Σελίδες

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Τι είναι η Γη Διατομών ?


 Τι είναι η Γη Διατομών :
Η γη διατόμων ή διατομίτης ή Kieselguhr είναι ένα ορυκτό φυτικής προέλευσης. Σχηματίζεται από την συσσώρευση ενός τεράστιου αριθμού απολιθωμένων διατόμων. Η  γη  διατόμων  έχει  αποδειχθεί  θαυματουργό  διηθητικό  μέσο  λόγω  της  ελαφρότητάς της, του πορώδους της και της μοναδικής κυψελοειδούς δομής της, που την κάνει ιδανική για τη χρήση αυτή.
Επειδή έχει εγγενή σταθερότητα και δεν περιέχει υπολείμματα ξένων συστατικών, η γη  διατόμων είναι ιδανική στις επεξεργασίες, που χρειάζονται ένα υψηλό βαθμό καθαρότητας (π.χ. τρόφιμα, ποτά και φάρμακα).
Υπάρχουν πολλά ορυχεία γης διατόμων σε όλο  το κόσμο, αλλά μόνο ένας μικρός αριθμός από αυτά μπορεί να προσφέρει  την ποιότητα και πιστότητα της πρώτης ύλης, που απαιτείται για την παραγωγή διηθητικών μέσων και άλλη για εντομολογική χρήση  .

Χαρακτηριστικά Γης Διατομών :
Η γη διατόμων προέρχεται από ένα μονοκύτταρο φυτό, το οποίο έχει μικροσκοπικό μέγεθος. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες αυτού, που ζουν τόσο σε γλυκά όσο και σε θαλασσινά νερά. Τα φυτά αυτά παραμένουν κοντά στην επιφάνεια και αποτελούν ένα ποσοστό του πλαγκτόν, που υπάρχει σε αφθονία. Η γη διατόμων ως φυτό βρίσκεται στη βάση της τροφικής αλυσίδας, όταν δε απονεκρωθεί, αυτό που παραμένει είναι κάποιο λεπτοί σκελετοί γνωστοί ως « frustule », που μοιάζουν με μικροσκοπικά κοσμήματα.

Είναι φυσική ουσία που αποτελείται από απολιθωµένα κατάλοιπα διατόµων από παλαιές
γεωλογικές περιόδους, πριν 20-80 εκατομμύρια χρόνια. Τα διάτοµα είναι υδρόβια Χρυσόφυτα
που συνιστούν φυτοπλαγκτόν. Τα νεκρά διάτοµα βυθίζονταν στο νερό, απορροφούσαν
πυρίτιο, σχηματίστηκε στρώμα και η απολιθωσή του αποτελεί τη γη διατόµων, η οποία είναι
σκόνη με 90% από πυρίτιο. Η γη διατόμων βρίσκει πολλές εφαρμογές, μεταξύ των οποίων
ως υλικό για την αντιμετώπιση ασπόνδυλων και εντόμων αποθηκών

Ενώ πολλά από τα άλλα φυτά χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια για να συνθέτουν την κελουλόζη των κυτταρικών τοιχωμάτων, ο διατομίτης βασίζεται στην εκχύλιση ακρυστάλλωτου διοξειδίου του πυριτίου από το νερό για να χτίσει ένα δυνατό τοίχωμα με συμμετρικές τρύπες.

Η Γη Διατομών 
Αναπαραγωγή:
Ο διατομίτης δεν είναι ούτε αρσενικός ούτε θηλυκός. Αναπαράγεται, χρησιμοποιώντας ένα είδος κυτταρικής διαίρεσης, που δεν συναντάται σε άλλο οργανισμό.Σε καλές συνθήκες,  ο  διατομίτης μπορεί να αναπαράγεται  δύο φορές  την ήμερα, γεγονός που εξηγεί  το  τεράστιο μέγεθος κάποιων ορυχείων. Για τη ρύθμιση των χημικών ανταλλαγών με το νερό, ο ζωντανός διατομίτης έχει μεμβράνες, που συνδέουν το τοίχωμα εσωτερικά και εξωτερικά. Όταν ο διατομίτης πεθαίνει, τα βακτήρια τον καθαρίζουν μέχρι να απομείνει μόνο το τοίχωμα από διοξείδιο του πυριτίου.
Η γη διατόμων, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της εντομολογικής χρήσης γης διατόμων, προέρχεται μόνο από γλυκά νερά και σχηματίζεται σε μεγάλο ποσοστό από την ποικιλία MELOSIRA GRANULATA (έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την κυλινδρική μορφή και τη μεγάλη μηχανική αντοχή.  

Διαδικασία  παραγωγής:
Η παραγωγή των διηθητικών μέσων από διατομίτη είναι μια λεπτή και πολύπλοκη διαδικασία. Η αυστηρότητα ξεκινάει στο ορυχείο, όπου τα μηχανήματα σκάβουν μέχρι να βρουν το καθαρότερο επίπεδο πρώτης ύλης.
Η πρώτη ύλη αυτή μεταφέρεται στη μονάδα επεξεργασίας και συγκεκριμένα σε μια αυτόματη μηχανή, όπου μειώνεται το μέγεθός της μέχρι να φθάσει στη μορφή του κόκκου.Για να απομακρυνθεί η υγρασία, που περιέχεται στους κόκκους, γίνεται στέγνωμα και άλεσμα. Το επίπεδο υψηλής καθαρότητας εξασφαλίζεται μέσω της χρήσης ενός συστήματος από ειδικούς διαχωριστές.Με  το  τρόπο  αυτό  παραγωγής,  αποκτούμε  ένα υλικό   μέσο,  που  είναι  καθαρό,  αδρανές,  αδιάλυτο  και  με  διαφορετικούς  βαθμούς  πώρωσης,  στοιχείο  απαραίτητο  για όλες τις πρακτικές χρήσεις της γης διατόμων.
Επίσης θα βρείτε...:

Γη Διατόμων

 Γη διατόμων 
 με στοιχεία από enochimiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου