Σελίδες

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Φροντίδα φυτών τον Σεπτέμβρη




Ποιες είναι οι  απλές εργασίες συντήρησης  για να κρατήσετε τις  γλάστρες,  το αίθριο σας και ζαρντινιέρες σας να έχουν μόνιμα  τον καλύτερο εαυτό τους σε όλο τον χρόνο?
 Ιδιαίτερα τώρα που γυρίσαμε από τις διακοπές όπου  πιθανά να έχουμε απώλειες και επιπλέον  πλησιάζει η ψυχρή περίοδος.

Εργαλεία και Υλικά που πρέπει να έχουμε

           Δοχεία- γλάστρες – σάκκους φυτευσης
          Πηγή νερού, σωλήνα άρδευσης ή ποτιστήρι
          Λιπάσματα Βραδείας αποδέσμευσης  βιολογικά η και   
           Κλαδευτηρι και ψαλίδες για πρασιές
          Εποχιακά  ανθοφόρα φυτά και σπόροι
          Σύρμα , σπάγκο και
Καλά χωνεμένο κόμποστ η κοπριά

Συχνά πότισμα.  Συνήθως έχουμε στενότητα χώρου για τα  φυτά  στο έδαφος αφού προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε κάθε σπιθαμή γής. Το ίδιο συμβαίνει και στις γλάστρες αφού ο χώρος είναι περιορισμένος. Έτσι  χρειάζεται πότισμα  συχνά  μία ή δύο φορές την ημέρα, ειδικά σε ζεστό, ηλιόλουστο, ξηρό καιρό( περίπτωση καύσωνα).
Αν έχει στεγνώσει πολύ μία γλάστρα  και έχουν ξεχωρίσει το χώμα από τα τοιχώματα, τότε το πότισμα δεν αρκεί. Βάλτε την γλάστρα σε μία λεκάνη ή κουβά γεμάτο νερό για λίγα λεπτά ώστε το χώμα να αποκτήσει τον όγκο του και να επανέλθει στην αρχική κατάσταση.  Στις γλάστρες το χώμα  στεγνώνει  γρηγορότερα αφού έχει θερμοκρασία περιβάλλοντος και  αποστραγγίζει σχετικά γρήγορα
Μειώστε το πότισμα επιλέγοντας ανοιχτόχρωμα, μη πορώδη δοχεία όπως το πλαστικό ή εφυαλωμένης κεραμικής. Προστατέψτε τα δοχεία από την πλήρη ήλιο και τον άνεμο αν αυτό είναι δυνατό.
Περιστρέψτε δοχεία  ενθαρρύνοντας τα  φυτά σας να αυξηθούν ομοιόμορφα  όλες τις πλευρές. Τα φυτά στη σκιερή πλευρά τείνουν να πάρουν φτωχή ανάπτυξη αντίθετα από ότι την πλευρά που βρίσκεται εκτεθειμένη στον ήλιο.

Λιπαίνετε τακτικά. Τα  ταχέως αναπτυσσόμενα φυτά χρειάζονται αφθονία των θρεπτικών ουσιών. Συχνό πότισμα και το περιορισμένο  του όγκου του εδάφους σε φυτοδοχεία  και γλάστρες καθιστά κρίσιμη την ανάγκη για τη χρήση λιπασμάτων. Αναμίξτε βραδείας αποδέσμευσηςσφαιρίδια  βιολογικού λιπάσματος στο χώμα, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Προσθέστε επιπλέον θρεπτικά συστατικά καθ' όλη την καλλιεργητική περίοδο, διαλύοντας ένα υδατοδιαλυτό λίπασμα στο ποτιστήρι μία φορά κάθε εβδομάδα ή δύο. Χρησιμοποιήστε ½ ή και ¼ της  προτεινόμενης αναλογίας  στην αραίωση εφόσον λιπαίνεται συχνά. Τον επόμενο μήνα θα γίνει η βασική λίπανση που θα κρατήσει τα φυτα για όλη την ψυχρή περίοδο 


Τακτικά να απομακρύνετε τα   νεκρά λουλούδια, κλαδιά και φύλλα των φυτών σας. Αν έχετε ολόκληρα φυτά σοκαρισμένα χρειάζεται αυστηρό κλάδεμα. Πολλά φυτά συνεχίζουν να παράγουν νέα λουλούδια. Εάν αφαιρέσετε το απανθισμένο  πριν παράγει σπόρους αυξάνουμε την ανθοφορία. Τσιμπήστε το τελειωμένο  λουλούδι,  με τμήμα του βλαστού, εως 2-3 οφθαλμούς.

Αλλάξτε  τα εποχιακά φυτά. Όταν τα φυτά αρχίσουν να φαίνονται κουρασμένα, μετά από την ακμή τους και πλέον αρχίζουν να χάνουν την ανθοφορία τους  καλό είναι να τα βγάλετε και να  τα αντικαταστήσετε  με φρέσκα φυτά που θα αντέξουν εως και  μετά τα Χριστούγεννα. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με τα λαχανικά που φυτεύουμε αυτή την εποχή πχ καρότα,πατάτες, μπρόκολα, κουνουπίδια μαρούλια κ.α.
          Εμπλουτίστε το χώμα με νέα οργανική ουσία σε μικρές ποσότητες και με απλή επικάλυψη στην επιφάνεια
 Υποστυλώστε τα φυτά, ελέγξτε τα δεσίματα  και βοηθήστε τα αναρριχητικά στο άπλωμα τους
Προετοιμασία για το χειμώνα.
Τα φυτά σε λίγα θα έχουν να αντιμετωπίσουν το χειμώνα και χρειάζονται προστασία από  χαμηλές θερμοκρασίες. Ακόμα και σκληραγωγημένο πολυετή φυτά, δένδρα, θάμνοι, δεν μπορούν να ανεχθούν  πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ψυξη στις ρίζες. Τερακότα και τα κεραμικά αγγεία μπορεί να σπάσουν αν αφεθούν έξω για  παγώσουν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Προστατεύστε την επιφάνεια τους με κομπόστ , τριμμένα φύλα

 Φυτοπραστασία
Τα φυτά έχουν συνήθως αυτή την εποχή έντονες προσβολές διότι  τα έντομα έχουν πλέον πολύ μεγάλους πληθυσμούς. Καλυτέρα να γίνει χρήση λιπασμάτων όπως EVERSIL  και  TETRASTOP που ήπια θα εμποδίσουν τα νηκτικά έντομα όπως μελίγκρα, τίγρη (τριανταφυλλιές μηλοειδή), φυλλοκνιστη(εσπεριδοειδή), ακάρεα όπως τετράνυχους.  Η χρήση γίνεται ακόμα και προληπτικά
Συχνά έχουμε εμφάνιση  κατεστραμμένων βλαστών στα κωνοφόρα όπως Leylandii, Gold crest, γιουνυπερα,  πολύ καλή είναι η ενδυνάμωση με αμεσα αφωμιώσημα λιπασματα Φωσφωρου όπως Agrofos, ή Fosphite  για  άμεση ενδυνάμωση της ρίζας των φυτών αν και προληπτικά δρούν εξαιρετικά.
Στα φοινικοείδη συνεχίζεται το πρόγραμμα εκχύσεων νηματωδών ή άλλου εγκεκριμένου σκευάσματος στην καρδιά των φυτών ανά 40 – 65 ημέρες.
Αν στην περιοχή σας εχετε προσβολή από καραφατμέ προετοιμαστείτε με νηματωδεις για χλοοταπητες.

Μπαρμπούτσης Ανδρέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου