Σελίδες

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Αιωρούμενα σωματίδια

-->

ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει όλη η κουβέντα που γίνεται για  τα αιωρούμενα σωματίδια(ΑΣ). Οι παραπάνω ρύποι προκαλούν καρκινοπάθειες και οι μεγάλες πόλεις μας- Αθήνα, Θεσσαλονίκη- είναι πρωταθλητές, αφού είμαστε κατά πολύ πάνω από τα όρια, (πάνω από διακόσιες πενήντα ημέρες ανά έτος) . Μόνο τις ημέρες που έχουμε έντονους βοριάδες καθαρίζει λίγο η ατμόσφαιρα.  
Οι   πηγές ανθρωπογενούς παραγωγής  των αιωρούμενων είναι κατά κύριο ποσοστό παραγωγής, τα οχήματα και οι οικοδομικές εργασίες. Θα ήθελα  να σημειώσω ότι καρκινοπάθειες  προκαλούν και τα φυσικά παραγόμενα αιωρούμενα όπως η σκόνη Σαχάρας. Σημαντική είναι η παραγωγή αιωρούμενων από τις κατασκευαστικές εργασίες-χωματουργικά εργοτάξια, λατομεία – βιομηχανίες και έτσι όπως είναι διαμορφωμένη η ζωή στο άστυ πολύ δύσκολα θα έχουμε σημαντική μείωση παραγωγής τέτοιων ρύπων.
Η μείωση των αιωρούμενων παγκόσμια γίνεται με συντονισμένες μεθόδους για μείωση των αιτιών και με βελτίωση των συνθηκών της πόλης. Στις πηγές απαιτείται να μειωθεί  η ηλικία των φορτηγών, μηχανημάτων  και οχημάτων που κυκλοφορούν και χρήση σύγχρονων πετρελαιοκινητήρων, φίλτρα στις βιομηχανίες. Η μόνη λύση για κατακράτηση των αιωρούμενων - παραγόμενων ή  και φυσικών- είναι το πράσινο. Τα φύλα κατακρατούν και λειτουργούν σαν φίλτρο  στην ατμόσφαιρα. Η Αθήνα είναι  από τις πόλεις με τα μικρότερα ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο  2,5τ.μ./κάτοικο(Υπ.Αγρτ. Αναπ. & Τροφ. 11-3-2005).
Η κατακράτηση των αιωρούμενων από τα φυτά γίνεται από τα φύλλα τους με τέτοιο τρόπο , ώστε να είναι δύσκολη η επαναφορά τους στην ατμόσφαιρα με την επίδραση του ανέμου και αυτό οφείλεται στην γεμάτη μικροτριχίδια  επιφάνεια. Σημαντικότατος παράγοντας είναι και το εμβαδόν της φυλλικής επιφάνειας. Ένα μεγάλο πεύκο φτάνει να έχει 10-12 στρέμματα  ενώ ένας θάμνος πρασιάς πάνω από 2τ.μ. Ένα πενταόροφο κτήριο με όψη 100μέτρων έχει επιφάνεια περίπου 3στρέμματα ενώ αν εμπρός τοποθετηθεί μία δεντροστοιχία με πρασιά θάμνων  η επιφάνεια συγκράτησης αιωρούμενων είναι πάνω από 200στρέμματα. Ένας  δρόμος με την παραπάνω φύτευση(δεντροστοιχία, πρασιά) μπορεί να κατακρατήσει το 50% των παραγόμενων αιωρούμενων σωματιδίων.
Η αποτελεσματικότητα κατακράτησης των ΑΣ αυξάνεται με την δημιουργία δικτύου πρασίνου, που θα προστατεύει την πόλη και από τα αιωρούμενα που προσεγγίζουν από κοντινές περιοχές όπως κοντινά νταμάρια, η σκόνη της Σαχάρας, βιομηχανικά ΑΣ.
Ο στόχος είναι οι πόλεις να έχουν  κατ’ ελάχιστο 12τ.μ/κατ. Η Αθήνα στο μνημόνιο της Ολυμπιάδας είχε δεσμευτεί να φτάσει στο 5,5τ.μ/κατ. το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε ως τελικό στόχο στο 3,25τ.μ/κατ  αλλά δεν υπολόγιζαν ότι οι χώροι που φυτεύτηκαν, πριν ήταν ελεύθεροι με  φυτά ενώ τώρα έχουν τεράστιους όγκους κτηρίων και λίγα παρτέρια με φυτά. Τελικά το παραπάνω έγγραφο του Υπουργού Αγρτ. Αναπ. & Τροφ  δείχνει την πραγματικότητα. Αντίστοιχα αυξήθηκε η κάλυψη με σκληρές επιφάνειές στην Αττική κατά 90.000στρέμματα την τελευταία δεκαετία (1990-2000) ενώ μειώθηκε το πράσινο κατά 0,5 τ.μ. ανά κάτοικο(πρόγραμμα CORINE-Πανεπιστήμιο Αθηνών).
Στην Αθήνα έχουμε σοβαρές δυνατότητες κυρίως λόγω μορφολογίας να ανατρέψουμε την κατάσταση με:
o    Αύξηση του περιαστικού πρασίνου δηλαδή με διατήρηση και ανάπτυξη του περιβάλλοντος στους περιφερειακούς ορεινούς όγκους.(Ποικίλο, Αιγάλεω,  Πάρνηθα, Πεντέλη Υμηττός).Η Αθήνα είχε σημαντική επιβάρυνση στους δείκτες με τα ΑΣ μετά την καταστροφή της Πεντέλης.
o    Αύξηση των χώρων πρασίνου στην πόλη. Όταν λέμε πλατεία και πάρκο δεν εννοούμε Ομόνοια  Κοτζιά , Αιγύπτου και άλλες τραγικές αποτυχίες. Να μην χαθούν άλλες περιοχές που από άλλους χαρακτηρίζονται φιλέτα ανάπτυξης. Όπως το παραλιακό μέτωπο -που πλέον έχει σχεδόν κλείσει για τους πολίτες -, τα Λιπάσματα, η ΚΥΔΕΠ, ο Ιππόδρομος, το Ελληνικό, το Γουδί, το κτήμα Συγγρού, οι αρχαιολογικοί χώροι στο κέντρο, και εκατοντάδες μικρότεροι χώροι σε όλο το λεκανοπέδιο.
o    Συντήρηση των σημερινών χώρων πρασίνου, όπως οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, το περιβαλλοντικό –κατ ευφημισμό- πάρκο Τρίτση, Εθνικός κήπος, Πεδίο Άρεως κτλ. και εκατοντάδων άλλων εγκαταλειμμένων χώρων.
o    Δημιουργία πράσινου δικτύου  στην πόλη (πράσινες διαδρομές) με δεντροστοιχίες όλων των οδών, ταρατσόκηπους - αντίστοιχο με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης-για διασύνδεση των χώρων πρασίνου ώστε πέρα από τις άλλες ευεργετικές λειτουργίες του πρασίνου τέτοιων ενεργειών, να αυξηθεί σημαντικά η επιφάνεια των φύλων.
o    Οι παλιές εξοχές που δρόσιζαν την πόλη μας έγιναν οι νέες συνοικίες με σχεδόν τους ίδιους όρους δόμησης των παλιών. Η παραπέρα ανάπτυξη της μητρόπολης πρέπει να είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των επιστημόνων με βάση τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου και όχι θέμα των αυτών που ανάπτυξη θεωρούν το κτίσμα.. Η οικονομική απαξίωση των κατασκευών που έχουν
Αν συνεχίσουμε όλη την γιγαντιαία λειτουργία αυτής της πόλης να την χαρακτηρίζει μόνο το κέδρος το μέλλον θα είναι εφιαλτικό

 Κ. Τάτσης

2 σχόλια:

  1. ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ


    "AΝΑΠΛΑΣΕΙΣ" ΠΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ: in "Post Mortem"

    ΓΟΛΓΟΘΑΣ εως το ΣτΕ & ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΝΑΛΗΘΕΙΕΣ.


    Στην ΗΜΙΤΕΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ που μας παρέδωσε το Ελληνικό Κράτος, ως φαίνεται με μια απλή ματιά απαντούμε:

    Παρεδόθη καθυστερημένα τουλάχιστον κατά 1+1/2 έτος.

    Αντί για Οικολογικού τύπου Ανάπλαση Πάρκου, είδαμε την κατασκευή - ενταφιασμό συνόλου κυβικών μέτρων όγκου μπετόν 6.000 κ.μ, δηλαδή όγκου μπετόν ισοδύναμων με τον όγκο μπετόν "6" 6όροφων πολυκατοικιών μέσα ............σε δασική έκταση και δασική απομείωση κατά τουλάχιστον 1/4. ήτοι τουλάχιστον 60 στρεμμάτων.!!!!!!!

    Ο αρχικός προυπολογισμός στις τεράστιες πινακίδες 9,150.000 $ Ευρώ ( το έτος 2006 ) + 400.000 $Ευρώ με το νέο εγκριθέν κονδύλι για αποκατάσταση φθορών ? στην πλ.Πρωτομαγιάς + τις τυχόν αναθεωρήσεις, δεν προσέφερε τίποτα το ουσιώδες στο Πάρκο και τούτο διότι : ανύπαρκτες τουαλέττες, μη αναπλασθέν κτίριο Αλσους - Οικονομίδη, μή αναπλασθέν κτίριο Green Park, ανυπαρξία φύτευσης δένδρων υψηλής οροφής, σύμφωνα με τα έγγραφα των πρώην κων. Δασάρχη - Περιφερειάρχη η κεντρική πλατεία πλησίον πρώην περιπτέρου είναι αυθαίρετη { έγγραφα οικ.693/03/04/2009 - 699/07/04/2009 Γενικής Δνσης Περιφέρειας / Δνσης Δασών Αθηνών: Δασάρχης, με θέμα: Απόφαση Κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών σε δασική αναδασωτέα έκταση }....., η σφράγιση γής εδάφους από μή πορώδη υλικά σε δασική έκταση 1/4 της συνολικής των 235 στρεμμ.του Πάρκου {επιμέτρηση ειδικών επιστημόνων}, παρεμποδίζει ως τούτο γίνεται κατανοητό την διύγρανση και διαπνοή του εδάφους, τουτέστιν είναι ολωσδιόλου ΑντιΟικολογική.

    Όλα τούτα σε ευθεία αντίφαση με ότι αναγράφεται στην αναρτηθείσα πινακίδα πλησίον του μνημείου της Αθηνάς και ότι: το Εργον

    της Αναπλάσεως εν έτει Δεκ.2010............Ολοκληρώθηκε.!!!!!

    συνεχ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ. !!!!!!!!!
    σχετ.άρθρο.ΤΕΕ 2604 18/10/10

    Με βαρύγδουπο τίτλο στην εφημερίδα τα Νέα της Κυψέλης Απρίλιος 2011, αναφέρεται ότι από την Περιφέρεια Αττικής διατίθενται επιπλέον κονδύλια 5,100,000 $ εκατ.ευρώ, που θα κατευθυνθούν και θα απορροφηθούν για τα έργα στο Αττικό Άλσος και το Πεδίον του Αρεως.

    Αλλά... Αναρωτιόμαστε εφόσον η Ανάπλαση ολοκληρώθηκε σύμφωνα και με επίσημες ανακοινώσεις στα ΜΜΕ-Blogs - εφημερίδες και σύμφωνα με την ανηρτημένη πινάκιδα, τότε πως δέν ολοκληρώθηκε, ? ;; δεδομένου ότι: τα διατηρητέα κτίρια Αλσος Οικονομίδη ειναι γιαπί - Green Park γιαπί και οχετός - Πλατάνια εστία μόλυνσης λόγω κωνώπων - ενα μέρος των περιφερειακών δρόμων περιμένει τις παλέτες των μαρμάρων.
    Οι δύο κτιστές τουαλέτες του πάρκου να μην λειτουργούν μαζί με τις βρύσες και λογικά σύντομα θα είναι ανύπαρκτες. Η κεντρική είσοδος της λεωφ.Αλεξάνδρας προς το μνημείο Αθηνάς περιφραγμένη ερμητικά με λαμαρίνες εργοταξιακού τύπου, τις δε βραδυνές ώρες να απαγορεύεται η πρόσβαση. Το Φυτώριο των 8,1/2 στρεμμ. να παραμένει αλάνα και η υποσχεθείσα κομποστοποίηση να παραμένει ως όραμα θερινής νυκτός ( τα χρήματα όμως να έχουν ήδη διατεθεί και ήδη απορροφηθεί !!). Οι επεμβάσεις στο διαμορφωθέν ξέφωτο λόγω αποψιλώσεων στο χώρο Αλίκη μολονότι παράνομες κατά την άποψη μας, σήμερα για την γύρωθεν βλάστηση είναι καταστροφικές.

    Επειδή λοιπόν εμείς θεωρούμε ότι μέρος των άνω χρημάτων θα διατεθεί για την αποπεράτωση των δύο διατηρητέων, Αλσος,Οικονομίδη - Green Park και λοιπές αποπερατώσεις, αναρωτιόμαστε τι είδους συντήρηση θα παρασχεθεί στο πολύπαθο αιωνόβιο Πεδίον του Αρεως των ΑΘΗΝΩΝ, αφου απο το άνωθεν δεύτερο κονδύλι, πολύ απλά ελάχιστα ΜΟΝΟΝ ψίχουλα θα απομείνουν, κατά την ταπεινή μας άποψη.


    Εν κατακλείδι μπορούμε να δηλώσουμε ευθαρσώς και απορούντες:
    ..................Γιατί να είμαστε όλοι οι Ελληνες βουτηγμένοι μέσα εκεί............. που επικαλείται ο κύριος {που ματιάσανε} απο την Τρόικα - ΔΝΤ και γιατί να τα έχουμε φάει όλοι μαζί.... εμείς οι Έλληνες ?;;;;;;;;;;;;;και να απαιτηθούν ....τα τάνκς για να προστατεύσουν τις τράπεζες?!!;;;;;

    Ας ανασκουμπωθούμε σήμερα λοιπόν όλοι εμείς οι 'Ελληνες και ας δουλέψουμε σκληρά ούτως ώστε να πειθόμεθα "τοις κείνων ρήμασι"!!!!

    ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ


    http://kyameftopedioareos.blogspot.com http://expaganus.wordpress.com
    http://polmarkarch.wordpress.com
    www.asda.gr/elxoroi Πεδίον Αρεως Νομοθεσία - Π.Γ.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή