθηκών από τον γύρω δομημένο χώρο, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ευχάριστη παραμονή των επισκεπτών σε αυτούς. Η επίδραση των ευνοϊκών περιβαλλοντικών συνθηκών του πάρκου στον γύρω δομημένο χώρο μπορεί να διαπιστωθεί εκεί όπου αυτό γειτνιάζει με ακάλυπτες επιφάνειες ή αραιή χαμηλή δόμηση.
Η ευνοϊκή επίδραση του πάρκου μειώνεται σημαντικά όταν υπάρχουν μέσα σε αυτό κτίρια και μεγάλες πλακοστρωμένες ή ασφαλτοστρωμένες επιφάνειες."
Επίσης η Αικατερίνη Σερέλη σε διάλεξη με θέμα "βιοκλιματολογία αστικού περιβάλλοντος", που έγινε στις Μηλιές Πηλίου το 2006, παρουσίασε ένα διάγραμμα τηςδιαφοράς θερμοκρασίας που παρατηρείται στο Πεδίο του Άρεως στην Αθήνα και στηνπαρακείμενη αστική περιοχή.
πηγη: grastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου