Σελίδες

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Πως να φτιάξεις φωτιστικό από τελάρα φρούτων


 

ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
  • Τελαράκια από φρούτα
  • Βίδες
  • 1 γλαστράκι σε ανάλογο μέγεθος
  • Το ανάλογο ηλεκτρολογικό υλικό (ντουι, καλώδιο,λάμπα,μπρίζα κτλ)
  • Λίγα κομμάτια ξύλο από τα απομεινάρια ενός ξυλουργού 
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινήστε κόβοντας τις σανίδες από τα τελαράκια σε μικρότερα κομμάτια πράγμα που είναι πολύ εύκολο γιατί το ξύλο είναι ιδιαίτερα λεπτό. Φτιάξτε την βάση του φωτιστικού από τα απομεινάρια ξύλου που πήρατε από τον ξυλουργό δημιουργώντας ένα τετράγωνο που του λείπει η μία πλευρά, ή από ένα ακανόνιστο κομμάτι ξύλου που σας αρέσει.  Φτιάξτε με δύο μακρόστενα κομμάτια ξύλου ενώνοντας τα με βίδα ένα Λ που θα αποτελεί το βραχίονα του φωτιστικού και στερεώστε το στη βάση με βίδες χρησιμοποιώντας δύο μικρά τρίγωνα κομμάτια ξύλου για έξτρα στήριξη.  Στερεώστε την γλάστρα πάνω στο βραχίονα και περάστε τον απαραίτητο ηλεκτρολογικό εξοπλισμό.  Με σιλικόνη ή με συραπτικό αρχίστε να κολλάτε πάνω στη γλάστρα τα κομμάτια από τα τελάρα μέχρι να έχετε καλύψει όλη την επιφάνεια της και να έχετε το επιθυμητό για σας αποτέλεσμα. 
Μπορείτε να αφήσετε τους συνδετήρες από το συραπτικό να φαίνονται, ή να ολοκληρώσετε το γλυπτό σας προσθέτοντας χρώμα σε ακαθόριστη μορφή! 

Tip:Μπορείτε επίσης να κολλήσετε τα κομμάτια από τα τελαράκια σε ένα παλιό σας φωτιστικό που έχετε βαρεθεί .






Ευχαριστούμε τον φίλο Δήμα Κ. για την ιδέα!!
πηγη: epistrofi-sti-fysi

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Φωλιές πουλιών


Φωλιές πουλιών

          
Τα πουλιά τα έχουμε συνδέσει με την ελευθερία. Τα αγαπάμε αλλά παράλληλα είναι και πολύ χρήσιμα στα οικοσυστήματα.  Τα περισσότερα πουλιά  είναι σύμμαχοι μας και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες εντόμων
Αν τα προσελκύσουμε στους χώρο μας μόνο καλό θα κάνουμε..........
Πέρα από όμορφους ήχους -αν και δεν κελαηδούν όλα-  μας χαρίζουν και συντροφιά.
    
 Τρόποι να τα προσελκύσουμε είναι η τροφή και οι φωλιές . Υπάρχουν κατασκευές για να βάζουμε την τροφή όπως τρυπημένα μπουκάλια ΡΕΤ που γεμίζουμε με σποράκια η και ποιο ευφάνταστες Εκεί μπορούμε να τοποθετήσουμε ενα υπερώριμο μήλο που για εμάς θα είναι για πέταμα αλλά για τα πουλιά υπέροχος μεζές.






Μπορούμε να κατασκευάσουμε φωλιές για να ζήσουν και ανάλογα τα πουλιά που θέλουμε να προσκαλέσουμε  Κάθε πουλί φτιάχνει διαφορετικό είδος φωλιάς...
Εδώ θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε πολλές ιδέες  για κατασκευές που θα κανετε με τα παιδιά σας.

Από απλές κατασκευές έως πανέμορφα σπίτια με χρώμα , σχέδια και αισθητικά άψογα











φωλιές στα δέντρα γύρω από την λίμνη της Καστοριάς






 φωλιά Κυνηγετικής Ομ Στ. Ελλάδας στο Λεσίνι,


Υπάρχουν έτοιμες φωλιές που μπορείτε να προμηθευτείτε και να βάλετε στον κήπο σας ή στο γειτονικό πάρκο αλλα πάντα η προσωπική  κατασκευή φωλιάς δίνει χαρά
   



Λίγο χρώμα λίγη φαντασία και το αποτέλεσμα εκπληκτικό!!

Πολλά άχρηστα υλικά μπορούν περίφημα να μετατραπούν σε φωλιές όπως κουτιά κονσέρβας, συσκευασίας, 
φωλιά κατασκευασμένη απο τους προσκόπους στο Μακρυγιάννη
Υπάρχουν αρκετά σχέδια  για κατασκευή φωλιών 

φωλιά από μια σανίδα


Κώστας Τάτσης 
Γεωπόνος



ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΕΧΝΗΤΩΝ ΦΩΛΙΩΝ














  πηγη:http://taratsokipos.blogspot.gr/2013/01/blog-post_29.html

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Κάδοι Κομποστοποίησης


           Οι κάδοι κομποστοποίησης του εμπορίου είναι συνήθως πλαστικοί και έχουν σχήμα
κυβικό ή κυλινδρικό. Πολύ συχνά έχουν αεραγωγούς στα τοιχώματα τους για να επιτρέπουν το σωστό αερισμό του σωρού. Στη βάση τους έχουν συρόμενα πορτάκια για να επιτρέπουν στο χρήστη να αφαιρεί το ώριμο κομπόστ που έχει να κατακαθίσει στον πάτο του κάδου. Έχουν μεγάλο καπάκι για να επιτρέψουν την άνετη ρίψη των οργανικώνπου έχουμε συλλέξει στην κουξίνα ή τον κήπο.    
            Κάποιοι κάδοι έχουν δίατρητο πάτο έτσι ώστε να φέυγουν τα στραγγίσματα στο έδαφος και
να μπορούμε να το μετακινήσουμε με το περιεχόμενο.  Άλλοι κάδοι είναι χωρίς πάτο, δίνοτντας μας την ευκαιρία να σηκώσουμε τον κάδο και να ανακατώσουμε καλύτερα τον σωρό. Σημαντική έιναι η ποιότητα του πλαστικού που είναι κατασκευασμένος ο κάδος έτσι ώστε να μην χάνει την  ελαστικότητα του από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο με το πέρασμα του χρόνου. Οι χειροποίητοι κάδοι οικιακής κομποστοποίησης μπορούν να γίνου με πολλούς τρόπους. Ένας άλλος τρόπος μπορεί να γίνει με τούβλα ή με τσιμεντόλιθους. Η  τοποθέτηση τους πρέπει να γίνει κατά τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να υπάρχουν πολλά κενά μεταξύ των υλικών και να εξασφαλίζεται ο αερισμός του σωρού.

Διαιρώντας τον κάδο 
Για να έχετε πάντοτε έτοιμο λίπασμα για τον κήπο, διαιρέστε το δοχέιο σε δύο τμήματα με μια κινητή κατασκευή από πλαστικό ή σανίδες. Έτσι μπορείτε να έχετε χωρτιστά το ώριμο κομπόστ  απο τον υπόλοιπο σωρό και να το αφαιρείτε όταν χρεάζεται ανακάτωμα ή ανάμιξη των δύο.
Ο σωρός των φυτικών υπολειμμάτων
Σκαλίστε ελαφρά το χώμα με την τσουγκράνα για να επιτρέψετε στα σκουλήκια να ανέβουν στο σωρό. Απλώστε ένα στρώμα απο υπολείμματα κλαδέματος για να αερίζεται η βάση, προσθέστε μέτα φύτικα υπολείμματα φαγητού ανάμικτα με λίγονερό.
Σκαλίστε το μίγμα με την τσουγκράνα και συμπιέστε το ελαφρά. Προσθέστε ένα λεπτό στρώμα της πλούσιας σε άζωτο κοπριάς από κότες ή ψάρι, αν η ζύμωση θα γίνει φθινόπωρο ή χειμώνα.
Προσθέστε άλλο ένα στρώμα υπολειμμάτων. Αν το έδαφος είναι όξινο προσθέστε λίγη σκόνη ασβεστόπετρας, για να εμποδίζει τη διαφυγή της αέριας αμμωνίας, απο την οποία οι μικροοργανισμοί παράγουν το απαραίτητα άζωτο.
Καλύψτε τον κλαδο με ένα διάτρητο μαύτο πλαστικό φύλλο και πάνω του βάλτε ένα παλίο χάλι ή λίνατσα. Αφήστε το σωρό για μια βδομάδα για να αρχίσει η ζύμωση και να ανεβέι η θερμοκρασίας του.


Μετά από μερικές βδομάδες τραβήξτε με την τσουγκράνα τις λιγότερο ζεστές
πλευρές του σωρού προς το θερμότερο κέντρο (αναστροφή του σωρού). Μετά απο
τέσσερις μήνες περίπου ενα θρυμματισμένο σκούρο καφέ λίπασμα θα είναι έτοιμο
για να το χρησιμοποιήσετε.

Που τοποθετούμε τον κάδο μας;
Ο χώρος που καταλαμβάνει ένας κάδος κομποστοποίησης είναι περίπου 1m3
Αν όμως θελήσετε να κάνετε κομποστοποίηση χωρίς κάδο, τότε ο σωρός πρέπει να είναι αρκετά μεγάλος για να κρατάει τη θερμότητα που παράγει, αλλά και αρκετά μικρός έτσι ώστε ο αερισμός του να γίνεται σωστά. Ιδανικά μπορεί να έχει βάση 1x1 μέτρο και ύψος επίσης 1 μέτρο. Σωροί που ξεπερνούν τα 4,5 μέτρα σε πλάτος ή ύψος δεν συνιστούνται επειδή είναι δύσκολος ο αερισμός τους. Χρειάζεται επίσης :
κάποιος χώρος γύρο από τον σωρό για την αποθήκευση οργανικών υλικών, όπως
π.χ. φύλλα. Διαλέξτε ένα βολικό μέρος για το σωρό σας. Να είναι σε κοντινό και προσιτό μέρος. Ένα επίπεδο σκιερό μέρος είναι ιδανικό. Η παρουσία του ήλιου όμως δεν επηρεάζει την κομποστοποίηση. Η πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό είναι επιθυμητή. Μην δημιουργείτε σωρούς που εφάπτονται σε ξύλινες επιφάνειες επειδή αυτές αργά ή γρήγορα θα σαπίσουν.

πηγη :wasman.eu


Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Καρότα....για παραγωγή σπόρων


Γνωρίζατε ότι μπορείτε να ξαναφυτεύσετε τις κορυφές των καρότων σας ......?

- Σε αυτή την περοπτωση δεν θα αυξηθεί άλλο καρότο, αλλά αυτό που θα αναπτυχθούν είναι τα λουλούδια και οι σπόροι ..

- Ένα από τα όμορφα πράγματα σχετικά με καρότα  είναι ότι μπορείτε να ξαναφύτευσετε τις κορυφές μετά τον τεμαχισμό του καρότου πάνω, αρκεί να αφήσετε ένα κομμάτι του που επισυνάπτεται στον κονδύλο.

- Στην πραγματικότητα, αν εξετάσουμε προσεκτικά ένα καρότο κιά, θα δείτε ότι έχει μικροσκοπικά μαλλιά-τριχίδια που αναπτύσσονται στους κονδύλους. Αυτές είναι οι ρίζες και ο λόγος για τον οποίο αυτό λειτουργεί!

Θα χρειαστείτε: καρότα  με κορυφές τους, μεσαίου μεγέθους, καθαρά,  και γλάστρες 
πιατάκια (για  κάτω από τις γλάστρες  για την αποστράγγιση) .. κλπ.


Απλά,

- Κόψτε το καρότο, αφήνοντας 2-3 πόντους κονδύλου στη βάση του στελέχους.
- Τοποθετήστε το καρότο σε μια γλάστρα, που καλύπτει τον κονδύλο με χώμα, αφήνοντας εκτεθειμένο το πράσινο στέλεχος.
- Τοποθετήστε σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο, ..... νερό τακτικά και μεταμόσχευση σε ένα μεγαλύτερο δοχείο, ανάλογα με τις ανάγκες, καθώς μεγαλώνει.
Κώστας Τάτσης

Αρθρα για καρότα
http://biokipos.blogspot.gr/2012/10/blog-post_29.html

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Παραδοσιακές ποικιλίες τομάτας

Παραδοσιακές ποικιλίες τομάτας

ειναι πλεόν παγκοσμιο κινημα να διατηρηθούν οι παραδοσιακές ποικιλίες για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.Σε αλλές χωρες ονομάζονται ποικιλίες κειμήλια, ή κληρονομιάς. Καλλιεργούνται για διάφορους λόγους, όπως ιστορικό ενδιαφέρον, η πρόσβαση σε ευρύτερες ποικιλίες, καθώς και από τους ανθρώπους που θέλουν να σώσουν τους σπόρους από το ένα έτος στο άλλο, καθώς και για τη γεύση τους, το οποίο είναι ευρέως θεωρείται ότι είναι καλύτερη από τις σύγχρονες ντομάτες συνήθως υβρίδια.επίσης εχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αντοχής σε συγκεκριμένους τόπους. Μπορούν, ωστόσο, να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής και είναι λιγότερο ανθεκτικά σε νόσους από τις περισσότερες εμπορικές ντομάτες.

ΚΤάτσης

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ;


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ;
Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία, το φυτόχωμα. Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό και χρησιμοποιείται ως λίπασμα. Η κομποστοποίηση είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης. Έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Η κομποστοποίηση ακολουθεί τον βιολογικό κύκλο της  Γής: ανάπτυξη και φθορά.
Τα κλαδέματα του κήπου και τα φυτικά υπολείμματα από τις τροφές μας που αποτελούν τον σωρό του κόμποστ γίνονται η τροφή για μικροοργανισμούς, μύκητες, βακτηρίδια, έντομα και ζωύφια τα οποία χρησιμοποιούν τον άνθρακα (C) από τα ξερά φυτά για την ανάπτυξή τους. Ο άνθρακας οξειδώνεται μετατρεπόμενος  σε διοξείδιο του άνθρακος (CO2)  με αποτέλεσμα να   μειώνεται  η  μάζα και  να  εκλύεται   θερμότητα κατά την διάρκεια της κομποστοποίησης.  Το  άζωτο (Ν) είναι
το βασικό συστατικό για τον πολλαπλασιασμό των  μικροοργανισμών.  Με αυτό τον τρόπο ανακυκλώνουν στον δικό τους οργανισμό τα θρεπτικά συστατικά από τα φυτά που αποσυντίθενται και τα επιστρέφουν με το κόμποστ πίσω στο έδαφος.
Τα βακτήρια, οι μύκητες και άλλα μικρόβια είναι οι 'εργάτες' της κομποστοποίησης.

Αυτοί, υποβοηθούνται κι από πολλούς άλλους μεγαλύτερους οργανισμούς. Κατά τη
διάρκεια της κομποστοποίησης, αυτά τα μικρόβια παράγουν διοξείδιο του άνθρακα
(CO2), θερμότητα και νερό καθώς αποικοδομούν τα οργανικά υλικά του σωρού. Το
τελικό αποτέλεσμα είναι το ΚΟΜΠΟΣΤ (πλούσιο, σκούρο, θριφτό και άοσμο), τέλειο
λίπασμα για τον κήπο σας.
 Για την αποτελεσματική κομποστοποίηση χρειάζεται:
 1. Σωστό μίγμα υλικών (σε σωστές αναλογίες)
2. Σωστό αερισμό
3. Σωστή υγρασία
4. Σωστό μέγεθος υλικών

Το Σωστό Μίγμα Υλικών
Τα μικρόβια της κομποστοποίησης χρησιμοποιούν το άζωτο για να αναπτύσσονται
και τον άνθρακα για ενέργεια. Τα περισσότερα υλικά  που βάζουμε για
κομποστοποίηση δεν έχουν από μόνα τους τη σωστή αναλογία άνθρακα/αζώτου (C/N). Χρησιμοποιώντας ποικιλία οργανικών υλικών, πράσινα και καφετιά, εξασφαλίζουμε τις απαραίτητες ποσότητες από αυτά τα στοιχεία. Γενικά, τα φρέσκα "πράσινα" υλικά είναι πλούσια σε άζωτο και τα ξερά "καφέ" υλικά είναι πλούσια σε άνθρακα. Και τα δύο στοιχεία (C, N) χρειάζονται για να γίνει η κομποστοποίηση. Η σωστή πρόσμιξή τους επιτρέπει στα μικρόβια να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να κρατούν το σωρό σας άοσμο. Ο γενικός κανόνας για να διατηρείται σωστή η αναλογία αυτών των υλικών είναι: 1 μέρος πράσινα υλικά προς 3 μέρη καφέ. ( Το κάθε "μέρος" είναι η μονάδα μέτρησης που βολεύει εσάς να χρησιμοποιήσετε.
Μπορεί να είναι ένας κουβάς, μια φτυαριά, κλ.π. )
Τα καφέ υλικά, όπως τα φύλλα, τα άχυρα, το πριονίδι, έχουν πολύ άνθρακα και πολύ λίγο άζωτο
και αργούν αρκετά να αποσυντεθούν. Τα πράσινα υλικά, όπως το γκαζόν, τα χόρτα, τα απορρίμματα
της κουζίνας και η κοπριά, έχουν πολύ άζωτο και σχετικά λίγο άνθρακα, και αποικοδομούνται
γρήγορα. Τα πράσινα υλικά ονομάζονται και "ζεστά" επειδή παρέχουν στο σωρό το άζωτο που
απαιτείται από τους μικροοργανισμούς για να παράγουν θερμότητα. Η ανεβασμένη θερμοκρασία
του σωρού κομποστοποίησης είναι ένδειξη ότι η διαδικασία προχωράει πολύ αποδοτικά. Το φθινόπωρο, τα ξερά φύλλα είναι πάρα πολλά και τα πράσινα υλικά πιο δύσκολο να βρεθούν.  Αν τα καφέ υλικά δεν ανακατευτούν με πράσινα μπορεί να χρειαστεί περισσότερο από έναν χρόνο για να
αποικοδομηθούν. Αντιθέτως, την άνοιξη και το καλοκαίρι τα φρεσκοκομμένα χόρτα και άλλα πράσινα υπάρχουν σε αφθονία σε αντίθεση με τα καφέ. Επειδή τα καφέ αποικοδομούνται πολύ αργά, είναι χρήσιμο να αποθηκεύονται και να χρησιμοποιούνται σε περιόδους που τα πράσινα πλεονάζουν. Τα πράσινα δεν μπορούν να αποθηκευτούν γιατί σαπίζουν γρήγορα και εκλύουν δυσάρεστες οσμές,
προσελκύουν έντομα και μύγες και άλλα ζωύφια. Πρέπει λοιπόν να ανακατευτούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα με τα καφέ.

Αερισμός
Η αποσύνθεση γίνεται με οξυγόνο (αερόβια) ή χωρίς οξυγόνο (αναερόβια). Τα μικρόβια που
χρησιμοποιούν οξυγόνο είναι προτιμότερα στην οικιακή κομποστοποίηση επειδή αποσυνθέτουν τα
οργανικά γρήγορα και αποτελεσματικά. Η αερόβια  κομποστοποίηση γίνεται όταν ο σωρός έχει αρκετό οξυγόνο. Κατά τη διαδικασία, τα μικρόβια χρησιμοποιούν το οξυγόνο μέσα στο σωρό και ο αερισμός είναι απαραίτητος. Ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι με τη χρήση σχετικά ογκωδών υλικών μέσα στο σωρό. Αυτά τα υλικά, όπως κλαδάκια, πριονίδι και άχυρα, δίνουν
στο σωρό μια πορώδη δομή η οποία επιτρέπει στον αέρα να κυκλοφορεί. Η συμπίεση (πατίκωμα) ή η υπερβολική υγρασία αποτρέπουν την ελεύθερη ροή του αέρα μέσα στο σωρό. Η συμπίεση προκύπτει όταν χρησιμοποιούνται πολύ ψιλοκομμένα υλικά, ή όταν ο σωρός είναι πολύ μεγάλος. Αν οι πόροι του σωρού  γεμίσουν με νερό (με άλλα λόγια αν η υγρασία του σωρού είναι μεγάλη) ο αέρας
δεν μπορεί να κυκλοφορήσει και αρχίζει η αναερόβια αποσύνθεση. Τα αναερόβια μικρόβια αποσυνθέτουν με ζυμώσεις. Αυτού του είδους η αποσύνθεση εκλύει δυσάρεστες οσμές. Παράγει επίσης οξέα και αλκοόλες που είναι επικίνδυνες για τα φυτά. Το συχνό ανακάτεμα του σωρού χαλαρώνει τα πυκνά σημεία του σωρού και επιτρέπει τον σωστό και απαραίτητο αερισμό.

Υγρασία
Η υγρασία στο σωρό του κομπόστ είναι πολύ σημαντική. Οι μικροοργανισμοί μπορούν να
αποσυνθέσουν μόνο υγρά υλικά. Αν αυτά είναι ξερά, οι μικροοργανισμοί πέφτουν σε αδράνεια και
η κομποστοποίηση επιβραδύνεται σημαντικά. Αν τα υλικά είναι πολύ υγρά, χάνονται οι θρεπτικές για
τους μικροοργανισμούς ουσίες, ο αερισμός περιορίζεται, παράγονται δυσάρεστες οσμές και τέλος η όλη διαδικασία της κομποστοποίησης επιβραδύνεται. Τα υλικά του σωρού πρέπει να δίνουν την
αίσθηση ότι είναι μουσκεμένα. Το "τεστ του στυψίματος" είναι ένας εύκολος τρόπος για να κρίνετε αν είναι καλή η υγρασία του κομπόστ σας. Σφίξτε δυνατά μια χούφτα υλικά - μια με δύο σταγόνες υγρού πρέπει να στάξουν. Αν το σφίξιμο είναι σα να στύβετε ένα σφουγγάρι και τρέξει αρκετό υγρό, τότε ο σωρός έχει πολύ υγρασία. Ανάμιξη και ανακάτεμα του σωρού αφρατένει τα υλικά και επιτρέπει το
σωστό αερισμό. Η προσθήκη ξερών υλικών όπως φύλλα,  πριονίδι κ.α. βοηθάει σημαντικά στη μείωση της υγρασίας του σωρού. Αν η χούφτα υλικών που πήρατε διαλύεται και δίνει την αίσθηση ξερού χώματος, τότε είναι πολύ ξερό. Καταβρέξτε το σωρό με νερό. Ελέγξτε μετά από 24 ώρες για να δείτε αν χρειάζεται και πάλι κατάβρεγμα. 

Μέγεθος Υλικών
Για να γίνει σωστά και γρήγορα η κομποστοποίηση το  μέγεθος των υλικών που ρίχνουμε μέσα στον κάδο πρέπει να είναι σχετικά μικρό. Κόβοντας π.χ. μια καρπουζόφλουδα σε μικρά κομμάτια ουσιαστικά αυξάνουμε την επιφάνειά της, με αποτέλεσμα να είναι ευκολότερο για τους μικροοργανισμούς να απαπτυχθούν στο υλικό. Αυτό οδηγεί στη γρηγορότερη σήψη του υλικού. Αντίθετα, τα μεγάλα,ογκώδη υλικά θα καθυστερήσουν περισσότερο να κομποστοποιηθούν, θα
δημιουργήσουν μεγάλους όγκους μέσα στο σωρό εμποδίζοντας τα υπόλοιπα υλικά να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους, επιβραδύνοντας με αυτό τον τρόπο τη διαδικασία.
Τι συμβαίνει όταν αρχίζει η κομποστοποιήση; Όταν λοιπόν έχουμε το σωστό μίγμα, σε συνδυασμό με σωστό αερισμό, υγρασία και μέγεθος υλικών, θα παρατηρήσετε την εξής διαδικασία. Καθώς οι μικροοργανισμοί θα αρχίσουν τη δουλειά τους, θα αρχίσει να παράγεται θερμότητα. Είναι συχνό το
φαινόμενο να βγαίνουν ατμοί από την κορφή του σωρού. Οι ενεργοί μικροοργανισμοί μπορούν να ανεβάσουν τη θερμοκρασία του σωρού μέχρι και τους 60 ο C.Θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 65
ο C μπορεί να είναι επιβλαβείς για τους μικροοργανισμούς που επιτελούν την κομποστοποίηση και η διαδικασία να επιβραδυνθεί. Μπορείτε εύκολα να μετρήσετε τη θερμοκρασία του σωρού σας βάζοντας ένα θερμόμετρο στο κέντρο του. Το ανακάτεμα μπορεί εύκολα να μειώσει τη θερμοκρασία του σωρού. 
Κατά τη διαδικασία, θα παρατηρήσετε πολλές αλλαγές:
 Ο σωρός μικραίνει καθώς οι μικροοργανισμοί αποσυνθέτουν τα οργανικά υλικά.
• Θα δείτε πολλά είδη μικροοργανισμών. Αυτά μπορεί να είναι μια λευκή
επικάλυψη ή λευκά σωματίδια, μανιτάρια, μικρά έντομα, μυριόποδα και
γαιοσκώληκες. Αυτά είναι φυσικά και σημαντικά μέρη  της διαδικασίας της
κομποστοποίησης.
• Καθώς η διαδικασία ολοκληρώνεται η θερμοκρασία θα αρχίσει να πέφτει.
• Τα περισσότερα υλικά δεν θα είναι πια αναγνωρίσιμα.
• Αφού το κομπόστ ωριμάσει για ένα μήνα ή περισσότερο αφότου έχει πέσει η
θερμοκρασία, είναι έτοιμο για χρήση. Το τελικό προϊόν θα είναι σκούρο στο χρώμα
και θα έχει τη γήινη μυρωδιά του χώματος.

Αναποδογύρισμα ή ανακάτεμα 
Το αναποδογύρισμα του σωρού από έναν κάδο σε άλλο, ή το ανακάτεμά του εκεί που βρίσκεται, είναι ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία της κομποστοποίησης. Το ανακάτεμα επιτυγχάνει τα εξής:  
• Σπάζουν τα μεγάλα συσσωματώματα υλικών όπως φύλλα,  γρασίδι ή  υπολείμματα τροφών.  
• Ελευθερώνει καινούριες επιφάνειες για να καλυφθούν  από μύκητες που αποικοδομούν.  
• Ομοιογενοποιεί τη διαδικασία. Τα υλικά που βρίσκονται στις άκρες αποικοδομούνται πιο αργά από αυτά που βρίσκονται στο κέντρο. Με την ανάδευση μεταφέρονται αυτά προς το κέντρο και το ανάποδο έτσι ώστε να κομποστοποιηθούν όλα τα υλικά στο τέλος.  
• Διατηρεί τη ροή του αέρα. Αν έχει προκύψει μεγάλη συμπίεση υλικών, το ανακάτεμα την ελαττώνει.  
• Είναι ευκαιρία για διορθωτικές δραστηριότητες. Αν το κομπόστ είναι πολύ στεγνό είναι ευκαιρία να ποτιστεί κατά το ανακάτεμα. Αν είναι πολύ υγρό, ξερά υλικά μπορούν να προστεθούν. Αν η αποδόμηση είναι αργή μπορούν να προστεθούν πράσινα υλικά. 


ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΩ
Ενώ οτιδήποτε ήταν κάποτε ζωντανό μπορεί να κομποστοποιηθεί, κάποια υλικά είναι καλύτερα να τα χειριστούν επαγγελματίες και να μείνουν μακριά από τον οικιακό κομποστοποιητή μας. Όταν λοιπόν επιλέγετε τα υλικά της κομποστοποίησής σας 
ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ: 
• Απορρίμματα που προσελκύουν ενοχλητικά ζωύφια  
• Άρρωστα ή μολυσμένα από έντομα φυτά  
Τα λιπαρά φαγητά, όπως το κρέας και τα τυροκομικά,  πρέπει να αποφεύγονται επειδή προσελκύουν τρωκτικά, σκυλιά, γάτες, μύγες κ.α.. Τα απορρίμματα των σκύλων και των γατών δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται γιατί μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες. Μπορείτε επίσης να αποφύγετε την προσθήκη άρρωστων φυτών ή φυτών που έχουν προσβληθεί έντονα από έντομα, εκτός αν είστε σίγουροι  για την υψηλή θερμοκρασία του κομποστοποιητή σας, οπότε αν μείνουν για μεγάλο 
χρονικό διάστημα θα διασπαστούν τελείως και δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα. 
Αυτό ισχύει και για τα αναπαραγωγικά μέρη των φυρών όπως οι ρίζες και οι σπόροι, τα οποία καλό είναι να αποφεύγονται εκτός αν η θερμοκρασία του κομποστοποιητή είναι υψηλή οπότε θα διασπαστούν. Απευθυνθείτε στον παρακάτω πίνακα για να δείτε τί μπορείτε να ρίχνετε μέσα στον 
κάδο σας και τι όχι.
Τι να βαζετε…. 
Χάρτινο ρολά
Χορτα
Καφέδες φίλτρων , κατακαθια
Κελυφών των αυγών
στάχτες Τζάκιου
καρπών , πατατες
κομμένο χλοοτάπητα
Μαλλιά
 Φύλλα
Πριονίδια
λαχανικά
Φακελάκια τσαγιού
χνούδι  από ηλεκτρική σκούπα
Φυτικά υπολείμματα
Μαλλί και βαμβάκι, κουρέλια



Τι δεν βαζουμε  
υλικο
Λόγος για τον οποίο ...
Black φύλλα καρυδιάς / κλαδιά
τοξικό για τις τομάτες
Κρόκοι αυγών
 προσελκύει παράσιτα -τρωκτικα
Με βάση το κρέας /ψαρι
προσελκύει μύγες και τρωκτικά
Λάδια και γράσα
 παράγει την οσμή και προσελκύει παράσιτα
Φυτοφάρμακα
μπορεί να σκοτώσει μικροοργανισμούς
κόπρανα  ζώων
μπορούν να μεταφέρουν ασθένειες και προσελκύει τρωκτικα





ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΤΟ ΚΟΜΠΟΣΤ
Το κομπόστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν:
• Εδαφοβελτιωτικό
• Λίπασμα για το γκαζόν
• Συμπλήρωμα στο χώμα των γλαστρών
• Μαγιά για κομποστοποίηση
Για τον γενικό εμπλουτισμό του εδάφους, ο ιδανικός  χρόνος για την τοποθέτηση του κομπόστ είναι 2-4 εβδομάδες πριν το φύτεμα. Για να βελτιώσετε την γονιμότητα άγονου εδάφους, ρίξτε αρκετό κομπόστ το φθινόπωρο. Σκάψτε 2 με 4 εκ. το χώμα και ανακατέψτε το με κομπόστ. Αφήστε το έδαφος ανώμαλο κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Μετά την ολοκλήρωση της κομποστοποίησης, περάστε το κομπόστ από κόσκινο και αφήστε το να ωριμάσει για 2-3 εβδομάδες αν σκοπεύετε να το ρίξετε απ' ευθείας σε φυτά.

Ανθόκηποι
Την άνοιξη, σκαλίστε μερικά εκατοστά του εδάφους και σκορπίστε ομοιόμορφα το κομπόστ σε πολυετή και μονοετή φυτά. Αν ρίξετε το κομπόστ το φθινόπωρο, θα παρέχει προστασία κατά τη διάρκεια του χειμώνα στα  πολυετή φυτά και θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες ανάπτυξης στα μονοετή φυτά την άνοιξη. 
Φροντίστε να είναι καλά κοσκινισμένο.

Γρασίδι
Χρησιμοποιείτε το κομπόστ όταν φυτεύετε καινούριο γρασίδι και όταν συντηρείτε το υπάρχον. Όταν φτιάχνετε καινούριο γκαζόν χρησιμοποιείστε αρκετό κομπόστ σε 2-4 εκ. βάθος. Για να συντηρήσετε το υπάρχον, στα σημεία που έχει αραιώσει σκάψτε σε 2 εκ. βάθος, ρίξτε κομπόστ και βάλτε καινούριους σπόρους αφού πρώτα το μουσκέψετε.

Δέντρα & Θάμνοι
Όταν φυτεύετε δέντρα ή θάμνους σκάψτε μια τρύπα διπλάσια από το μέγεθος της ρίζας του φυτού. Αναμίξτε κομπόστ στο χώμα που βγάλατε έτσι ώστε να είναι περίπου 25% κομπόστ. Αφού το φυτέψετε, ρίξτε από πάνω 1-2 εκ. κομπόστ. Η μέθοδος του δαχτυλιδιού είναι πολύ αποτελεσματική στα δέντρα. Σκαλίστε το έδαφος ξεκινώντας περίπου 1 μέτρο γύρω από τον κορμό και προχωρήστε μέχρι 50 πόντους μακρύτερα από τα όρια που θέτουν τα κλαδιά του δέντρου. Ανακατέψτε
αυτή την περιοχή με κομπόστ σε βάθος περίπου 3 εκ.


Λαχανόκηποι
Ανακατέψτε κομπόστ το φθινόπωρο ή την άνοιξη, μέχρι μια βδομάδα πριν το φύτεμα. Όταν τα φυτά αρχίσουν να αναπτύσσονται γρήγορα, χρησιμοποιείστε κομπόστ επιφανειακά. Επιπρόσθετα, υγρό κομπόστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Γεμίστε 2-4 εκ. τον πάτο ενός δοχείου 20 λίτρων, γεμίστε το με νερό, ανακατέψτε καλά και αφήστε το για 2-3 μέρες. Χρησιμοποιείστε αυτό το διάλυμα για πότισμα, 
αν είναι δυνατόν απομακρύνοντας τα στερεά υπολείμματα με μια σήτα. 

Φυτά εσωτερικού χώρου 
Χρησιμοποιείστε κομπόστ όταν ετοιμάζεται το χώμα για τις γλάστρες. Για να 
εμπλουτίζεται τις υπάρχουσες, προσθέστε κομπόστ επιφανειακά, δύο φορές το 
χρόνο. 

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ  
Γιατί να κάνουμε κομποστοποίηση; 
Υγιέστερα φυτά 
Οι οργανικές ουσίες είναι γνωστές ως "η ψυχή του υγιούς χώματος". Προσθέτοντας κομπόστ στον κήπο ή τις γλάστρες σας θα βοηθήσει τα φυτά να μεγαλώσουν γρηγορότερα και περισσότερο. Οι οργανικές ουσίες μέσα στο κομπόστ βοηθούν το χώμα να συγκρατεί θρεπτικές ουσίες και νερό, ωφελώντας τα φυτά και μειώνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης. 

Η κομποστοποίηση σας εξοικονομεί χρήματα 
Χρησιμοποιώντας το κομπόστ σαν εδαφοβελτιωτικό μειώνει κατά πολύ την ανάγκη αγοράς αντίστοιχων προϊόντων από την αγορά. Εξοικονομεί χρήματα από την αγορά χώματος και λιπασμάτων αλλά επίσης μειώνει  την  κατανάλωση  νερού  διότι   το  κόμποστ  βελτιώνει  την ικανότητα του χώματος να συγκρατεί το νερό. Η κομποστοποίηση μπορεί να μειώσει τα δημοτικά τέλη που πληρώνετε για τη συλλογή των απορριμμάτων. Μειώνοντας κατά 35% τα σκουπίδια σας και κατ' 
επέκταση όλοι οι δημότες που μπορούν να κάνουν το ίδιο, μειώνονται τα έξοδα συγκομιδής των απορριμμάτων του δήμου. 

Η κομποστοποίηση είναι εύκολη και βολεύει 
Δεν χρειάζεται πια να γεμίζετε σακούλες με κλαδέματα και άλλα απορρίμματα του κήπου. Απλά τα βάζετε στον κάδο κομποστοποίησης ή στο σωρό κομποστοποίησης αν δεν χρησιμοποιείτε κάδο και παρατηρήστε τα να γίνονται πλούσιο σκούρο κομπόστ. Η κομποστοποίηση είναι η εναλλακτική πρακτική στη θέση της ταφής ή της καύσης των οργανικών Τα απορρίμματα του κήπου και τα οργανικά μαζί είναι περίπου το 20% των  συνολικών απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές κάθε χρόνο. Η επιλογή της κομποστοποίησης μειώνει την ανάγκη για καύση ή ταφή των οργανικών και βελτιώνει την ποιότητα των επιφανειακών εδαφών μας.

πηγη :wasman.eu





Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Αμειψισπορά: για υψηλότερες αποδόσεις και μακροπρόθεσμα διατήρησης της γονιμότητας του εδάφους

Αμειψισπορά: για υψηλότερες αποδόσεις και μακροπρόθεσμα διατήρησης της γονιμότητας του εδάφους





Η αμειψισπορά  είναι ένας τρόπος για να αποφευχθεί η εξάντληση του εδάφους από θρεπτικές ουσίες. Είναι επίσης ένα σημαντικό εργαλείο διαχείρισης πληθυσμού επιβλαβών οργανισμών σε πολλά συστήματα γεωργικής παραγωγής.

          Μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η εκ περιτροπής αλλαγή μεταξύ  δύο καλλιεργειών και φύτευση με εναλλακτικές ακολουθίες για χρόνια ή μπορεί να είναι πιο σύνθετη και περιλαμβάνει πολλές καλλιέργειες κατά τη διάρκεια αρκετών ετών. Σωστή εναλλαγή καλλιεργειών μπορεί να μειώσει τα έντομα και ασθένειες που προκαλούν παθογόνα, καθώς και την πίεση των ζιζανίων με το σπάσιμο  του κύκλου ζωής τους μέσω της απομάκρυνσης ενός κατάλληλου ξενιστή. 
        Η αμειψισπορά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην διαχείριση των θρεπτικών ουσιών μέσω της ενσωμάτωσης των υπολειμμάτων των καλλιεργειών και τη βελτίωση της ποιότητας  του εδάφους μετά από μια καλλιέργεια  όπως  καρότο ή πατάτα. Πολλοί καλλιεργητές βρίσκουν αύξηση στην απόδοση όταν οι καλλιέργειες από διαφορετικές οικογένειες αναπτύχθηκαν με περιστροφή έναντι στην μονοκαλλιέργεια και αυτό συχνά αναφέρεται ως το "φαινόμενο περιστροφής".

        Η ανάγκη εναλλαγής των καλλιεργειών έχει προκύψει από τον τρόπο που τα φυτά αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον. Όλα τα φυτά δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία. Άλλα φυτά όπως τα ψυχανθή συντελούν στη συσσώρευση αζώτου στο έδαφος. Άλλα χρειάζονται σημαντικές ποσότητες αζώτου όπως τα σιτηρά. Οι νέοι τρόποι καλλιέργειας έδωσαν τη δυνατότητα μονοκαλλιέργειας όμως τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν. Το έδαφος "κουράζεται", αυξάνουν οι οικονομικές απαιτήσεις σε λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα και φυτοφάρμακα γενικά και μειώνεται η γονιμότητα του εδάφους.


Η Μονοκαλλιέργεια  οδηγεί σε συσσώρευση των παθογόνων που προκαλούν ασθένειες, νηματώδεις, έντομα και ζιζάνια που μπορούν να οδηγήσουν σε μειώσεις απόδοσης και  ανάγκη για αυξημένες εισροές σε ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα και άλλα φυτοφάρμακα.

Η ανάπτυξη μιας ακολουθίας  καλλιεργειών θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη χρήση  καλλιεργειών κάλυψης  για τη βελτίωση  του εδάφους και την αύξηση της οργανικής ουσίας του εδάφους η μπορεί να περιέχει και αγρανάπαυση

Η αμειψισπορά πρέπει να σχεδιάζεται με τέτοιον τρόπο που να ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες μείωσης των αποδόσεων, γεγονός που δεν πρέπει όμως να αποκλειστεί.
Ο σχεδιασμός της αμειψισποράς προσδιορίζεται από τους εξής παράγοντες:
Α. τα υπάρχοντα τεχνικά μέσα
Β. τους οικονομικούς στόχους της εκμετάλλευσης
Γ. την περιοχή εγκατάστασης της φυτείας
Ανάλογα με τον αριθμό των φυτών που συμμετέχουν σε ένα σύστημα αμειψισποράς και το χρόνο που διαρκεί η κυκλική τους διαδοχή στον αγρό διακρίνουμε τις διετείς, τις τριετείς και τις πολυετείς αμειψισπορές. Μια άλλη διάκριση στα είδη αμειψισποράς βασίζεται στην ύπαρξη ή μη νερού άρδευσης, οπότε αναφερόμαστε σε ξηρικές και αρδευόμενες αμειψισπορές αντίστοιχα.

Ο πλήρης κύκλος της εναλλαγής της καλλιέργειας ονομάζεται σύστημα αμειψισποράς. Συνήθως χωρίζεται η γη σε αγροτεμάχια και σε κάθε ένα από αυτά καλλιεργείται διαφορετικό φυτό αλλά σύμφωνο με το σύστημα που χρησιμοποιεί η περιοχή. Έτσι έχουμε κάθε χρόνο όλα τα φυτά του συστήματος. Στο σύστημα που ακολουθείται εξαρτάται τόσο από το αποτέλεσμα που θέλουμε να έχουμε (αύξηση της γονιμότητας του εδάφους, βελτίωση της δομής του, μείωση προβλημάτων από ζιζάνια και ασθένειες) όσο και από τις τοπικές συνθήκες (είδος εδάφους, ανάγκες της περιοχής κλπ)
Διακρίνονται ως προς τον τρόπο αποκατάστασης του εδάφους (σκαλιστικά, διαδοχικά, σιδηρούχα κλπ) και από οικονομική άποψη σε σιτηρών και κτηνοτροφών.
Στην Ελλάδα συνηθίζεται το δίχρονο σύστημα αμειψισποράς:
·         Για ξερά και φτωχά εδάφη
·         Αγρανάπαυση
·         Σιτάρι
·         Για σχετικά γόνιμα και δροσερά εδάφη
·         Αραβόσιτος
·         Σιτάρι
Τρίχρονη 
Συνηθισμένο παλαιότερα σύστημα που σήμερα παραμερίζεται. Ο κύκλος είναι:
·         Αγρανάπαυση
·         Όψιμα χειμερινά σπαρτά(σίκαλη)
·         Πρώιμα σπαρτά(σιτηρά)
Κτηνοτροφική 
Λειμώνων
Εξασφαλίζει βοσκή, πράσινη τροφή και σανό για την κτηνοτροφία.
Χρησιμοποιείται κυρίως για βελτίωση των φυσικών βοσκοτόπων που έχουν μικρή γονιμότητα.
Φάρμας 
Καλλιεργούνται φυτά κτηνοτροφίας που δεν είναι εύκολη η μεταφορά τους. Χρησιμοποιείται σε χωράφια που βρίσκονται όσο πιο κοντά γίνεται στις κτηνοτροφικές μονάδες.
Προστατευτική του εδάφους 
Καλλιεργούνται κυρίως πολυετή χόρτα.
Χρησιμοποιείται σε εδάφη που κινδυνεύουν από διάβρωση.



Γιατί αμειψισπορά?
Με την εφαρμογή ενός καλού συστήματος αμειψισποράς αποφεύγονται τα μειονεκτήματα της μονοκαλλιέργειας, παρέχεται εργασία στα μέλη της αγροτικής οικογένειας στις διάφορες εποχές του έτους, μετριάζονται οι κίνδυνοι από την αποτυχία μιας μόνο καλλιέργειας, παράγεται ποικιλία προϊόντων και με την επέκταση της καλλιέργειας των κτηνοτροφικών φυτών εξασφαλίζεται η επιτυχία μιας βελτιωμένης κτηνοτροφίας με όλα τα γνωστά πλεονεκτήματα. Με την εφαρμογή μιας βελτιωμένης αμειψισποράς αυξάνονται, χωρίς άλλη ιδιαίτερη επιβάρυνση, οι στρεμματικές αποδόσεις της σιτοκαλλιέργειας και των άλλων εξαντλητικών καλλιεργειών.
Με την αμειψισπορά προλαμβάνεται και η διάβρωση του εδάφους από τις βροχές.
Υπάρχουν γεωργικές βιομηχανίες που την έχουν σαν υποχρέωση για τις ομάδες παραγωγών τους όπως η  Ελ.Βιομηχανία Ζάχαρης που έχει τετραετή αμειψισπορά και αυστηρές ποινές για τους παραβάτες

Ακόμα και στους λαχανόκηπους υπάρχουν συστήματα αμειψισποράς Το χώρο που διαθέτουμε για λαχανόκηπο είναι σκόπιμο να τον χωρίσουμε σε τέσσερα τμήματα. Στο κάθε τμήμα καλλιεργούμε διαφορετικά λαχανικά, έτσι ώστε στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο το ίδιο λαχανικό να καλλιεργηθεί σε διαφορετικό τμήμα.


Πηγές:
·         http://istath.blogspot.gr/2012/12/blog-post_3.html
·         http://www.fytokomia.gr/permalink/3410.html
·         http://www.ebz.gr/uploads/geop/AMIPSISPORA.pdf
·         Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια, Ελληνική έκδοση, 1960, Αμειψισπορα
·         http://www.agroths.gr/%CE%B7-%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CF%88%CE%B9%CF%83%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%AD%CF%81%CE%B3/