Σελίδες

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Τι είναι κομποστοποίηση


What is Composting?  
Κομποστοποίηση είναι η ανακύκλωση απλών υπολείμματων τροφών και κήπων και άλλες οργανικών υλών. Ή πιο συγκεκριμένα η ελεγχόμενη αποσύνθεση της οργανικής ύλης από  μικροοργανισμούς κύρια βακτήρια και μύκητες σε φυτόχωμα-όπως προϊόν. Αυτό που αφήνουν πίσω τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί ...
- Σαν βελτιωτικό χώματος  για γλάστρες και τον κήπο
- Για την αύξηση του αέρα και την απορρόφηση του νερού στο έδαφος,
- Τη μείωση της διάβρωσης,
- Για να καταστείλει την ανάπτυξη ζιζανίων, και
- Για τη βελτίωση της υφής του εδάφους 


Why Compost? Γιατί κομπόστα;
Πρώτον, η κομποστοποίηση έχει νόημα. Δεν στέλνουμε  χρήσιμες οργανικές ουσίες σε χώρους υγειονομικής ταφής (που σε πολλές χώρες έχει τεθεί εκτός νόμου στην Ελλάδα  σε λίγο θα είναι παρανομές), μπορεί να μετατραπεί σε ένα χρήσιμο πρόσθετο, το οποίο μπορούν ακόμη  και να πωληθεί.
Δεύτερον, η κομποστοποίηση είναι εύκολη. Κοινά υλικά όπως σύρμα, τούβλα, και κάδοι είναι το μόνο που χρειάζεται για να ξεκινήσει η λιπασματοποίηση, η οποία μπορεί να γίνει είτε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους.  Η πραγματοποίηση  δεν είναι δύσκολο να γίνει…. με  τακτική ανάμιξη και λίγο νερό μπορεί να εξασφαλίσει την επιτυχία.  Μπορείτε να αγοράσετε και κάδους που έχουν ρυθμιζόμενο αερισμό και αυτό κάνει την διεργασία ευκολότερη

Τι να βαζετε….
Χάρτινο ρολά
Χορτα
Καφέδες φίλτρων , κατακαθια
Κελυφών των αυγών
στάχτες Τζάκιου
καρπών , πατατες
κομμένο χλοοτάπητα
Μαλλιά
 Φύλλα
Πριονίδια
λαχανικά
Φακελάκια τσαγιού
χνούδι  από ηλεκτρική σκούπα
Φυτικά υπολείμματα
Μαλλί και βαμβάκι, κουρέλια



Τι δεν βαζουμε 
υλικο
Λόγος για τον οποίο ...
Black φύλλα καρυδιάς / κλαδιά
τοξικό για τις τομάτες
Κρόκοι αυγών
 προσελκύει παράσιτα -τρωκτικα
Με βάση το κρέας /ψαρι
προσελκύει μύγες και τρωκτικά
Λάδια και γράσα
 παράγει την οσμή και προσελκύει παράσιτα
Φυτοφάρμακα
μπορεί να σκοτώσει μικροοργανισμούς
κόπρανα  ζώων
μπορούν να μεταφέρουν ασθένειες και προσελκύει τρωκτικα

Επιμέλεια: Τάτσης Κων/νος - Γεωπόνος
www.topiodomi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου