Σελίδες

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Λίπανση φρούτων για ερασιτέχνες

                                    

                      Το να επιτυγχάνεις τακτική και άφθονη καρποφορία στα καρποφόρα εξαρτάται από την καλή ισορροπία μεταξύ του σχηματισμού των υδατανθράκων που παράγονται από τη φωτοσύνθεση, τις τεχνικές κλαδέματος και του λίπανσης. 
                             Η αποτελεσματικότητα του ριζικού συστήματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δομή του εδάφους και τη διαθεσιμότητα του νερού. Η καλή δομή του εδάφους επιτυγχάνεται με το επίπεδο της οργανικής ύλης που πρέπει να είναι περισσότερο από 2%. Στην χώρα μας έχουμε γενικά φτωχά εδάφη και καλό είναι να εμπλουτίζουμε το έδαφός με οργανική ουσία με την μορφή κομπόστας ή χλωρής λίπανση πχ με ψυχανθή. Η παραγωγή κομπόστ είναι επεβεβλημένη
                       Όταν το νερό υπάρχει σε αφθονία στο έδαφος με κακό αερισμό, βλάπτει σοβαρά τη δραστηριότητα ρίζα και η υπερβολική εργασία καταστρέφει τη δομή του εδάφους. Οι συνεισφορά του ύδατος γίνεται σε σχέση με τη χωρητικότητα του εδάφους και των πραγματικών αναγκών της φυτείας, με τη δημιουργία των υπολοίπων της εξατμισοδιαπνοής.
                       Οι ανάγκες σε νερό διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία της φύτευσης και το φορτίο των καλλιεργειών. Η ετήσια κατανάλωση νερού από τα φρούτα είναι μεταξύ του 670 και το 750 m3 ανα στρέμμα., Με μέγιστη ζήτηση περίπου 1.60 m3. τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
                   
     Η κοινή εφαρμογή του νερού και λιπασμάτων, με υδρολίπανση, βελτιώνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα και των δύο. Όπου mχρησιμοποιούμε υδρολίπανση αυξήθηκαν κατά 10% των αποδόσεων, ενώ το 8% βελτίωση στην παραγωγή φρούτων του υψηλού διαμετρήματος. Με την τεχνική, αυτή, η συνιστώμενη δόση, μπορεί να μειωθεί κατά 35% χωρίς απώλεια των παραγωγικών ικανοτήτων.
Οι τεχνικές λίπανσης του καρπού διαφέρει σημαντικά από εκείνη των αροτραίων καλλιερ γειών. Η άντληση των θρεπτικών ουσιών του εδάφους γίνεται με μια επιστροφή 55% από τα φύλλα στον κορμό, στο τέλος του κύκλου και να προκαλέσει την πτώση τους, τα αποθεματικά αυτά θα χρησιμοποιηθούν κατά την έναρξη των νέων οφθαλμών, όταν οι ρίζες και τα μικρά φύλλα έχουν ακόμη μικρή ικανότητα για φωτοσύνθεση. Ως εκ τούτου, οι πραγματικές εξαγωγές των θρεπτικών ουσιών κατά πολύ μειωμένες σε έναν ενήλικο οπωρώνα. Για να είναι ένα σχέδιο λίπανσης κατανοητό επίσης να υπενθυμίσουμε ειδικότερα τη δράση του κάθε θρεπτικό συστατικό.
ΑΖΩΤΟ
Μαζί με την άμεση συμβολή των αζωτούχων λιπασμάτων σημαντική θα πρέπει να θεωρείται η διαθεσιμότητα από άλλες διάφορες πηγές, όπως η ανοργανοποίηση της οργανικής ύλης από την είσοδο του νερού άρδευσης.
Σε οπωροφόρα δένδρα, το ελεύθερο Ν εξομοιώνεται καθώς και το νιτρικό αμμώνιο. Είναι η περίσσεια Ν η οποία θεωρείται ότι έχει αρνητικές  επιπτώσεις στην ποιότητα του καρπού και στο μέλλον της φυτείας. Οι βλαστοί δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 65 cm. ούτε να είναι μικρότερα των 40 cm στα γιγαρτόκαρπα.
ΦΩΣΦΟΡΟ
Είναι ένα πολύ κινητό στοιχείο, όπου οι καρποί έχουν χαμηλές ανάγκες. Όσο καλύτερη είναι η δομή και το περιεχόμενο της οργανικής ύλης στο έδαφος, τόσο υψηλότερο είναι το επίπεδο P σε φύλλα και φρούτα. Τα εδάφη με χόρτο διευκολύνουν την αφομοίωση με την παρουσία της μυκόριζας και τότε η παραγωγή κάνει θαύματα.
Ο φώσφορος είναι ένα θρεπτικό συστατικό σημαντικό για την ποιότητα του καρπού να αυξηθεί, μαζί με το ασβέστιο, τη σκληρότητα. Η περίσσεια λιπασμάτων φωσφόρου ή συσσώρευση στο έδαφος, παράγει ανακολουθίες στην αφομοίωση του ψευδαργύρου και σιδήρου. Οπότε πρέπει να γνωρίζουμε τα επίπεδα του στην καλλιέργεια
ΚΑΛΙΟ
Το θρεπτικό συστατικό απορροφάται σε μεγαλύτερη ποσότητα. Δεν συσσωρεύεται στα φύλλα και σταδιακά κινείται προς τα φρούτα. Την χρόνια της μεγάλης συγκομιδής, τα φύλλα είναι αδύνατα ί και πρέπει να ανακτήσει λίπανση μετά τη συγκομιδή, έτσι ώστε, πριν από την πτώση τους, να παράσχει κράτηση με την λανθανόντων οφθαλμών των λουλουδιών και δέντρων γενική αντοχή σε παγετό.
Το κάλιο έχει σημαντική επίδραση στην ποιότητα του καρπού και είναι σημαντικό να κρατήσετε την ισορροπία σας με το ασβέστιο. Περίσσεια K προκαλεί την εμφάνιση της ασθένειας αποθήκευσης Bitter-pit και άλλες ασθένειες.

ΑΣΒΕΣΤΙΟ
Η K + ισορροπία Mg / Ca είναι πολύ σημαντικές για την ποιότητα του καρπού, ειδικά τα μήλα. Το υψηλό επίπεδο αυξάνει τη σκληρότητα και τη συνέπεια των φρούτων, η βελτίωση της στάσης τους προς την αποθήκευση χειρισμό,τη μεταφορά και το κρύο. Είναι υποχρεωτική η εξασφάλιση της ορθής απορρόφησης κατά τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης των καρπών, όταν γίνεται ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων. Η περίοδος αυτή θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να γίνει ψεκασμός στα φυτά. (Διαλύματος χλωριούχου ή νιτρικού ασβεστίου σε 0,7 έως 1%, αντίστοιχα).
Σε αυτή τη φάση, η χαμηλή διαθεσιμότητα του νερού μειώνει σημαντικά την απορρόφηση του Ca
ΜΑΓΝΗΣΙΟ
Παρουσιάζει κάποια αντιπαλότητα με κάλιο, είναι εξίσου σημαντικό με φώσφορο και συχνά παραβλέπεται από τους καλλιεργητές. Συχνά λείπει σε οπωρώνες μήλων 8-10 ετών που είναι εγκατεστημένα σε ελαφρά εδάφη γιατί ξεπλένονται εύκολα από το έδαφος. Στην περίπτωση της τοπικής άρδευσης, οι ελλείψεις εμφανίζονται συχνά και μετά από 3-6 χρόνια και συνεπής εφαρμογή του είναι απαραίτητη να γίνεται με υδρολίπανση.
ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ
Αλκαλικά εδάφη πλούσια σε ασβέστιο, έχουνσυχνά προβλήματα αφομοίωσης των μικροθρεπτικών συστατικών ιδιαίτερα σε περίπτωση επιλογής μη κατάλληλων υποκειμένων. Για να χειριστούμε τις καταστάσεις της ανεπάρκειας τροφοπενίας πρέπει να συνδυαστεί με οπτική παρατήρηση και ανάλυση φύλλων. Αν καλύπτονται οι ανάγκες των ιχνοστοιχείων θα έχουμε αύξηση των φρούτων, καθώς θα βελτιώνουν τα ποσοστά γονιμοποίησης και αύξηση της ηλικίας των φυτειών. Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα Fe, Zn, Mn και B.
Οι Θρεπτικές ουσίες μπορεί να εφαρμοστούν είτε με απλά χημικά λιπάσματα, στερεά ή υγρά λιπάσματα ουδέτερα ή όξινα και ακόμα καλύτερα με οργανικά βιολογικά λιπάσματα όποτε είναι καλύτερα αφομοιώσιμα και βελτιώνουν τους μικροοργανισμούς του εδάφους και την μυκόριζα όποτε τα αποτελέσματα θα είναι εξαιρετικά. Καλό είναι η πρώτη εφαρμογή να γίνει το αργότερο 15 ημέρες πριν σκάσει οφθαλμός, (ισχύει για όλα φώσφορο και κάλιο, αλλά μόνο το ένα τρίτο του αζώτου και το υπόλοιπο από τα τέλη Ιουνίου, που συνδέεται με τις εφαρμογές του μαγνησίου)
Αν η συγκομιδή είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, μπορεί να γίνει μία ελαφριά εφαρμογή του Ν και Κ φύλλα να διατηρήσουν τη δραστηριότητά σε πλήρη λειτουργία μέχρι το πρώτο κρύο που
θα προκαλέσει πτώση τους. Στην περίπτωση των ροδάκινων παραχωρείται συνήθως μια μικρή ποσότητα Ν για την εφαρμογή 6 εβδομάδες πριν από τη συγκομιδή, η οποία συνοδεύεται K, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πάχυνση των καρπών να βελτιωθεί το χρώμα και η ποιότητα
γεύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου