Σελίδες

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Καλλιεργητικές φροντίδες πατάτας


Σεπτέμβριος
Σπέρνουμε:  Μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, μαρούλια, καρότα, παντζαρια ρεπανάκια, πράσα, σέλινο, μαϊντανό, άγρια και ήρεμα χόρτα, σπανάκια, σέσκλα, σινάπια, μυρώνια, καυκαλίθρα, καρότα
Φυτεύουμε: Κρεμμύδια σκόρδα, καρότα και πατατες!!!
Μεταφυτεύουμε: Μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, πράσα, καρότα
Συγκομιδή: Ντομάτες πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκύθια, αγγούρια,  μπάμιες, φασόλια, αραποσίτια, βλίτα, αντράκλα, σέλινο, μαϊντανό, Αχλάδια, μήλα, ροδάκινα, σύκα, καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια, κάστανα, ρόδια, σταφύλια φραγκόσυκα, καρότα

Η πατάτα φυτεύεται σε δυο περιόδους

Η ανοιξιάτικη- εαρινή φύτευση ξεκινά το Νοέμβριο ως αρχές Φεβρουαρίου και η συγκομιδή γίνεται αρχές Μαρτίου μέχρι μέσα Ιουνίου.Στη φθινοπωρινή καλλιέργεια η φύτευση ξεκινά τον Ιούλιο-Αύγουστο μέχρι μέσα Οκτωβρίου και η συγκομιδή γίνεται Νοέμβριο ως τέλος Φεβρουαρίου του επόμενου έτους,

Συνθήκες φύτευσης
Πριν την εγκατάσταση της φυτείας πατάτας θα πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα το έδαφος που θα δεχτεί το σπόρο για τη γρήγορη και κανονική ανάπτυξη του φυτού. Το έδαφος θα πρέπει να είναι ψιλοχωματισμένο και να έχει κανονική υγρασία.  Προτείνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού να γίνει μια άροση σε βάθος 40-45 εκατ και μια καλλιέργεια με περιστροφική τσάπα πριν τη φύτευση όταν το έδαφος είναι στο ρώγο του ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία σβόλων κατά την εκρίζωση.
Ανάλογα με την καλλιεργούμενη ποικιλία θα πρέπει να επιλέξουμε και το βάθος φύτευσης. Το βάθος φύτευσης κυμαίνεται μεταξύ 14-20 εκατοστά. Οι ποικιλίες που κονδυλοποιούν πιο ψηλά όπως οι Ντάιμαντ και Μαρφόνα πρέπει να φυτεύονται πιο βαθιά. Το ίδιο πρέπει να γίνει και στις ποικιλίες που παράγουν μακριούς κονδύλους όπως Τιμάτε και Σπούντα. Στις μεγαλοκόνδυλες ποικιλίες θα πρέπει να γίνεται συμπληρωματικό παράχωμα σε περίπτωση που έχουν φυτευτεί σε μικρό βάθος. Επίσης σε ελαφρά εδάφη ο πατατόσπορος πρέπει να φυτευτεί βαθύτερα.

Αποστάσεις φύτευσης
Η σωστή επιλογή της απόστασης φύτευσης θα δώσει μεγαλύτερες αποδόσεις και ποιοτικότερο συγκομισμένο προϊόν.  Συνήθως η απόσταση μεταξύ των γραμμών είναι 60-65 εκατ. και πάνω στη γραμμή 15-20 εκατ. Οι πιο πυκνές φυτεύσεις έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή περισσότερων μετρίου μεγέθους κονδύλων. Σε περίπτωση που επιθυμούμε μεγαλύτερους κονδύλους τοποθετούμε τον πατατόσπορο πάνω στη γραμμή σε απόσταση 27-30 εκατ.

Εκρίζωση
Κατά το στάδιο της εκρίζωσης της πατάτας συστήνεται να γίνει ελαφριά άρδευση για να αποφευχθεί η προσβολή των κονδύλων από τη λίτα. Θα πρέπει να ρυθμιστεί κατάλληλα και η μηχανή εκρίζωσης  έτσι ώστε να μην γίνεται η πτώση των κονδύλων από μεγάλο ύψος.  Επίσης πρέπει να αποφεύγεται η εκρίζωση όταν το έδαφος είναι ξηρό για να μην τραυματίζονται οι κόνδυλοι από τους σβόλους.  Σε περίπτωση που οι συγκομισμένες πατάτες είναι πολύ υγρές θα πρέπει να στεγνώσουν για κάποιες μέρες καλυπτόμενες από διάφορα καλύμματα και σε καμία περίπτωση με το φύλλωμά τους.

Φυτοπροστασία
Η φυτοπροστασία είναι καθοριστικός παράγοντας για την καλή ποιότητα των κονδύλων. Όσοι χειρισμοί θα γίνουν κυρίως για περονόσπορο και λίτα θα πρέπει να γίνουν έγκαιρα. Για την καταπολέμηση ασθενειών εδάφους και νηματώδων συνίσταται να γίνεται αμειψισπορά 2ετης ή 3ετης πχ σιτηρά-ψυχανθές-πατάτα.
Λίπανση
Οι υψηλές αζωτούχες λιπάνσεις έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλων κονδύλων με πολύ νερό και χαμηλή ξηρή ουσία πράγμα που τις καθιστά ευαίσθητες κατά το στάδιο της μεταφοράς και αποθήκευσης. Επιφανειακές αζωτούχες λιπάνσεις δεν πρέπει να γίνονται σε κανονικές συνθήκες ανάπτυξης παρά μόνο μετά από πολλές βροχές και στο αρχικό στάδιο των πρώτων 30 ημερών μετά τη βλάστηση. Επίσης, δεν θα πρέπει να γίνεται εφαρμογή διαφυλλικών λιπάνσεων. Το Άζωτο, ο Φώσφορος και το Κάλιο θα πρέπει να ενσωματώνονται στο έδαφος κατά τη φύτευση.
πηγη : agrologio.

για πληροφορίες στο 2106017403 

Aνάλογα άρθρα:

Πατάτα: Έλεγχος του δικού μας σπόρου

1 σχόλιο: