Σελίδες

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Κέρδη από την καλλιέργεια μανιταριών... στο σπίτι μας????!!!

Mια πρωτότυπη ιδέα που μπορεί εύκολα και με ελάχιστο οικονομικό κόστος να συμπληρώσει το οικογενειακό εισόδημα μοιάζει να αποτελεί η καλλιέργεια μανιταριών ακόμα και στο σπίτι
Συνήθως το υπόστρωμα σταματάει να παράγει μανιτάρια ύστερα από 3-4 μήνες, αφού έχει βγάλει τουλάχιστον 3 κύματα παραγωγής και συνολικά περί τα 7-8 κιλά
Συνήθως το υπόστρωμα σταματάει να παράγει μανιτάρια ύστερα από 3-4 μήνες, αφού έχει βγάλει τουλάχιστον 3 κύματα παραγωγής και συνολικά περί τα 7-8 κιλά
Χωρίς την ανάγκη απόκτησης ειδικού εξοπλισμού και με μοναδικό κόστος την αγορά υποστρωμάτων πάνω στο οποίο αναπτύσσονται τα μανιτάρια, μπορεί κάποιος να στήσει τη δική του μικρή μονάδα παραγωγής μανιταριών με σκοπό τη διάθεση τους στο εμπόριο, ακόμα και απευθείας σε επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.
Ξεκινώντας με μικρά βήματα, υποστρώματα παραδείγματος χάριν για έναν χώρο όχι μεγαλύτερο από 10 τετραγωνικά μέτρα φθάνουν να παράγουν μέσα σε διάστημα 10-12 εβδομάδων 125 κιλά μανιτάρια, σύμφωνα με εξειδικευμένους γεωπόνους της εταιρείας «μανιτάρια Δίρφυς».
Το υπόστρωμα κυκλοφορεί σε δύο τύπους. Ο ένας τύπος είναι το «σπαρμένο υπόστρωμα» και αφορά το υπόστρωμα εκείνο που είναι ο σπόρος του μανιταριού απλά ενσωματωμένος στο εσωτερικό του και ο άλλος τύπος εκείνος όπου ο σπόρος έχει αναπτυχθεί στο υπόστρωμα, έχει διανύσει δηλαδή την περίοδο της επώασης και λέγεται «επωασμένο».
Μανιτάρια: Κέρδη από την καλλιέργεια... κατ’ οίκον
Στην περίπτωση που κάποιος προμηθευτεί το σπαρμένο υπόστρωμα, θα πρέπει πριν κάνει οτιδήποτε για να ξεκινήσει την καλλιέργεια να το «επωάσει». Να το τοποθετήσει δηλαδή σε έναν χώρο κλειστό και ζεστό για 17 ημέρες. Στη συνέχεια το υπόστρωμα είναι έτοιμο να περάσει στη φάση της καρποφορίας, οπότε ακολουθούμε τους γενικούς κανόνες για την παραγωγή των μανιταριών.
Το υπόστρωμα χρειάζεται ένα μέρος σκιερό, φωτεινό, δροσερό, χωρίς να φυσάει άνεμος, όπως για παράδειγμα μία αποθήκη, μπαλκόνι σε προστατευμένο μέρος από τον αέρα, κάτω από μια σκάλα ή σε ένα θερμοκήπιο.
1. Φως: Τα πλευρότους χρειάζονται φως. Θα πρέπει το μέρος όπου έχουμε τοποθετήσει το υπόστρωμα να είναι φωτεινό, αλλά όχι απευθείας στον ήλιο. Το φως στο οποίο μπορούμε να διαβάσουμε είναι αρκετό. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ας μένει στο σκοτάδι.
2. Θερμοκρασία: Ιδανική θερμοκρασία για να φυτρώσουν τα μανιτάρια είναι 6-18oC. Σε θερμοκρασίες κάτω των 6 oC δεν χαλάνε, αλλά καθυστερούν. Σε θερμοκρασίες πάνω από 25 oC δεν φυτρώνουν.
3. Νερό - Υγρασία: Ο πιο εύκολος τρόπος για να δημιουργήσουμε συνθήκες υγρασίας στο περιβάλλον γύρω από το υπόστρωμα είναι μια υγρή επιφάνεια που να έχει μόνιμα νερό (αφρολέξ, πιατάκι κ.τ.λ.). Εάν το δάπεδο πάνω στο οποίο έχουμε τοποθετήσει το υπόστρωμα είναι χώμα ή τσιμέντο, τότε απλά το διατηρούμε υγρό βρέχοντάς το. Σε περίπτωση που το υλικό από κάτω είναι πλακάκι ή μάρμαρο, θα πρέπει να στρώσουμε μια μοκέτα, αφρολέξ ή κάτι άλλο το οποίο όταν το βρέχουμε να κρατάει υγρασία.
Κάτω από καλές συνθήκες θα ξεκινήσουν να φυτρώνουν σε 7-14 ημέρες. Η συλλογή των πλευρότους διεξάγεται με ένα απλό τράβηγμα ολόκληρης της καρποφορίας από το σημείο που φυτρώνει. Οταν σταματήσει να παράγει μανιτάρια μην το πετάξετε στα σκουπίδια αλλά ανακυκλώστε το περιεχόμενο ενσωματώνοντάς το στο χώμα για λίπασμα. Αποτελεί άριστο εδαφοβελτιωτικό και είναι ιδανικό για κηπευτικά και δενδρώδεις καλλιέργειες.
Συνήθως το υπόστρωμα σταματάει να παράγει μανιτάρια ύστερα από 3-4 μήνες, αφού έχει βγάλει τουλάχιστον 3 κύματα παραγωγής και συνολικά περί τα 7-8 κιλά. Το κόστος των υποστρωμάτων αυτών κυμαίνεται σε διάφορες τιμές ξεκινώντας από τα 7-8 ευρώ, ενώ η χονδρική τιμή πώλησης των μανιταριών φθάνει τα 4 ευρώ το κιλό.
Μια συμφέρουσα λοιπόν ενασχόληση που εκτός από την ιδιωτική παραγωγή κατ' οίκον για παραγωγή τροφής υψηλής διαιτητικής αξία μπορεί να προσφέρει κάλλιστα ένα πρόσθετο εισόδημα σε αγροτικές οικογένειες, και όχι μόνο, σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.
ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ
Τι πρέπει να γνωρίζουμε
  • Τα μανιτάρια παράγονται στη φύση σε συγκεκριμένες εποχές του χρόνου (συνήθως φθινόπωρο και άνοιξη), όταν οι συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας είναι κατάλληλες. Οταν και εφόσον οι συνθήκες αυτές διαμορφωθούν σε κάποιο κλειστό χώρο, τότε τα μανιτάρια μπορούν να παραχθούν σχεδόν όλο τον χρόνο.
  • Οι μακρομύκητες αγαπούν την υγρασία και τη σκιά γι' αυτό και συχνότερα βλέπουμε μανιτάρια κάτω από δέντρα και σε υγρές περιόδους του χρόνου. Η φήμη ότι τα μανιτάρια θέλουν σκοτάδι είναι μύθος.
  • Οταν δεν υπάρχουν μανιτάρια, αυτοί οι μύκητες δεν παύουν να υπάρχουν, αλλά το σώμα τους παραμένει κρυμμένο και δεν το βλέπουμε. Παραμένει κρυμμένο μέσα στο υπόστρωμα. Μέσα στο υλικό δηλαδή όπου αναπτύσσονται οι μύκητες. Στη φύση το «υπόστρωμα» μπορεί να είναι το έδαφος, ένας κορμός δένδρου, ένας σωρός με σάπια φύλλα. Στην καλλιέργεια το υπόστρωμα αποτελείται από οργανικά υλικά όπως το άχυρο σίτου.
Με ποιο μανιτάρι μπορούμε να ξεκινήσουμε
Από τα 2.500 είδη των φαγώσιμων μανιταριών της φύσης καλλιεργούνται μόνο 30, και από αυτά ελάχιστα σε συστηματική εμπορική κλίμακα. Τα γνωστότερα καλλιεργούμενα μανιτάρια είναι το λευκό μανιτάρι, η λεντινούλα και το πλευρότους, καθώς και άλλα λιγότερο γνωστά όπως το γανόδερμα.
Το κάθε είδος μανιταριού έχει τελείως διαφορετικές απαιτήσεις τόσο στο υπόστρωμα καλλιέργειας όσο και στις συνθήκες παραγωγής . Καλό είναι κάποιος -σύμφωνα με τους εξειδικευμένους γεωπόνους- που θέλει να μάθει την καλλιέργεια των μανιταριών να ξεκινήσει πρώτα με το πλευρότους. H καλλιέργεια του μανιταριού πλευρότους είναι ευκολότερη, συγκρινόμενη με αυτή του λευκού μανιταριού και είναι απλούστερη η διαδικασία παρασκευής του υποστρώματος
To πλευρότους αποτελεί τροφή ιδιαίτερης διαιτητικής σημασίας, αφού οι πρωτεΐνες του βρίσκονται μεταξύ των πρωτεϊνών των φυτών και των ζώων. Ακόμα, αποτελείται κύρια από νερό (89-90%), 2% λιπαρά (υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα οξέα), υδατάνθρακες και ίνες.
Η λέξη «Pleurotus» προέρχεται από την εκλατινισμένη αρχαία ελληνική λέξη «πλευρικός ούς» που σημαίνει πλευρικό αυτί. Ο όρος περιγράφει το πώς φύεται το συγκεκριμένο είδος στο φυσικό του περιβάλλον. Στη φύση, τα μανιτάρια Pleurotus φύονται πάνω σε κορμούς δέντρων πλαγίως, χωρίς να σχηματίζουν κοτσανάκι, αλλά και χωρίς να θυμίζουν μορφολογικά τα υπόλοιπα είδη που φύονται στο έδαφος. Τα πλευρότους είναι εξαιρετικά νόστιμα, ενώ το ιδιαίτερο άρωμά τους και η γεύση τους θυμίζει αυτή των άγριων μανιταριών.
Πώς μπορούμε να κάνουμε παραγωγικό έναν χώρο 10 τ.μ.
Σε ένα χώρο 10 τετραγωνικών μέτρων μπορούν να τοποθετηθούν 25 μπλοκς πλευρότους. Τα 25 μπλοκς θα ξεκινήσουν σε 12 ημέρες να παράγουν τα πρώτα μανιτάρια και σε 5-6 ημέρες μετά θα ξεκινήσει η πρώτη παραγωγή.
Συνήθως η πρώτη παραγωγή είναι το 50% της συνολικής. Μετά από 10-14 ημέρες θα ξεκινήσει ο 2ος κύκλος παραγωγής κ.ο.κ. Σε διάστημα 10-12 βδομάδων θα έχουμε πάρει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μας και συνεπώς τότε μπορούμε να αλλάξουμε την καλλιέργεια. Ετσι, λοιπόν, ο μικρός χώρος των 10 τετραγωνικών μέτρων θα έχει δώσει μέσα σε 3 μήνες 125 κιλά μανιτάρια. Εάν βέβαια κάποιος θέλει να γίνει συστηματικός παραγωγός μανιταριών για να έχει σταθερή παραγωγή σε εβδομαδιαία βάση αυτή της τάξης των 125 κιλών, θα πρέπει να δημιουργήσει 10-12 τέτοιους χώρους. Βάζοντας κάθε εβδομάδα 25 νέα μπλοκς θα έχει παραγωγή της τάξης των 125 κιλών κάθε εβδομάδα από μια έκταση 100-120 τετραγωνικών μέτρων.
Στην περίπτωση που από τον πρώτο χώρο των 10 τετραγωνικών μέτρων θελήσει κάποιος να επεκτείνει την καλλιέργεια μανιταριών με αυτό τον τρόπο, τότε θα πρέπει να ενημερωθεί καλύτερα μέσω των ειδικών γεωπόνων, προκειμένου τα μανιτάρια να φυτρώνουν σύμφωνα με το πλάνο που έχει τεθεί και όχι τυχαία σύμφωνα με τις δικές τους προτιμήσεις.
 με ένα τηλεφωνο σπιτι σας ..στο 2130043272

19 σχόλια:

  1. γεια σας&συγχαρητητριακαι.
    που θα πουληθούν τα μανιταρια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχουν ελληνες παραγωγoi που εχουν συμβασεις με super market...Mpore;iw sth arxh sta kontina manabika

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι διαδικασίες χρειάζονται για να μπορούν να πωλούνται νόμιμα οι καλλιεργηθείσες ποσότητες μανιταριών;

      Διαγραφή
  3. γεια σαs θελω να ασχοληθω με την καλλιεργεια αρωματικων φυτων(βιολογικη) πωσ θα ξεκινισω απο που θα προμηθευτο σπορουs?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. υπαρχουν ειδικοί μελετητες για αυτα Παρε μας στο τηλέφωνο 2130043272 ζητα τον Κώστα Τάτση για να δωσω τα τηλεφωνα τους .
      1ο θέλεις αναλυση χωματος να δεις τι ταιριάζει.
      2ο οι σποροι ειναι φτηνοι πχ 2 γρ ριγανη ...... ικανη οσοτητα για ενα στρέμμα στην καλυτερη ποιότητα βιολογικού κανουν 35-37ευρώ 17-18 ανα γραμμάρια
      3ο θα επιλέγεί η ποσότητα οργανικής ουσίας που θα χρειαστεί αναγκες σε λίπασμα, εκθεση , πθκνοτητα φυτευσης, φυτευτικο σύνδεσμο,
      ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΌΤΕΡΟ ειναι η διάθεση.
      καλη δουλειά

      Διαγραφή
  4. θελω να ασχοληθω με την καλλιεργρεια μανιταριν κ εγω, μηπως μπορει να μου πεις αν χρειαζετε καποια πιστοποιηση για την πωληση τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τι σημαινει στα κοντινα σουπερ μαρκετ,θα παρουμε σβαρνα δλδ τα σουπερ μαρκετ και θα τους λεμε εχουμε μανιταρια παρτε???ποιος τα αγοραζει?ειναι δυνατον να ασχοληθει καποιος χωρις να ξερει αν θα δωθουν??? εμενα θα με ενδιεφερε να ασχοληθω απο το σπιτι αρκει να ξερω που να απευθυνθω να μου τα αγορασουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. η διαθεση των αγρ. προιοντων γινεται στους εμπορους, μετα λαχαναγορα, μετα μαναβικά .Αν πατε κατευθεύαν στο τελευταιο κρικο εχει κερδος για σας ...Αν πατε στους εμπόρους ......μαλλον δεν εχει ενδιαφέρον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεια σας και από εμένα! Θα ήθελα να ρωτήσω, τι είδους άδεια χρειάζεται, για να καλλιεργεί κανείς μανιτάρια στο σπίτι του; Και με ποια διαδικασία βγαίνει αυτή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σας! Θα μπορούσατε να μου πείτε αν απαιτείται κάποια πιστοποίηση για την πώληση των μανιταριών; Θα πρέπει να γίνει και τυποποίηση του προϊόντος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. γιασασ θα ιθελα να ασχολιδο κια εγο με τα μανιταρια για να βγαλο καπιο εξτρα ισοδιμα χριαζετε καπια επαγιελματικη αδια εχο κτιμα το οπιο μπορο να το διαθεσο πθ θα απεφθινθο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για καταναλωση δική σας δεν απαιτείται αδεια. Αν θελετε να διαθεσεται το προιόν ...αυτο απαιτεί μικρή διαδικασία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν σας κάνει κόπο, θα μπορούσατε να μου πείτε χοντρικά ποια είναι η διαδικασία αυτή; Φαντάζομαι, εγγραφή σε κάποιον ασφαλιστικό φορέα (ΤΕΒΕ, ΟΓΑ;;;) και έκδοση άδειας από Δήμο, Νομαρχία, Υπουργείο;;;

      Διαγραφή
  11. kaλησπερα θα ιθελα να μου πειτε πια ειναι ι διαδικασια που και που πρεπι να απευθυνθω γιγησοα να παρο μια αδεια για να καλιεργησο και να μπορο να πουλισο σε καπια μαγαζια μανιταρια πλευροτουσ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μπορείτε παρακαλώ να μας απαντήσετε. Όπως βλέπω είναι πολλοί που θέλουν να ασχοληθούν και εγώ μέσα σε αυτούς. Μπορείτε να μας δώσετε τα φώτα σας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Θέλει 1ο μελετη για να δειτε απο ποιο σημειο και περα συμφερει παραγωγη για πωληση(αυτη λυνει και ζητηματα αδειων κτλ)
    2ο εγκατασταση
    υπαρχουν γραφεία που κανουν μελέτες όπως ΑΠΕΛ, ΣΑΜΑΝΤ κτλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Re pedia tha thela na ksera pou tha mporousa na ta poulisw ke an iparxi kapou gia na ta dosw xontrikeis sas efxaristo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. epaggelmatika kai apo to spiti den nomizo oti ginetai na parageis georgika proionta kai na ta poulas ( xondriki h lianiki). to arthro einai poli endiaferon gia na se ipokinisei gia na ftiakseis ta dika sou spitika manitaria, alla oxi kai na simplirosei to oikogeneiako sou eisodima. ayto einai to monadiko ''psegadi'' pou tha prepei na afairethei amesos apo to arthro. gia pante rotiste tis diadikasies gia tin enearksi agrotikis paragogis ( oga, dieuthinsi georgias,.....) syn kai ta 2 vasikotera provlimata, megalo arxiko kefalaio kai fisika tropous polisis. eidika o fainomenika eukoloteros meso laikon agoron einai fovera xronovora diadikasia....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπέρα, θα ήθελα να επικοιωνησω με κάποιον που να γνωρίζει για να με κατευθύνει πως να φτιάξω, με τι υλικά δηλαδη, ένα χώρο 20τμ περίπου για αρχή για να έχω μια παραγωγή μανιταριών από Απρίλιο μέχρι σεπτεμβρη? Ευχαριστω koldimoss@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή