Σελίδες

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Μία περιήγηση στους Βοτανικούς Κήπους της Αττικής


Μία περιήγηση στους Βοτανικούς Κήπους της Αττικής


    Γράφει η Ευαγγελία Κωτσοβίνου

Η επαφή με τη φύση αποτελεί πάντα μία συναρπαστική εμπειρία. Πάρα πολλά διαφορετικά είδη και ποικιλίες φυτών βρίσκονται εκεί για να μας κεντρίσουν τη φαντασία και να μας γεμίσουν με όμορφες εικόνες και αρώματα…
f6kotsovinou1Οι βοτανικοί κήποι ομορφαίνουν την καθημερινότητά μας, ένας απλός περίπατος στη φύση, αρκεί για να μας αποφορτίσει από την πίεση και το άγχος που βιώνουμε…
Στο άρθρο αυτό θα γίνει μια περιήγηση-ξενάγηση στους βοτανικούς κήπους που βρίσκονται στην Αττική, έτσι, για να μας δοθεί το έναυσμα να τους επισκεφτούμε. Ένα Κυριακάτικο πρωινό, αποφασίστε με τους δικούς σας -την οικογένειά σας ή την παρέα σας- και ελάτε για μία όμορφη εκδρομή σε έναν από τους βοτανικούς κήπους, που βρίσκονται κοντά σας!
Τι είναι οι Βοτανικοί Κήποι;
Η Διεθνής Ένωση Βοτανικών Κήπων (BGCI) ορίζει το Βοτανικό Κήπο ως ένα σύνολο επιστημονικά και βοτανικά αναγνωρισμένων συλλογών φυτών που έχουν καταγραφεί και σημανθεί κατάλληλα με σκοπό την επιστημονική έρευνα, τη διατήρηση και την εκπαίδευση.
Προσφορά των Βοτανικών Κήπων:
Η προσφορά των βοτανικών κήπων για τους κατοίκους μίας αστικής περιοχής, είναι ανεκτίμητη ως πνεύμονα πρασίνου, χώρου οπτικής τέρψης και πνευματικής ηρεμίας. Επιπρόσθετα, λειτουργούν ως πεδίο έρευνας και επιμόρφωσης του κοινού. Ειδικά, στα πλαίσια του μαθήματος «Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα φυτά, με το όνομά τους, καθώς και να τα αναπαραγάγουν με μοσχεύματα και άλλους τρόπους. Μαθαίνουν, τη σημασία του οικοσυστήματος και την αρνητική επίδραση του ανθρώπου αν διαταράξει την ισορροπία της τροφικής αλυσίδας Τα φυτά που καλλιεργούνται φέρουν ενημερωτικές πινακίδες οι οποίες περιέχουν πληροφορίες για την ταυτότητα και τη γεωγραφική τους εξάπλωση. Σήμερα, μία από τις βασικές αποστολές των Βοτανικών Κήπων είναι και ο εγκλιματισμός των φυτών σε νέο περιβάλλον.
Σκοπός των Βοτανικών Κήπων:
f6kotsovinou2Οι βοτανικοί κήποι στοχεύουν στην ex situ (εκτός τόπου) διατήρηση φυτικού υλικού σε μια προστατευμένη περιοχή, όπου φυτικά είδη με εξαφάνιση έχουν κεντρικό ρόλο. Σύμφωνα με τονΝΟΜΟ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3937:Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις, οι βοτανικοί κήποι συντελούν στην αειφόρο διαχείριση και αποτελεσματική διατήρηση της βιοποικιλότητας, ως πολύτιμου, αναντικατάστατου και σπουδαίας σημασίας εθνικού κεφαλαίου. Καθώς οι πολίτες ενημερώνονται για τα διαφορετικά είδη και ποικιλίες που αυτοφύονται στον πλανήτη, γίνονται πιο ευαισθητοποιημένοι και συνειδητοποιημένοι για το περιβάλλον. Στις εκπαιδευτικές ξεναγήσεις πολλών σχολείων θα ήταν ωφέλιμο για τους μαθητές να γνωρίσουν μια μεγάλη ποικιλία φυτικού υλικού και να αρχίσουν να μαθαίνουν να τα ξεχωρίζουν, καθώς ενημερώνονται για την σημασία της βιοποικιλότητας και την ομορφιά που υπάρχει στο φυτικό βασίλειο!!! Ο Κήπος, εκτός από τον υψηλό βαθμό ποικιλότητας της αυτοφυούς και καλλιεργούμενης χλωρίδας, αποτελεί και ένα ιδανικό φυσικό καταφύγιο της πανίδας, επειδή το οικοσύστημα προστατευμένο από τις δυσμενείς ανθρώπινες επεμβάσεις παρέχει τη δυνατότητα λειτουργίας ενός πλήρους τροφικού πλέγματος.
Βοτανικός Κήπος Αθηνών
Ιστορία των Βοτανικών:
Ο πρώτος Βοτανικός Κήπος στον κόσμο ιδρύθηκε στην Αθήνα τον 4ο π.Χ. αιώνα από το μαθητή του Αριστοτέλη«Θεόφραστο τον Ερέσιο», ο οποίος θεωρείται σήμερα ως ο θεμελιωτής και πατέρας της Βοτανικής επιστήμης. Στην Αθήνα ιδρύθηκε το 1836 στην Ιερά Οδό, ο επικαλούμενος Βοτανικός Κήπος Αθηνών, ο οποίος καταλάμβανε αρχικά όλο το «κτήμα Χασεκή» έκτασης 120 στρεμμάτων από τα οποία τα 95 ανήκουν στην Ανώτατη Γεωπονική Σχολή και τα 25 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το κτήμα αυτό χρησιμοποιήθηκε ως δενδροκομείο από το 1836, και ως Βοτανικός Κήπος από το 1838, όταν καθηγητής της Βοτανικής (Φυτολογίας) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ήταν ο Κάρολος-Νικόλαος Fraas. Στην περιοχή αυτή, μερικά χιλιόμετρα δυτικότερα, λειτουργεί ο μεγαλύτερος Βοτανικός Κήπος της Ελλάδας αλλά και όλης της Ανατολικής Μεσογείου, ο «Βοτανικός Κήπος Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους», από το έτος 1961.
f6kotsovinou4 
Βοτανικός Κήπος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι μια όαση άγνωστη στον πολύ κόσμο

Οι πιο γνωστοί Βοτανικοί Κήποι είναι οι παρακάτω:

  1. Βοτανικός Κήπος Ι & Α. Διομήδους (http://www.diomedes-bg.uoa.gr/)
  2. Βοτανικός Κήπος Πανεπιστημίου Αθηνών(http://www.uoa.gr/to-panepistimio/moyseia/botanikoi-kipoi.html)
  3. Βοτανικός Κήπος Καισαριανής Φιλοδασική Ένωση Αθηνών (http://www.philodassiki.org/)
  4. Εθνικός Κήπος

Οι βοτανικοί κήποι είναι χώροι ύψιστης σημασίας, καθότι έχουν λειτουργικό ρόλο στους κατοίκους του λεκανοπεδίου Αττικής. Χώροι πρασίνου, αναψυχής, ξεκούρασης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης διαδραματίζουν πολλαπλό ρόλο για όλους μας. Μία επίσκεψη σε αυτούς αλλάζει ευχάριστα την μέρα μας. Ας μη διστάσουμε να αφιερώσουμε λίγο από τον ελεύθερο χρόνο μας για να τους απολαύσουμε…
 πηγη:oikopress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου