Ο γεωπόνος Δημήτρης Κωνσταντάκος παραθέτει δέκα από τα πιο συνηθισμένα λάθη:
1) Το υπερβολικό και αλόγιστο πότισμα είναι δυνατόν να προκαλέσει στα φυτά μας το ίδιο καταστροφικό αποτέλεσμα με αυτό της έλλειψης νερού. Οι ρίζες αδυνατούν να προσλάβουν τη σωστή ποσότητα οξυγόνου, τα φυτά ασφυκτιούν, προσβάλλονται εύκολα από μύκητες εδάφους και τελικά ξεραίνονται αναγκάζοντάς μας να τα αντικαταστήσουμε.
Για να αποφύγουμε όλα τα παραπάνω, φροντίζουμε να δίνουμε τις σωστές ποσότητες νερού όταν ποτίζουμε με το χέρι και όταν αυτό γίνεται με αυτόματο προγραμματιστή ελέγχουμε και αλλάζουμε τους χρόνους ποτίσματος ανάλογα με την εποχή και τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν (βροχές-ηλιοφάνεια κλπ).
Για να αποφύγουμε όλα τα παραπάνω, φροντίζουμε να δίνουμε τις σωστές ποσότητες νερού όταν ποτίζουμε με το χέρι και όταν αυτό γίνεται με αυτόματο προγραμματιστή ελέγχουμε και αλλάζουμε τους χρόνους ποτίσματος ανάλογα με την εποχή και τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν (βροχές-ηλιοφάνεια κλπ).
2) Το λάθος κλάδεμα των φυτών μας είναι κάτι που συχνά κάποιος μπορεί να δει σε ένα κήπο. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες φυτών κάθε μία από τις οποίες επιδέχεται διαφορετικό είδος κλαδέματος. Καλό είναι λοιπόν πριν επιχειρήσουμε να χρησιμοποιήσουμε το κλαδευτήρι μας να πάρουμε πληροφορίες για το πώς κλαδεύεται το συγκεκριμένο φυτό και φυσικά να γνωρίζουμε τη κατάλληλη περίοδο που γίνονται τέτοιου είδους επεμβάσεις.
3) Η λανθασμένη επιλογή θέσης φύτευσης στο κήπο μας μπορεί μελλοντικά να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη χρηστικότητα του χώρου αλλά και στη καλή ανάπτυξη του φυτού. Κυρίως το πρόβλημα εντοπίζεται στα δέντρα που όταν τα τοποθετούμε είναι συνήθως μικρά και μετά από κάποια χρόνια αποκτούν μεγάλο όγκο. Φροντίζουμε λοιπόν να μπαίνουν σε σωστές αποστάσεις το ένα με το άλλο, μεταξύ του σπιτιού και της περίφραξης γύρω από αυτό. Στην επιλογή του είδους ελέγχουμε το τελικό του μέγεθος για να δούμε αν αυτό μας κάνει για το σημείο που θέλουμε να το φυτέψουμε.
4) Η εγκατάσταση φυτών με διαφορετικές απαιτήσεις στον ίδιο χώρο είναι ένα βασικό λάθος που όμως εύκολα μπορεί να συμβεί. Το κάθε φυτό έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις σε νερό, ήλιο και χώμα. Όταν λοιπόν διαμορφώνουμε ένα παρτέρι κοιτάμε τα φυτά που θα χρησιμοποιήσουμε να έχουν όσο γίνεται παρόμοιες απαιτήσεις για να γίνεται η συντήρησή τους πιο εύκολη και αποτελεσματική.
5) Η επιλογή φυτών που δεν ευδοκιμούν στο κλίμα και τις συνθήκες της περιοχής μας. Προσέχουμε όταν αγοράζουμε πολυετή φυτά από τα φυτώρια να ρωτάμε τους ειδικούς για τις κλιματικές τους απαιτήσεις και για τυχόν ευαισθησίες που παρουσιάζουν σε παγετούς, μεγάλη ηλιοφάνεια, υγρασία εδάφους κα.
6) Η υπερδοσολογία στη λίπανση δημιουργεί σίγουρα πολλά προβλήματα στα φυτά μας και αποτρέπει τα οφέλη που θα είχαμε από μία ορθολογική χρήση. Συχνά συμπτώματα είναι η περιφερειακή νέκρωση των φύλλων, συστροφές και ανωμαλίες στο σχήμα τους. Διαβάζουμε πάντα προσεκτικά τη δοσολογία που αναγράφεται σε κάθε συσκευασία λιπάσματος και την ακολουθούμε με ακρίβεια.
7) Η λάθος επιλογή στο τύπο του λιπάσματοςείναι ακόμα ένα γεγονός που συμβαίνει κατʼ επανάληψη στη συντήρηση ενός κήπου. Ο βασικός κανόνας για να αποφύγουμε κάτι τέτοιο είναι στις δύο βασικές λιπάνσεις του έτους, άνοιξη και φθινόπωρο, να τοποθετήσουμε λιπάσματα γρήγορης αποδέσμευσης κυρίως νιτρικά την άνοιξη και βραδείας αποδέσμευσης κυρίως αμμωνιακά το φθινόπωρο.
8) Ο ψεκασμός με λάθος φυτοφάρμακα και πολλές φορές με διαφορετική δοσολογία από την αναγραφόμενη μπορεί να καταστρέψει τα φυτά μας αλλά και να επιβαρύνει χωρίς λόγο το περιβάλλον. Γι ʼαυτό παίρνουμε πάντα τις συμβουλές ενός έμπειρου γεωπόνου, ψεκάζουμε προσεκτικά, ποτέ κατά τις μεσημεριανές ώρες και όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι.
9) Η κακή επιλογή ποικιλίας γκαζόν επιφέρει σημαντικές ατέλειες στη ποιότητα του χλοοτάπητά μας. Προσέχουμε ώστε στα σημεία του κήπου μας όπου η σκίαση είναι πιο έντονη να βάζουμε μίγματα σκιάς και στα κομμάτια αυτά που ο τάπητας θα δέχεται περισσότερο πάτημα να σπέρνουμε με ποικιλίες ανθεκτικές στην έντονη καταπόνηση. Επίσης σε παραθαλάσσιες περιοχές τοποθετούμε ποικιλίες ανθεκτικές στην αλατότητα.
10) Η χρήση πολλών και διαφορετικού μεγέθους γλαστρών σε ένα χώρο που ελέγχεται με αυτόματο πότισμα δυσχεραίνει κατά πολύ τη σωστή τους συντήρηση. Η ποσότητα νερού που πρέπει να δέχεται μια γλάστρα έχει άμεση συνάρτηση με το μέγεθός της, συνεπώς είναι δύσκολο να το ρυθμίσουμε αυτό με μία γραμμή ποτίσματος. Καλό είναι λοιπόν να επιλέγουμε όσο το δυνατόν ισομεγέθεις γλάστρες σε μία βεράντα (λίγες και μεγάλες αντί πολλές και μικρές).
Δ. Κωνσταντάκος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου