Επιλογή φυτών για μεταφύτευση
Είναι από τους σπουδαιότερους παράγοντες για ένα καλό ξεκίνημα της καλλιέργειας μας. Τόσο τα φυτά που εμείς έχουμε σπείρει σε σπορεία όσο και τα έτοιμα σπορόφυτα που αγοράζουμε από τα φυτώρια ή τα κέντρα κήπου, είναι ανάγκη να πληρούν ορισμένες προδιαγραφές. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφύγουμε να αγοράσουμε ή να επιλέξουμε από το σπορείο μας φυτά ταλαιπωρημένα, διψασμένα, όσα δεν έχουν έντονο πράσινο χρωματισμό ή έχουν σημάδια από ασθένειες ή έντομα ( φαγώματα. Τρύπες) στο φύλλωμα τους. Ειδικά όταν αγοράζουμε έτοιμα σπορόφυτα πρέπει επί πλέον να πληροφορηθούμε και για την ποικιλία στην οποία ανήκουν για να διαπιστώσουμε αν ταιριάζει στις ιδιαίτερες συνθήκες του λαχανόκηπου μας και για να σιγουρευτούμε για τις φροντίδες που θα απαιτηθούν μετέπειτα.
Όταν τα λαχανικά μας μεταφυτεύονται από κιβώτια σποράς ή κατευθείαν από το έδαφος του σπορείου, τότε χάνεται ή τραυματίζεται το 22-50% από το ριζικό τους σύστημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση μιας μάλλον προσωρινής μάρανσης στα φυτά, η οποία οφείλεται στην αδυναμία της ρίζας να απορροφήσει αρκετό νερό για ένα διάστημα. Όσο οι συνθήκες (υψηλή θερμοκρασία και ένταση φωτισμού, έντονος αέρας) ευνοούν την απώλεια νερού τα νέο-φυτεμένα λαχανικά μας και όσο μεγαλύτερες είναι οι ζημιές στις ρίζες τους από την μεταφύτευση, τόσο μεγαλύτερο είναι το σοκ. Για λιγότερο μεταφυτευτικό σοκ, προτείνεται γενικά η μεταφύτευση να γίνεται αργά το απόγευμα ή σε μέρες με συννεφιά και άπνοια. Βέβαια τα φυτά που έχουν σπαρθεί σε κύβους εδάφους ή σε ατομικά γλαστράκια-σακουλάκια συνήθως δεν εμφανίζουν μεταφυτευτικό σοκ, αλλά και αν εμανίσουν δεν είναι μεγάλης έντασης. Ανάλογα λοιπόν με τις διαταραχές που παρουσιάζονται κατά την μεταφύτευση μπορούμε να κατατάξουμε τα λαχανικά ως εξής:
Λαχανικά που μεταφυτεύονται εύκολα:
Λάχανο, λάχανο βρυξελλών, μπρόκολο, μαρούλι, σέσκουλο, τομάτα.
Λαχανικά που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή κατά την μεταφύτευση:
Κουνουπίδι, κρεμμύδι, μελιζάνα, πιπεριά, σέλινο.
Λαχανικά που παρουσιάζουν δυσκολίες κατά την μεταφύτευση:
Αγγούρι, κολοκυθάκι, πεπόνι, τα ριζώδη λαχανικά και τα ψυχανθή.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι διαμόρφωσης του εδάφους οι οποίοι εφαρμόζονται ανάλογα με την περίπτωση.
Οι πιο βασικοί είναι:
1. Επίπεδη διαμόρφωση του εδάφους.
2. Δημιουργία αναχωμάτων ύψους 10-15 εκ. τα οποία γίνονται, είτε ως απλό «σαμάρι» κατά μήκος του οποίου θα γίνει φύτευση μονής σειράς φυτών, είτε ως «τραπέζι» κατά μήκος του οποίου θα γίνει φυτευθούν δύο ή περισσότερες σειρές φυτών.
3. Δημιουργία αβαθών αυλάκων (5-10 εκ.) κατά μήκος των οποίων θα γίνει η φύτευση των λαχανικών και οι οποίες καλύπτονται μετά την ολοκλήρωση της μεταφύτευσης.
4. Δημιουργία αυλακιών άρδευσης και στην συνέχεια φύτευση των φυτών στα πρανή τους.
Η δημιουργία αναχωμάτων επιλέγεται όταν το έδαφος του λαχανόκηπου είναι βαρύ έτσι ώστε να διευκολύνεται η καλή στράγγιση της περίσσειας νερού και επιπλέον για την πρωίμιση της παραγωγής, επειδή οι ρίζες μέσα σε αυτά θερμαίνονται καλύτερα. Το μειονέκτημα είναι ο κόπος και το κόστος που απαιτείται για την κατασκευή τους. Η φύτευση σε αβαθή αυλάκια έχει το πλεονέκτημα ότι συγκρατεί το νερό και τα λιπάσματα κατά μήκος της γραμμής φύτευσης και επιπλέον μεταξύ των γραμμών το έδαφος διατηρείται στεγνό υποβοηθώντας με αυτό τον τρόπο τις μετακινήσεις του κηπουρού.
Η διαδικασία της φύτευσης
Την προηγούμενη μέρα πριν την μεταφύτευση ή μερικές ώρες πριν τα φυτά ποτίζονται με άφθονο νερό για να μπορεί η μπάλα χώματος να διατηρήσει το σχήμα της κατά την μεταφύτευση και έτσι οι ρίζες των λαχανικών να υποστούν την λιγότερη δυνατή ζημιά. Στην συνέχεια καθορίζονται οι θέσεις που θα γίνουν οι φυτεύσεις των λαχανικών. Κατά το άνοιγμα των οπών φύτευσης προσέχουμε ώστε να μπορούν τα λαχανικά μας να χωρέσουν με την μπάλα χώματος. Αν είναι εφικτό καλό είναι στην βάση του λάκκου φύτευσης να ρίξουμε λίγη χωνεμένη κοπριά ή άλλο οργανικό υλικό (π.χ. κομπόστ, συσκευασμένο χώμα, κτλ) ή έστω το πρώτο επιφανειακό χώμα που βγάλαμε κατά την διάνοιξη των οπών. Το επόμενο βήμα είναι η προσεκτική απομάκρυνση των φυτών από τα ατομικά γλαστράκια ή τα σακουλάκια και η τοποθέτηση τους στο κέντρο των οπών φύτευσης. Το βάθος που φυτεύουμε πρέπει να είναι το ίδιο ή το πολύ 2 εκατοστά βαθύτερο από τη θέση του φυτού στο σπορείο ή στα ατομικά γλαστράκια κτλ. Μετά την τοποθέτηση των φυτών, προστίθεται μέρος του εδάφους που είχαμε απομακρύνει για την κάλυψη των κενών και στην συνέχεια το έδαφος πιέζεται ελαφρά έτσι ώστε οι ρίζες να έρθουν σε καλή επαφή μαζί τους.
Η πρώτη εργασία μετά την μεταφύτευση είναι το πότισμα των φυτών, το οποίο ουσιαστικά βοηθάει ώστε οι ρίζες να έρθουν σε καλύτερη επαφή με το έδαφος του λαχανόκηπου. Για την καλύτερη ανάπτυξη των νέων ριζών συνιστάται το πρώτο νερό να περιέχει διαλυμένες και μερικές ποσότητες λιπασμάτων. Συνήθως η παρασκευή διαλύματος αυτού το οποίο ονομάζεται «διάλυμα αφύπνισης», γίνεται μια μέρα πριντην μεταφύτευση. Αν για παράδειγμα χρησιμοποιηθεί λίπασμα τύπου 10-50-10, τότε διαλύονται σε 100 λίτρα νερού 350-500 γραμμάρια λιπάσματος και την μεταφύτευση εφαρμόζεται στο κάθε φυτό ποσότητα διαλύματος 0,5-0,6 λίτρων. Αντί χημικών λιπασμάτων μερικοί παραγωγοί προσθέτουν στο νερό το οποίο βρίσκεται σε βαρέλια, ποσότητα χωνεμένης κοπριάς για να σχηματιστεί πυκνός χυλός.
Στη συνέχεια από το χυλό αυτό προσθέτουν 0,5-0,6 λίτρα σε κάθε φυτό.
Πηγή : Αγρότυπος
για πληροφορίες στο 2106017403 και www.bioprasino.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου