Σελίδες

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Γεμίστε τον χώρο σας Άνθη


     Μια ζωή χωρίς τα λουλούδια,  είναι το αδιανόητο για εμάς.  H ζωή μας έχει ξεκοπεί από την φύση και τα άνθη μας ξαναφέρνουν μνήμες, γεμίζουν ευτυχία, χαρά,  είναι σύμβολα γονιμότητας και ζωής     
Πιστεύουμε στο φυσικό μοντέλο και με αυτό δουλεύουμε. Και τα λουλούδια είναι το πάθος μας.    Γεμίζουμε τους κήπους της βεράντες με λουλούδια. Αμεσότητα, φυσικότητα, χρώματα   και πάθος είναι  το σημείο εκκίνησης  για το έργο μας όταν πρέπει να σχεδιάσουμε ένα κήπο.  Οι εργασίες που προκύπτουν από αυτό πέρα από δημιουργία  με την χρήση υλικών της φύσης και την μεταμόρφωση τους σε ένα λειτουργικό, αισθητικό σύνολο,   είναι και προσωπική χαρά και ευχαρίστηση. 

Γεμίζουμε λοιπόν τον χώρο σας βολβούς, εποχιακά, αρωματικά και φυτά με χρώματα από όλη την παλέτα, κάνουμε συνδυασμούς δημιουργούμε  γωνιές. Με το δικό σας προσωπικό στυλ, σύμφωνα με τις επιθυμίες σας και τις συμβουλές μας. Έτσι  σχεδιάζουμε χώρους ώστε να υπάρχει πάντα ενδιαφέρον και η κατασκευή να είναι μία γιορτή.

Οι βολβοί είναι πολύ χρήσιμα και αγαπημένα φυτά. Η προσμονή για την ανθοφορία και την επιτυχία του εγχειρήματος κάθε φορά, το ξεπέταγμα και η ανθοφορία που μας γεμίζει χαρά!!  Φυτεύουμε την άνοιξη τους βολβούς που θέλουμε να ανθίσουν το φθινόπωρο ενώ τους κρόκους τις ίριδες, τις νεραγκούλες και τις ανθισμένες τουλίπες τις έχουμε φυτέψει από το φθινόπωρο. Τώρα  είναι καιρός να φυτέψετε τις ντάλιες, τις γλαδιόλες και τις μπιγόνιες σας. Οι βολβοί προτιμούν γόνιμο (με αρκετή οργανική ουσία) αμμουδερό χώμα που είναι καλά δουλεμένο πριν τους φυτέψουμε. Αν το χώμα μας είναι αργιλώδες ή βαρύ, καλό είναι να φυτεύουμε ψηλοτερα και να το αφρατεύουμε.  Το βάθος που τους τοποθετούμε είναι συνήθως 2 φορές το μέγεθός τους αλλά υπάρχουν και κόνδυλοι όπως της αμαρυλλίδας και τα υάκινθου που το ένα τρίτο είναι σωστό να είναι έξω από το έδαφος
    Όμορφο  είναι να φυτεύουμε πυκνά  και σε ενιαία χρώματα για να έχουμε έντονα αισθητικά αποτελέσματα. Οι περισσότεροι φυτεύονται εύκολα  με τα ριζίδια κάτω και το αιχμηρό προς τα πάνω κάποιοι όπως το κυκλάμινο και οι ανεμώνες που είναι σαν πλατιές πατάτες φυτεύονται με το κοίλο μέρος προς τα πάνω. Άλλοι όπως η νεραγκούλα θέλουν μούλιασμα πριν την φύτευση γι αυτό αν δεν το έχετε ξανακάνει ένας ειδικός ή οδηγίες είναι απαραίτητες. Σημαντική είναι και η αποθήκευση πολλών ειδών 9σε σκοτεινό και δροσερό χώρο) μετά το τέλος της ανθοφορίας   έως την επόμενη περίοδο φύτευσης όπου γίνεται και η διαίρεση τους ώστε να πολλαπλασιαστούν

Επιμέλεια: Τάτσης Κων/νος
www.topiodomi.gr

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΛΙΠΑΝΣΗ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΜΑΣ




Με την λίπανσηπροσπαθούμε να διατηρήσουμε την ικανότητα του εδάφους να τροφοδοτεί το έδαφος με θρεπτικά στοιχεία.  Τα κύρια είναι Άζωτο Φώσφορος και Κάλιο που αντιπροσωπεύουν και τα τρία νούμερα στα λιπάσματα πχ 11-14-16 σημαίνει ότι το λίπασμα περιέχει 11 μονάδες άζωτο 14 φώσφορό και 16 Κάλιο . Αυτό συμβαίνει κύρια στα χημικά λιπάσματα
Συχνά υπάρχουν δίπλα και ιχνοστοιχεία που θέλουμε στην καλλιέργεια μας όπως Mg, Zn, B, Fe, κτλ σε πολύ μικρότερη ποσότητα ή χρησιμοποιούνται περιστασιακά για να καλύψουν συγκεκριμένες ελλείψεις των φυτών. 
Στην βιολογική γεωργία  και κηποτεχνία η κάλυψη των απωλειών πρέπει να γίνεται με υλικά που παράγει ο κήπος.
Σύμφωνα με τον Codex Alimentarius, "η Βιολογική Γεωργία είναι ένα ολιστικό σύστημα διαχείρισης και παραγωγής το οποίο προωθεί και υποστηρίζει την υγεία του αγρο-οικοσυστήματος, περιλαμβάνοντας την βιοποικιλότητα, τους βιολογικούς κύκλους και την βιολογική δράση του εδάφους. Δίνει έμφαση στην χρήση ενδογενών μέσων διαχείρισης και όχι στην εισαγωγή εξωγενών παραγόντων, λαμβάνοντας υπόψην ότι οι τοπικές συνθήκες απαιτούν συστήματα προσαρμοσμένα σε αυτές. Αυτό επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας αντί για συνθετικά μέσα, όπου είναι δυνατόν, γεωπονικές, βιολογικές και μηχανικές μεθόδους που πληρούν τις απαιτήσεις του οικοσυστήματος."
  ( Αντιγραφή τού ανωτέρω από τό: http://www.irisbio.gr/content/view/13/26/  .)



            Η κεντρική ιδέα  δηλαδή είναι η μείωση των εισροών . Υλικά όπως κοπριά ζώων, κομπόστ φυτικών υλικών (φύκια, στέμφυλα, κλαδιά, χόρτα, υπολείμματα τροφών κτλ), στάχτη αποτελούν τα κυρίαρχα υλικά αναβάθμισης της θρεπτικής αξίας του εδάφους μας. Σημαντικό επίσης ρόλο παίζουν και οι χλωρές λιπάνσεις όπως να ενσωματώνουμε χόρτα , υπολείμματα όταν οργώνουμε, η καλλιέργεια και ενσωμάτωση δηλ. στο έδαφος φυτών όπως ψυχανθή, σιτηρά, κραμβοειδή κ.α.  
Στην βιολογική γεωργία όταν δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες θρέψης από μόνοι μας , μας δίδεται η δυνατότητα χρήσης  επεξεργασμένων οργανικών άλλα και ανόργανων υλικών θρέψης.
Υπάρχουν στο εμπόριο αρκετά τέτοιας μορφής εγκεκριμένα υλικά θρέψης όπως:
 σκέτο άζωτο από δερματάλευρα (10,5-0-0), σκέτο φώσφορο από φωσφορίτες (1-20-0), σκέτο κάλι από θειικό κάλι (0-0-50), σκέτο μαγνήσιο από κιζερίτη (0-0-0/27), μίγματα θειικού καλιομαγνήσιου (0-0-30/10) ή (0-0-35/7), σύνθετα μίγματα (5-5-10/2) ή (4-7-4/2) ή (9-5-4) κ.α. Υπάρχουν και σε μίγματα για να διευκολύνουν τους καλλιεργητές. Από τα ανόργανα υλικά θρέψης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το σύνολο των ιχνοστοιχείων όπως βόριο, σίδηρος, ψευδάργυρος, μαγγάνιο, μολυβδαίνιο και χαλκό.

Πως  και πότε τα τοποθετούμε?

o   Καλλωπιστικά φυτά. Καλό είναι  στα δέντρα και στους θάμνους να γίνεται νωρίς την άνοιξη και αργά το φθινόπωρο μία πλήρης λίπανση(και με τα τρία βασικά στοιχεία)ενώ με ιχνοστοιχεία μόνο αν έχουμε συγκεκριμένο θέμα.
o   Βολβώδη και εποχιακά φυτά Καλό είναι να ενσωματώνουμε κομπόστα στο χώμα κατά τη φύτευση. Τους αρέσει πολύ ο φώσφορος.
o    Γαρδένιες Καμέλιες και άλλα οξύφιλα Πλήρη λίπανση την άνοιξη και όταν βλέπουμε κιτρινίσματα προσθέτουμε σίδηρο
o    Ρόδα Μετά το κλάδεμα τον Φλεβάρη κάνουμε μία καλή λίπανση .Καλό είναι κάθε μήνα να προσθέτουμε λίγο κομπόστα  για να έχουμε εντονότερη ανθοφορία
o   Δέντρα Οπωρώνα, Πλήρη λίπανση την άνοιξη και συχνά επαναλαμβάνουμε τον Ιούνιο.
o   Λαχανικά. Πριν φυτέψουμε αφρατεύουμε το χώμα με κομπόστα   και προσθέτουμε μόνο αν δούμε συγκεκριμένη αδυναμία.

Κώστας Τάτσης Γεωπόνος

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Εκθεση - Αφιέρωμα στον Αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη


Έχετε ακόμα λίγες μέρες εώς 13/3 για να δείτε την έκθεση - Αφιέρωμα στον Αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη στο μουσείο Μπενάκη  Πειραιώς 138

Η έκθεση παρουσιάζει το μεγαλύτερο μέρος του ζωγραφικού & αρχιτεκτονικού έργου του Δημήτρη Πικιώνη, το οποίο έχει περιέλθει στην κατοχή του Μουσείου Μπενάκη, από την σημαντική δωρεά της οικογένειας Πικιώνη.

Στο πρώτο μέρος της έκθεσης παρουσιάζεται το ζωγραφικό του έργο στις ενότητες που ο ίδιος είχε προσδιορίσει: Από τη Φύση, Αναμνήσεις από το Παρίσι, Αρχαία, Βυζαντινά, της Φαντασίας, Λαϊκά. Η ζωγραφική για τον Δημήτρη Πικιώνη αποτελούσε μάλλον προσωπική του υπόθεση και αφορούσε τη δική του καλλιτεχνική πορεία προς την ωρίμανση.

Στο δεύτερο μέρος της έκθεσης παρουσιάζεται το σύνολο του αρχιτεκτονικού του έργου, μελέτες του για την αρχιτεκτονική της Ζαγοράς και της Καστοριάς, τμήμα της μελέτης του για την Λαϊκή Αρχιτεκτονική της Χίου, τεύχη του περιοδικού Το 3ο μάτι, καθώς και τεκμήρια των σχέσεών του με ανθρώπους όπως ο Giorgio de Chirico, ο Μπουζιάνης, ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Άγγελος Σικελιανός, ο Walter Gropius, ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης κ.ά.

www.benaki.gr
www.design-district.gr

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Είναι καιρός για λίπανση του χλοοτάπητα

www.topiodomi.gr


Τώρα είναι καιρός για λιπάσματα  ανάπτυξης. Τα εφαρμόζουμε με την πρώτη άνοδο της θερμοκρασίας. Τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου.
  Προτιμούμε αργής αποδέσμευσης γιατί έχουν καλύτερη και ομοιόμορφη δράση και τα φυτά ανταποκρίνονται καλύτερα. Αυτό είναι τα 11-15-15 αυτή την περίοδο.
  Συχνά την επόμενη περίοδο εμφανίζονται κιτρινίσματα. Ελέγχουμε την πιθανότητα να είναι από αίτια   άρδευσης.     
 Μπορούμε και ταχείας δράσης όπου μπορεί να δούμε και αλλαγές σε μία ημέρα. Αυτά είναι 20-5-5 ή 27-4-4 ή 28-4-12 και χρησιμοποιούνται ειδικά σε αγωνιστικούς χλοοτάπητες.
  Η λίπανση είναι καλό να γίνεται μετά την κουρά ή τον αερισμό του χλοοτάπητα. Πάντα ακολουθεί αμέσως ένα καλό πότισμα για ενσωμάτωση και αποφυγή καψίματος όταν χρησιμοποιούμε χημικά.

Καλή δουλειά. 
K. Τάτσης - Γεωπόνος